Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Οι πολίτες της Κυπαρισσίας θα πληρώσουν, όπως φαίνεται, το αποχετευτικό δίκτυο του νοτιοδυτικού τμήματος της πόλης.


"Περίεργες" αποφάσεις και καθυστέρηση...


Οι πολίτες της Κυπαρισσίας θα κληθούν (;) να πληρώσουν το έργο του αποχετευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματος της πόλη της Κυπαρισσίας, μετά τις «πολιτικές» αποφάσεις που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής και την τεράστια καθυστέρηση που έχει υπάρξει αφού μέχρι και χθες δεν είχε υπογραφεί, απ’ όσο γνωρίζουμε, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου!

Αυτό προκύπτει από.............


εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Περιφέρειας προς το Δήμο Κυπαρισσίας.

Στο υπ. Αριθμ. Πρωτ. 4691/21-7-2009 έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα και το οποίο υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισημαίνεται ότι, «αν το έργο δεν ολοκληρωθεί και δεν αποπληρωθεί μέχρι τις 15-12-09 θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τη Δ.Ε.Υ.Α. Κυπαρισσίας».

Το θέμα του εγγράφου αυτού, που εστάλη από την Περιφέρεια στο Δήμο, είναι η «Προέγκριση Σύμβασης του έργου «ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ), (ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣ 103689)».».

Ουσιαστικά, πέρα από τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας για την υπογραφή της σύμβασης, εκείνο που έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα αξία και σημασία είναι η επισήμανση της Περιφέρειας ότι, «αν το έργο δεν ολοκληρωθεί και δεν αποπληρωθεί μέχρι τις 15-12-09 θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τη Δ.Ε.Υ.Α. Κυπαρισσίας».

Δηλαδή, ότι παύει να υφίσταται η χρηματοδότηση από το Γ’ Κ.Π.Σ., όπου έχει ενταχθεί και θα το πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α. Κυπαρισσίας, δηλαδή οι πολίτες!

Και το γράφουμε αυτό γιατί η Δ.Ε.Υ.Α., ακόμη και όλα καλώς να πήγαιναν, δεν έχει να πληρώσει ούτε καν τη συμμετοχή της! Φανταστείτε τί θα γίνει και πόσα ευρώπουλα θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες της Κυπαρισσίας για όλο το έργο συνολικού ποσού 825.265,18 ευρώ με ΦΠΑ (επιλέξιμου 607.095,56 ευρώ με ΦΠΑ)…

Και αυτό, λόγω των περίεργων «πολιτικών» αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας σχετικά με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του έργου και των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων της Επιτροπής του Άρθρου 152…

Στην Κυπαρισσία θεωρείται πέρα για πέρα βέβαιο ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και ούτε φυσικά θα έχει αποπληρωθεί και δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες, που απομένουν για την καταληκτική ημερομηνία να έχει εκτελεστεί ένα τέτοιο έργο, πόσο μάλλον όταν γι’ αυτό μέχρι και χθες δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση!

Το «όλον» θέμα με το συγκεκριμένο έργο και τις αποφάσεις, ειδικά της τελευταίας της Επιτροπής του Άρθρου 152, δεν έχει λήξει! Και δεν έχει λήξει, γιατι, εταιρία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σειρά επιχειρημάτων σχετικά με την «νομιμότητα» και την «βάση» των «πολιτικών» αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής του Άρθρου 152, η οποία Επιτροπή για το ίδιο ακριβώς θέμα, άλλα είπε την πρώτη φορά και άλλα αντί άλλων τη δεύτερη, λες και, αίφνης, τα Μέλη της είδαν το «Φως το Αληθινό»!

Και για φανταστείτε, υποθετικά γράφοντας, το ΣτΕ να δικαιώσει την εταιρία κάνοντας δεκτή την προσφυγή της και αυτή έχοντας κάθε λόγο και νόμιμο συμφέρον να ζητήσει από το Δήμο να «πληρώσει» τα «σπασμένα» για διαφυγόντα κέρδη κ.α.… Τί, ακόμα, έχουν να πληρώσουν οι πολίτες…



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Γιατί δεν ήρθε να τραγουδήσει χθες στην Κυπαρισσία η Γλυκερία;;;


Για χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να δοθεί συναυλία στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας από τη Γλυκερία και τη δεκαμελή ορχήστρα Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας!

