Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά προκάλεσε η έντονη διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αναφορικά με το πρόβλημα της είσπραξης των χρημάτων από την εκκαθάριση των ποινών.
Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Δικηγορικός Σύλλογος έστειλε αναφορά στον κ. Σανιδά και το πρωί της Παρασκευής κιόλας, υπήρξε επικοινωνία του κ. Σανιδά με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη για να ενημερωθεί αναλυτικά για το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία, εξαθλίωση και προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν συνεννοούνται. Ο κ. Σανιδάς είπε πως, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος σύντομα…
Σημειώνουμε πως, αποχή από τα καθήκοντά τους στην εκδίκαση υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια πραγματοποίησαν 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2008 οι δικηγόροι της Καλαμάτας, με απόφαση του Συλλόγου τους.
Οι δικηγόροι ζητούν να οριστούν υπάλληλοι των ΔΟΥ στα δικαστήρια, οι οποίοι θα εισπράττουν τις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν οι δικαστές σε κατηγορούμενους για ποινικές υποθέσεις, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες οδηγούμενοι, συνοδεία αστυνομικών, στις έδρες των ΔΟΥ για να πληρώσουν τα πρόστιμα.
Για το θέμα αυτό, θυμίζουμε ρεπορτάζ της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ πριν 2 εβδομάδες...
"Με χειροπέδες στην Εφορία για να εξαγοράσουν τις ποινές
Με χειροπέδες θα οδηγούνται στην Εφορία Καλαμάτας για να εξαγοράσουν τις ποινές τους ακόμα και οι καταδικασθέντες για απλές παραβάσεις.
Η άρνηση των δικαστικών υπαλλήλων να εισπράττουν τα χρήματα και η έλλειψη προσωπικού της Εφορίας Καλαμάτας φέρνουν για δεκάδες πολίτες αυτή την άσχημη εξέλιξη στην οποία αντιδρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Ελλείψει προσωπικού στη Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας για την είσπραξη των χρηματικών ποινών, που επιδικάζουν τα Δικαστήρια, έχει μετακυλιστεί η είσπραξη στους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι και αντιδρούν, αφού δεν εμπίπτει στα κύρια καθήκοντά τους η είσπραξη χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης, μιλώντας στην «Επι» δήλωσε πως είναι απαράδεκτη η εξέλιξη αυτή, ότι παραπέμπει σε άλλες «δύσκολες και βάρβαρες εποχές» και δεν είναι δυνατόν σε μια κλειστή κοινωνία εν έτει 2008 οι καταδικασθέντες πολίτες για απλές παραβάσεις να οδηγούνται με χειροπέδες, συνοδεία αστυνομικών, ως κοινοί εγκληματίες στην Εφορία, για να πληρώσουν τη χρηματική τους ποινή. Θίγεται το κύρος και η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη εις βάρος του οποίου εκκρεμεί μια χρηματική ποινή και ουσιαστικά τίθεται θέμα δημόσιας διαπόμπευσης «για την κάθε περιπέτεια που έτυχε να έχει ο καθένας στη ζωή του». Ο κ. Μαργέλης διευκρίνισε πως η Εφορία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει αρμόδιο εντεταλμένο υπάλληλο, επιφορτισμένο με την είσπραξη των χρηματικών ποινών που εκδίδουν τα Δικαστήρια. Ως προς την άρνηση των δικαστικών υπαλλήλων να εισπράττουν τα χρήματα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η είσπραξη των εσόδων από δικαστικούς υπαλλήλους δεν ανάγεται στα κύρια καθήκοντά τους, προκύπτει όμως η δυνατότητα, από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 75 του ΠΔ 16/89 (ΦΕΚ Α’ 6/5-1-89) περί είσπραξης εσόδων έξω από τη Δ.Ο.Υ. να ορίζονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, ως ειδικοί υπόλογοι και να ανατίθενται σε αυτούς καθήκοντα είσπραξης δημοσίων εσόδων με την έκδοση διπλοτύπων αποδεικτικών είσπραξης τύπου Β, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, ασχέτως αν τα Δικαστήρια είναι τακτικά ή μεταβατικά, εντός ή εκτός της έδρας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Η Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως τυχόν προβλημάτων της, από έλλειψη υπαλλήλων, να έχει αρμόδιο εντεταλμένο υπάλληλο στις ημέρες και ώρες της λειτουργίας των Δικαστηρίων, ο οποίος θα προβαίνει στην είσπραξη των χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών. Είναι αδιανόητο και ταυτόχρονα παράνομο οι Δημόσιες Υπηρεσίες να παραβαίνουν το κύριο καθήκον των υπαλλήλων τους που είναι η παροχή υπηρεσιών και αγαθών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες. Είναι αδιανόητο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα αντιδράσει έντονα σ’ αυτό, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες οι οποίοι όταν καταδικάζονται θα είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα (δεσμευμένοι), να εισέρχονται σε περιπολικά και σε συνέχεια να οδηγούνται συνοδευόμενοι από τα αστυνομικά όργανα στη Δ.Ο.Υ., για να “πληρώσουν” την ποινή τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί και το επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά την 15η μεσημβρινή ώρα, κατά την οποία η Δ.Ο.Υ. σταματά τη λειτουργία της. Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή δυσμενών σχολίων και προλήψεως τελέσεως ποινικών αδικημάτων, απαιτούμε όπως αντιμετωπιστεί άμεσα το εν λόγω ζήτημα και σε κάθε περίπτωση να κληθεί άμεσα αρμόδιος εντεταλμένος υπάλληλος από τη Δ.Ο.Y. Καλαμάτας με σκοπό να προβαίνει στην είσπραξη χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών».
