Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Δημήτρης Κουσελάς: Πρόταση νόμου καταθέτει την άλλη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ...


Χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο REX, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των νοικοκυριών και των δανειοληπτών από τις κακές πρακτικές των τραπεζών.


Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κεντρικός εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς.


Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Κουσελάς αποτελούν ένα τμήμα ενός συνολικού σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ για τη διέξοδο της Οικονομίας από την κρίση. Όπως δήλωσε ο κ. Κουσελάς, «τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την εμπέδωση ενός αισθήματος ασφαλείας για τον πολίτη και είναι μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των δανειοληπτών από την μια πλευρά, και στην ανακούφιση από την άλλη των ασθενέστερα οικονομικών τάξεων μέσα από τη θεσμοθέτηση του επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος θέρμανσης». Η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα μέτρα αυτά που περιέχονται στην πρόταση νόμου αφορούν κυρίως την υπερχρέωση, μιας και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά υπερχρέωσης στη ζώνη του ευρώ σε ότι αφορά τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Για τις κατασχέσεις
Πιο συγκεκριμένα για τις κατασχέσεις προτείνεται η αύξηση από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση.
Απαγορεύεται η κατάσχεση της κύριας κατοικίας αντί της μοναδικής κατοικίας που ισχύει σήμερα, ώστε να μην αποκλείονται από την εφαρμογή της διάταξης δανειολήπτες που έχουν και τη δευτερεύουσα κατοικία. Μετατίθεται στον χρόνο επίδοσης της κατασχετήριας έκθεσης, η προθεσμία άσκησης ανακοπής από τον οφειλέτη, όταν δηλαδή είναι πλέον απολύτως σαφές στον ίδιο ότι, κινδυνεύει άμεσα να απολέσει την κατοικία του. Επεκτείνεται και στον εγγυητή η προστασία από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας. Επιμηκύνεται σε 15 εργάσιμες μέρες, από 15 ημερολογιακές που είναι σήμερα, η προθεσμία μέσα στην οποία ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της κατάσχεσης του ακινήτου του από την τράπεζα. Και απαγορεύεται η κατάσχεση της μιας και μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη ή του εγγυητή, στην οποία μπορεί να μην κατοικεί ο ίδιος, αλλά ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του.

Για τους πλειστηριασμούς
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς σε καμία περίπτωση δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί. Εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του χρόνου που γίνεται η κατάσχεση και του χρόνου που διενεργείται ο πλειστηριασμός, τότε προβλέπεται η υποχρεωτική αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον αυτή υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Θα προστατεύονται όλοι οι ιδιοκτήτες των κατασχεμένων ακινήτων, ανεξάρτητα από την προέλευση της οφειλής τους, και θα διασφαλίζεται ότι, κατά τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους θα λαμβάνουν τουλάχιστον τη διαφορά της οφειλής τους από την αντικειμενική αξία που έχουν τα ακίνητά τους κατά τον χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού. Για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων πλειστηριασμού, αυτοί θα διενεργούνται στη Δ.Ο.Υ της τοποθεσίας του ακινήτου, παρουσία του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του. Και τέλος, θα μπαίνει φραγμός στο φαινόμενο που παρατηρείται στην αγορά να πωλούνται τα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμη και κατώτερες της αντικειμενικής, ώστε να αποφευχθεί ο εκπλειστηριασμός τους.

Για το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια
Για το θέμα του ύψους των οφειλών και τα πανωτόκια επεκτείνεται η ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες, και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η συνολική οφειλή τους, να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει. Και καταργείται οριστικά ο ανα­τοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη προσαρμογής, και μπαίνει τέρμα στην άδικη, δυσανάλογη και προνομιακή μεταχείριση των τραπεζών στις πιστωτικές συμβάσεις που εξυπηρετούν καταναλωτικούς και στεγαστικούς σκοπούς.

Για τις μειώσεις των επιτοκίων σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες
Για τις μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών υποχρεώνονται οι τράπεζες να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς της σύμβασης. Εάν δεν το μειώνουν, τότε οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και να ζητήσουν αποζημίωση. Και επιπλέον υποχρεώνονται οι τράπεζες να ενημερώνουν εγγράφως τους οφειλέτες σχετικά με οποιαδήποτε μεταβολή του κυμαινόμενου επιτοκίου.

Για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση
Για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση συστήνεται επιτροπή από τον Υπουργό Ανάπτυξης για την επεξεργασία, εντός εξαμήνου, σχεδίου νόμου για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της δυνατότητας σταδιακής απαλλαγής των χρεών σε καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες (πρόκειται για θεσμό που είναι διεθνώς γνωστός ως «πτώχευση του καταναλωτή»).

Για την παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες- τέλος στα ψιλά γράμματα
Όσον αφορά τη παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες μπαίνει οριστικά τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες («ψιλά γράμματα» των διαφημίσεων), μέσω των οποίων κρύβουν το πραγματικό κόστος δανεισμού και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Για τις καταγγελίες συμβάσεων και την υπαναχώρηση του καταναλωτή
Για τις καταγγελίες συμβάσεων λόγω καθυστέρησης πληρωμών και τη δυνατότητα υπαναχώρησης του καταναλωτή δεν μπορεί η τράπεζα να καταγγέλλει αυθαίρετα τις συμβάσεις καταναλωτικών δανείων, εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνιαίων δόσεων από τον οφειλέτη. Για την περίπτωση μάλιστα που η καθυστέρηση αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, τότε απαιτείται για την καταγγελία καθυστέρηση τουλάχιστον οκτώ μηνιαίων δόσεων. Η τράπεζα υποχρεώνεται να ενημερώνει και να ειδοποιεί εγγράφως τον οφειλέτη τουλάχιστον δύο μήνες πριν προβεί σε καταγγελία της σύμβασης. Και τέλος ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, μέσα σε 14 ημέρες, από συμβάσεις καταναλωτικής πίστης για τις οποίες δεν έχει γίνει εγγραφή υποθήκης ή προσημείωση υποθήκης.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