Όμως, η συναυλία δεν εδόθη ποτέ!!!......... Ακυρώθηκε.......

Γιατί, άραγε;;;;;;;

Μήπως..............


αρρώστησε η γνωστή τραγουδίστρια, όπως είπαν οι άνθρωποι του Δήμου;;;

Μήπως υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα;;;

Μήπως, λέμε μήπως, η γνωστή τραγουδίστρια δεν ήθελε (και με το δίκιο της) να τραγουδήσει στα "μπάζα" του Λιμανιού;;;
Γιατί, όπως είναι γνωστό, στο σημείο που γίνονται οι εκδηλώσεις υπάρχουν μπάζα...


Όπως και να 'χει, η ακύρωση της συναυλίας, προκαλεί ερωτηματικά...



Εμείς, σε κάθε περίπτωση, να ευχηθούμε... "περαστικά"!!!!!!!!!!!



Διαβάστε Περισσότερα...

Στην Κυπαρισσία η 4η Ημερίδα του ΣΥ.ΜΕ.Φ.


Στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί η 4η Ημερίδα του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών, την Τρίτη 11 Αυγούστου.............

στην αίοθυσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κυπαρισσίας, στις 8μμ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, θα χορηγηθούν χρηματικές υποτροφίες στους τρεις πρώτους αριστούχους μαθητές της Μεσσηνίας στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακόμα, θα γίνει σύντομη αναφορά στη διαχρονική δράση και το έργο των μεσσήνιων φοιτητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

** Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πάρτυ στο club Bossa Nostra στην παραλία Κυπαρισσίας!!! **


Διαβάστε Περισσότερα...

Παραβάσεις σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία και τη Γλυκόβρυση Λακωνίας.


Σωρεία παραβάσεων διαπιστώθηκε σε επιτόπιο έλεγχο της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς του ΥΠΑΝ σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία και τη Γλυκόβρυση Λακωνίας............






Στις 21,22,27 και 28-7-09 έπειτα από εντολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς προέβη σε επιτόπιο έλεγχο στον Αγροτικό Κηπευτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών Αγιαννάκη» (1ο χιλ. Ε.Ο Φιλιατρών – Μαραθόπολης), στην εταιρία αγροτικών προϊόντων Αντώνιος Π. Κυριακάκος & ΣΙΑ Ο.Ε (Γλυκόβρυση Λακωνίας) καθώς και στην επιχείρηση της Ειρήνης Γ. Ζαχαροπούλου στην Κυπαρισσία (3ο χιλ. Ε.Ο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών). Κατά τη διάρκεια των ελέγχων ζητήθηκε η ενίσχυση από την ΥΠ.Ε.Ε του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και από κλιμάκιο του ΥΠ.Α.Α.Τ από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Αχαΐας, προκειμένου ο έλεγχος να γενικευθεί και σε τομείς των αρμοδιοτήτων τους. Από τους συνδυασμένους ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.


Πιο συγκεκριμένα:

Α) Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών Αγιαννάκη»


Την ώρα του ελέγχου γινόταν ανασυσκευασία σε τομάτες Πολωνίας
Το συσκευαστήριο του Αγροτικού Κηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών δεν διέθετε άδεια.
Βρέθηκαν άδεια χαρτοκιβώτια για τα οποία δεν δόθηκε εξήγηση για την ύπαρξή τους.
Γινόταν συσκευασία πολωνικής τομάτας σε χάρτινα κιβώτια του Αγροτικού Συν/σμου Γαργαλιάνων και Περιχώρων – Ο Λαγγούβαρδος ο οποίος βρίσκεται σε αδράνεια και πώληση με τιμολόγια –Δελτία Αποστολής του Αγροτικού Κηπευτικού Συν/σμου Φιλιατρών – Αγιαννάκη. (Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν δημιουργήσει Αγροτικό Συνεταιρισμό τα 3 αδέρφια (Μιχαλακόπουλοι) με τις γυναίκες τους πρώτα με την επωνυμία Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ο Λαγγοάβαρδος» που τον έχουν σε αδράνεια από τον Μάρτιο του 2008 και κατόπιν δημιούργησαν τον Αγροτικό Κηπευτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών Ο Αγιαννάκης»).
Τα δελτία αποστολής των αγροτών προς τον συνεταιρισμό δεν ανέγραφαν τα στοιχεία που όφειλαν σύμφωνα με τον ΚΒΣ (ποσότητα σε κιλά και τιμή πώλησης ανά κιλό).
Εισήγαγαν τομάτες από την Πολωνία με κόστος 0,85 λεπτά και τις εξήγαγαν στην Βουλγαρία με 0.05 λεπτά.
Δεν έγιναν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου αναγγελίες των εισαγωγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιβλήθηκαν πρόστιμα :


Ø Συνολικού ποσού 175.000 ευρώ σύμφωνα με το ν. 3668/08, άρθρο 3, παρ.2.



