Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

KOUMΟΥΤΣΑ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ...
















"ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Εσωπαραταξιακά πυρά κατά δημάρχου

«Πυρά» εκ των έσω δέχθηκε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα το απόγευμα όταν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τού άσκησαν έντονη κριτική μαζί με την αντιπολίτευση, η οποία έκανε την αρχή..."


*Αυτά γράφει σε χθεσινό πρωτοσέλιδο, μάλιστα, δημοσίευμα για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".



"ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Εξ "οικείων" τα βέλη στο Δήμαρχο...


Τα άκουσε για τα καλά και μάλιστα από συνεργάτες του – Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας, ο Δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης...
Οι βολές ήταν ευθείες και με στόχευση το πρόσωπο του Δημάρχου, για τον τρόπο διοίκησης και τις επιλογές του ενώ πυρά δέχθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος..."


*Αυτά γράφει στην αρχή του ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας η εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ".




Επειδή, ήδη,

τα γνωστά και μη εξαιρετέα "παπαγαλάκια", τα "γιουσουφάκια" και οι "γυμνοσάλιαγκες" που εμπλέκονται παντοιοτρόπως και εν πολλοίς "διαπλέκονται", όπως φαίνεται - δεν εξηγείται αλλιώς, με το Δήμο και προφανώς με τον απερχόμενο Δήμαρχο,

άρχισαν να "κελαηδάνε",

κάνοντας το άσπρο - μαύρο και να παραπληροφορούν ρίχνοντας "λάσπη" κι όπου κάτσει, βλέποντας "φαντάσματα" και παντού "εχθρούς",

για την ώρα, λέμε μόνο, πως

στη συνεδρίαση της Δευτέρας έγιναν "ΚΟUΜΟΥΤΣΑ"
(κατά το κοινώς λεγόμενο)

για θέματα σοβαρά και προβλήματα υπαρκτά,
που τα γνωρίζουν
και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και βεβαίως οι πολίτες που βιώνουν την καθημερινότητα...





***Συνεχίζεται...













Διαβάστε Περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί μετά την απόδραση κρατουμένου στην Καλαμάτα


Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν αστυνομικοί του Α.Τ. Καλαμάτας ύστερα από την απόδραση, το απόγευμα της Τρίτης, 29χρονου που κρατείτο με δικαστική απόφαση.

Οι διατεταγμένοι σε Υπηρεσία αστυνομικοί...............

συνελήφθησαν, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για ελευθέρωση κρατουμένου και αφέθησαν ελεύθεροι κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο 29χρονος αναζητείται.

Παράλληλα, με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και άλλων αστυνομικών.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - Θα διανείμουν συσσίτιο στους μετανάστες


Σύσκεψη για την δημιουργία μόνιμης επιτροπής η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε να διανέμεται συσσίτιο σε όσους οικονομικούς μετανάστες ζουν στους Γαργαλιάνους και έχουν ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα (σ.σ. χθες) στις 7 το απόγευμα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η προσπάθεια αυτή γίνεται από τον δήμο με την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Για αυτό το ζήτημα χθες (σ.σ. προχθές) το πρωί είχε συνάντηση ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Καλοφωλιάς με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο ο οποίος του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του τονίζοντάς του ότι θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, όπως και των συλλόγων της περιοχής, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν και να βοηθήσουν αρκετοί από τους πολίτες. Ηδη μάλιστα έχουν..............

ροηγηθεί κάποιες πρώτες συναντήσεις - συσκέψεις όπου διαφαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια και έχει συγκροτηθεί μια προσωρινή επιτροπή η οποία χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Συμπολίτη και συμπολίτισσα, τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν φαινόμενα στον τόπο μας, αλλά και στις γειτονικές κωμοπόλεις, που όταν τ’ ακούσεις θλίβεσαι. Μαγαζιά ανοίγονται για κλοπή, αλλά οι κλέφτες ενδιαφέρονται για τρόφιμα. Εχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, για να βρουν κάτι να φάνε. Σε γειτονική κωμόπολη βρίσκονται τομάρια από σκυλιά και γάτες, σημάδι που δείχνει ότι κάποιοι στρέφονται και σε αυτά τα ζώα, για να μην πεθάνουν από την πείνα. Κάθε συμπολίτης μας που νοιώθει άνθρωπος, δεν μπορεί να νοιώθει αδιάφορος όταν συνάνθρωποί του βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Αλλωστε, από πεινασμένο άνθρωπο όλα μπορεί να τα περιμένεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Γι’ αυτό κάποιοι συμπολίτες μας δημιούργησαν μιαν προσωρινή επιτροπή, με σκοπό την οργάνωση συσσιτίων για τους« πεινώντες και διψώντες» κατά την ρήση του Ευαγγελίου. Στην επιτροπή αυτή πρωτοστατεί ο δήμος και την υποστηρίζουν η Εκκλησία και σύλλογοι της πόλης μας. Η επιτροπή έκανε μια κατ’ αρχήν διερεύνηση και διαπίστωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί. Βέβαια δυσκολίες υπάρχουν. Ομως αυτές δεν είναι για να μας γονατίζουν, αλλά για να τις ξεπερνάμε. Εμείς πιστεύουμε, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα το κάνουμε.

