Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ......



ΜΟΝΟ ΣΤΟ TRIFYLIANEWS!




TO ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
BLOG ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ!




ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΒΟΜΒΑ


ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ......................



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΠΟΥ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ???????????


ΠΟΣΑ
ΧΡΩΣΤΑ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ????????



ΠΟΣΑ
ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ?????



ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ???? ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥΣ??????


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΟΚ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ : 1 - 1



Μπορούσε τη νίκη η Κυπαρισσία!

Από έναν βαθμό μοιράστηκαν ο ΑΟΚ και η Καλαμάτα, φεύγοντας από το Δημοτικό Στάδιο Κυπαρισσίας με 1 - 1.

Ο αγώνας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον.......................

αφού οι δύο Μεσσηνιακές ομάδες είχαν να αναμετρηθούν στην Κυπαρισσία 26 ολόκληρα χρόνια, αλλά και επειδή η μεν Κυπαρισσία παλεύει κάθε παιχνίδι για την παραμονή της, χωρίς περιπέτειες, ενώ η Καλαμάτα τα δίνει όλα για την άνοδο.

Και οι δύο ομάδες έπαιξαν με πάθος για τη νίκη με την Κυπαρισσία στο πρώτο ημίχρονο να έχει την υπεροχή και περισσότερες ευκαιρίες για γκόλ, την Καλαμάτα να ανεβαίνει στο β' ημίχρονο και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί ότι ο ΑΟΚ στα τελευταία λεπτά έπαιζε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Ανδρουτσή.

Εκλπηκτική εμφάνιση έκανε στον αγώνα, από τον ΑΟΚ, ο νεαρός Μιχάλης Σιγέρης, ενώ σταθερή αξία παραμένει, δίκαια, ο Γιώργος Λυδιώτης.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους ποδοσφαριστές για την καλή μπάλα που έπαιξαν και έκαναν τις εκαντοντάδες φιλάθλων να ευχαριστηθούν το παιχνίδι!



Διαβάστε Περισσότερα...

Επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.


Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμενοι στο παραπάνω θέμα θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να επιληφθείτε προσωπικά και να παρέμβετε -όπου κρίνετε αρμοδίως- για την άμεση επίλυση του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δανειολήπτες των πυρόπληκτων νομών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως ήδη γνωρίζετε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, η τότε Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των περιοχών αυτών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70% ,πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128.

Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 4,5%, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,5%.


Κύριε Υπουργέ,

Όπως...........................

αντιλαμβάνεστε οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών που είχαν την ατυχία να δανειστούν

α) κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις τοπικές οικονομίες,
β) επλήγησαν από τη γενικότερη βαθειά οικονομική ύφεση,
γ) και σήμερα καλούνται -σε περιβάλλον ανύπαρκτης ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών- να πληρώσουν επιτόκια της τάξεως του 8,5%, που όχι μόνο ως ευνοϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν (πράγμα που επιθυμούσε ο νομοθέτης) αλλά πολλές φορές είναι υψηλότερα και απ’ αυτά της αγοράς.


Πρότασή μας λοιπόν είναι η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Κράτος, αφού όπως γνωρίζετε τα επιτόκια των πυροδανείων επιδοτούνται με 50% δημοσία δαπάνη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την πρόταση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος



Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας




Διαβάστε Περισσότερα...

ΙΚΑ στην Τριφυλία. Σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης ασφαλισμένων


Σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Κυπαρισσία λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, στο Τμήμα Παροχών και Συντάξεων δεν υπάρχει καν υπάλληλος για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους.
Την παρέμβαση του Διοικητή του ΙΚΑ έχει ζητήσει το Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας, το οποίο σε επιστολή που κοινοποιεί στο Δήμο Τριφυλίας, την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, το ΙΚΑ Αθηνών και το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει πως δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Χωρίς προσωπικό
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο.......................

πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας Κώστας Βλαχούλης, ιδιαίτερα οι οικοδόμοι έχουν συναλλαγή με τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ σε καθημερινή βάση: «Οι συναλλαγές αυτές το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει σχεδόν αδύνατες, όσον αφορά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Κυπαρισσίας. Δεν υπάρχει υπάλληλος, όπως μας έχουν ενημερώσει, για να μας εξυπηρετήσει στο τμήμα παροχών και συντάξεων. Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αναρρωτική άδεια ή άδεια από ατύχημα, κάνουν να πληρωθούν πάνω από δύο μήνες. Όσοι από εμάς θέλουν πληροφορίες για τα συνταξιοδοτικά θέματα, η ενημέρωση είναι ελλιπέστατη». Επίσης, ο κ. Βλαχούλης πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του καταστήματος επικαλείται συνεχώς έλλειψη προσωπικού.

Επιστολή
Στην επιστολή προς το διοικητή του ΙΚΑ το Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας επισημαίνει ότι προβληματική είναι και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στα γειτονικά παραρτήματα του ΙΚΑ σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, τα οποία διοικητικά ανήκουν στο υποκατάστημα της Κυπαρισσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχούλη, τα αιτήματα από Φιλιατρά και Γαργαλιάνους συσσωρεύονται στο υποκατάστημα της Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμα χειρότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμα και για μια θεώρηση βιβλιαρίου τα παραρτήματα ΙΚΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων στέλνουν τους ασφαλισμένους στην Κυπαρισσία.
Κατά τον κ. Βλαχούλη, επιβάλλεται άμεσα να δοθεί λύση τόσο για το υποκατάστημα στην Κυπαρισσία όσο και για τα παραρτήματα σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, με ενίσχυση προσωπικού, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται - έστω στοιχειωδώς - οι ασφαλισμένοι της περιοχής Τριφυλίας.


Της Βίκυς Βετουλάκη - tharrosnews.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Κυπαρισσία. Πόσο άλλαξε στο διάβα του χρόνου


Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η Κυπαρισσία, έδρα του «νέου» Δήμου Τριφυλίας, συνεχίζει την πορεία της στο χρόνο! Θεωρείται, δε, πέρα από βέβαιο πως με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και τη στήριξη των ανθρώπων της, θα ανοίξει νέα προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή!

Η Κυπαρισσία είναι σήμερα.....................

μια σύγχρονη κωμόπολη, κέντρο και επίκεντρο της περιοχής, της ζωής και της δραστηριότητας. Διαθέτει υπηρεσίες, καταστήματα, επιχειρήσεις… αλλά και προβλήματα και ανάγκες.



Πόσο άλλαξε, όμως, στο χρόνο; Σε τι άλλαξε; Πότε ήταν καλύτερα; Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε σε Κυπαρίσσιους που έζησαν, πριν χρόνια, την Κυπαρισσία μιας άλλης εποχής! Μας μίλησαν για την Άνω Πόλη και την «ακμάζουσα» αγορά της. Για τις γειτονιές και τις παρέες. Για τις ανθρώπινες σχέσεις, που τότε ήταν αγνές κι αληθινές. Θύμησες αλλοτινών εποχών, νοσταλγικές αναμνήσεις χαραγμένες βαθιά στην καρδιά τους! Μπορεί, όπως είπαν, να μην υπήρχαν τα μέσα, αλλά ήταν άλλοι άνθρωποι, άλλη ζωή!

Παύλος Χριστακόπουλος

«Έχει αλλάξει πολύ η Κυπαρισσία», τόνισε ο Παύλος Χριστακόπουλος. «Καλύτερη ζωή ήταν προπολεμικά, πιο ξέγνοιαστα, πιο ήρεμα, υπήρχαν δουλειές… Μετά, βέβαια, ήρθε η Κατοχή, πολύ δύσκολα, ε, μετά φτιάσαν κάπως τα πράγματα και τώρα είμαστε πάλι στην “τσίτα”, ανεργία και δυσκολία…».

Πλέον, στην πόλη όπως «μεγάλωσε», «έχει χαθεί η γειτονιά, ο γείτονας, πάνε αυτά. Βγαίνανε οι γυναίκες, οι γειτόνισσες, λέγανε τα δικά τους, τώρα πάνε αυτά, σβήσανε…

[…] Χαλάσαμε, χάλασε, δυστυχώς, η κοινωνία.