Επίσης, εκλήθη κλιμάκιο του ΥΠ.Α.Α.Τ προκειμένου να δεσμεύσει και στη συνέχεια να κατασχέσει αδήλωτες ποσότητες και άνευ σημάνσεως εισαγόμενες ποσότητες προϊόντων που βρέθηκαν.


Επιπλέον ο Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών Αγιαννάκη» παραπέμπεται:


Ø Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προκειμένου να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την παραπλάνηση του καταναλωτή.

Ø Στον Εισαγγελέα για παράβαση του άρθρου 11, της Α.Δ 7/09, για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μες σούπερ – μάρκετ σύμφωνα με της οποίες αποδέχεται την έκδοση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών σε ποσοστό (συγκεκαλυμμένη έκπτωση) πέραν του 2%.

Ø Στον Ο.Κ.Α.Α, διότι από το υποκατάστημα που διατηρεί στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (οδός Β32) πουλούσε ελληνοποιημένα προϊόντα, με το ερώτημα της αποπομπής.

Ø Στο Υπουργείο Απασχόλησης (Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Μεσσηνίας) γιατί κατά την ώρα του ελέγχου βρέθηκαν δέκα άτομα (αλλοδαποί εργάτες) που δεν ήταν δηλωμένοι.

Ø Στη Γ.Γ. Βιομηχανίας του ΥΠ.ΑΝ. και στη Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Μεσσηνίας




Β) Εταιρία αγροτικών προϊόντων Αντώνιος Π. Κυριακάκος & ΣΙΑ Ο.Ε



Η εταιρεία είχε αγοράσει λεμόνια από την Ιταλία 143.460 κιλά, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες εκ του νόμου αναγγελίες στο ΥΠ.Α.Α.Τ.
Οι αγορές λεμονιών από Ιταλία ανήλθαν σε 143.460 κιλά και οι πωλήσεις που έγιναν μέχρι τις 27.7.09 ανήλθαν σε 108.250 κιλά (λεμόνια Ιταλία). Στα ψυγεία – αποθήκες βρέθηκαν 4.910 κιλά (λεμόνια Ιταλία) και περίπου 3.710 κιλά (λεμόνια Ιταλίας) σαπισμένα στους χώρους της αποθήκης. Συνολικά 116.870 κιλά. Υπάρχει μια διαφορά 26.590 κιλά που πουλήθηκαν χωρίς τιμολόγια.
Στα δελτία ποσοτικής παραλαβής η εταιρεία δεν ανέγραφε την τιμή αγοράς ενώ ταυτόχρονα πουλούσε σε χονδρέμπορους και σούπερ – μάρκετ, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές να ελέγξουν τη νομιμότητα ή μη της διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής πώλησης.
Η ελεγχθείσα εταιρία πουλούσε πατάτες Λακωνίας σε χονδρέμπορους και σούπερ μάρκετ εισπράττοντας μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από το καθοριζόμενο σύμφωνα με την Α.Δ. 7/09, άρθρο 3.
Βρέθηκαν περισσότεροι από δέκα αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις καταστάσεις προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας

Επίσης,


1. Η εταιρία ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. προμηθεύτηκε 20.170 κιλά πατάτες από την Ελένη Σταματάκου, σύζυγο Αντώνη Κυριακάκου, παραγωγό Γλυκόβρυσης Λακωνίας. Η παραγωγός παρέδωσε υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι α) καλλιέργησε 7 στρέμματα πατάτες για το έτος 2009, β) ότι δεν έχει κάνει δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γ) ότι δεν έχει τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου και δ) ότι το χωράφι στη θέση Παύλακας» φρεζαρίστηκε και φυτεύτηκε με λεμονιές που αγοράστηκαν από το φυτώριο του Ιωάννη Σταματάκου, Έλος Λακωνίας με το Δ.Α. 3077/22.7.09. Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις, υπήρχαν ελιές στο παραπάνω αγροτεμάχιο.

2. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στην εταιρία ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. δεν βρέθηκαν στις αποθήκες-ψυγεία λεμόνια ελληνικά Λακωνίας. Από τον έλεγχο στο λογιστήριο διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2009 αγοράστηκαν από τους παραγωγούς α) Πίτσα Κοκλάνη 15.013 κιλά β) Ιωάννη Σταματάκο 64.172 κιλά και γ) από Κωνσταντίνο Λουκάκο 7092 κιλά λεμόνια Λακωνίας.


Στις 28.7.09 κατά τη διάρκεια του ελέγχου στον παραγωγό-φυτωριούχο Ιωάννη Σταματάκο του ζητήθηκαν στοιχεία, βιβλία, φορολογικές δηλώσεις και αρνήθηκε να τα παραδώσει στο αρμόδιο κλιμάκιο και κλήθηκε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Πελοποννήσου από την Τρίπολη.


Μετά την άφιξη του κλιμακίου της ΥΠΕΕ ο Ιωάννης Σταματάκος παρέδωσε υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτήν αναφέρει ότι α) τα λεμόνια ήταν βιολογικής καλλιέργειας,

β) τα παραστατικά πώλησης λεμονιών (δελτία ποσ. παραλ. και τιμολόγια. αγοράς) προς την ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ουδέποτε παρέλαβε μέχρι τις 28.7.09 και γ) δήλωσε ότι εκτιμά ότι φέτος πούλησε στην ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ποσότητα 20-25 τόνους λεμονιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. επέδειξε δελτία ποσοτικής παραλαβής για το διάστημα από 12.5.09 έως 23.7.09 από τον παραγωγό Ιωάννη Σταματάκο συνολικής ποσότητας 64.172 κιλών.



Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιβλήθηκαν πρόστιμα :


Ø Συνολικού ποσού 60.000 ευρώ, σύμφωνα με το ν. 3668/08.










Επιπλέον η εταιρία ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. παραπέμπεται,


Ø Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του ΥΠ.ΑΝ. και στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Ν.Α.Λακωνίας, γιατί στερείται αδείας.

Ø Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α.Λακωνίας

Ø Στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ν.Α. Λακωνίας, γιατί βρέθηκαν περισσότεροι από δέκα αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις καταστάσεις προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ø Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου της Ν.Α.Λακωνίας για να επιβληθούν τα πρόστιμα κατά το υπερβάλλον σύμφωνα με το ν. 3668/08.



Γ) Επιχείρηση Ειρήνης Γ. Ζαχαροπούλου

Διαπιστώθηκε ότι στα δελτία αποστολής των αγροτών δεν αναγραφόταν η τιμή μονάδας και η ποσότητα των προϊόντων (τομάτες – αγγούρια), με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο έλεγχος.

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για παράβαση του άρθρου 30 Αγορ. Κώδικα παρ, 14, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 3668/08.





Διαβάστε Περισσότερα...

Aπό σήμερα οι αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών


Αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2009-2010 μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα έως τις 11/8 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν.

Πιο συγκεκριμένα...........


πρόκειται για τους νηπιαγωγούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα του 30μήνου, στον πίνακα του 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 17 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.

Αιτήσεις διορισμού μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες καλούνται να υποβάλουν και οι δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα 30μήνου, στον πίνακα 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 9 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.




Διαβάστε Περισσότερα...

Και, νέοι σεισμοί. 3,4 R βόρεια της Κυπαρισσίας και 4,9 R βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης.





Διαβάστε Περισσότερα...

Εξήντα τέσσερα χρόνια από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα - Sixty-four years after the nuclear bombing of Hiroshima


Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα (ακολούθησε το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου), σηματοδοτώντας το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την είσοδο στην πυρηνική εποχή...............



Ο δήμαρχος της ιαπωνικής πόλης κάλεσε την ανθρωπότητα να πει «όχι» στα πυρηνικά όπλα. Περίπου 50.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Ασο και εκπροσώπων 50 και πλέον χωρών, βρέθηκαν στην μαρτυρική πόλη για την επιμνημόσυνη δέηση.

Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα κατά την ομιλία του στην τελετή

«Η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι οι επιζώντες της επίθεσης, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σε αυτό τον πλανήτη» είπε.

Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.

Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου. Έκτοτε, η χώρα άλλαξε το Σύνταγμά της κι έγινε μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ παγκοσμίως.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press





Διαβάστε Περισσότερα...

