Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Κυπαρισσία αύριο, Τρίτη, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος



Στην Κυπαρισσία θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώτος (σε σταυρούς στις εκλογές του 2007) Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος στα πλαίσια της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Ο κ. Λαμπρόπουλος από τις 9.30 το πρωί θα επισκεφθεί καταστήματα της πόλης και θα έχει συναντήσεις και συζητήσεις με τους πολίτες.




Διαβάστε Περισσότερα...

Δημήτρης Κουσελάς: "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε"



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ στην εφημερίδα FREEPAPER NEWS


1. Τι οδήγησε τον κ. Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές; Η υπευθυνότητα, όπως ισχυρίζεται, ή η ανάγκη;



Αν η απερχόμενη Κυβέρνηση ήταν όντως υπεύθυνη, αν πραγματικά είχε σχέδιο για τη χώρα, κύρος και αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα, θα έμενε να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του τόπου, εφαρμόζοντας σταθερά το σχέδιό της μέχρι και την Προεδρική εκλογή.



Οπως όμως φάνηκε και στη ΔΕΘ, η απερχόμενη Κυβέρνηση ούτε σχέδιο είχε, ούτε άλλα περιθώρια.



Προκήρυξε εκλογές διαφυγής, επαναφέροντας διακηρύξεις και στόχους του 2004, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα, σαν να κυβερνούσε άλλος στο μεταξύ τη χώρα.



Μιλά για «αναγκαία» μέτρα, που απλά προεκτείνουν τις πολιτικές της. Τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε πολλαπλό αδιέξοδο, πολύ πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια κρίση.



Ευτυχώς για τον τόπο και τον λαό μας, που δεν αντέχουν άλλο χαμένο χρόνο, οι πρόωρες εκλογές ήταν για την Ν.Δ. επιλογή απόδρασης από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε στην οικονομία και στη συνολική διακυβέρνηση του τόπου.





2. Είναι διαφορετικό το ΠΑΣΟΚ του 2009 από το ΠΑΣΟΚ του 2004;



Αναμφίβολα, ναι! Εχουμε διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος και σήμερα είμαστε πιο πλούσιοι σε δυναμικό, σε εμπειρία και σε ιδέες.



Με πρωτοβουλίες του Προέδρου μας, από το 2004 μέχρι σήμερα ανανεώσαμε σε μεγάλο βαθμό πρόσωπα, θέσεις, αντιλήψεις, λειτουργίες του στελεχιακού δυναμικού και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τον τρόπο επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες. Κομμάτι αυτής της ανανέωσης θεωρώ και τον εαυτό μου, αφού πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής τον Μάρτιο του 2004 και ανέλαβα Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2007.





3. Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ανακοίνωσε κανένα δυσάρεστο μέτρο, όπως λ.χ. πάγωμα μισθών-συντάξεων, αλλά μίλησε για αυξήσεις κονδυλίων στις δημόσιες επενδύσεις, στην παιδεία, στους μισθούς, στις συντάξεις, για φορολογικές ελαφρύνσεις των μικρομεσαίων εισοδημάτων κ.α, ισχυριζόμενος πως, παρά την κρίση και τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, «χρήματα υπάρχουν». Που είναι, όμως, αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τα βλέπουν η Κυβέρνηση και οι πολίτες;



Η ερώτηση «που θα βρεθούν τα χρήματα» για την αντιμετώπιση της κρίσης όταν η πρότασή του βυθίζει ακόμα βαθύτερα την οικονομία στην ύφεση, έπρεπε εξαρχής να είχε γίνει στον κ. Καραμανλή, όταν μας εμφάνισε ως δήθεν μονόδρομο τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, παρ ότι αυτές στραγγαλίζουν την αγορά, διευρύνουν τις ανισότητες, τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή, καθηλώνουν την οικονομία, διαιωνίζοντας και εντείνοντας, αντί να λύσουν, το αναπτυξιακό και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.



Η απερχόμενη Κυβέρνηση έπρεπε, άλλωστε, να λογοδοτήσει:

- γιατί έφτασε να θεωρεί χαμένη υπόθεση σχεδόν το σύνολο των 31 δις ευρώ βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φόρων (τόσα αναφέρει επίσημη Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Βουλή), δίνοντας ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» σε όλους-αδιακρίτως- τους οφειλέτες.