Καλούμε λοιπόν κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα να παραβρεθεί στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου: 1) Θα εγγραφούν καινούργια μέλη που θα στηρίξουν αυτή τη πράξη, 2) Θα γίνει συζήτηση για το ποιοι θα σιτίζονται, πού θα σιτίζονται, πώς θα σιτίζονται, πώς θα εξασφαλιστεί η νομιμότητα, ο έλεγχος και η διαφάνεια των εκτελούντων το θεάρεστο αυτό έργο, 3) Θα εκλεγεί μόνιμη επιτροπή που θα αναλάβει την υλοποίηση της γεμάτης ανθρωπιά και αλληλεγγύη αυτής ενέργειας με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουμε». Αναφερόμενος στην προσπάθεια αυτή ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Καλοφωλιάς επισήμανε: «Εχει γίνει μια προσωρινή επιτροπή για το θέμα αυτό, έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους που άλλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα, άλλοι να προσφέρουν εργασία, άλλοι να προσφέρουν τρόφιμα. Εχουμε δει ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση για αυτό και προχωράμε σε μια συνάντηση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη για να δούμε πώς αυτό μπορούμε να το οργανώσουμε, με στόχο να προσφέρουμε φαγητό, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε όσους έχουν ανάγκη, με όποιον τρόπο μπορέσουμε. Συμπαραστάτη έχουμε την Εκκλησία, μάλιστα αυτό συζητήσαμε και με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας από τον οποίο ζητήσαμε την ηθική του υποστήριξη ξέροντας τις φιλανθρωπικές προσπάθειες που κάνει και ο ίδιος ο οποίος αγκαλιάζει και αυτή την προσπάθεια, αλλά και τους συλλόγους της περιοχής μας. Στη συνάντηση που θα γίνει θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο, ώστε να προσφέρουμε ένα συσσίτιο σε συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη και να δούμε τα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα».


Κ.Μπ. - Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Κέντρο Υγείας Πύλου - S.O.S. για στελέχωση


Έχει ακτινολογικό εργαστήριο με όλα τα μηχανήματα, αλλά μένει κλειστό, γιατί δεν υπάρχει ακτινολόγος! Διαθέτει εξοπλισμένο οδοντιατρείο, όμως δε λειτουργεί, επειδή η θέση οδοντιάτρου παραμένει κενή! Δεν έχει παιδίατρο, ενώ στην καρδιολόγο που υπάρχει δεν παρέχεται καν ο στοιχειώδης εξοπλισμός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τα περιστατικά της. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Πύλου, 52 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα και με άθλιο οδικό δίκτυο. Αν στις ελλείψεις γιατρών προσθέσουμε την................

περικοπή στις εφημερίες που ισχύει από αυτό το μήνα, σε λίγο θα υπάρχουν μέρες που το Κέντρο δε θα μπορεί να λειτουργήσει.



Μιχάλης Τσιλιβαράκης, ο διευθυντής



«Στέλνουμε κόσμο στην Καλαμάτα για μία ακτινογραφία»



«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες και υποειδικότητες» λέει ο διευθυντής του Κέντρου Μιχάλης Τσιλιβαράκης, γιατρός Γενικής Ιατρικής. «Μετά βίας βγαίνουν μέχρι τώρα οι εφημερίες. Φανταστείτε τι θα γίνει από εδώ και πέρα που μειώνονται. Οι δυσκολίες αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ. Στο μικροβιολογικό υπάρχει προϊστάμενος, αλλά δεν υπάρχει παρασκευάστρια, στο ακτινολογικό εδώ και δύο χρόνια δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Μιλάμε για ένα απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας με 8 Δήμους στην πλάτη του, χωρίς ακτινολογικό! Στέλνουμε τους ανθρώπους στην Καλαμάτα για μια ακτινογραφία θώρακα. Τι διάγνωση να κάνεις; Μπορεί να γίνει έτσι Ιατρική; Είμαστε το μόνο Κέντρο Υγείας που, ενώ έχει τον εξοπλισμό, δεν έχει οδοντίατρο.

Με τις περικοπές των εφημεριών θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εάν ακολουθηθεί το 48ωρο (4 εφημερίες το μήνα), τα Κέντρα που δεν είναι στελεχωμένα, όπως το δικό μας, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν. Δε θα υπάρχουν συνάδελφοι να εφημερεύσουν. Έως τώρα κάνουμε και 8 εφημερίες το μήνα, φτάνοντας 80, 90 και 100 ώρες τη βδομάδα. Και φυσικά, όταν δουλεύεις τόσες ώρες, θα κάνεις και λάθος. Τυχαίνει να είσαι εφημερία τρεις μέρες συνέχεια» σημειώνει ο κ. Τσιλιβαράκης, ενώ καταλήγει: «Αφού τα προβλήματα δε λύθηκαν μέχρι σήμερα, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δεν ελπίζω ότι θα γίνει κάτι. Τώρα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».





Σοφία Αποστολοπούλου, η καρδιολόγος



«Γιατροί με 12μηνες συμβάσεις, νέα μορφή εργασίας»



«Είμαστε λίγοι. Βασικά παλεύουμε με τους αγροτικούς. Μόνο ειδικότητα καρδιολόγου έχουμε, δύο Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο και άλλους δύο στα αγροτικά ιατρεία Βλαχόπουλου και Ίκλαινας» παρατηρεί η καρδιολόγος Σοφία Αποστολοπούλου, επιμελήτρια Α΄. «Παιδίατρο δεν είχαμε ποτέ. Αν αρρωστήσει το παιδί σου, το πας σε ιδιωτικό ή στην Καλαμάτα. Οδοντίατρος είχε έρθει επικουρικός για λίγο. Είναι η καινούργια μορφή εργαζομένων με 12μηνες συμβάσεις. Τελειώνει η σύμβασή τους και φεύγουν».

