Έχει ακτινολογικό εργαστήριο με όλα τα μηχανήματα, αλλά μένει κλειστό, γιατί δεν υπάρχει ακτινολόγος! Διαθέτει εξοπλισμένο οδοντιατρείο, όμως δε λειτουργεί, επειδή η θέση οδοντιάτρου παραμένει κενή! Δεν έχει παιδίατρο, ενώ στην καρδιολόγο που υπάρχει δεν παρέχεται καν ο στοιχειώδης εξοπλισμός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τα περιστατικά της. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Πύλου, 52 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα και με άθλιο οδικό δίκτυο. Αν στις ελλείψεις γιατρών προσθέσουμε την................
περικοπή στις εφημερίες που ισχύει από αυτό το μήνα, σε λίγο θα υπάρχουν μέρες που το Κέντρο δε θα μπορεί να λειτουργήσει.
Μιχάλης Τσιλιβαράκης, ο διευθυντής
«Στέλνουμε κόσμο στην Καλαμάτα για μία ακτινογραφία»
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες και υποειδικότητες» λέει ο διευθυντής του Κέντρου Μιχάλης Τσιλιβαράκης, γιατρός Γενικής Ιατρικής. «Μετά βίας βγαίνουν μέχρι τώρα οι εφημερίες. Φανταστείτε τι θα γίνει από εδώ και πέρα που μειώνονται. Οι δυσκολίες αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ. Στο μικροβιολογικό υπάρχει προϊστάμενος, αλλά δεν υπάρχει παρασκευάστρια, στο ακτινολογικό εδώ και δύο χρόνια δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Μιλάμε για ένα απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας με 8 Δήμους στην πλάτη του, χωρίς ακτινολογικό! Στέλνουμε τους ανθρώπους στην Καλαμάτα για μια ακτινογραφία θώρακα. Τι διάγνωση να κάνεις; Μπορεί να γίνει έτσι Ιατρική; Είμαστε το μόνο Κέντρο Υγείας που, ενώ έχει τον εξοπλισμό, δεν έχει οδοντίατρο.
Με τις περικοπές των εφημεριών θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εάν ακολουθηθεί το 48ωρο (4 εφημερίες το μήνα), τα Κέντρα που δεν είναι στελεχωμένα, όπως το δικό μας, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν. Δε θα υπάρχουν συνάδελφοι να εφημερεύσουν. Έως τώρα κάνουμε και 8 εφημερίες το μήνα, φτάνοντας 80, 90 και 100 ώρες τη βδομάδα. Και φυσικά, όταν δουλεύεις τόσες ώρες, θα κάνεις και λάθος. Τυχαίνει να είσαι εφημερία τρεις μέρες συνέχεια» σημειώνει ο κ. Τσιλιβαράκης, ενώ καταλήγει: «Αφού τα προβλήματα δε λύθηκαν μέχρι σήμερα, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δεν ελπίζω ότι θα γίνει κάτι. Τώρα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».
Σοφία Αποστολοπούλου, η καρδιολόγος
«Γιατροί με 12μηνες συμβάσεις, νέα μορφή εργασίας»
«Είμαστε λίγοι. Βασικά παλεύουμε με τους αγροτικούς. Μόνο ειδικότητα καρδιολόγου έχουμε, δύο Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο και άλλους δύο στα αγροτικά ιατρεία Βλαχόπουλου και Ίκλαινας» παρατηρεί η καρδιολόγος Σοφία Αποστολοπούλου, επιμελήτρια Α΄. «Παιδίατρο δεν είχαμε ποτέ. Αν αρρωστήσει το παιδί σου, το πας σε ιδιωτικό ή στην Καλαμάτα. Οδοντίατρος είχε έρθει επικουρικός για λίγο. Είναι η καινούργια μορφή εργαζομένων με 12μηνες συμβάσεις. Τελειώνει η σύμβασή τους και φεύγουν».
Εξοπλισμός καρδιολογικού: «Αφού υπάρχει καρδιολόγος, θα έπρεπε να έχουμε και εξοπλισμό για να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση. Να υπάρχει τουλάχιστον ένας υπέρηχος καρδιάς. Είναι πολλοί οι ασθενείς που έρχονται για παρακολούθηση και τα παιδιά που κάνουν προαθλητικό έλεγχο. Έρχονται για πιστοποιητικό πριν από αγώνες, κ.λπ. Άλλα έχουν φυσηματάκια, άλλα πίεση… Δεν είναι φοβερό έξοδο ένας υπέρηχος, είναι κάτι απαραίτητο».
