Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Δημήτρης Κουσελάς: "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε"



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ στην εφημερίδα FREEPAPER NEWS


1. Τι οδήγησε τον κ. Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές; Η υπευθυνότητα, όπως ισχυρίζεται, ή η ανάγκη;



Αν η απερχόμενη Κυβέρνηση ήταν όντως υπεύθυνη, αν πραγματικά είχε σχέδιο για τη χώρα, κύρος και αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα, θα έμενε να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του τόπου, εφαρμόζοντας σταθερά το σχέδιό της μέχρι και την Προεδρική εκλογή.



Οπως όμως φάνηκε και στη ΔΕΘ, η απερχόμενη Κυβέρνηση ούτε σχέδιο είχε, ούτε άλλα περιθώρια.



Προκήρυξε εκλογές διαφυγής, επαναφέροντας διακηρύξεις και στόχους του 2004, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα, σαν να κυβερνούσε άλλος στο μεταξύ τη χώρα.



Μιλά για «αναγκαία» μέτρα, που απλά προεκτείνουν τις πολιτικές της. Τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε πολλαπλό αδιέξοδο, πολύ πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια κρίση.



Ευτυχώς για τον τόπο και τον λαό μας, που δεν αντέχουν άλλο χαμένο χρόνο, οι πρόωρες εκλογές ήταν για την Ν.Δ. επιλογή απόδρασης από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε στην οικονομία και στη συνολική διακυβέρνηση του τόπου.





2. Είναι διαφορετικό το ΠΑΣΟΚ του 2009 από το ΠΑΣΟΚ του 2004;



Αναμφίβολα, ναι! Εχουμε διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος και σήμερα είμαστε πιο πλούσιοι σε δυναμικό, σε εμπειρία και σε ιδέες.



Με πρωτοβουλίες του Προέδρου μας, από το 2004 μέχρι σήμερα ανανεώσαμε σε μεγάλο βαθμό πρόσωπα, θέσεις, αντιλήψεις, λειτουργίες του στελεχιακού δυναμικού και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τον τρόπο επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες. Κομμάτι αυτής της ανανέωσης θεωρώ και τον εαυτό μου, αφού πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής τον Μάρτιο του 2004 και ανέλαβα Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2007.





3. Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ανακοίνωσε κανένα δυσάρεστο μέτρο, όπως λ.χ. πάγωμα μισθών-συντάξεων, αλλά μίλησε για αυξήσεις κονδυλίων στις δημόσιες επενδύσεις, στην παιδεία, στους μισθούς, στις συντάξεις, για φορολογικές ελαφρύνσεις των μικρομεσαίων εισοδημάτων κ.α, ισχυριζόμενος πως, παρά την κρίση και τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, «χρήματα υπάρχουν». Που είναι, όμως, αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τα βλέπουν η Κυβέρνηση και οι πολίτες;



Η ερώτηση «που θα βρεθούν τα χρήματα» για την αντιμετώπιση της κρίσης όταν η πρότασή του βυθίζει ακόμα βαθύτερα την οικονομία στην ύφεση, έπρεπε εξαρχής να είχε γίνει στον κ. Καραμανλή, όταν μας εμφάνισε ως δήθεν μονόδρομο τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, παρ ότι αυτές στραγγαλίζουν την αγορά, διευρύνουν τις ανισότητες, τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή, καθηλώνουν την οικονομία, διαιωνίζοντας και εντείνοντας, αντί να λύσουν, το αναπτυξιακό και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.



Η απερχόμενη Κυβέρνηση έπρεπε, άλλωστε, να λογοδοτήσει:

- γιατί έφτασε να θεωρεί χαμένη υπόθεση σχεδόν το σύνολο των 31 δις ευρώ βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φόρων (τόσα αναφέρει επίσημη Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Βουλή), δίνοντας ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» σε όλους-αδιακρίτως- τους οφειλέτες.

- για τα 5 δις ευρώ που χάρισε στις Τράπεζες από υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

- για τα 60 δις ευρώ που έσπευσε να δανειστεί πανάκριβα φέτος το Ελληνικό Δημόσιο (και άλλα 3 δις πρόσφατα, για προεκλογική χρήση...), που δεν τα είδαμε σε επενδύσεις, σε δημόσια αγαθά, σε κοινωνικό Κράτος.