Σεισμική δόνηση 3,6 R στη Μεσσηνία και 3,4 R στην Κάλυμνο.

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα...

Η μία από αυτές είχε επίκεντρο στη Μεσσηνία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.








Διαβάστε Περισσότερα...

Ψηφιακό "ηδονόμετρο" μετρά την ευτυχία του πλήθους - Measuring the Happiness...


Αν είστε ευτυχισμένοι, υπάρχει πλέον τρόπος οι επιστήμονες να το ξέρουν. Χρόνια τώρα, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές ονειρεύονται μια μηχανή που θα μετρά αντικειμενικά το πιο υποκειμενικό από τα ανθρώπινα συναισθήματα: την ευτυχία. Τώρα.............

χάρη στους κομπιούτερ και το Ίντερνετ, πιστεύουν ότι βρήκαν μια λύση. Κάπως έτσι προέκυψε το ηλεκτρονικό "ηδονόμετρο". Την ιδέα είχαν ο μαθηματικός Πίτερ Ντοντς και ο ειδικός των υπολογιστών Κρις Ντάνφορθ, του πανεπιστημίου του Βερμόντ των ΗΠΑ. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό μελέτης της ευτυχίας "Journal of Happiness Studies", σύμφωνα με τους "Τάιμς" της Ν.Υόρκης. Το "ηδονόμετρο" ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που παρακολουθεί "αόρατο" τα συναισθήματα που εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζουν στο Ίντερνετ μέσω διαφόρων δικτυακών τόπων, ιστολογίων (blogs), στίχων τραγουδιών, μηνυμάτων του Twitter, λόγων των πολιτικών κ.α. Οι αμερικανοί επιστήμονες αξιοποιούν ιδιαίτερα το άφθονο υλικό που συλλέγει ο δικτυακός τόπος www.wefeelfine.org, ο οποίος καταγράφει φράσεις από τα blogs όλου του κόσμου που ξεκινούν με την φράση "αισθάνομαι" (I feel). Η παρακολούθηση εστιάζεται στην καταγραφή και αξιολόγηση συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων (στην αγγλική γλώσσα προς το παρόν) που είναι αντιπροσωπευτικές για το συναισθηματικό περιεχόμενο των γραφομένων και την ψυχική διάθεση αυτών που τα γράφουν και τα διακινούν στο διαδίκτυο. Κάθε λέξη και φράση βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 1 ως το 9 (π.χ. "παράδεισος" 8,72, "ματαιότητα" 4,30, "αυτοκτονία" 1,25 κλπ.). Όσο πιο μεγάλο το σκορ, τόσο πιο μεγάλη είναι η ψυχική ευφορία και η ευτυχία. Βέβαια, το αποτέλεσμα που προκύπτει, έχει νόημα μόνο για ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων (λέξεων) και αντικατοπτρίζει όχι την ευτυχία μεμονωμένων ατόμων, αλλά μεγάλων πληθυσμών (μιας πόλης, μιας χώρας ή και όλης της Γης), ιδίως σε συγκεκριμένες περιόδους όπου συμβαίνει κάτι χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, το "ηδονόμετρο" κατέγραψε ότι η εκλογή του Ομπάμα στις ΗΠΑ πέρυσι το Νοέμβριο ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα των Αμερικανών εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον μια από τις πιο δυστυχισμένες μέρες - και όχι μόνο στην Αμερική. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το "εξ αποστάσεως ηδονόμετρο" είναι ουσιαστικά ένα στατιστικό εργαλείο, όπως συμβαίνει με το θερμόμετρο, που μετρά την θερμοκρασία συνολικά και όχι κάθε ενός επιμέρους ατόμου στον αέρα ή σε κάποιο υλικό σώμα. Μια βασική διαπίστωση του "ηδονόμετρου" είναι ότι οι έφηβοι και γενικότερα οι νέοι είναι εκείνοι που εμφανίζουν κατά μέσο όρο το μικρότερο βαθμό ικανοποίησης και ευτυχίας στη ζωή τους (5,5). Μετά οι άνθρωποι σταδιακά γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι, ώσπου, όταν αρχίζουν να γερνάνε, η ευτυχία τους μειώνεται ξανά. Συνολικά, διαπιστώνεται επίσης ότι το αίσθημα ευτυχίας που διαπερνά τη "μπλογκόσφαιρα", έχει αυξηθεί κατά 4% περίπου από το 2005 μέχρι σήμερα. Τα Χριστούγεννα και η Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι οι κατ' εξοχήν μέρες του χρόνου (με 6 στην κλίμακα), όπου η διάχυτη ευτυχία στην κοινωνία φθάνει στο αποκορύφωμά της. Άνδρες και γυναίκες έχουν περίπου ίδιο "σκορ" ευτυχίας, με ελαφρώς μεγαλύτερο των γυναικών (5,91 έναντι 5,89 των ανδρών). Μια άλλη αξιοσημείωτη διαπίστωση, που προκύπτει κυρίως από την ανάλυση του συναισθηματικού περιεχομένου εκατοντάδων χιλιάδων τραγουδιών (με τη βοήθεια κυρίως του διαδικτυακού τόπου www.hotlyrics.net), είναι ότι μετά το 1960 οι στίχοι της μουσικής έχουν γίνει κατά μέσο όρο 10% λιγότερο ευτυχισμένοι. Η εξάπλωση μουσικών ειδών όπως το "χαρντ ροκ", το "πανκ" και το "χέβι μέταλ", με τις συχνές επικλήσεις τους σε "μαύρα" αισθήματα και τον εξοβελισμό της λέξης "αγάπη" από το λεξιλόγιο των στίχων τους, έχουν μειώσει το μέσο όρο του "δείκτη ευτυχίας" της μουσικής διαχρονικά.