Ακτινολογικό: «Αν λειτουργούσε, θα μας έλυνε πολλά προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε μάθει να κρίνουμε το περιστατικό όπως το βλέπουμε και με τα ακουστικά. Αν είχαμε όμως μια ακτινογραφία, δε θα κάναμε καλύτερη διάγνωση;».
Ασθενοφόρα: «Σαράβαλα από χρόνια. Τη μία μένουν νύχτα χωρίς φώτα, την άλλη βγάζουν καπνούς, την άλλη δεν παίρνουν δεύτερο φορείο, ενώ υπάρχει τροχαίο με δύο παιδιά. Το δεύτερο πώς θα το μεταφέρεις; Τώρα είναι και τα δύο αυτοκίνητα στο συνεργείο, οπότε έχουμε δανειστεί ένα από Καλαμάτα».
Μικροβιολογικό: «Δεν έχει παρασκευάστρια. Δεν μπορεί ένας γιατρός να σηκώνει τηλέφωνα, να κλείνει ραντεβού, να παίρνει αίμα, να βάζει τα μηχανήματα. Γι’ αυτό και δε βγάζει όλες τις εξετάσεις. Δε λέω να βγάλει ορμόνες, αλλά τις βασικές».
Νοσηλευτικό προσωπικό: «Όποιος παίρνει σύνταξη δεν αντικαθίσταται. Ή διορίζονται νοσηλεύτριες από μακριά, έρχεται η γυναίκα εδώ και ο άντρας της είναι στα Γιάννενα, οπότε λογικό είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει μετάθεση. Το θέμα είναι να διορίζεται προσωπικό με βάση και το πού μένει, όχι να φεύγει μετά και να πηγαίνει αλλού».
Αποδοχές γιατρών: «Ήταν λίγα τα χρήματα, τώρα μειώνουν κι άλλο τις αποδοχές, κόβουν και εφημερίες. Μειώνοντας, όμως, τις εφημερίες στο Κέντρο Πύλου, μένει ένας αγροτικός. Αν φύγει για διακομιδή, ποιος θα κάτσει πίσω; Αυτοί που μας διοικούν δεν ξέρω πώς σκέφτονται. Θέλουν να πεθαίνει ο κόσμος πριν φτάσει στο νοσοκομείο; Επίσης, κόβουν τις εφημερίες, αλλά βάζουν εφημερίες ετοιμότητας. Δηλαδή αντί να είναι ενεργή η εφημερία, είσαι σε ετοιμότητα και πληρώνεσαι το 40% της ενεργούς εφημερίας. Αφήστε που έχουμε φτάσει η εφημερία του γιατρού του ΕΣΥ να είναι ίση με μία ή δύο επισκέψεις του ιδιώτη γιατρού. Η περιοχή θα μείνει ακάλυπτη, δε λύνονται τα προβλήματα με περικοπές, αλλά με καλύτερη διαχείριση σε όλες τις βαθμίδες και χρηματοδότηση. Δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση η Υγεία, είναι κοινωνική παροχή για όλους, είτε έχουν βιβλιάριο είτε όχι».
Περιστατικά με μετανάστες
και εργατικά ατυχήματα
Συχνά οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Πύλου καλούνται να αντιμετωπίσουν και περιστατικά με μετανάστες που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, ενώ δε μιλούν καν ελληνικά. «Μας έρχονται μετανάστες περιπλανώμενοι χωρίς περίθαλψη. Αυτές τις μέρες μάς έφεραν κάποιους, ίσως να ήταν και από αυτούς που βρίσκονται στα Φιλιατρά - Γαργαλιάνους. Τι θεραπεία να τους γράψεις; Οι άνθρωποι δεν έχουν περίθαλψη, ούτε λεφτά για να αγοράσουν τα φάρμακα. Και φθηνό φάρμακο δεν υπάρχει. Αν έχουμε εμείς κάτι εδώ, τους δίνουμε, αλλιώς στηρίζονται στο φαρμακοποιό ή σε κάποιον γνωστό» λέει ο κ. Τσιλιβαράκης.
