Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τριφυλία: Χωρίς καντίνες, φεύγει ο κόσμος και ερημώνουν οι παραλίες… (φωτογραφίες)

Με το θαλάσσιο μέτωπό της να βρέχεται από το Ιόνιο, η Τριφυλία, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις στο «Θ», διαθέτει υπέροχες παραλίες, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από λουόμενους! Δαντελωτές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές για όμορφες στιγμές και «αποδράσεις» χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, παιχνιδιών στην άμμο και τη θάλασσα! Μικροί και μεγαλύτεροι έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς. Από τις πλέον γνωστές και πολυσύχναστες μέχρι τις απόμερες και ήσυχες. Παραλίες που..................................................
χαίρονται οι λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής. 
Φέτος, ωστόσο, υπάρχουν παραλίες που μαραζώνουν, χωρίς κόσμο, χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. 
Όχι, δε «χάλασαν» οι παραλίες, ούτε η θάλασσα, ούτε και το φυσικό περιβάλλον! 
Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, τα νερά καταγάλανα και οι παραλίες μοναδικές. 
Μοναδικές αλλά και «ολομόναχες» είναι αυτό το καλοκαίρι - παρόλο που πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου και κορυφώνεται η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών και η επισκεψιμότητα στην περιοχή – οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη και το Βουνάκι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος, καθώς και η παραλία του Καρτελά στην Κυπαρισσία. 

Ο λόγος; Αν όχι ο μοναδικός, σίγουρα ο κυριότερος είναι ότι φέτος – και μέχρι στιγμής – το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν έχει δώσει άδεια στο Δήμο Τριφυλίας για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, όπου είναι η περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». 
Δεν έχει δώσει άδεια και έγκριση το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή, για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπως κάθε χρόνο μέχρι και πέρυσι έδινε! 

Χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες, χωρίς ξαπλώστρες, πώς να πάει ο άλλος στην παραλία; Να μην μπορεί να πιει ούτε νερό; 

Η παραλία της Ελαίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το τροπικό περιβάλλον που θυμίζει, με το πευκοδάσος και την απέραντη αμμουδιά! Κάθε χρόνο λειτουργούσε καντίνα και αναπτύσσονταν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από παντού! Τέτοια εποχή, στην παραλία της Ελαίας, δεν έπεφτε καρφίτσα! Προχθές το μεσημέρι, ήταν – δεν ήταν πέντε, έξι άτομα για μπάνιο! Η εικόνα της άδειας παραλίας μόνο θλίψη σκορπίζει. 

Λίγο πιο δίπλα, νότια, είναι η παραλία του Αγιαννάκη. Χωρίς καντίνα, χωρίς ομπρέλες και χωρίς ξαπλώστρες φέτος, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Προχθές το μεσημέρι, μία οικογένεια ήταν στην παραλία για το μπάνιο της! 

Στο Βουνάκι, ούτε ψυχή! 

Στον Καρτελά Κυπαρισσίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε καντίνα και υπήρχαν ομπρέλες και ξαπλώστρες, η παραλία έσφυζε από ζωή και κόσμο, νεαρόκοσμο κυρίως, αλλά και μεγαλύτερους! Προχθές, μόνον ένας άνθρωπος ήταν εκεί και έκανε μπάνιο. 

Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως ρώτησα και με πληροφόρησαν, έχει αποστείλει εγγράφως σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ (όπως έκανε κάθε χρόνο) εδώ και δύο μήνες – ενδεχομένως και με κάποια καθυστέρηση ίσως –, αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει! 
Δεν ξύπνησαν μια μέρα στο ΥΠΕΚΑ και αποφάσισαν να μη δώσουν άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού στις συγκεκριμένες παραλίες! 
Η παραλιακή περιοχή, από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, είναι Natura, προστατευόμενη περιοχή, για τη θαλάσσια χελώνα και τις αμμοθίνες. 
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας της περιοχής αυτής, που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και προστατεύεται από την Ε.Ε. με το δίκτυο Natura, μετά από αναφορές, καταγγελίες και την Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. για παραβάσεις Κοινοτικής Οδηγίας, δεν έχει δοθεί άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ακριβώς – προφανώς – επειδή κάποιοι φωστήρες του ΥΠΕΚΑ, με ακραίες, άκριτες και αδιάκριτες περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες, θεωρούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν οχλήσεις στο οικοσύστημα! 
Επίσης, είναι γνωστή και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα της περιοχής Natura, από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι την Ελαία, «μπλοκάροντας» με αυτό τον τρόπο επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με 20 ψήφους, να αποφασίζει το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ότι δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και το πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης! 
Η ανέγερση κατοικιών, με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης αναστολής, «μπλοκαρίστηκε». 
Η προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας δεν εξαντλείται, όμως, μόνο στο «μπλοκάρισμα» της ανέγερσης κατοικιών, αλλά περιλαμβάνει – και θα περιλαμβάνει – και άλλα μέτρα διατήρησης, προστασίας και διαχείρισης της περιοχής. Όπως φαίνεται, μέσα σε αυτά εντάσσεται το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει δώσει άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες στην περιοχή Natura! 
Σε αντίθεση με όσα διακήρυτταν και διαβεβαίωναν τόσο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), Μάρω Ευαγγελίδου, όσο και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ (της Ν.Δ.), Σταύρος Καλαφάτης, ότι για την προστασία της περιοχής Natura δε θα επιβληθούν καθολικές απαγορεύσεις και γενικευμένοι περιορισμοί! 