- για τα 5 δις ευρώ που χάρισε στις Τράπεζες από υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

- για τα 60 δις ευρώ που έσπευσε να δανειστεί πανάκριβα φέτος το Ελληνικό Δημόσιο (και άλλα 3 δις πρόσφατα, για προεκλογική χρήση...), που δεν τα είδαμε σε επενδύσεις, σε δημόσια αγαθά, σε κοινωνικό Κράτος.

-για τα 100 δις ευρώ που η ίδια πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος, τη στιγμή που συνεχώς εκποιούσε δημόσια περιουσία για να το μειώσει!

-για το 1 δις το χρόνο που χάρισε στους μεγαλομετόχους 200 επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας, παρ ολ αυτά, οι επενδύσεις τους να μειωθούν από 20% σε 16% του ΑΕΠ και να κατρακυλήσει η χώρα σε ανταγωνιστικότητα

- για το τι απέδωσαν οι δεκάδες έμμεσοι και άμεσοι φόροι και επιβαρύνσεις, με τα οποία φόρτωσε τα μικρομεσαία νοικοκυριά, ελαφρύνοντας τους πλουσιότερους.

- για τη διόγκωση των δημόσιων δαπανών (αντί για 10% μείωσή τους, όπως είχε υποσχεθεί το 2004), με πελατειακές και άστοχες παροχές, με πληθώρα επιτροπών χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, που κόστισαν 2 δις ευρώ μέχρι σήμερα, αλλά και με βόλεμα «ημετέρων», συρρικνώνοντας κάθε έννοια επένδυσης και κοινωνικού κράτους.

- για τη διετή καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ, αλλά και για τα «στραβά μάτια», την απαξίωση και την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, που άναψαν πράσινο φως σε μια πρωτοφανή διόγκωση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της ανομίας, πολύ πριν φτάσει στη χώρα μας η διεθνής κρίση!



4. Ομως το ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί Κυβέρνηση, θα πρέπει από κάπου να βρεί χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Από που θα τα βρεί;



Σε όλα όσα προανέφερα, για τα οποία η απερχόμενη Κυβέρνηση σιωπά, εμείς βλέπουμε απτές δυνατότητες άντλησης πρόσθετων πόρων, με δίκαιη αναδιανομή του φορολογικού βάρους προς όφελος των μικρομεσαίων εισοδημάτων, με εξοικονόμηση δαπανών αλλά και με τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής δυναμικής, ώστε μαζί με την απασχόληση, τα εισοδήματα και τον πλούτο της χώρας, να αυξάνονται και οι πόροι του Δημοσίου.



Για παράδειγμα, από την καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1 δις ευρώ το χρόνο, πολύ περισσότερα απ όσα θα εξοικονομούσε ο κ. Καραμανλής με το πάγωμα μισθών-συντάξεων στο Δημόσιο.



Ακόμα και ένα μέρος από τα 31 δις ευρώ ανείσπρακτων οφειλών στο Δημόσιο να εισπραχθεί το 2010, τα ποσά είναι σημαντικά. Με συστηματική εξοικονόμηση πελατειακών και περιττών δαπανών, με ξεκάθαρους φορολογικούς κανόνες, βελτίωση των επιδόσεων στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με καλύτερη παραγωγική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αυτά μας επιτρέπουν να καλύψουμε το ετήσιο κόστος εφαρμογής του προγράμματός μας. Κόστος για το οποίο σκόπιμα παραπληροφορεί η Ν.Δ, παρουσιάζοντάς το πολλαπλάσιο απ όσο είναι στην πραγματικότητα.



Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι η πελατειακή πολιτική, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, κοστίζουν πολύ ακριβά και σε χρήμα και σε αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η καταπολέμησή τους, με τα μέτρα που εμείς προτείναμε, δεν απαιτεί σημαντικά χρήματα. Απαιτεί, κυρίως, ισχυρή πολιτική βούληση. Και αυτή τη βούληση, εμείς την έχουμε!



Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βάζουμε πλάτη να ανορθώσουμε την οικονομία μετά από μια καταστροφική διακυβέρνηση Ν.Δ. Και το 1981 και το 1993 παραλάβαμε άδεια ταμεία, υψηλό χρέος, υψηλές ανάγκες νέου δανεισμού. Και τότε καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα, ξαναστήνοντας τη χώρα και την οικονομία στα πόδια τους.



Εκεί που άλλοι μεταθέτουν τις ευθύνες τους, παραπληροφορούν και φυγομαχούν, εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη πρόκληση!





Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας "Πρώτη φορά Νονός" απόψε στην Κυπαρισσία, από την Επιτροπή Στήριξης του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη




ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας "Πρώτη φορά Νονός", στο MOJO Cafe, στην πλατεία της Κυπαρισσίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8.00.