Εξοπλισμός καρδιολογικού: «Αφού υπάρχει καρδιολόγος, θα έπρεπε να έχουμε και εξοπλισμό για να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση. Να υπάρχει τουλάχιστον ένας υπέρηχος καρδιάς. Είναι πολλοί οι ασθενείς που έρχονται για παρακολούθηση και τα παιδιά που κάνουν προαθλητικό έλεγχο. Έρχονται για πιστοποιητικό πριν από αγώνες, κ.λπ. Άλλα έχουν φυσηματάκια, άλλα πίεση… Δεν είναι φοβερό έξοδο ένας υπέρηχος, είναι κάτι απαραίτητο».

Ακτινολογικό: «Αν λειτουργούσε, θα μας έλυνε πολλά προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε μάθει να κρίνουμε το περιστατικό όπως το βλέπουμε και με τα ακουστικά. Αν είχαμε όμως μια ακτινογραφία, δε θα κάναμε καλύτερη διάγνωση;».

Ασθενοφόρα: «Σαράβαλα από χρόνια. Τη μία μένουν νύχτα χωρίς φώτα, την άλλη βγάζουν καπνούς, την άλλη δεν παίρνουν δεύτερο φορείο, ενώ υπάρχει τροχαίο με δύο παιδιά. Το δεύτερο πώς θα το μεταφέρεις; Τώρα είναι και τα δύο αυτοκίνητα στο συνεργείο, οπότε έχουμε δανειστεί ένα από Καλαμάτα».

Μικροβιολογικό: «Δεν έχει παρασκευάστρια. Δεν μπορεί ένας γιατρός να σηκώνει τηλέφωνα, να κλείνει ραντεβού, να παίρνει αίμα, να βάζει τα μηχανήματα. Γι’ αυτό και δε βγάζει όλες τις εξετάσεις. Δε λέω να βγάλει ορμόνες, αλλά τις βασικές».

Νοσηλευτικό προσωπικό: «Όποιος παίρνει σύνταξη δεν αντικαθίσταται. Ή διορίζονται νοσηλεύτριες από μακριά, έρχεται η γυναίκα εδώ και ο άντρας της είναι στα Γιάννενα, οπότε λογικό είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει μετάθεση. Το θέμα είναι να διορίζεται προσωπικό με βάση και το πού μένει, όχι να φεύγει μετά και να πηγαίνει αλλού».

Αποδοχές γιατρών: «Ήταν λίγα τα χρήματα, τώρα μειώνουν κι άλλο τις αποδοχές, κόβουν και εφημερίες. Μειώνοντας, όμως, τις εφημερίες στο Κέντρο Πύλου, μένει ένας αγροτικός. Αν φύγει για διακομιδή, ποιος θα κάτσει πίσω; Αυτοί που μας διοικούν δεν ξέρω πώς σκέφτονται. Θέλουν να πεθαίνει ο κόσμος πριν φτάσει στο νοσοκομείο; Επίσης, κόβουν τις εφημερίες, αλλά βάζουν εφημερίες ετοιμότητας. Δηλαδή αντί να είναι ενεργή η εφημερία, είσαι σε ετοιμότητα και πληρώνεσαι το 40% της ενεργούς εφημερίας. Αφήστε που έχουμε φτάσει η εφημερία του γιατρού του ΕΣΥ να είναι ίση με μία ή δύο επισκέψεις του ιδιώτη γιατρού. Η περιοχή θα μείνει ακάλυπτη, δε λύνονται τα προβλήματα με περικοπές, αλλά με καλύτερη διαχείριση σε όλες τις βαθμίδες και χρηματοδότηση. Δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση η Υγεία, είναι κοινωνική παροχή για όλους, είτε έχουν βιβλιάριο είτε όχι».



Περιστατικά με μετανάστες

και εργατικά ατυχήματα

Συχνά οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Πύλου καλούνται να αντιμετωπίσουν και περιστατικά με μετανάστες που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, ενώ δε μιλούν καν ελληνικά. «Μας έρχονται μετανάστες περιπλανώμενοι χωρίς περίθαλψη. Αυτές τις μέρες μάς έφεραν κάποιους, ίσως να ήταν και από αυτούς που βρίσκονται στα Φιλιατρά - Γαργαλιάνους. Τι θεραπεία να τους γράψεις; Οι άνθρωποι δεν έχουν περίθαλψη, ούτε λεφτά για να αγοράσουν τα φάρμακα. Και φθηνό φάρμακο δεν υπάρχει. Αν έχουμε εμείς κάτι εδώ, τους δίνουμε, αλλιώς στηρίζονται στο φαρμακοποιό ή σε κάποιον γνωστό» λέει ο κ. Τσιλιβαράκης.

Και η συνάδελφός του κα Αποστολοπούλου: «Μας έχουν φέρει τα πάντα, από περιπλανώμενους μετανάστες χωρίς περίθαλψη, μέχρι εργαζόμενους από το εργοτάξιο της ΠΟΤΑ. Υπάρχουν πολλοί ξένοι εκεί, μένουν σε άθλιες συνθήκες, μας τους κουβαλάνε μέσα στα αγροτικά, δε μιλάνε ελληνικά και δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχουμε καλύψει και εργατικά ατυχήματα από μικρά έως πολύ σοβαρά, μέχρι και θανάτους».





ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ



«Το Κέντρο κρατιέται χάρη στους γιατρούς που δίνουν την ψυχή τους»



Σωτηρία Αγγελοπούλου

«Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, ανάλογα με αυτά που τους παρέχονται, προσφέρουν το καλύτερο. Είναι όλοι άριστοι, εξυπηρετούν τον κόσμο με αγάπη, γι’ αυτό κι εμείς τους εκτιμάμε. Τι να σου κάνουν οι άνθρωποι άμα δεν έχουν ούτε ακτινολογικό;».



Γιάννης Κανελλόπουλος

«Δε δουλεύει το ακτινολογικό, παρά το ότι υπάρχει εξοπλισμός. Δυστυχώς, στο Δημόσιο υπάρχουν τριπλάσιοι εργαζόμενοι απ’ όσοι χρειάζονται, υπάρχουν αργομισθίες, αλλά οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν μένουν κενές. Είναι πραγματικά τρελό αυτό που συμβαίνει. Να πηγαίνει ο άλλος για μια ακτινογραφία στην Καλαμάτα;»



Σάββας Ζώγας

«Υπάρχει πρόβλημα με το ακτινολογικό. Το μηχάνημα στοιχίζει εκατομμύρια και κάθεται έτσι. Οι γιατροί είναι λεβεντιές, αλλά είναι λίγοι. Κάνουν εφημερίες όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται. Το προσωπικό είναι καλό, αλλά δε φτάνει. Δεν υπάρχει οδοντίατρος, παιδίατρος και το μικροβιολογικό δεν κάνει όλες τις εξετάσεις».



Μάρθα Μπογιατζή

«Έχουμε ελλείψεις σε γιατρούς, ακτινολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο, νοσηλεύτριες. Τρεις άνθρωποι παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν το Κέντρο. Οι γιατροί δίνουν την ψυχή τους, το λέω γιατί το βλέπω. Εφημερίες, περιστατικά μέρα νύχτα, έχουν σώσει ανθρώπους με εμφράγματα και εγκεφαλικά. Κάνουν παραπάνω και από αυτό που μπορούν. Παλεύουν οι άνθρωποι στην κυριολεξία. Φεύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, έρχονται από Καλαμάτα και μπορεί να πάνε σπίτι τους μετά από τρεις μέρες. Αλλά χωρίς στελέχωση τι να κάνουν; Άμα δε λειτουργεί το ακτινολογικό, για ένα κάταγμα, αναγκάζεσαι να πας στην Καλαμάτα. Δεν μπορεί οι γιατροί να είναι συγκεντρωμένοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, κι εμείς εδώ κάτω να υποφέρουμε».



Γιώργος Πουλόπουλος

«Στην Καλαμάτα αναγκαζόμαστε να πάμε, μη σου πω και Αθήνα. Αν έχεις χρήματα, θα γιατρευτείς, αν δεν έχεις, θα αποδημήσεις σε τόπο χλοερό. Στην ουσία, το Κέντρο υπολειτουργεί, αλλά, όπως πάμε, θα το καταργήσουν κι αυτό. Σου λέει, να πας να πληρώσεις. Γιατί να πληρώσω;».



Δημήτρης Καλδής

«Το Κέντρο είναι για απλά πράγματα όχι για σοβαρά, για κανένα ράψιμο, τέτοια. Αν είναι κάτι σοβαρό, σε παραπέμπουν στην Καλαμάτα. Δεν υπάρχουν γιατροί και οι περισσότεροι είναι νέοι. Τώρα που ανοίγει η ΠΟΤΑ, καλό θα ήταν να υπάρξει καλύτερη στελέχωση».



Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Συμπλοκή 8 Αλβανών στο Χαρακοποιό - Σοβαρά τραυματίας με μαχαίρι ο ένας...


Επεισόδιο μεταξύ 8 Αλβανών σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο χωριό Χαρακοπιό Μεσσηνίας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για προσωπικές διαφορές οι 8 Αλβανοί ήρθαν «στα χέρια» έξω από καφενείο του χωριού.
Πάνω στη συμπλοκή ένας.............

τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά ομοεθνή του στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Πύργου. Επίσης, τραυμάτισε ελαφρά ένα δεύτερο, που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η Αστυνομία συνέλαβε δύο από τους Αλβανούς, ενώ αναζητούνται οι άλλοι 4 που συμμετείχαν στο επεισόδιο.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Αρκαδικός ποταμός - Απόφαση για φράγμα


Ομόφωνη απόφαση για τη δυναμική διεκδίκηση δημιουργίας φράγματος στον Αρκαδικό ποταμό (Σελλέικο ποτάμι στην Τριπύλα) έλαβε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, μετά από σχετικό αίτημα (από τον Αύγουστο) του Ομίλου Τριπυλιωτών Φίλων του Αρκαδικού ποταμού!
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν..............


ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλης Θεόδωρος Τσαλαμανδρής και ο πρόεδρος του Ομίλου Παναγιώτης Αδαμόπουλος, όπως και άλλα μέλη του Ομίλου.