Τότε ήκμαζε η Άνω Πόλη, είχε κόσμο, είχε ζωή… τώρα έχει πέσει, έχει φύγει ο κόσμος…».

Φώτης Σαλακάς

Ο Φώτης Σαλακάς, κάτοικος Κυπαρισσίας πενήντα χρόνια, σημείωσε: «Υπάρχει αλλαγή στην πόλη, ειδικά στην Άνω Πόλη, που τότε είχε ζωή και κίνηση».

Από τα πενήντα χρόνια που ζει στην Κυπαρισσία, τα δέκα ήταν καλά, λέει, τα υπόλοιπα άχρηστα… Θυμάται «ανοιχτά τα μαγαζιά και ανοιχτά τα σπίτια… δεν υπήρχαν κλεψιές και τέτοια που γίνονται σήμερα. Τώρα είναι όλα κλειστά, από φόβο. Ήταν άλλη εποχή, καλή!».

Γιώργος Κουσελάς

Ο Γιώργος Κουσελάς θυμάται την Κυπαρισσία από το 1930! «Όλα έχουν αλλάξει. Και η πόλη και η ζωή και οι άνθρωποι!», σχολίασε και εξήγησε: «Το 1930 ήταν εδώ, στην Άνω Πόλη, η λαϊκή αγορά. Υπήρχε πολλή κίνηση, πολύ ζωή! Σπίτια, οικογένειες, μαγαζιά, τσαγκαράδικα, τα παλιά σφαγεία και κρεοπωλεία, το Νοσοκομείο, το Γυμνάσιο και τόσα άλλα ήταν, παλιά, στην Άνω Πόλη. Σιγά σιγά μεγάλωσε η πόλη και ενώθηκαν η Άνω και η Κάτω Πόλη.

[…] Τότε η οικογένεια ήταν πιο αγαπημένη. Ήταν πιο φτωχά, όμως. Λίγοι είχαν τα λεφτά. Ήταν δύσκολα χρόνια στα οικονομικά, αλλά για οικογένεια, για φίλους, για παρέα, για γειτονιά, τότε ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα! Σήμερα οι φίλοι σε πλησιάζουν από συμφέρον και όταν μάθουν ότι δεν υπάρχει πορτοφόλι, δε σε προσέχουν καθόλου…».

Στάθης Πανταζόπουλος

«Η κοινωνία, η παλιά, με τις παρέες και τα γλέντια, έχει αλλάξει», σημείωσε ο Στάθης Πανταζόπουλος. «Είχαμε μάθει στην πείνα και τη δίψα, τα υπομέναμε και τα υποφέραμε όλα. Αλλά, με λίγα, φτωχικά, περνάγαμε καλά!

Σήμερα, είναι αλλιώς, και οι νέοι και η κοινωνία…

Όσο αξίζανε τα παλιά τα μαγαζιά, δεν αξίζει τίποτα σήμερα! Τα μαγαζάκια, τα ταβερνάκια, οι άνθρωποι, ήταν όλα έντιμα! Τώρα… […] Μου έχει λείψει η συμπεριφορά και η εκτίμηση των ανθρώπων. Άλλη εκτίμηση είχαμε τότε και άλλη σήμερα…

[…] Τα παλιά τα χρόνια, τις Απόκριες, θυμάμαι, σμίγαμε τέσσερις – πέντε οικογένειες, με φτωχικό τραπέζι, και περνάγαμε αρχοντική ζωή! Σήμερα όλα τα έχουμε και τίποτα δεν έχουμε!».

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο, «μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες και η διαβίωση προς το καλύτερο, αλλά η παλιά εποχή ήταν πιο ανθρώπινη! Δεν υπήρχε το συμφέρον που υπάρχει σήμερα. Ο κόσμος βοηθούσε τον άλλον…».

Με τη σειρά της η κα Μαρία παρατήρησε πως «η ζωή παλιά ήταν διαφορετική. Δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, ήταν πολύ δύσκολα, ήταν όμως άλλοι άνθρωποι.