Link για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://springerlink.com/content/757723154j4w726k/





Διαβάστε Περισσότερα...

Πιάνουν στασίδι στο facebook - Ολοένα και περισσότεροι ιερείς χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό «άμβωνα»!


Συναγωνίζεται σε αριθμό φαν τα γκρουπάκια του facebook που είναι αφιερωμένα σε τραγουδιστές, ηθοποιούς και πολιτικούς. Το γκρουπ..........

«Γέρων Παΐσιος- Εlder Ρaisios» ήδη αριθμεί 65.944 μέλη.

Πρόκειται για τον αγιορείτη μοναχό, γέροντα Παΐσιο, που απεβίωσε το 1994. Στο γκρουπ μπορεί να διαβάσει κάποιος δεκάδες ρήσεις του μοναχού, να ακούσει ηχητικά αποσπάσματα από ομιλίες του και συζητήσεις του με πιστούς, να δει βιντεάκια. Πολυπληθές είναι ακόμη ένα θρησκευτικό γκρουπάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας. Μέλη σ΄ αυτό έχουν γίνει περίπου 3.500 άνθρωποι. Όπως αποδεικνύεται όμως, ισχυρή παρουσία στο facebook έχουν και δεκάδες Έλληνες ιερείς, στην πλειονότητά τους νέοι. Έχουν δημιουργήσει profiles και έχουν μετατρέψει το facebook σε... faithbook! Αρκετοί από αυτούς μπήκαν, όπως λένε, στη διαδικτυακή κοινότητα όχι για να αναζητήσουν φίλους αλλά για να επικοινωνήσουν με τους πιστούς και να ακούσουν τις απόψεις τους. Άλλοι έχουν φτιάξει γκρουπ με στόχο να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες των ενοριών τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ στην Αγγλία, Βίνσεντ Νίκολς, προειδοποίησε για τους κινδύνους του facebook λέγοντας ότι ωθεί τους νέους σε επιφανειακές φιλίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αυτοκτονίες. Στην Ελλάδα πάντως όχι μόνο δεν υπάρχουν τέτοιες προειδοποιήσεις αλλά αρκετοί Έλληνες ιερείς χρησιμοποιούν το facebook για να προσεγγίσουν τους πιστούς.

Για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν οι ιερείς στο facebook, να τι απαντάει στα «ΝΕΑ» ο π. Ιερόθεος, νεαρός ιερέας από το Κρανίδι Αργολίδος που διατηρεί δικό του profile και συμμετέχει σε συζητήσεις για την Εκκλησία. «Το προφίλ στο facebook το άνοιξα αψήφιστα στην αρχή. Τελικώς, κατέληξα να ασχολούμαι, όταν οι περιστάσεις και διακονίες μάς επιτρέπουν, μαζί με τους εκεί φίλους και αδελφούς... Αρκετοί είναι συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μου. Φίλοι από τις σχολές όπου έχω φοιτήσει, από τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας. Παιδιά κληρικών που μας έκαναν add!».