Επίσης, πρωτοσέλιδο της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ το οποίο αναρτήσαμε και στο Trifylianewς:
"Μια βραδιά στο κρατητήριο…"
"ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ
Αντιμέτωποι με τα… γρανάζια της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας του Ελληνικού κράτους ήρθαν προχθές τέσσερις Τσιγγάνοι, οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου τους, Παναγιώτη Νταή, κρατήθηκαν παράνομα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας για μια ημέρα. Αυτό συνέβη γιατί, πλέον, τα πρόστιμα από τις καταδικαστικές αποφάσεις δεν τα εισπράττει η Υπηρεσία στα Δικαστήρια, αλλά η Δ.O.Y. της κάθε περιοχής, η οποία… κλείνει τα απογεύματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, αν κάποιος χρειαστεί να πληρώσει μετά το μεσημέρι, να περάσει την υπόλοιπη ημέρα και νύχτα σε κάποιο κρατητήριο!
Ας εξετάσουμε όμως λεπτομερώς όλο το χρονικό της σύλληψης, την ποινή που τους επιβλήθηκε, την κράτησή τους, την αναφορά που κατετέθη στον εισαγγελέα και τις αποκλειστικές δηλώσεις του δικηγόρου των συλληφθέντων στην «ΕΠΙ»…
Το ιστορικό της σύλληψης
Προχθές, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, δικάστηκαν με την αυτόφωρο διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας 5 Τσιγγάνοι για κλοπή ρεύματος, καθώς και για παράβαση πολεοδομικών διατάξεων. Το Δικαστήριο αθώωσε τον έναν από όλες τις κατηγορίες, ενώ τους άλλους τέσσερις τους απάλλαξε από τη μία κατηγορία και τους δίκασε μόνο για την κλοπή ρεύματος. Να σημειωθεί ότι, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ανάγκης και των μη ταπεινών αιτίων, λόγω της κατάστασής τους, αφού ομολόγησαν και οι ίδιοι ότι έκλεβαν το ρεύμα για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Άλλωστε και οι καταθέσεις των αστυνομικών ανέφεραν ότι, μέσα στις σκηνές των Τσιγγάνων υπήρχε μόνο μια λάμπα και μια σόμπα.
Κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί
Αφού λοιπόν το Δικαστήριο τους επέβαλε μια ιδιαίτερα χαμηλή ποινή, αυτή των 15 ημερών φυλάκισης, στη συνέχεια οι τέσσερις Τσιγγάνοι ζήτησαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ έκαστος, συν τις όποιες προσαυξήσεις. Στο Δικαστήριο, όμως, οι δικαστικοί αρνήθηκαν να λάβουν το ποσό και οι Τσιγγάνοι απευθυνόμενοι στη Δ.Ο.Υ. είδαν ότι, αυτή είχε κλείσει, διότι η ώρα ήταν 5.00 μ.μ. Έτσι οι Τσιγγάνοι, όπως μας ανέφερε και ο δικηγόρος τους, Παναγιώτης Νταής, κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας!
Μηνυτήρια αναφορά από τον Π. Νταή
Ο δικηγόρος των Τσιγγάνων, Παναγιώτης Νταής, κατέθεσε για λογαριασμό τους αναφορά στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ. Μαργέλη, καθώς και στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό σε όποιον αναλογούν.
Για «αλητεία» μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος
Ο Παναγιώτης Νταής, δικηγόρος των 4 Τσιγγάνων, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΕΠΙ» αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε αυτή την περίπτωση: «Μολονότι οι πελάτες μου είχαν τα χρήματα να πληρώσουν, αυτοί κρατήθηκαν, αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου στον νόμο και το Σύνταγμα των Ελλήνων. Στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Πάντως οι Τσιγγάνοι χθες (σ.σ. προχθές) είχαν δίκιο. Κρατήθηκαν παράνομα κι αν αυτό είχε συμβεί Παρασκευή απόγευμα, θα κρατιόντουσαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας! Αύριο μπορεί να είναι κρατούμενος ο φίλος μας, ο γείτονας ή ο συγγενής μας. Τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους πάντα τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι άλλη μία και σίγουρα άδικο δεν έχουν οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά το κράτος, που δεν λαμβάνει μέτρα και αφήνει τους πολίτες να οδηγούνται με χειροπέδες από τα Δικαστήρια στη Δ.Ο.Υ. ή τα κρατητήρια, μέχρι την επομένη το πρωί που επαναλειτουργεί η Δ.Ο.Υ. Η συμπεριφορά αυτή του κράτους απέναντί μας δεν είναι απλά παράνομη. Είναι αλητεία και… προσβάλλω τους αλήτες με αυτό που σου λέω»".
.
Διαβάστε Περισσότερα...