Ο κ. Τσαλαμανδρής ανέφερε ένα σύντομο «ιστορικό» του θέματος και τόνισε πως, με πρωτοβουλία του Ομίλου, γίνεται μια νέα προσπάθεια για φράγμα στο Σελλέικο ποτάμι… «Τα οφέλη είναι πολλά για όλη την περιοχή… Και σας καλούμε, καλούμε όλους τους όμορους – παραποτάμιους Δήμους, σε μια σύμπραξη και ένωση δυνάμεων, για να προωθήσουμε το αίτημά μας και να διεκδικήσουμε την υλοποίησή του». Ο πρόεδρος της Κοινότητας είπε πως απαιτούνται 4 μελέτες και η Κοινότητα Τριπύλης έχει πάρει ήδη σχετική απόφαση.
Ο κ. Αδαμόπουλος χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα για την Τριφυλία, αφού το Δ.Σ. της Κυπαρισσίας επρόκειτο να λάβει απόφαση για το φράγμα και τόνισε: «Θεωρούμε απαράδεκτο έως εγκληματικό ο τεράστιος όγκος των υδάτων του Αρκαδικού ποταμού, του Νείλου της Τριφυλίας, να χύνεται έτσι στη θάλασσα…», και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο αυτοδιοικητικό μπλοκ για να λειτουργήσει διεκδικητικά. Αναφέρθηκε στα στοιχεία που υπάρχουν για το ποτάμι και την κατόπτευση του χώρου που έκανε ο γεωλόγος Μιχ. Σταματάκης, κατόπιν προσκλήσεώς τους, και πρόσθεσε ότι ο Όμιλος έχει περί τα 200 μέλη και όλο και περισσότεροι αγκαλιάζουν την προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης!
Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας τόνισε σχετικά: «Το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο έργο στην περιοχή, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί… Είναι ένα έργο που πρέπει να διεκδικήσουμε κι έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… μιλάμε για μινιμαλιστικά μικρής τάξεως έργα… είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή…».
Ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος (που έλκει την καταγωγή του από το Ραπτόπουλο) συνεχάρη τον πρόεδρο του Ομίλου για την πρωτοβουλία και τον πρόεδρο της Κοινότητας για τη στήριξη που παρέχει και σημείωσε: «Μετά από 30 χρόνια, που εγώ θυμάμαι να ψηφίζω, οι πολιτικοί για δύο μιλούσαν και έδιναν υποσχέσεις, το φράγμα στο Κρίτσι και την τυποποίηση του λαδιού… Παχιά λόγια… Σήμερα, διαφαίνεται μία ελπίδα! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση και να μπούμε μπροστά στη διεκδίκηση!».
Υπέρ της λήψης ομόφωνης απόφασης, της στήριξης του αιτήματος και της δυναμικής διεκδίκησης για τη δημιουργία φράγματος, τάχθηκαν με τοποθετήσεις τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Α.ΔΗ.Κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος (κατάγεται από το Ραπτόπουλο) και Σωτήρης Μπακούρος.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Οι "Άθλιοι" των Φιλιατρών ράπισμα στον πολιτισμό μας...


«Τα χέρια ψηλά» σηκώνουν Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία και αρμόδιες υπηρεσίες, στο μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών με τους λαθρομετανάστες, που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους 1.000 και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.
Χθες (σ.σ. την Τρίτη), υπό την προεδρία του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του δημάρχου Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα, του αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων Δημήτρη Καφαντάρη, του αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Θάνου Φώτη, του διοικητή του Α.Τ. Φιλιατρών Παναγιώτη Σωκκά, της διευθύντριας Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα και του διευθυντή Πρόνοιας Στέφανου Στεφανόπουλου.

Αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή της Πολιτείας, ενώ από πλευράς Δήμου ξεκινούν ενημερωτικές συναντήσεις με αγρότες της περιοχής που απασχολούν παράνομους μετανάστες.

Καμία λύση
Αμέσως μετά τη σύσκεψη...............

ο νομάρχης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, η παρουσία του οποίου αρχίζει να δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον τοπικό κοινωνικό ιστό. Πέραν αυτού, όπως είπε, εγκυμονούνται προβλήματα που σχετίζονται και με την υγεία των ιδίων και των πολιτών.
Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν οι δυνατότητες που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση αλλά και οι Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας να παρέμβουν. Επίσης, έγιναν επαφές με φορείς άλλων περιοχών, όπως της Αθήνας και της Πάτρας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ίδιας φύσεως.
Ο νομάρχης τόνισε ότι η Νομαρχία και ο Δήμος Φιλιατρών δε νομιμοποιούνται να δαπανήσουν χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αποτύπωση της κατάστασης, με τη βοήθεια ειδικών, σύνταξη πονήματος, ενώ θα ζητηθεί η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας.
Το πόνημα θα συνταχθεί από ομάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο διευθυντής Πρόνοιας κ. Στεφανόπουλος, και θα αποσταλεί στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, διότι «θέλουμε πραγματικά, χωρίς να διογκώσουμε την κατάσταση, να μη φαίνεται, από την άλλη μεριά, κουκουλωμένη ή/και υποβαθμισμένη. Μόνο έτσι μπορούμε να τη δούμε κατάματα και να έχει μια πιθανότητα βελτίωσης ή επίλυσης», δήλωσε σχετικά ο κ. Δράκος.

