Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την ολική έκλειψη ηλίου


Το φεγγάρι κάλυψε εντελώς όχι μόνο τον ήλιο, αλλά και τον τελικό του Μουντιάλ την Κυριακή στο Νότιο Ειρηνικό, όπου η Γαλλική Πολυνησία και το Νησί του Πάσχα κατακλύσθηκαν από τουρίστες που έφτασαν για να παρακολουθήσουν το θέαμα.

Η νύκτα έπεσε μέρα-μεσημέρι στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) σε μια κατοικημένη ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Τόνγκα.

Ο κώνος της σεληνιακής σκιάς..................

κάλυψε στη συνέχεια τη Γαλλική Πολυνησία, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου 5.000 περίεργοι, μεταξύ των οποίων διασημότητες όπως ο καναδός σκηνοθέτης του "Άβαταρ" Τζέιμς Κάμερον.

Οι Ταϊτινοι, λάτρεις του ποδοσφαίρου, εγκατέλειψαν οι περισσότεροι τις τηλεοράσεις τους για περίπου τέσσερα λεπτά για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

Στο Νησί του Πάσχα, σε απόσταση 3.500 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, οι 4.000 κάτοικοι και οι ισάριθμοι αστρονόμοι και τουρίστες απόλαυσαν το θέαμα, αν και μια καταιγίδα είχε εμποδίσει την προσγείωση πολλών αεροπλάνων.

Οι επισκέπτες είχαν κλείσει το ταξίδι τους πριν από περισσότερο από ένα χρόνο για να μπορέσουν να δουν τη σκιά της σελήνης να καλύπτει τα μυστηριώδη γιγάντια πέτρινα αγάλματα του νησιού.

Αυτή η έβδομη ολική έκλειψη ηλίου του 21ου αιώνα κάλυψε ένα στενό διάδρομο μήκους 11.000 χλμ. διασχίζοντας το Νότιο Ειρηνικό και ολοκληρώθηκε στις 23.52 (ώρα Ελλάδας), λίγο πριν πέσει η νύκτα, στην Παταγονία της Αργεντινής, όπου πολλοί τουρίστες είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν το θέαμα.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2012.



skai.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Στην κορυφή του κόσμου η Ισπανία


Με γκολ του Ινιέστα στο 116΄ της παράτασης του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ η Ισπανία νίκησε με 1-0 την Ολλανδία και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για..............

πρώτη φορά στην ιστορία της, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro2008. H τρίτη συμμετοχή των Ολλανδών σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν έμελλε να είναι και η τυχερή για την ομάδα του Μαρβάϊκ που τα περίμενε όλα από το εξαιρετικό δίδυμο Σνάϊντερ-Ρόμπεν. Μοιραίος παίκτης των «οράνιε» ο Ρόμπεν που έχασε δύο τετ α τετ στο 2ο ημίχρονο απέναντι στον εξαιρετικό Κασίγιας. Κακό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες που επιδόθηκαν σε πολλά φάουλ με τον διαιτητή να δείχνει 13 κίτρινες κάρτες και μια κόκκινη στον Χάϊτινγκα αφήνοντας την Ολλανδία με 10 παίκτες στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου της παράτασης.


