Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Επένδυση από το Κατάρ. Ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμός


Το ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών, Ελλήνων, Eυρωπαίων και Αράβων από το Κατάρ για τη δημιουργία μεγάλης και σύγχρονης τουριστικής επένδυσης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην περιοχή της Κυπαρισσίας «επισημοποιήθηκε» το απόγευμα του Σαββάτου σε ενημέρωση – συζήτηση, με εκπρόσωπο της εταιρίας που έχει αναλάβει την προώθηση του όλου σχεδιασμού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, αν δεν καταστεί δυνατή η αγορά τουλάχιστον............................

1200 στρεμμάτων στην περιοχή που εκτείνεται από τον «Καρτελά» μέχρι το «Σεργιάνι» η επένδυση δεν θα γίνει, αφού το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή και με αυτό το εύρος, σύμφωνα με το σχεδιασμό ανάπτυξής της.


Η όλη περιοχή είναι έκτασης περίπου 1800 στρεμμάτων με παραλιακό μέτωπο 3,5 περίπου χλμ., από τη θάλασσα μέχρι τις γραμμές του τρένου και σε αυτή υπάρχουν 124 ιδιοκτησίες γης, αγροκτήματα κυρίως, με 26 ακίνητα, κυρίως εξοχικές οικίες και ελάχιστες μόνιμες κατοικίες. Όπως είπε ο σύμβουλος των επενδυτών Χαράλαμπος Στασινόπουλος, θα δημιουργηθεί μονάδα 5 αστέρων 250 κλινών, 2 γήπεδα γκολφ (το ένα με 15 τρύπες και το άλλο με 9), μονάδα τεχνητού νεφρού, κέντρο πρώτων βοηθειών, ελικοδρόμιο, μαρίνα (στο παλιό «χερσαίο» λιμάνι της Κυπαρισσίας) για 180 σκάφη, θεματικό πάρκο, παιδικά πάρκα, θα αναπτυχθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων καθώς και ιππικό κέντρο, ενώ θα αξιοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν μόνο 60.000 τ.μ. από την όλη έκταση. Επιθυμία των επενδυτών είναι να δημιουργηθεί μια τουριστική μονάδα, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής καθώς και των τοπικών προϊόντων και γεωργικών δραστηριοτήτων και γι’ αυτό σε αυτή θα γίνονται βιολογικές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων καθώς και παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με παραδοσιακό τρόπο. Όπως τονίστηκε, η εξέλιξη των διαδικασιών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου ώστε, ει δυνατόν, τον Νοέμβριο να μπορεί να προχωρήσει η επένδυση με τη μέθοδο «fast track» (λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας για επενδύσεις), δηλαδή, διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες γης στην εν λόγω περιοχή, πολίτες, μηχανικοί και δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό και το σκεπτικισμό τους απέναντι σε όσα άκουσαν και υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την επένδυση, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και το οικιστικό σύστημα, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την επένδυση. Υπάρχουν, βέβαια, και πολίτες και ιδιοκτήτες που, ευθύς εξαρχής, έχουν σύμφωνη γνώμη και τονίζουν τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από μια τέτοια τουριστική επένδυση. Καλοδεχούμενη, κατ’ αρχάς, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας την όποια ιδέα στοχεύει στην ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως «πρέπει να ξέρουμε και τί ακριβώς περιλαμβάνει και πώς αυτή θα υλοποιηθεί» για να πάρει θέση η δημοτική αρχή.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνάντηση Οδυσσέα Βουδούρη με τον Πρέσβη της Γαλλίας


Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Οδυσσέας Βουδούρης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud. Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης ενημέρωσε τον Πρέσβη για την πρόθεση που έχει εκδηλωθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνο-Γαλλικής φιλίας να ανταποδοθεί η επίσκεψη εργασίας των Γάλλων κοινοβουλευτικών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος. Επίσης ενημέρωσε τον Πρέσβη για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, ως ιατρός, για..........................

την οργάνωση Συμποσίου με θέμα την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 λήγει η "Πενταετία 2006-2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Παχυσαρκίας". Δυστυχώς στην Ελλάδα ο απολογισμός των δράσεων σε αυτή την πενταετία είναι πενιχρός, ενώ η πανδημία της παχυσαρκίας συνεχίζει να καλπάζει με πρώτα θύματα τα παιδιά. Ο κ. Βουδούρης ζήτησε την συνδρομή της Γαλλικής πλευράς σε αυτή την εκδήλωση, γνωρίζοντας ότι η Γαλλία έχει αποκτήσει πρωτοποριακό ρόλο στην θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας.
Ο κ. Βουδούρης και ο κ. Farnaud αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και ο Πρέσβης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για την σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας σε αυτή την περίοδο κρίσης.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΑΜΕ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Οι Ιμπεριαλιστές δολοφονούν με επικεφαλείς τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, συνολικά το ΝΑΤΟ και με την στήριξη του ΟΗΕ ξεκίνησαν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο αυτή τη φορά στη Λιβύη.
Οι ανθρωπιστικές κορώνες που ξεστομίζουν για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, δε μπορούν να κρύψουν τις φανερές ματιές τους για τα πετρέλαια και τις νέες εστίες κερδοφορίας που δημιουργούνται.
Πρέπει να καταδικαστεί τώρα..........................

η κυβέρνηση, που εμπλέκει τη χώρα μας και συμπράττει στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εκχωρώντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα εδάφη μας. Μάλιστα διαδόθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παραχωρήσει για χρήση και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για στάθμευση αεροπλάνων ανεφοδιασμού καυσίμων. Θέλουν να Χρησιμοποιήσουν με ακόμη ένα τρόπο το αεροδρόμιο που από καιρό έχουν μετατρέψει σε εκπαιδευτήριο δολοφόνων των λαών. Το σύνθημα πρέπει να είναι ένα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Καμιά εμπλοκή της χώρας με στρατιωτικά μέσα και Έλληνες φαντάρους. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη δοθεί κανένας ελληνικός χώρος, είτε αφορά τη στεριά, τη θάλασσα ή τον αέρα, στο νέο μακελειό.
H εργατική τάξη της Μεσσηνίας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φονιάδες και τους αρχιτρομοκράτες των λαών. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο λαό της Λιβύης. Οι εργάτες έχουν υποχρέωση να δυναμώσουν την ταξική πάλη, να αναπτύξουν δράση κατά των ιμπεριαλιστών, να ορθώσουν μέτωπο κατά του κεφαλαίου που καταπατά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στηρίζει τα συμφέροντα του με τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαιτούμε:
• Να σταματήσει τώρα η επέμβαση
• Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας
• Να μη χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο της πόλης μας

Όλοι την Τετάρτη 30/3, στις 18:00 στο Πάρκο του Λιμενικού, στην αυτοκινητοπομπή προς το Αεροδρόμιο της Μεσσήνης που διοργανώνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.



Διαβάστε Περισσότερα...