1.500 λαθρομετανάστες
Σύμφωνα με τον κ. Ξύγκα, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, αν και μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί να κρατηθεί μια ισορροπία. Αυτό που θα κάνει ο Δήμος άμεσα είναι να συναντηθεί με τους αγρότες που δίνουν δουλειά σε παράνομους αλλοδαπούς και να τους ενημερώσει. Παράλληλα, να τους ζητήσει να μην τους εκμεταλλεύονται και να φροντίζουν για τη διαμονή τους. «Υπάρχουν κάποιοι που τους φροντίζουν και κάποιοι που τους εκμεταλλεύονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος είπε, επίσης, ότι οι νόμιμοι αλλοδαποί στην περιοχή του έχουν καταγραφεί είναι 1017 (Ρουμάνοι – Αλβανοί – Βούλγαροι), ενώ εκτιμά ότι οι παράνομοι πρέπει να έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και να είναι περίπου 1.500.
Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Θάνος σημείωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση θα παράσχει κάθε βοήθεια, ενώ οι επισκέψεις της ΟΠΚΕ θα είναι συχνότερες. Παρατήρησε ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί την τελευταία 3ετία αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.
Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται για αλλοδαπούς από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά συνέπεια, συλλαμβάνονται, δακτυλοσκοπούνται, εκδίδεται διοικητική πράξη ότι πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να εγκαταλείψουν τη χώρα και αφήνονται ελεύθεροι. Για τους υπόλοιπους που συλλαμβάνονται, ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Sex Shop Καλαμάτας - Ακατάλληλα για ανηλίκους και πουριτανούς!


«Τι θέμα θα κάνεις σήμερα, παιδί μου;» με ρώτησε η μάνα μου στην πρωινή μας συνάντηση για καφέ. «Σήμερα, μαμά, θα πάω στα sex shop!», απάντησα και περίμενα την αντίδραση. «Δηλαδή…» προσπάθησε να πιάσει το νόημα. «Δηλαδή, τίλντο, δονητές, μαστίγια, σέξι εσώρουχα, βίτσια και φαντασιώσεις στο ράφι», άρχισα να απαριθμώ, για να κάνω το πρώτο κατ’ οίκον τεστ, του πόσο σοκάρει το θέμα. Η μανούλα, όμως, δε μάσησε. «Καλά!» ανασήκωσε τους ώμους με απαξία. «Εδώ δεν έχουμε δρόμο για Αθήνα, οι δονητές μάς μάραναν!».

Δεν είχε και άδικο. Από την άλλη, το «σκληρό σεξ» στο οποίο εξαναγκάζουν τους Έλληνες τα νέα μέτρα λιτότητας, φαίνεται πως βρήκε το αντίπαλο δέος του και στη Μεσσηνία. Δρόμους μπορεί να μην έχουμε, αλλά τα δύο sex shop που λειτουργούν στην Καλαμάτα ανοίγουν το δικό τους… δρόμο στην................

απελευθέρωση από ταμπού και προκαταλήψεις. Οι μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να μην τολμούν να περάσουν το κατώφλι τους, όμως κρυφές ματιές περιέργειας θα ρίξουν. Επιπλέον, επειδή τα αδιάκριτα βλέμματα καραδοκούν (τι θα πει ο κόσμος;), οι τηλεφωνικές παραγγελίες με παράδοση κατ’ οίκον δίνουν και παίρνουν. Οι νεότερες γενιές, ωστόσο, δεν έχουν τέτοια «κολλήματα». Μπαίνουν άνετα στο εσωτερικό των καταστημάτων και κάνουν χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις επιλογές τους.

Λίγα μέτρα χωρίζουν τα δύο καταστήματα με ερωτικά αξεσουάρ, σέξι εσώρουχα και δώρα. Το «Erotica, the love shop» βρίσκεται Παν. Καίσαρη 10. Το «Love Dreams», στην οδό Αριστοδήμου 63. Στα ράφια τους βρίσκουμε από μικρά δώρα με ερωτικό υπονοούμενο μέχρι στολές για να ντύσουμε φαντασιώσεις, ερωτικά λάδια και λιπαντικά, εσώρουχα τίγκα στο βίτσιο και άλλα φτιαγμένα από καραμέλα και ζελέ που… λιώνουν στο στόμα. Μαστίγια, μάσκες και… άλλα περίεργα, αλλά και εξομοιώσεις αντρικών μορίων (για δες που ντρέπομαι!) σε μεγέθη νορμάλ και… υπερβολικά, με δόνηση ή χωρίς, σε όλα τα χρώματα!

«Έχω ανοίξει το κατάστημα εδώ και έξι μήνες», μου λέει ο ιδιοκτήτης του «Erotica», Κώστας Κωνσταντόπουλος. «Δεν είναι το μοναδικό κατάστημα στην Καλαμάτα. Τέσσερις μήνες μετά το Erotica, άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην πόλη».

Οπότε… πρέπει να υπάρχει ζήτηση, για να υπάρχει και προσφορά, παρατηρώ.

«Ζήτηση σίγουρα υπάρχει. Με το χρόνο οι Μεσσήνιοι γίνονται πιο ανοιχτοί και στα ερωτικά αξεσουάρ και σε πιο sexy δώρα. Δεν είναι τόσο πουριτανοί όσο στο παρελθόν και επιλέγουν το κατάστημά μας για να ανανεώσουν την ερωτική τους ζωή. Είναι, άλλωστε, κάτι που χρειάζεται. Και η ερωτική ανανέωση, αλλά και τα καταστήματα του είδους. Το παιχνίδι, κάθε παιχνίδι που γίνεται, ανανεώνει τη σχέση», λέει ο Κώστας Κωνσταντόπουλος.