Συμπληρώνει επίσης πως δεν ψάχνει για φίλους στο facebook «αλλά διάφοροι με προσθέτουν και εγώ τους αποδέχομαι όπως έκανε ο Κύριός μας με κάθε έναν που του ζητούσε τη συμπαράστασή του, ακόμη και την παρέα...».

Μπορεί όμως το facebook να βοηθήσει τους νέους να έρθουν πιο κοντά στην Εκκλησία; «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, κανένας δεν πάει στον ναό μέσω facebook. Αλλά δεν ξέρω τι στοιχίζει στην κάθε ψυχή που έρχεται εκεί και με ρωτάει διάφορα πράγματακαι επί προσωπικού σε κατ΄ ιδίαν μηνύματά μας», λέει.

Στην ερώτηση εάν το Ίντερνετ αποτελεί εργαλείο για να πλησιάσουν οι νέοι την Εκκλησία, ο π. Ιερόθεος απαντά ότι δεν απορρίπτει τις νέες τεχνολογίες και προσθέτει ότι η κριτική και η συζήτηση στο Ίντερνετ ακόμη και με ανθρώπους που απορρίπτουν τους κληρικούς κάνουν καλό.

Παράπονα στο wall
«”Εκκλησία... Έτσι σε θέλω”. Φίλοι και φίλες, ας συζητήσουμε και ας δούμε τι θέλουμε από την Εκκλησία. Τι μας απωθεί; Τι μπορούμε να κάνουμε...». Αυτήν την ερώτηση απευθύνει στους πιστούς μέσα από το group που δημιούργησε στο facebook ο διάκονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας π. Αρκάδιος στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Το group αριθμεί δεκάδες μέλη.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι νέοι που έχουν απογοητευθεί από την Εκκλησία και δεν διστάζουν να τα “ψάλλουν” στους παπάδες για τα σκάνδαλα.

Ένας νεαρός για παράδειγμα γράφει «ωραίο το θεματικό περιεχόμενο και η πρωτοβουλία» αλλά απευθύνει και μία ερώτηση στον π. Αρκάδιο: «Μπορεί τελικά ένα γκρουπ να αλλάξει τη νοοτροπία κάποιων ανθρώπων, που τη νοοτροπία την έχουν δει σαν επιχείρηση; Τη μία στιγμή ο ένας βγαίνει μεγαλέμπορος του Βατοπεδίου (...). Και πολλοί άλλοι, όλη αυτή την προσφορά που τους έχει δοθεί τη βλέπουν σαν κομπίνα (...)».
ΤΑ «ΨΑΛΛΟΥΝ»
Οι πιστοί βρίσκουν βήμα για να ασκήσουν κριτική στην Εκκλησία μέσω της ιστοσελίδας

Στο Δίκτυο και οι «ζηλωτές»

«”ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ θα καταστραφούν. Θα σβήσουν από τον χάρτη, διότι είναι ένα έθνος το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού...» (σ.σ.: πρόκειται για τη γνωστή προφητεία του Αγίου Κοσμά).

Η παραπάνω φράση προέρχεται από το γκρουπ στο facebook με τον τίτλο «Ζωντανή Ορθοδοξία».

Αριθμεί 815 μέλη και στην πρώτη σελίδα δεσπόζει η φωτογραφία του γκρουπ με τον δικέφαλο αετό, την ελληνική σημαία και μία εκκλησία.

Ο επισκέπτης θα δει κι άλλες παρόμοιες «προφητείες» που αναφέρονται στην Τουρκία και τις... αλύτρωτες πατρίδες.

Το αστέρι της Βεργίνας έχει στη φωτογραφία το γκρουπ «Ηellas Οrthodoxy». Υπάρχουν κι εδώ...

υπερπατριωτικού χαρακτήρα σχόλια. Όπως το «με όρθιο κεφάλι, Βυζάντιο και πάλι» που έχει γράψει ένα από τα μέλη στο wall.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν λένε να συμβιβαστούν με τις νέες ταυτότητες στις οποίες εδώ και χρόνια δεν αναγράφεται το θρήσκευμα. Το γκρουπ «Επιστροφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες» έχει 710 μέλη και πολλοί ζητούν να τους επιτραπεί να γράφουν το θρήσκευμα στην ταυτότητά τους.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=96&ct=1&artid=4529794&nid=0





Διαβάστε Περισσότερα...