Η ταινία της Όλγας Μαλέα με τους Αντώνη Καφετζόπουλο και την Ελένη Καστάνη βασίζεται σε σενάριο του Νίκου Παπανδρέου και είναι κωμωδία που σατιρίζει την πολιτική ζωή της δεκαετίας του 60 και καυτηριάζει τις πελατειακές σχέσεις των βουλευτών με τους ψηφοφόρους!

Η προβολή οργανώθηκε από την Επιτροπή Στήριξης του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη............



Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μικρός Αλεξ έρχεται από την Αμερική στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 με την οικογένειά του.
Μόλις 11 χρονών κι ενώ ακόμη δεν ξέρει να μιλάει και να γράφει ελληνικά, ενώ φοβάται μήπως βάλει θηλυκή αντωνυμία σε αρσενικό ουσιαστικό, ο Αλεξ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα.
Είναι ο γιός του Αρχηγού.
Στους παιδικούς του ώμους πρέπει να σηκώσει βάρη δυσβάστακτα, που σχεδόν του επιβάλλονται.
Για να βοηθήσει τη Δημοκρατική παράταξη και το πολιτικό μέλλον του πατέρα του.
Για να τιμήσει το “όνομα” της μεγάλης πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει.
Για να τον εκτιμά και να τον αγαπά ο πατέρας του.
Οταν ο Αρχηγός και πατέρας του θα του αναθέσει την πρώτη του “αποστολή” για να υπηρετήσει τη Δημοκρατία και το Κόμμα, αυτός είναι πρόθυμος και έτοιμος για ολα.
Θα αναλάβει περήφανος την ευθύνη “για τη Δημοκρατία”, αλλά και για την αγάπη του Πατέρα του.
Ο μικρός Αλεξ θα πάει στην Κρήτη για να γίνει ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ.
“Αντ’ αυτού” θα πρέπει να βαφτίσει το μωρό ενός τοπικού κομματάρχη και υποψήφιου βουλευτή.
Για να πείσει τους Κρητικούς πως είναι άξιος γιός του πατέρα του και αντάξιος της …σοβαρής αποστολής θα πρέπει:
Nα φορέσει κουστούμι και γραβάτα, να βγάλει λόγο πολιτικό για τη Δημοκρατία με ελληνικά που δεν γνωρίζει, να δοκιμάσει όλα τα κρητικά εδέσματα- από χοχλιούς και σαρικόπιτες μέχρι..γλυκό από φλούδα πορτοκάλι και να λέει πάντα “γειά στα χέρια σας”, να τάζει δρόμους και …γεφύρια, να σφίγγει χέρια με δύναμη και θέρμη πολιτικού και να καταλάβει ποιοί και γιατί είναι κατσικοκλέφτες.
Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις δύο μεγάλες και αντίπαλες πολιτικά οικογένειες:
τους Μανεδάκηδες και τους Φουντεδάκηδες.
Θα πρέπει ακόμη να κρύψει τα αμερικάνικα αθλητικά του παπούτσια και τη μπάλα του μπάσκετ που τόσο αγαπά.
Τα “πρώτα του βαφτίσια” στην Ελλάδα, την Κρήτη και την πολιτική θα αποδειχθούν τα πιό καθοριστικά της ζωής του.


Η ταινία βασίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγηµα του Νίκου Παπανδρέου, από το πρώτο και πολύ επιτυχηµένο βιβλίο του “10 µύθοι και µία ιστορία” (2001), εκδόσεις Καστανιώτη.
Το σενάριο υπογράφουν ο Νίκος Παπανδρέου και η Όλγα Μαλέα.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Αντώνης Καφετζόπουλος (Παναγάκης, ο τοπικός κομματάρχης και υποψήφιος βουλευτής)
Ελένη Καστάνη (κυρία Παναγάκη)
Γιώργος Κιµούλης (ο Αρχηγός και πατέρας του μικρού νονού)
Tex Pardue (Ο µικρός Νονός)
Νίκος Ανδρεουλάκης (Πάνος, γιός του Παναγάκη)
Τάσος Κωστής (Μανεδάκης)
Χάρης Εμμανουήλ (Φουντεδάκης)
Μάνος Γαβράς (Νικήτας , ο νεότερος αδελφός του Παναγάκη)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Όλγα Μαλέα
Σενάριο: Νίκος Παπανδρέου, Όλγα Μαλέα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Καλλιτεχνική επιµέλεια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Μακιγιάζ: Φανή Αλεξάκη
Εκτελεστής παραγωγός: Κώστας Λαµπρόπουλος