Οι περισσότεροι πελάτες είναι άντρες ή γυναίκες; ρωτώ. Η απάντηση δεν είναι και τόσο αναμενόμενη. «Είναι περισσότερες γυναίκες. Οι βασικές προτιμήσεις τους είναι στα ερωτικά εσώρουχα και αξεσουάρ. Μπορούν να κάνουν βέβαια και τηλεφωνικές παραγγελίες και αυτό διευκολύνει κάπως τα πράγματα. Είμαστε απελευθερωμένοι, αλλά… όχι και τόσο. Τώρα, μάλιστα, ετοιμάζουμε και την ιστοσελίδα του μαγαζιού, οπότε θα μπορούν και έτσι να βλέπουν, να επιλέγουν και να αποκτούν τα αντικείμενα που επιθυμούν».

«Στο κατάστημα», εξακολουθεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, «οι πελάτες βρίσκουν, εκτός από ερωτικά αξεσουάρ και σέξι εσώρουχα, έξυπνα δωράκια. Παντοφλίτσες, παγοθήκες, θερμοφόρες, ποδιές, ζάρια, κεράκια γενεθλίων, σε πιο απρόσμενα… σχήματα και με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα. Εσώρουχα από καραμέλες και ζελέ που… τρώγονται. Επίσης, ερωτικά έλαια και λιπαντικά. Στα εσώρουχα οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ μέχρι 80 – 90. Στους δονητές, από 15 έως 100 ευρώ».

«Από την αρχή υπήρχε ενδιαφέρον», λέει για την ανταπόκριση των Μεσσήνιων. «Το περίμενα ότι θα έχει κίνηση, γιατί δεν υπήρχε μέχρι τότε κάτι αντίστοιχο στο νομό. Και χρειαζόταν για την πόλη. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, όχι πίσω. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που άνοιξα το μαγαζί. Μου άρεσε να ασχοληθώ με το ερωτικό στοιχείο και το έκανα επάγγελμα».

Στο Love Dreams (νομίζω κάτι μας λέει για την ντόπια νοοτροπία, ότι και τα δυο μαγαζιά έχουν εξοβελίσει τη λέξη sex από το όνομά τους), συνομίλησα με την πωλήτρια, Δήμητρα Γεωργακοπούλου.

«Στόχος», μου είπε, «ήταν να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, όπου θα μπορεί ο καθένας να εξυπηρετηθεί από απλά εσώρουχα, σέξι εσώρουχα, είδη δώρων, πιο έξυπνα είδη δώρων και sex toys. Οι πελάτες μας είναι μοιρασμένοι. Και άντρες και γυναίκες. Ζητούν από όλα τα προϊόντα. Από εσώρουχα που είναι απολύτως νορμάλ, καθημερινής χρήσης, έως πιο εξεζητημένα, αλλά και ερωτικά αντικείμενα από το sex shop που υπάρχει στο πατάρι».

Υπάρχει ενδιαφέρον; «Ενδιαφέρον υπάρχει. Όλοι θέλουν να μπουν, αλλά αρκετοί κωλύονται και από ταμπού. Και κυρίως, αυτό που πιστεύω τους απασχολεί είναι αν θα τους δει κάποιος. Ωστόσο, πολλοί έρχονται και μόνο από περιέργεια να δουν τι προσφέρει το κατάστημα. Το έχουμε φτιάξει και έτσι, που δεν παραπέμπει σε κάτι σκοτεινό, περίεργο ή κακόφημο. Είναι φωτεινό, με ζωηρά χρώματα, είναι άνετος χώρος. Έχω βρεθεί και σε άλλα αντίστοιχα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φοβόμουν να μπω σε κάποια. Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

«Οι νέοι είναι πολύ πιο ελεύθεροι και είναι οι βασικοί πελάτες μας. Οι περισσότεροι που έρχονται στο κατάστημα είναι νέοι, 20 έως 30 ετών. Είναι οι καλύτεροι πελάτες και επιλέγουν με πολλή ελευθερία».

Ποιο είναι το ερωτικό προφίλ της Μεσσηνίας; ρωτώ την κα Γεωργακοπούλου.

«Το ερωτικό προφίλ της Μεσσηνίας είναι λίγο μυστηριώδες, αλλά και λίγο… κρυφό», απαντά. «Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε τους πελάτες να ξεμπλοκάρουν και να ζητήσουν αυτό ακριβώς που θέλουν. Χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Τα ταμπού, τον τελευταίο καιρό, θα έλεγα ότι έχουν αρχίσει να πέφτουν. Είναι πιο εύκολο στους ανθρώπους να ζητήσουν κάτι πιο σέξι, ειδικά τα νέα ζευγάρια, από εσώρουχα μέχρι όπου μπορεί να φτάσει η φαντασίωση του καθενός».



Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Ελεύθερη συμβίωση - Μόνο ένα σύμφωνο στη Μεσσηνία...


Από το 2008 άρχισε να ισχύει στη χώρα μας το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, έχοντας ένθερμους υποστηρικτές και ταυτόχρονα φανατικούς εχθρούς. Σήμερα, 2 χρόνια μετά, φαίνεται ότι σχεδόν έχει ξεχασθεί.
Μπορεί στην πρωτεύουσα να υπάρχει ενδιαφέρον από ορισμένα ζευγάρια, στην περιφέρεια όμως δεν ισχύει το ίδιο. Στη Μεσσηνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου, έχουν συναφθεί όλα κι όλα 2 σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης. Εξ αυτών μόνο το 1 είναι ακόμα σε ισχύ, αφού το δεύτερο ζευγάρι παντρεύτηκε.
«Η αλήθεια είναι ότι ο θεσμός του συμφώνου είναι ξένος με τα ήθη και τα έθιμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που..............


