Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ …ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ

Τροπολογία: Οικονομικά μπόνους στους… νοικοκυρεμένους δήμους 

 Ρύθμιση για επιμήκυνση δανείων από το Παρακαταθηκών και εξάμηνη παράταση στη «Βοήθεια στο σπίτι» 


 Επιβράβευση με τη μορφή επιχορήγησης στους δήμους που επέδειξαν «εξαιρετικές επιδόσεις» κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στον τομέα της «χρηστής οικονομικής διαχείρισης» προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Με στόχο να............................................... δημιουργηθούν «θετικά παραδείγματα» εξοικονόμησης δαπανών και καλής διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης επιχειρεί να δώσει κίνητρα στους δήμους ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας” και άλλες διατάξεις» και συνυπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Αφορά την αναπροσαρμογή του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ), εντάσσοντας προς επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεις με άξονες την οικονομική εξυγίανση δήμων, τη χρηματοδότηση των δήμων για εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας μέσω των διαδικασιών αυτεπιστασίας αλλά και την επιβράβευση της χρηστής οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ α’ βαθμού. Παράλληλα, υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας εντός της οποίας υποβάλλεται αίτηση για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η ένταξη περισσοτέρων ΟΤΑ στη ρύθμιση του Ν.4093/2012 συμβάλλει, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στην εξυγίανση των οικονομικών τους μεγεθών και την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Επίσης, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30.9.2013, η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων σε αυτό. Η παράταση του προγράμματος, το οποίο είχε προγραμματισθεί αρχικά να λήξει το τέλος Μαρτίου, κρίθηκε απαραίτητη καθώς θα έμεναν χωρίς στήριξη χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες των περίπου 3.500 εργαζομένων. Δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί το διάδοχο σχήμα («Κατ’ οίκον φροντίδα») που είχε αναγγελθεί ότι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με αποτέλεσμα να σπεύσει το υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας να καλύψει άμεσα το κενό που θα δημιουργούνταν στο τέλος Μαρτίου με τη λήξη του. Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη (4.4.2013) ετέθη η σχετική ρύθμιση για την παράταση του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

 kopanakinews.wordpress.com


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ «ΚΤΗΜΑ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ»

Όργωσαν και την άμμο στην παραλία Ελαίας! 

● ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ… ΦΡΑΞΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ! 

● ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ! 



 ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ επιχείρηση πολεοδόμησης, αλλά σε βάρος της νομιμότητας λαμβάνει χώρα στην παραλία της Ελαίας, όπου ο νέος ιδιοκτήτης του περιβόητου «κτήματος Κανελλάκη», παρά τις καταγγελίες, τα πρόστιμα και τις νομικές εκκρεμότητες προχωρεί σε κινήσεις προκαλώντας τους πάντες και............................... τα πάντα! Ετσι τελευταία όργωσαν κυριολεκτικά μέχρι και την άμμο, ενώ όπως καταγγέλουν κάτοικοι ετοιμάζονται για περίφραξη της περιοχής σε μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο στην ακτή. Μετά από παλιότερες καταγγελίες για τις αυθαίρετες διανοίξεις κάθετων δρόμων για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα επιχειρείται και «διεύρυνση» του κτήματος με «ξακρίσματα» μέχρι το δρόμο Ελαία-Αγιαννάκη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο νέος ιδιοκτήτης φέρεται να διεκδικεί μεγαλύτερες εκτάσεις από αυτές που απέκτησε με την αγορά του «κτήματος Κανελλάκη» και στόχος του είναι η ιδιωτική πολεοδόμηση της περιοχής, χωρίς όμως την τήρηση της νομιμότητας και τον σεβασμό του περιβάλλοντος όπως τον εννοούν οι κάτοικοι της περιοχής και επιβάλλει η νομιμότητα. Η υπόθεση είναι περίεργη και σ’ αυτή εμπλέκονται και τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν για ευνόητους λόγους τις επιλογές του ιδιοκτήτη, με το πρόσχημα της στήριξης των επενδύσεων, ενώ το θέμα έχει φθάσει μετά από καταγγελίες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, όπου ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, αλλά και παρεμβάσεων. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι οι όποιες εργασίες στην περιοχή επιλέγονται να γίνονται αργίες ή όπως πρόσφατα σε ημέρα απεργίας. Σημειώνουμε εδώ ότι για την υπόθεση απειλούνται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Δήμο για παραβίαση Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στην περιοχή Natura 2000GR 255005 «Θίνες Κυπαρισσίας». Θυμίζουμε ότι μετά την Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής το αρμόδιο τμήμα Δ.Δ. και ΕΟΚ του υπουργείου Περιβάλλοντος «ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες ελληνικές υπηρεσίες καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητώντας τις απόψεις τους επί του θέματος της επιστολής της Ε.Ε. το αργότερο έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική δοτέα απάντηση και να αποσταλεί έγκαιρα. Απάντηση των ελληνικών αρχών από την ποιότητα της οποίας, όπως σημειώνεται, θα εξαρτηθεί το εάν η υπόθεση θα προχωρήσει σε επόμενο στάδιο, κάτι που θα σημαίνει την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στη χώρα μας για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας και άμεση συμμόρφωση με αυτή, χωρίς εξαιρέσεις, με περιορισμούς και απαγορεύσεις για κάθε είδους δραστηριότητα και έργο σε όλο το εύρος της περιοχής από την Ελαία, τον Αγιαννάκη και το Καλό Νερό». Αυτά σημείωνε σε περσινό ρεπορτάζ του «Θάρρους» ο Ηλίας Γιαννόπουλος, ωστόσο δεν έγινε γνωστό ποιες ήταν οι απαντήσεις αλλά και οι ενέργειες των ελληνικών αρχών πέρα από τα πρόστιμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 foninews.blogspot.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Η Πολεοδομία θα ελέγξει τις εργασίες στην Ελαία

