Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ανοίγει τα χαρτιά του στο «Θάρρος»: Και πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές

«Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε και ο αγώνας μας έχει συνέχεια!» 


 «Δεν ήρθαμε στο Δήμο ως νομείς και πολύ περισσότερο ως “λαφυραγωγοί” της εξουσίας, αλλά ως αγωνιστές. Είναι εύλογο, λοιπόν, ο αγώνας αυτός να έχει συνέχεια με τις απαιτούμενες στην εποχή που διανύουμε προσαρμογές!», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, δηλώνοντας ουσιαστικά τη βούλησή του να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του Μαΐου! 

Μιλώντας στο «Θ», με τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του νέου Δήμου και της Δημοτικής του Αρχής, ο δήμαρχος Τριφυλίας ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προσπάθειες, το σχεδιασμό, αλλά και την προοπτική του Δήμου Τριφυλίας. 
Η συνέντευξή του στο «Θ» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαντά σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν και με την παράταξή του, αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών! 
Δε δηλώνει ικανοποιημένος, τονίζει πως αντιστέκονται και αγωνίζονται, ενώ αναφέρεται στο νοικοκύρεμα του Δήμου και τα μεγάλα έργα υποδομών που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται, και τα οποία χρόνιζαν. 
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του σε Κασσάνδρες, που έλεγαν ότι ο Δήμος δεν είναι βιώσιμος και θα διαλυθεί – και που διαψεύστηκαν –, τονίζοντας: «Κρατήσαμε το Δήμο όρθιο και με τον αγώνα μας βάλαμε τις βάσεις για ένα καλύτερο βηματισμό στη συνέχεια!». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ.......................................

-Το ’13 που φεύγει, ξεκίνησε, όπως θεωρείται, «άσχημα» για τη δημαρχοντία σας, καθώς προ της εκλογής νέου προεδρείου εκδηλώθηκαν από μερίδα δημοτικών συμβούλων της παράταξής σας «αντιδράσεις» για τις έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων. Η χρονιά «έκλεισε» με την παράταξή σας, σύσσωμη, να ψηφίζει τον προϋπολογισμό και από τη συζήτησή του να βγαίνετε ενισχυμένος! Πώς ήταν το ’13 για το δήμαρχο και το Δήμο, τόσο σε εσωπαραταξιακό επίπεδο όσο και στη λειτουργία του, την παραγωγή έργου και την καθημερινότητα; 

 Κατ’ αρχήν, να θυμίσω ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν ανέλαβε το 2013, αλλά το 2011 και η ευθύνη διοίκησης του Δήμου συνοδεύθηκε από τη δήλωση ότι δεν ήρθαμε στο Δήμο ως νομείς, και πολύ περισσότερο ως «λαφυραγωγοί» της εξουσίας, αλλά ως αγωνιστές! Και με αυτό το γνώμονα πορευθήκαμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο χρόνος «αντίδρασης» κάποιων συμβούλων της παράταξής μας, που επισημαίνετε, έδωσε αφορμή ή και επιχειρήματα για το χαρακτήρα των αντιδράσεων αυτών, όπως προσδιορίζετε και στην ερώτησή σας. Προσωπικά, εξακολουθώ να μη θέλω να ευτελίσω προθέσεις και συμπεριφορές. Όντας ο ίδιος καλοπροαίρετος, αποδίδω κατά συνθήκη τον ίδιο προσδιορισμό και στους συνεργάτες μου. Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε! Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί πράξη ευθύνης και δεν είναι προσωπική υπόθεση του δημάρχου, αλλά συνολικά της παράταξης, που μέσα από τη συνοχή της βγήκε συνολικά ενισχυμένη, όπως άλλωστε και ο Δήμος μας. Κατά τα λοιπά, το 2013 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι σε εσωπαραταξιακό επίπεδο, που λίγο απασχολεί τους συμπολίτες μας, αλλά στα ζητήματα που αφορούν στους συνδημότες μας. Η κρίση όλο και πιο βαθιά πληγώνει την Αυτοδιοίκηση, άρα και το Δήμο μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε! 

 -Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Δήμου και τις υπηρεσίες που παρέχετε στους πολίτες; 

Εκ χαρακτήρος δεν αρέσκομαι σε εξωραϊσμούς. Δεν είμαι ικανοποιημένος, όχι τόσο για το πώς λειτουργεί ο Δήμος μας και τι υπηρεσίες παρέχει στους συμπολίτες μας, αλλά για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένας Δήμος (και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση) και τι υπηρεσίες θα έπρεπε να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες. Όταν με διαρκείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων (που κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία που βιώνει η κοινωνία μας δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε με φοροεισπρακτικές «επιδρομές»), με ασφυκτικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με ελάχιστα μέσα και με μειωμένο προσωπικό (στο δικό μας Δήμο το έλλειμμα προσωπικού πλησιάζει τα 50 άτομα, παρά το γεγονός ότι καθημερινά οι Δήμοι αναλαμβάνουν και πρόσθετες αρμοδιότητες), όταν, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες το όραμά μας - όπως τουλάχιστον το είχαμε σχεδιάσει – υποβαθμίζεται, κατ' ανάγκη, σε όραμα διαχείρισης, δεν μπορώ να δηλώνω ικανοποιημένος. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, αυτό που είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σας: αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε. Κι εκτιμώ ότι το ισοζύγιό μας δεν είναι αυτό που θέλαμε, αλλά και δεν έχει αρνητικό πρόσημο. Το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου, η ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως, λ.χ., ο Βιολογικός της Κυπαρισσίας, η πραγματοποίηση νέων έργων υποδομών, όπως, λ.χ., η επέκταση του υδραγωγείου Φιλιατρών, η επικείμενη δημοπράτηση του δρόμου Γαργαλιάνων- Βάλτας, οδικοί άξονες και αναπλάσεις μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και ίδιους πόρους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ζητήματα κοινωνικής φροντίδας – εφέτος, για παράδειγμα, δεν έμεινε κανένα παιδάκι εκτός Παιδικών Σταθμών - και άλλα που θα αναδείξουμε στον απολογισμό μας, θα αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση του Δήμου. 