Η Ισπανία μπήκε σαφώς πιο δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 4ο λεπτό άγγιξε το γκολ, όταν από εκτέλεση φάουλ του Τσάβι από δεξιά, ο Σέρτζιο Ράμος έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι που υποχρέωσε τον Στεκέλενμπουργκ σε πολύ δύσκολη επέμβαση. Στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα στρώθηκε στον Πικέ που όμως δεν μπόρεσε να γυρίσει την μπάλα προς την εστία της Ολλανδίας.
Πρωταγωνιστής της επόμενης φάσης ήταν και πάλι ο δραστήριος από δεξιά Ράμος που ελίχθηκε ωραία στην μεγάλη περιοχή της Ολλανδίας η σέντρα σουτ όμως που επιχείρησε κόπηκε την τελευταία στιγμή από τον Χάϊτινγκα σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεση του κόρνερ από γέμισμα στην μεγάλη περιοχή των Ολλανδών ο Βίγια προσπάθησε με απ΄ευθείας σουτ να αιφνιδιάσει τον Στεκέλενμπουργκ, η μπάλα όμως τίναξε την εξωτερική πλευρά των διχτύων.
Η ομάδα του Βαν Μάρβικ απείλησε για πρώτη φορά τα καρέ του Κασίγιας στο 17΄ με απ΄ευθείας εκτέλεση φάουλ του Σνάϊντερ που ωστόσο δεν ανησύχησε τον έμπειρο πορτιέρο των «φούριας ρόχας».
Οι Ολλανδοί είχαν πλέον ισορροπήσει το παιχνίδι στον χώρο της μεσαίας γραμμής και άρχιζαν να ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ απειλητικά προς την περιοχή των Ισπανών, χωρίς πάντως να δημιουργήσουν την μεγάλη φάση.
Νέα εκτέλεση φάουλ των Ολλανδών και πάλι με τον Σνάϊντερ στο 23΄ , όμως ο Κασίγιας με έξοδο μπλόκαρε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Βαν Μπόμελ.
Το παιχνίδι κάποιες στιγμές έγινε υπέρμετρα σκληρό και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα ο διαιτητής έδειξε πέντε (!) κίτρινες κάρτες με πιο κραυγαλέα περίπτωση το επικίνδυνο φάουλ του Ντε Γιόνγκ στο Αλόνσο όπου ο Ολλανδός άπλωσε το πόδι του στο …στέρνο του Ισπανού μέσου προκαλώντας του προσωρινά αναπνευστικό πρόβλημα.
Στο 36΄ από ωραία «κομπίνα» των Ολλανδών σε εκτέλεση κόρνερ η μπάλα στρώθηκε στον αμαρκάριστο Ματάϊσεν που όμως έπιασε «αέρα» στην προσπάθειά του να πιάσει το απ΄ ευθείας σουτ.
Οι παίκτες του Βαν Μάρβικ ενώ αμυντικά τα πήγαιναν περίφημα, καθώς είχαν «διαβάσει» σωστά τον τρόπο ανάπτυξης των Ισπανών και έκοβαν τις κάθετες μπαλιές προς τους Πέδρο και Βίγια, επιθετικά δεν κατάφεραν να φανούν μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με εξαίρεση μια ωραία προσπάθεια και το σουτ του Ρόμπεν προς την κλειστή γωνία του Κασίγιας, όμως ο Ισπανός γκολκίπερ έπεσε με υπερένταση και έδιωξε σε κόρνερ και αυτή ήταν η τελευταία φάση του α΄ ημιχρόνου.

Η είσοδος του Νάβας στο 2ο ημίχρονο έκανε πιο κινητική την Ισπανία από δεξιά δημιουργώντας ρήγματα στην καλά οργανωμένη άμυνα των Ολλανδών.
Στο 47΄ η Ισπανία έφτασε κοντά στο γκολ από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά πάσα του Πουγιόλ που έβγαλε μόνο του τον Καπντεβίγια στο ύψος της μικρής περιοχής, όμως κλώτσησε «αέρα» και χάθηκε η ευκαιρία.
Η Ολλανδία έχασε σπουδαία ευκαιρία στο 61΄ όταν ο Σνάϊντερ με καταπληκτική κάθετη πάσα έβγαλε τον Ρόμπεν μόνο απέναντι στον Κασίγιας, όμως το πλασέ που επιχείρησε ο Ολλανδός έδιωξε με τα πόδια την μπάλα σε κόρνερ ο Κασίγιας σώζοντας τους Ισπανούς από σχεδόν βέβαιη παραβίαση.
Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε «απάντησε» με μια εξαιρετική ευκαιρία με τον Βίγια που από το ύψος της μικρής περιοχής έπιασε το δυνατό σουτ για να κόψει σωτήρια την μπάλα σε κόρνερ ο Βαν Μπρόχορστ.
Στο 77΄ η Ισπανία ακούμπησε το 1-0 με τον Ράμος που ύστερα από εκτέλεση κόρνερ έπιασε την δυνατή κεφαλιά εντελώς αμαρκάριστος, όμως η μπάλα δεν τον ήθελε για δεύτερη φορά, αφού έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Στεκέλενμπουργκ.
Στο 82΄ ο Ρόμπεν μπήκε σφήνα στην καρδιά της άμυνας των Ισπανών από γυριστή κεφαλιά του Βαν Πέρσι και σε νέο τετ α τετ με τον Κασίγιας νικήθηκε για δεύτερη φορά από τον Ισπανό γκολκίπερ, όπως και στην φάση του 61΄.
Μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση.