 Εντός των ορίων της ιδιοκτησίας της εταιρείας "Νέα Κότινος Ακίνητα Α.Ε." έχουν γίνει οι εργασίες οργώματος και ουδόλως έχει θιγεί το περιβάλλον υποστήριξε χθες από την Ελαία ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Παναγιώτης Βρεττάκος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες από την περιοχή ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις πέρα από τις ιδιοκτησίες αλλά και εργασίες που αλλοιώνουν το περιβάλλον. Την ίδια ώρα με βάση τις προφορικές διαμαρτυρίες που έφτασαν και στο Δήμο Τριφυλίας δόθηκε εντολή στην Υπηρεσία Πολεοδομίας να κάνει αυτοψία στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία με............................. βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων είναι έκτασης 306 στρεμμάτων και εκτείνεται από την περιοχή της Ελαίας μέχρι τον Αϊ-Γιαννάκη ακριβώς πάνω από τον αιγιαλό και κάτω από τον χωματόδρομο που διέρχεται από εκεί. Η υπόθεση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκινά το 1953 όταν η έκταση αυτή αγοράστηκε σε δημοπρασία του Ελληνικού Δημοσίου από τον κ. Κανελλάκη. Στην συνέχεια αυτή πέρασε στους κληρονόμους του και το 2007 πουλήθηκε στην εταιρεία "Κότινος" και την οικογένεια Παππά, από τους οποίους σχεδιάζεται η αξιοποίησή της. Οι αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν τελεσιδικήσει, ενώ έχουν παρθεί αποφάσεις του Δασαρχείου και καθορισμός του αιγιαλού. Ωστόσο το όργωμα της περιοχής τις τελευταίες μέρες ακόμη και κάτω από πεύκα ειδικά δίπλα από το γήπεδο της Ελαίας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων αρκετών κατοίκων της περιοχής. 

 Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Παναγιώτης Βρεττάκος, πληρεξούσιος δικηγόρος της "Νέας Κότινος Α.Ε." σημείωσε: «Για ακόμη μια φορά κάποιοι υπό τον μανδύα των ΜΚΟ επιχειρούν να καταργήσουν κάθε έννοια σεβασμού προς αρχές που είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα της χώρας, όπως είναι η αρχή της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και με την ψευδή επίκληση ανάγκης προστασίας τους περιβάλλοντος, το οποίο ουδόλως έχει θιγεί εκ μέρους μας, διαδίδουν αναλήθειες προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια πεπλανημένη εικόνα όσον αφορά την πραγματικότητα. Πολύ περιεκτικά θα πω ότι πρόκειται για απολύτως ξεκαθαρισμένες ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεις με αποφάσεις δικαστηρίων αμετάκλητες μεταξύ του δικαιοπαρόχου της εντολέας μου, Κανελλάκη και του Ελληνικού Δημοσίου. Θέμα λοιπόν ιδιοκτησιακό δεν μπορεί να τίθεται. Δεύτερον πρόκειται για εκτάσεις που κείνται πέραν και μακράν του αιγιαλού. Η γραμμή του αιγιαλού έχει καθοριστεί αρμοδίως και ουδείς μπορεί να την αμφισβητεί. Τρίτον πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ως μη δασικές. Τέταρτον πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως εκτάσεις ως μη υπαγόμενες στις δεσμεύσεις της γεωργικής γης, υψηλής παραγωγικότητας. Και εν όψει τούτων ο θόρυβος έγινε επειδή στο πλαίσιο άσκησης της κυριότητάς μας το παραχωρήσαμε σε ένα αγρότη προκειμένου να το καλλιεργήσει και να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί. Η έκταση δεν είναι ενιαία, υπάρχουν εννέα αυτοτελή γήπεδα στα οποία με νόμιμες πράξεις έχουν δημιουργηθεί με διαδοχικές μεταβιβάσεις μερικότερα. Ολα τους είναι άρτια και οικοδομήσιμα πάνω από 4 στρέμματα. Αθροιζόμενα όλα αυτά που ανήκουν στην "Νέα Κότινος" και σε μέλη της οικογένειας Παππά, φτάνουν περίπου τα 306 στρέμματα. Το ότι δεν έχουμε υπερβεί τις ιδιοκτησίες διακρίνεται καθαρά και από τις αεροφωτογραφίες που φαίνεται το ίχνος της αρόσεως, που είναι η γραμμή του αιγιαλού, άρα το όριο της ιδιοκτησίας μας». Συμπλήρωσε πως μέσα σε αυτή την έκταση δεν υπάρχει κανένα δασικό κτήμα. 

 Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Τριφυλίας σημειώνει: «Υστερα από προφορικές καταγγελίες από κατοίκους σχετικά με τις εργασίες άροσης στην περιοχή Ελαίας – Αϊ-Γιαννάκη που βρίσκεται η ιδιοκτησία της "Κότινος Α.Ε.", η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας με έγγραφό της ζήτησε από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του δήμου να διενεργήσει αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω εργασίες υπερέβησαν τα όρια της ανωτέρω ιδιοκτησίας. Με την ευκαιρία αυτή η δημοτική αρχή επαναλαμβάνει αυτό που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ότι η ανάπτυξη της περιοχής που περνάει και μέσα από ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως αυτές της "Κότινος Α.Ε.", έχει την υποστήριξη του δήμου στα πλαίσια βέβαια της νομιμότητας και της μη προσβολής των βασικών στοιχείων του περιβάλλοντος, η προστασία των οποίων ανήκει επίσης στην φροντίδα του δήμου». Ο κ. Κόλλιας σε δηλώσεις του στην «Ε» επισήμανε: «Η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την άποψη για την ανάπτυξη της παραλιακής μας ζώνης σε όλο της το μήκος και ιδιαίτερα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Εχουμε πει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε το αμόλευτο ακόμη περιβάλλον της περιοχής, να προστατεύσουμε την πανίδα και την χλωρίδα του και να δείξουμε την ιδιαίτερη επιμέλεια στην διαχείριση του μοναδικού θαλάσσιου παραδείσου της περιοχής που είναι η χελώνα καρέτα – καρέτα. Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε στενά με την ΜΚΟ "Αρχέλων", αλλά και με τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα από την αρχή έχουμε εκφράσει την άποψή μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της περιοχής που είναι αναγκαία για την εν γένει ανάπτυξη του Δήμου Τριφυλίας». 

 Επίσης τόνισε πως αυτές τις μέρες έχει τεθεί σε διαδικασία συζήτησης ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την διαχείριση της παραλιακής ζώνης από το Κατάκολο μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο θα το μελετήσουν και θα τοποθετηθούν επί αυτού με βάση και τις πάγιες θέσεις που έχουν εκφραστεί για την περιοχή, που είναι ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. 

 Κώστας Μπούρας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Σε εξέλιξη σεμινάριο κατάρτισης νέων αγροτών στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας

Σε εξέλιξη είναι το σεμινάριο κατάρτισης νέων αγροτών από την περιοχή της Τριφυλίας, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς νέων αγροτών το 2009, από το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας. Γνωστικό αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η.................................. αμπελουργία και η ελαιοκομία και με την ολοκλήρωσή του ολοκληρώνεται και ο κύκλος εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων αγροτών, κάνοντας έτσι την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας και το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας τα πρώτα στην Ελλάδα που ολοκληρώνουν την κατάρτιση νέων αγροτών του 2009. 

Από εκεί και πέρα, τα προγράμματα του Κέντρου θα συνεχιστούν σε άλλες περιοχές. 

Αναφερόμενος σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, ο διευθυντής του Κέντρου Γιώργος Τσουμάνης επισήμανε: «Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας το σεμινάριο κατάρτισης νέων αγροτών με γνωστικό αντικείμενο την ελαιοκομία και την αμπελουργία. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι αγρότες από όλη την περιοχή της Τριφυλίας και μάλιστα υπάρχει συμμετοχή και από την Ηλεία. Το παρόν σεμινάριο είναι το τελευταίο που διεξάγεται στην περιοχή και αφορά υπόχρεους νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί σο καθεστώς το 2009. Το διάστημα αυτό θα διδαχθούν από έμπειρους καταξιωμένους καθηγητές, γεωπόνους στην πλειοψηφία τους, όλα τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας, πώς πρέπει να αρδεύουν, να λιπαίνουν, να κλαδεύουν, τι σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούν, έτσι ώστε να έχουν υγιείς και καλές καλλιέργειες. Οπως προείπα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που γίνεται στην περιοχή μας, δηλαδή μετά το τέλος αυτού του σεμιναρίου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μαζί με το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα που θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για τους νέους αγρότες της περιοχής μας που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς το 2009. Αυτό σημαίνει πως μετά το τέλος του σεμιναρίου αυτού θα συνεχίσει το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει το πρώτο σεμινάριο στην περιοχή της Μεσσήνης με γνωστικό αντικείμενο τα κηπευτικά. Θα ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια στου Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας, καθώς το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας έχει αναλάβει την υλοποίηση και το σχεδιασμό όλων των προγραμμάτων κατάρτισης για τους νέους αγρότες για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...