Και η συνάδελφός του κα Αποστολοπούλου: «Μας έχουν φέρει τα πάντα, από περιπλανώμενους μετανάστες χωρίς περίθαλψη, μέχρι εργαζόμενους από το εργοτάξιο της ΠΟΤΑ. Υπάρχουν πολλοί ξένοι εκεί, μένουν σε άθλιες συνθήκες, μας τους κουβαλάνε μέσα στα αγροτικά, δε μιλάνε ελληνικά και δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχουμε καλύψει και εργατικά ατυχήματα από μικρά έως πολύ σοβαρά, μέχρι και θανάτους».
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
«Το Κέντρο κρατιέται χάρη στους γιατρούς που δίνουν την ψυχή τους»
Σωτηρία Αγγελοπούλου
«Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, ανάλογα με αυτά που τους παρέχονται, προσφέρουν το καλύτερο. Είναι όλοι άριστοι, εξυπηρετούν τον κόσμο με αγάπη, γι’ αυτό κι εμείς τους εκτιμάμε. Τι να σου κάνουν οι άνθρωποι άμα δεν έχουν ούτε ακτινολογικό;».
Γιάννης Κανελλόπουλος
«Δε δουλεύει το ακτινολογικό, παρά το ότι υπάρχει εξοπλισμός. Δυστυχώς, στο Δημόσιο υπάρχουν τριπλάσιοι εργαζόμενοι απ’ όσοι χρειάζονται, υπάρχουν αργομισθίες, αλλά οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν μένουν κενές. Είναι πραγματικά τρελό αυτό που συμβαίνει. Να πηγαίνει ο άλλος για μια ακτινογραφία στην Καλαμάτα;»
Σάββας Ζώγας
«Υπάρχει πρόβλημα με το ακτινολογικό. Το μηχάνημα στοιχίζει εκατομμύρια και κάθεται έτσι. Οι γιατροί είναι λεβεντιές, αλλά είναι λίγοι. Κάνουν εφημερίες όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται. Το προσωπικό είναι καλό, αλλά δε φτάνει. Δεν υπάρχει οδοντίατρος, παιδίατρος και το μικροβιολογικό δεν κάνει όλες τις εξετάσεις».
Μάρθα Μπογιατζή
«Έχουμε ελλείψεις σε γιατρούς, ακτινολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο, νοσηλεύτριες. Τρεις άνθρωποι παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν το Κέντρο. Οι γιατροί δίνουν την ψυχή τους, το λέω γιατί το βλέπω. Εφημερίες, περιστατικά μέρα νύχτα, έχουν σώσει ανθρώπους με εμφράγματα και εγκεφαλικά. Κάνουν παραπάνω και από αυτό που μπορούν. Παλεύουν οι άνθρωποι στην κυριολεξία. Φεύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, έρχονται από Καλαμάτα και μπορεί να πάνε σπίτι τους μετά από τρεις μέρες. Αλλά χωρίς στελέχωση τι να κάνουν; Άμα δε λειτουργεί το ακτινολογικό, για ένα κάταγμα, αναγκάζεσαι να πας στην Καλαμάτα. Δεν μπορεί οι γιατροί να είναι συγκεντρωμένοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, κι εμείς εδώ κάτω να υποφέρουμε».
Γιώργος Πουλόπουλος
«Στην Καλαμάτα αναγκαζόμαστε να πάμε, μη σου πω και Αθήνα. Αν έχεις χρήματα, θα γιατρευτείς, αν δεν έχεις, θα αποδημήσεις σε τόπο χλοερό. Στην ουσία, το Κέντρο υπολειτουργεί, αλλά, όπως πάμε, θα το καταργήσουν κι αυτό. Σου λέει, να πας να πληρώσεις. Γιατί να πληρώσω;».
Δημήτρης Καλδής
«Το Κέντρο είναι για απλά πράγματα όχι για σοβαρά, για κανένα ράψιμο, τέτοια. Αν είναι κάτι σοβαρό, σε παραπέμπουν στην Καλαμάτα. Δεν υπάρχουν γιατροί και οι περισσότεροι είναι νέοι. Τώρα που ανοίγει η ΠΟΤΑ, καλό θα ήταν να υπάρξει καλύτερη στελέχωση».
Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
Ο Πούτιν ενέκρινε την ενημερωμένη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας!
Πριν από 41 δευτερόλεπτα