Σηµείωµα του Νίκου Παπανδρέου
Το έργο είναι βασισµένο στο βιβλίο µου «Δέκα Μύθοι και Μια Ιστορία» που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις “περιπέτειες” ενός παιδιού που γεννήθηκε στην Αµερική αλλά µεγάλωσε στην στριµωγµένη και ταραγµένη από πολιτικά γεγονότα αγκαλιά µιας γνωστής ελληνικής πολιτικής οικογένειας. Το ίδιο το βιβλίο είχε µεγάλη επιτυχία όταν πρωτοβγήκε. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην Αγγλία, την Αµερική, την Γερµανία και αλλού, ενώ η εφηµερίδα Los Angeles Times επέλεξε το A Crowded Heart (ο τίτλος στην Αµερική) σαν ένα από τα καλύτερα µυθιστορήµατα του 1998.
Το «Πρώτη Φορά Νονός» είναι εµπνευσµένο απʼ το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου όπου ένα παιδί ηλικίας 12 ετών, που µόλις έχει έρθει απʼ την Αµερική, πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει ένα κορίτσι για χάρη του πατέρα του. Ο πατέρας του τον στέλνει εκεί επειδή θέλει να µαζέψει ψήφους για το κόµµα του στις κρίσιµες για τη χώρα εκλογές του 1963. Το παιδί αισθάνεται ότι το µέλλον της Ελλάδας διακυβεύεται αν δεν καταφέρει να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά του ως νονός. Για εκείνον η Ελλάδα είναι ακόµα µια χώρα ξένη. Πόσο µάλλον η Κρήτη, όπου και η γλώσσα του φαίνεται ακατανόητη. Αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία αυτοβιογραφικά, δεν είναι όλα τα γεγονότα αληθινά. Το έργο κτίζει την σύνθετη σχέση που αναπτύσσεται ανάµεσα στο παιδί και τον πατέρα του, ένα παιδί που θέλει να κάνει το σωστό και να κάνει τον πατέρα του περήφανο. Την ίδια στιγµή ανακαλύπτει ότι πρέπει να βρει την δική του φωνή, αλλιώς θα χαθεί η όποια αυτονοµία του αποµένει. Κινδυνεύει να τον απορροφήσει µια για πάντα το βάρος της κληρονοµιάς. Ο ήχος της ζωής του είναι η βουή του πλήθους. Μέσα σʼ αυτό το πλήθος γεννήθηκε. Και εκεί πρέπει να δώσει τη µάχη, ολοµόναχος, µπροστά στην δυναµική παρουσία των ανδρών και γυναικών της Κρήτης που το τελευταίο πράγµα που περιµένουν απʼ τον γιο του «αρχηγού» είναι να να µην γνωρίζει καλά τα ελληνικά. Θα ορθώσει το ανάστηµά του και θα ξεχωρίσει ή θα παραµείνει ο καλός αλλά βουβός γιος του πατέρα του;

Σηµείωµα της Όλγας Μαλέα
Γιατί αυτή η ταινία;
Εδώ και κάποια χρόνια, και το Νίκο και εµένα µας τριβιλίζει η ιδέα να κάνουµε ταινία το πρώτο του βιβλίο «Δέκα Μύθοι και µια Ιστορία». Έτσι γράψαµε και ξαναγράψαµε διάφορα σκαριφήµατα σεναρίου, προσπαθώντας παράλληλα να καλύψουµε και όλη την ιστορία της Ελλάδας από το 1967 µέχρι το 1981. Κάθε φορά όµως κάπου κολλούσαµε. Μια µέρα µου λεει ο Νίκος «αντί για όλα αυτά τα µεγαλόπνοα, µήπως κάνουµε κάτι µικρό αλλά δυνατό; Μέρος αντί όλου, που λέµε. Το διήγηµα µε το ταξίδι του παιδιού στην Κρήτη για να γίνει νονός πώς σου φαίνεται;» Η ιδέα µου άρεσε εξαιρετικά. Αναρωτιόµουν πώς δεν το είχαµε σκεφτεί τόσο καιρό. Κι έτσι στρωθήκαµε στη δουλειά οι δυό µας καταρχήν και µετά σε συνεργασία µε την CL Productions και την ODEON, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια.
H ταινία ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ είναι µια κωµωδία αλλά και ένα ταξίδι ενηλικίωσης.
Ο 11χρονος Άλεξ πάει στην Κρήτη για να φέρει εις πέρας µια σηµαντική αποστολή: να γίνει νονός στη θέση του πατέρα του. Αυτό οδηγεί σε διάφορες κωµικές καταστάσεις αλλά και στην πρώτη του … υπαρξιακή κρίση. Γιατί ο Άλεξ, εξ αιτίας των όσων του συµβαίνουν στην Κρήτη, αναρωτιέται για πρώτη φορά τι θέλει ο ίδιος και όχι τι περιµένει ο πατέρας του από αυτόν.
Το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ είναι µια ταινία για την ανάγκη -που οι περισσότεροι από µας έχουµε νιώσει κάποια στιγµή στη ζωή µας- να ξεφύγουµε από το µέλλον το οποίο γονείς και προσδοκίες ή και κεκτηµένη ταχύτητα προδιαγράφουν µπροστά µας και να προσπαθήσουµε να γίνουµε κάτι πιο αληθινό, κάτι πιο δικό µας. Είναι µια ταινία για την ανάγκη να είµαστε διαφορετικοί.