Μπορεί, βέβαια, κάποιος να πει ότι, έτσι, χωρίς κόσμο και χωρίς «οχλήσεις», από τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αναζωογονείται το περιβάλλον και ανασαίνουν οι συγκεκριμένες παραλίες, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα και δίχως να εγκυμονούν κίνδυνοι για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας! Είναι μία άποψη! 

Η εικόνα, πάντως, που παρουσιάζουν χωρίς καντίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, χωρίς κόσμο, μόνες και έρημες, μάλλον δείχνει πως οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη, το Βουνάκι και τον Καρτελά ερημώνουν και μαραζώνουν! 

Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα έχει αναδειχθεί από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με ποικίλα σχόλια. 

Γιατί δεν έχει τεθεί και συζητηθεί αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; 
Κανένας από τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται; 
Κανέναν δε νοιάζει το γεγονός ότι ο κόσμος φεύγει από τις παραλίες και οι παραλίες ερημώνουν; 
Για την προστασία της περιοχής και την αποτροπή της «τσιμεντοποίησης», σύμβουλοι, σύλλογοι, φορείς, κάτοικοι φώναζαν! 
Για να πιέσουν το ΥΠΕΚΑ να δώσει άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού, κανένας δε μιλάει! Γιατί; 


 Υ.Γ.: Μη σπεύσει κανείς να με ερμηνεύσει και «μπλέξει» το «όχι» του Δ.Σ. Τριφυλίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών με τις καντίνες. 
Η αναφορά έγινε για να αναδειχθεί πως για την πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, υπήρξε αντίδραση, που έφερε αποτέλεσμα, ενώ για τις καντίνες, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, που φέτος δεν υπάρχουν και έφυγε ο κόσμος από τις παραλίες, δε μιλάει κανένας!







 Ηλίας Γιαννόπουλος Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Η χωματερή στο Αλιμάκι ανησυχεί τους κατοίκους

Στο απροχώρητο κυριολεκτικά έφτασε η κατάσταση στη χωματερή στο Αλιμάκι του Δήμου Τριφυλίας, πριν ο δήμος αποφασίσει -μετά και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής- να παρέμβει. Τις τελευταίες μέρες η χωματερή όχι απλώς είχε γεμίσει απ' άκρη σ' άκρη με σκουπίδια, αλλά πλέον δεν χωρούσαν να μπουν μέσα ούτε τα απορριμματοφόρα για να στρίψουν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα οχήματα να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή σε ένα πλάτωμα και να πηγαίνουν με όπισθεν περίπου 500 μέτρα, για να αδειάσουν τα σκουπίδια στην είσοδο της χωματερής. Αυτή η εικόνα.........................................................
εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται για την καλοκαιρινή περίοδο με μια χωματερή δίπλα τους τίγκα στο σκουπίδι. Ωστόσο χθες στάλθηκαν εκεί χωματουργικά μηχανήματα τα οποία ξεκίνησαν τις εργασίες για το συμμάζεμα του χώρου - και όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, θα προχωρήσουν και σε επιχωμάτωση των σκουπιδιών. 

Για την κατάσταση όμως που υπάρχει και την ανησυχία των κατοίκων ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης μας είπε: "Υστερα από καταγγελίες των κατοίκων των Ραχών και του Αλιμακίου ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόσβαση στον σκουπιδότοπο, αποφάσισα και επισκέφτηκα το χώρο. Διαπίστωσα ότι πράγματι είναι δύσκολη η πρόσβαση στο χώρο, διότι εναποθέτουν τα σκουπίδια έτσι χωρίς να τα σκεπάζουν, με αποτέλεσμα να έχει φρακάρει η χωματερή και να αναγκάζονται οι οδηγοί από απόσταση 500 μέτρα και πλέον να πηγαίνουν με την όπισθεν. Από ό,τι φαίνεται είναι τελείως εγκαταλειμμένος ο χώρος, δεν έχει καμία γνώση ο δήμος τι γίνεται εκεί, γίνεται εναπόθεση ανεξέλεγκτη και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πιάσει φωτιά, αλλά και να φτάσουν σιγά σιγά τα σκουπίδια στο Αλιμάκι, για να μην πω μέχρι τις Ράχες. Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει γιατί υπάρχει γενικότερο ζήτημα, τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τη ρύπανση του χώρου". 