 -Τρία χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, πώς θα κρίνατε την πορεία του και πώς βλέπετε την προοπτική του; 

Το όραμά μας για το Δήμο Τριφυλίας, που έχει μεγάλες προοπτικές πολυδύναμης ανάπτυξης, το έχουμε διατυπώσει στη διακήρυξη και το πρόγραμμα της παράταξής μας. Εξακολουθεί να μας εμπνέει. Βεβαίως, μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας χρειάζεται αναπροσαρμογές και ιεραρχήσεις, που θα κάνουμε με βάση τις νέες καταστάσεις και προοπτικές. 

 -Η αντιπολίτευση αλλά και πολίτες, ακόμη και δημοτικοί σας σύμβουλοι, πολλές φορές κάνουν λόγο για προβλήματα διοίκησης και οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικά σε εσάς και τις επιλογές σας για μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο τους αντιδημάρχους που ορίσατε. Δέχεστε αυτές τις ευθύνες; Εκτιμάτε πως έχετε κάνει λάθη; Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, θα κάνατε τις ίδιες επιλογές;

 Πρώτον, η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ακόμη κι αν είναι κακόπιστη, που όμως εύκολα αποκαλύπτεται! Σε μια συλλογική προσπάθεια δε χωρούν προσωπικές στρατηγικές και δικαιολογίες του τύπου «όχι εγώ, αλλά οι άλλοι». Η ευθύνη επιμερίζεται. Ο καθένας έχει τη δική του και ο επικεφαλής την πρώτη και μεγαλύτερη. Την αναδέχομαι. Και για ό,τι καλό και για ό,τι λανθασμένο έχει γίνει στο Δήμο. Γιατί ασφαλώς έχουν γίνει και λάθη. Ο αλάθητος πρώτος το λίθο βαλέτω! Από τα λάθη μας, όλοι μαθαίνουμε. Δια τα πάντα. Δεύτερον, το μοντέλο διοίκησης του Δήμου, ως προς τη δομή του (αποκεντρωμένη λειτουργία – ανοικτά τα Δημαρχεία των πρώην Δήμων), ήταν μια συλλογική απόφαση της παράταξης. Βοήθησε στο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις από τη συγκρότηση του νέου καλλικράτειου Δήμου. Όλοι θυμόσαστε ότι οι δύο από τις τρεις μεγάλες πόλεις – Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι – τον είχαν υποδεχθεί με μαύρες σημαίες. Βοήθησε πρωτίστως τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται στον τόπο τους χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα από τις έντονες τοπικές αντιπαραθέσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, τις διαπροσωπικές σχέσεις, μεταξύ των μελών της παράταξης, καθώς κάποτε έλειπε και η απλή προσωπική γνωριμία, η συλλογικότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Την κατακτάμε βήμα βήμα!

 -Το ’14 είναι χρονιά εκλογών! Είστε ο πρώτος δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Τριφυλίας και τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας σας συνέπεσαν με την πλέον δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ και την κοινωνία. Ποιοι είναι οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής για το 2014; Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος; 

Οι διαπιστώσεις σας είναι ακριβείς. Όταν ξεκινήσαμε, η κατάσταση ήταν τέτοια που κάποιες Κασσάνδρες μάς λέγανε: «Πού πάτε; Ο Δήμος αυτός δεν είναι βιώσιμος. Σε δύο μήνες θα έχει διαλυθεί. Θα σας πάρουν με τις πέτρες». Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Κρατήσαμε το Δήμο όρθιο και με τον αγώνα μας βάλαμε τις βάσεις για ένα καλύτερο βηματισμό στη συνέχεια! Και με τους συμπολίτες μας είμαστε σε συνεχή διαλεκτική σχέση, κατανοώντας τα προβλήματα, πολλά από τα οποία έρχονται από αρκετά χρόνια πίσω, αλλά και τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε και ως άτομα και ως φορείς. Είναι εύλογο, λοιπόν, ο αγώνας αυτός να έχει συνέχεια με τις απαιτούμενες στην εποχή που διανύουμε προσαρμογές! Τα λοιπά στον καιρό τον δέοντα. 

 Του Ηλία Γιαννόπουλου Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...