Διαβάστε Περισσότερα...

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές...



Δευτέρα σήμερα και μπήκαμε αισίως στην τελική ευθεία για τις εκλογές...

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, την τελευταία εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι υποψήφιοι των Κομμάτων σπριντάρουν για να κόψουν πρώτοι το νήμα!

Βέβαια............



σε αυτές τις εκλογές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από πριν...

Δηλαδή, ξέρουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και, μάλιστα, Αυτοδύναμα!

Δεν ξέρουμε, ωστόσο, τη διαφορά και τις έδρες.....



Ε, γι΄ αυτό, υπομονή μέχρι την Κυριακή...





Διαβάστε Περισσότερα...

κομφούκιος



Κομφούκιος, 551-479 π.X. Κινέζος Φιλόσοφος

O Κομφούκιος (孔夫子 ή Κουνγκ-φου-τζου) υπήρξε ς διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, διαμόρφωσαν τις αρχές για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, για τον τρόπο ζωής του και τις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο.............



Ενας Κινέζος ρώτησε κάποτε τον Κομφούκιο ποιός είναι ο τέλειος άνθρωπος. Κι εκείνος απάντησε : «Όποιος μπορεί να πραγματώνει τις Πέντε Αρετές, είναι τέλειος άνθρωπος. Σεβασμός, γενναιοδωρία, ειλικρίνεια, εξυπνάδα, ευσπλαχνία: Σεβαστικός; Δεν ταπεινώνεσαι. Γενναιόδωρος; Κερδίζεις το πλήθος. Ειλικρινής; Σ’ εμπιστεύονται οι άνθρωποι. Έξυπνος; Επιτυγχάνεις πολλά. Ευσπλαχνικός; Αρκεί αυτό για να ‘χεις στην υπηρεσία σου άλλους». (Ανάλεκτα, 17.6) Ο Κομφούκιος γεννήθηκε το 551 πΧ σε χωριό της βορειοανατολικής Κίνας. Τα «Ανάλεκτα» του περιέχουν προσωπικές παρατηρήσεις για το πώς εκείνος συμπεριφερόταν ως στοχαστής, δάσκαλος και αξιωματικός




Διαβάστε Περισσότερα...

Birthday of Confucius


K'ung Fo-tzu (551-479 BCE), known in the west by his Latin name, Confucius, is China's most famous philosopher. His wisdom has provided moral guidance to Chinese for over 2500 years, becoming an integral part of the Chinese cultural identity.

He was born..........



in the small town of Tsu in what is now the Chinese Province of Shantung. His father was a magistrate and soldier. At the age of three, Confucius's father died, leaving him to grow up in poverty. At the age of 22, he started the first private school in China, teaching his philosophy of ideal personal conduct, benevolence, and justice by law. In his fifties, he became the Grand Official of Justice for the State of Lu. After leaving that position, he spent the last 13 years of his life traveling around China teaching his philosophies.

In mainland China (People's Republic of China) Confucius is honored on the anniversary of his death - October 1st. In Taiwan, he his honored on the anniversary of his birth - September 28th. His birthday is a legal holiday in Taiwan. It is referred to as Teacher's Day since Confucius is considered the greatest teacher in Chinese history.


http://www.calendarmine.com/Holidays/Chinese_BirthofConfucius.asp



Διαβάστε Περισσότερα...

Confucius' Birthday - Γενέθλια Κομφούκιου



Στη γέννηση του διάσημου κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλόσοφου, Κομφούκιου, είναι αφιερωμένο το λογότυπο της Google......




Διαβάστε Περισσότερα...