Iniesta_goal_Spain_Holland_2010O Ινιέστα έλυσε στην παράταση τον "γόρδιο δεσμό"

Με το ξεκίνημα της παράτασης η Ισπανία ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Χάϊτινγκα επί του Τσάβι ενώ λίγο αργότερα έχασε σπάνια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στον μεγάλο τελικό, από έξυπνη κάθετη πάσα του Ινιέστα στην πλάτη της άμυνας των Ολλανδών εκεί όπου ο Φάμπρεγκας μόνος απέναντι στον Στεκέλενμπουργκ έπιασε το σουτ που έδιωξε με τα πόδια ο Ολλανδός τερματοφύλακας. Στην εξέλιξη της φάσης ο Ρόμπεν στην αντεπίθεση κέρδισε κόρνερ από το οποίο ο Ματάϊσεν λίγο έλειψε με κεφαλιά να νικήσει τον Κασίγιας.
Οι δύο ομάδες είχαν δυνάμεις και στην παράταση και λίγο αργότερα ο Βαν Μπρόνχορστ γλύτωσε την ομάδα του «από του χάρου τα δόντια» πέφτοντας και κόβοντας την μπάλα στα πόδια του Ινιέστα λίγο πριν σουτάρει από το ύψος της μικρής περιοχής.
Ο Βαν Μπρόνχορστ ήταν παρών και στην φάση του 100ου λεπτού όταν από εξαιρετική ατομική ενέργεια του Νάβας από δεξιά, με προβολή έδιωξε το σουτ του Νάβας σε κόρνερ.
Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η Ολλανδία έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Χάϊτινγκα ύστερα από αντικανονικό μαρκάρισμα επί του Ινιέστα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή των Ολλανδών.
Στο 116΄ έμελλε να σπάσει το ρόδι στον τελικό και ήταν οι Ισπανοί αυτοί που άνοιξαν το σκορ: Ο Φάμπρεγκας πήρε την μπάλα από κόντρες λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον ξεμαρκάριστο Ινιέστα που μόνος απέναντι στον Στεκέλενμπουργκ έγραψε το 1-0. Οι Ολλανδοί στην φάση αυτή διαμαρτυρήθηκαν κακώς για οφσάϊντ.
Στα τελευταία λεπτά της παράτασης οι Ολλανδοί δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την ροή του αγώνα και το τελικό σφύριγμα της λήξης του Γουέμπ έστειλε τους Ισπανούς στα ουράνια, στην κορυφή του κόσμου. Οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε άλλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, άλλοι σε κλάματα από την συγκίνηση και την υπερένταση του τελικού, όπως ο Κασίγιας και ο Ινιέστα. Η Ισπανία είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου, κατέκτησε πανάξια το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, απέναντι στους Ολλανδούς που δεν ήταν γραφτό να στεφθούν πρωταθλητές στην τρίτη παρουσία τους σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 109' Χάιτινγκα (2η κίτρινη)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ρόμπεν, Φαν Ντερ Βιλ, Ματάισεν - Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Καπντεβίλα, Ινιέστα, Τσάβι

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χάιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99' Φαν Ντερ Φάαρτ), Κάιτ (71' Ελία), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (86' Φάμπρεγας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60' Νάβας), Βίγια (105' Τόρες).


ΕΡΤ


Διαβάστε Περισσότερα...