-για τα 100 δις ευρώ που η ίδια πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος, τη στιγμή που συνεχώς εκποιούσε δημόσια περιουσία για να το μειώσει!

-για το 1 δις το χρόνο που χάρισε στους μεγαλομετόχους 200 επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας, παρ ολ αυτά, οι επενδύσεις τους να μειωθούν από 20% σε 16% του ΑΕΠ και να κατρακυλήσει η χώρα σε ανταγωνιστικότητα

- για το τι απέδωσαν οι δεκάδες έμμεσοι και άμεσοι φόροι και επιβαρύνσεις, με τα οποία φόρτωσε τα μικρομεσαία νοικοκυριά, ελαφρύνοντας τους πλουσιότερους.

- για τη διόγκωση των δημόσιων δαπανών (αντί για 10% μείωσή τους, όπως είχε υποσχεθεί το 2004), με πελατειακές και άστοχες παροχές, με πληθώρα επιτροπών χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, που κόστισαν 2 δις ευρώ μέχρι σήμερα, αλλά και με βόλεμα «ημετέρων», συρρικνώνοντας κάθε έννοια επένδυσης και κοινωνικού κράτους.

- για τη διετή καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ, αλλά και για τα «στραβά μάτια», την απαξίωση και την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, που άναψαν πράσινο φως σε μια πρωτοφανή διόγκωση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της ανομίας, πολύ πριν φτάσει στη χώρα μας η διεθνής κρίση!



4. Ομως το ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί Κυβέρνηση, θα πρέπει από κάπου να βρεί χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Από που θα τα βρεί;



Σε όλα όσα προανέφερα, για τα οποία η απερχόμενη Κυβέρνηση σιωπά, εμείς βλέπουμε απτές δυνατότητες άντλησης πρόσθετων πόρων, με δίκαιη αναδιανομή του φορολογικού βάρους προς όφελος των μικρομεσαίων εισοδημάτων, με εξοικονόμηση δαπανών αλλά και με τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής δυναμικής, ώστε μαζί με την απασχόληση, τα εισοδήματα και τον πλούτο της χώρας, να αυξάνονται και οι πόροι του Δημοσίου.



Για παράδειγμα, από την καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1 δις ευρώ το χρόνο, πολύ περισσότερα απ όσα θα εξοικονομούσε ο κ. Καραμανλής με το πάγωμα μισθών-συντάξεων στο Δημόσιο.



Ακόμα και ένα μέρος από τα 31 δις ευρώ ανείσπρακτων οφειλών στο Δημόσιο να εισπραχθεί το 2010, τα ποσά είναι σημαντικά. Με συστηματική εξοικονόμηση πελατειακών και περιττών δαπανών, με ξεκάθαρους φορολογικούς κανόνες, βελτίωση των επιδόσεων στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με καλύτερη παραγωγική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αυτά μας επιτρέπουν να καλύψουμε το ετήσιο κόστος εφαρμογής του προγράμματός μας. Κόστος για το οποίο σκόπιμα παραπληροφορεί η Ν.Δ, παρουσιάζοντάς το πολλαπλάσιο απ όσο είναι στην πραγματικότητα.



Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι η πελατειακή πολιτική, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, κοστίζουν πολύ ακριβά και σε χρήμα και σε αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η καταπολέμησή τους, με τα μέτρα που εμείς προτείναμε, δεν απαιτεί σημαντικά χρήματα. Απαιτεί, κυρίως, ισχυρή πολιτική βούληση. Και αυτή τη βούληση, εμείς την έχουμε!



Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βάζουμε πλάτη να ανορθώσουμε την οικονομία μετά από μια καταστροφική διακυβέρνηση Ν.Δ. Και το 1981 και το 1993 παραλάβαμε άδεια ταμεία, υψηλό χρέος, υψηλές ανάγκες νέου δανεισμού. Και τότε καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα, ξαναστήνοντας τη χώρα και την οικονομία στα πόδια τους.



Εκεί που άλλοι μεταθέτουν τις ευθύνες τους, παραπληροφορούν και φυγομαχούν, εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη πρόκληση!