συμβιώνουν ελεύθερα, αλλά αν αποφασίσουν κάτι πιο νόμιμο, τότε παντρεύονται!», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.

Δεν το προτιμούν
Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δίνει σε ζευγάρια τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής μορφής μόνιμης συμβίωσης. Στην ουσία, πρόκειται για μια συμβολαιογραφική πράξη που καθιστά δύο ανθρώπους συζύγους, με όλα σχεδόν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά και με μια σημαντική διαφορά. Έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν, αποφεύγοντας τη διαδικασία του διαζυγίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης λύνεται αυτοδικαίως, αν ο ένας από τους δύο παντρευτεί με τρίτο πρόσωπο ή αν το ένα μέρος δηλώσει με συμβολαιογραφική πράξη την επιθυμία του να ακυρωθεί, με την προϋπόθεση ότι η δήλωση θα κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και στο άλλο μέρος.
Παρά ταύτα και το γεγονός ότι υπήρξαν υποστηρικτικές, όταν προωθήθηκε ως νομοθετική ρύθμιση, τα ζευγάρια δεν προτιμούν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Όπως μαρτυρούν στη Μεσσηνία και οι συμβολαιογράφοι, όσοι έχουν απευθυνθεί σε αυτούς ρωτώντας για το σύμφωνο είναι περισσότερο από απορία και όχι γιατί ενδιαφέρονται πραγματικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη: «Η συμβίωση προσώπων διαφορετικού φύλου χωρίς γάμο εμφανίζεται στις σημερινές κοινωνίες με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν. Ο λόγος που οδηγεί στην “ελεύθερη συμβίωση” είναι, κυρίως, η επιλογή πολλών ζευγαριών, που επιθυμούν μεν τη μόνιμη συμβίωση, αλλά σε πιο χαλαρή μορφή από αυτήν που γεννά ο γάμος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποσοστό των γυναικών οι οποίες επιλέγουν να συμβιώσουν εκτός γάμου, έστω και μία φορά, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ο γάμος, πάντως, αποτελεί όλο και συχνότερα την κατάληξη ενός προϋπάρχοντος μακροχρόνιου δεσμού, που έχει τη μορφή ελεύθερης συμβίωσης. Η ελεύθερη συμβίωση, χωρίς καμία νομική υποχρέωση, αποτελεί και στην Ελλάδα πλέον μία πραγματικότητα. Περίπου το 5% των παιδιών σήμερα στην Ελλάδα, με αυξητικές τάσεις, υπολογίζεται ότι προέρχονται από αυτές τις ελεύθερες συμβιώσεις, χωρίς κανενός είδους γάμου –θρησκευτικό ή πολιτικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία έτη ξεπερνούν τα 120.000, ενώ μείζονα προβλήματα, που χρήζουν νομοθετικής αντιμετώπισης, αποτελούν πλέον οι απροστάτευτες γυναίκες, μετά από χρόνια ελεύθερης συμβίωσης, και γενικά οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες φθάνουν σε αρκετές χιλιάδες και συνεχώς αυξάνονται».
Κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, η αξία του θρησκευτικού γάμου είναι και παραμένει ασύγκριτη και μαζί με τον πολιτικό γάμο αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, με όλες τις νομικές, οικονομικές και κοινωνικές εγγυήσεις και προστασίες.

Δεν κλονίζεται η αξία του γάμου
Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης μπορούν να συνάψουν μόνο πρόσωπα διαφορετικού φύλου. Σκοπός του είναι να θέσει ένα νομικό πλαίσιο και να ρυθμίσει συστηματικά αυτή τη μορφή συμβίωσης, οριοθετώντας με τρόπο σαφή τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις των συμβιούντων προσώπων. «Οι ρυθμίσεις του», λέει ο κ. Μαργέλης, «έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο. Άμεση συνέπεια της παραδοχής αυτής είναι ο αμιγώς συμβατικός τύπος που απαιτείται για την κατάρτιση του “συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης”, η δυνατότητα που αναγνωρίζεται στα μέρη να ρυθμίσουν συμβατικά τις περιουσιακές τους σχέσεις και το ελευθέρως διαλυτό του συμφώνου. Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο νόμου κατοχυρώνει την προστασία των τέκνων που γεννώνται από το ζεύγος των συντρόφων (πατρότητα, επώνυμο, γονική μέριμνα) και το κληρονομικό δικαίωμα του επιζώντος συντρόφου, εισάγοντας έτσι τις μόνες ρυθμίσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα που κείνται εκτός της πρωτοβουλίας των συμβιούντων προσώπων. Από τη νομοθετική αντιμετώπιση της ελεύθερης συμβίωσης προκύπτει με σαφήνεια ότι αυτή αποτελεί ένα καθεστώς διαφορετικό από το γάμο. Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι για μία μορφή “χαλαρού” γάμου. Αυτό σημαίνει ότι δε θίγεται ούτε κλονίζεται στο ελάχιστο η αξία του γάμου ως θεσμού, του οποίου η σύναψη, οι έννομες συνέπειες και η λύση υπάγονται σε τελείως διαφορετικούς κανόνες αναγκαστικού δικαίου και ο οποίος εξακολουθεί να ενδιαφέρει το ίδιο σοβαρά την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο».


Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"





Διαβάστε Περισσότερα...