 Κώστας Μπούρας Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Ανεκμετάλλευτες οι ιαματικές πηγές Βρωμονερίου

Ανεκμετάλλευτος κι εγκαταλελειμμένος παραμένει εδώ και δεκαετίες ένας μοναδικός φυσικός πόρος για την Τριφυλία αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνία: οι ιαματικές πηγές του Βρωμονερίου στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές για τις δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, καθώς είναι ολοφάνερο ότι το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθόλου όπως θα έπρεπε, με την ανάλογη προσοχή. Οι συγκεκριμένες πηγές όχι μόνο δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο, αλλά επιπλέον στα υπάρχοντα -πολυτελούς κατασκευής- κτήρια λουφάζουν σήμερα κουκουβάγιες κι αλεπούδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η περιοχή αντιμετωπίζει 3 σοβαρούς κινδύνους:..................................................
1) Βασικότερος όλων είναι να χάσουν οι πηγές τον ιαματικό τους χαρακτήρα, αφού δεν έχει προστατευτεί η υδατολεκάνη. 
2) Από εκεί και πέρα υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει και η τελευταία προθεσμία -που με την παράταση η οποία έχει δοθεί λήγει στο τέλος του χρόνου- και να μην καταγραφούν στο Μητρώο Ιαματικών Πηγών. 
3) Τέλος, υπάρχει πιθανότητα οι πηγές και οι εγκαταστάσεις να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τους. 

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μια αξιοποίηση των πηγών εδώ και τόσα χρόνια θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στην ευρύτερη περιοχή, σε επίπεδο οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης - όταν μάλιστα η αναζήτηση πόρων ήταν και παραμένει... ζητούμενο από κάθε δημοτική αρχή. Μάλιστα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις εξαγγελίες περί αξιοποίησής τους, που είχαν ακουστεί και στην τελευταία προεκλογική περίοδο. 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ 

Οσον αφορά την προστασία των πηγών, εδώ και πολλά χρόνια δεν φαίνεται να έχει γίνει το παραμικρό. Ο ιαματικός τους χαρακτήρας όμως, χωρίς προστασία, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος στο διηνεκές! Το 2006 είχε γίνει μια έρευνα από το ΙΓΜΕ στην περιοχή, που υποδείκνυε κάποιες βασικές αρχές οι οποίες θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Εκτοτε βέβαια δεν έγινε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα των αντλήσεων που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται ακόμα. Εν τω μεταξύ, το 2006 με το νόμο 3498 καθοριζόταν η διαδικασία -η οποία έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει- για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πηγών και καταχώρισή τους στο μητρώο. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 αναφέρεται: "Οσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους έχουν υποχρέωση εντός τριών ετών από την ισχύ του παρόντος νόμου να υποβάλουν αίτηση στον ΕΟΤ με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης περί αναγνώρισης του ιαματικού φυσικού πόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου". Ωστόσο, αν και αυτό το διάστημα δεν έγινε τίποτα, με το νόμο 4049 του 2012, παράγραφος 1 του άρθρου 39, δίνεται νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2012, ενώ αναφέρεται ότι οι προθεσμίες μπορούν να παραταθούν μία φορά για άλλο ένα έτος, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Αυτό έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, με απόφαση της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη. Βαδίζουμε λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος και αυτής της παράτασης, οπότε από τον δήμο θα πρέπει επιτέλους να γίνουν οπωσδήποτε οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες, ώστε οι πηγές του Βρωμονερίου να αναγνωριστούν και να καταχωρηθούν στο Μητρώο Ιαματικών Πηγών. Ο ενέργειες αυτές απαιτούν την κατάθεση ενός φακέλου με πλήρεις μελέτες, οι οποίες -όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση άλλου δήμου που προχώρησε ήδη σε αυτή την διαδικασία- είναι: υδρογεωλογική, γεωλογική, μικροβιολογική, ραδιολογική, φυσικοχημική. 

ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ 

Από εκεί και πέρα, αν δεν γίνει κατοχύρωση από τον δήμο, εφόσον ο ΕΟΤ το κρίνει απαραίτητο μπορεί να προχωρήσει από μόνος τους στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών - και δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται από την περιοχή, ότι σε μια τέτοια εποχή που η αναζήτηση πόρων από την Πολιτεία είναι το ζητούμενο, είναι πιθανόν να προχωρήσει η παραχώρησή τους στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) οπότε η περιοχή θα χάσει τη διαχείριση ενός φυσικού της πόρου. Ζήτημα όμως φαίνεται να υπάρχει και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών: Μπορεί ο ΕΟΤ με προεδρικό διάταγμα το 1991 να τις παραχώρησε στο Δήμο Γαργαλιάνων, όμως τη δεκαετία του 1990 στο ιδιοκτησιακό εμφανίζεται εμπλοκή του Δήμου Πειραιά, αφού η όλη κατάσταση με τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ολα αυτά φυσικά χρήζουν νομικής διερεύνησης από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας. Οι πληροφορίες μας λένε πάντως ότι η τοπογραφική του υπηρεσία του Δήμου Πειραιά βρέθηκε στην περιοχή και έκανε τοπογραφική αποτύπωση. Αν λοιπόν ο Δήμος Τριφυλίας δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και τετελεσμένα γεγονότα, χάνοντας μέσα από τα χέρια του έναν πολύτιμο φυσικό του πόρο, θα πρέπει κάποια στιγμή να κινητοποιηθεί.

Κώστας Μπούρας Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...