[…] Η Κυπαρισσία ήταν άλλη πόλη. Δεν ήταν έτσι. Ούτε αυτοκίνητα, ούτε θόρυβοι, ούτε αυτή η κατάσταση…».

Μάλιστα, μας μίλησε για τις νοικοκυρές στη γειτονιά, «που μαγείρευαν, έπλεναν και μαζί καθάριζαν και άσπριζαν…».

Στις συζητήσεις με πολίτες της Κυπαρισσίας για το «τότε» και το «σήμερα», μας διηγήθηκαν ιστορίες – βιώματα δικά τους από γλέντια, πανηγύρια, τη λαϊκή αγορά. Μας είπαν για τις σαρδέλες, το τυρί και το ποτήρι το κρασί στου «Καλιτσάνου», στου «Μητσάκου», στου «Τσολιά» και στου «Γιαννάκη»! Για το φαγητό στα εστιατόρια του «Αχιλλέα», του «Ντούλου», του «Παπλωματά». Για το κουτούκι του «Ντακουνάκια» και τις ταβέρνες του «Αλτάνη», του «Κομπορόζου», του «Κανέλλη». Για τα παντοπωλεία (με μεζέ φυσικά) του «Πόλκα», του «Μπαρτζελιώτη», του «Κοτσώρη», του «Μπούζα», του «Μπακολιά», του «Κανελλόπουλου». Για τις ταβέρνες του «Σεγκουνά», του «Θεοχαρόπουλου», του «Θανόπουλου», του «Αλεξόπουλου», του «Αντωνόπουλου (Ντεκέ)» στην Άνω Πόλη. Ακόμη και για την παράγκα στο ηρώο, όπου γίνονταν κάθε καλοκαίρι πολλά όμορφα γλέντια.



Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Στις 3μμ ΑΟΚ - Καλαμάτα.


Μετά από 26 χρόνια, αναμετρώνται στις 3μμ, στο Δημοτικό Στάδιο Κυπαρισσίας, ο Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας και η Καλαμάτα στα....................

πλαίσια της 21ης αγωνιστικής του 6ου Ομίλου της Δ' Εθνικής


Διαβάστε Περισσότερα...

Αγροτικός Φιλιατρών. «Αυτά είναι τα προβλήματα των αγροτών»


Δυναμικό «παρών» έδωσαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
Οι αγρότες από τα Φιλιατρά έδωσαν υπόμνημα, που υπέγραφαν ο πρόεδρος Γιώργος Αλεξανδρόπουλος και ο γραμματέας Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους, στο οποίο ανέγραφαν:..........................


«Εμείς, οι πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις τούτης της πατρίδας (χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι), βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν τη συνάντηση προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα - των αγροτών.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και ταυτόχρονα με τη γλώσσα της καρδιάς.
Σας τονίζουμε ότι το επάγγελμα του Έλληνα αγρότη είναι στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας. Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες της πατρίδας μας, θα γίνουμε σκλάβοι.
Με τις υπάρχουσες πολιτικές, που εφαρμόζονται στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ισοζύγιο εμπορικών αγροτικών συναλλαγών είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Και κατά συνέπεια, το εισόδημα του Έλληνα αγρότη μειώνεται τάχιστα.
Προερχόμαστε από τα Φιλιατρά, μια περιοχή της Πελοποννήσου με δυναμικές καλλιέργειες και πλήρως ταυτισμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας - τεχνογνωσίας στην παραγωγή (κηπευτικά θερμοκηπίου και υπαίθρου - ελιές - αμπέλια - σταφίδα - κτηνοτροφία - μελισσοκομία).
Είναι γνωστό σε όλους ότι το εισόδημά μας είναι μειωμένο και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
1) Κόστος παραγωγής: Αυξάνεται συνέχεια εις βάρος μας
2) Έλλειψη προώθησης
3) Ελληνοποιήσεις ομοειδών προϊόντων, χωρίς πιστοποιητικό και υγειονομικό έλεγχο
4) Έλλειψη τοπικών προϊόντων στα ράφια
5) Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή για να μην ερημώσει η ύπαιθρος
6) Παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη γύρω από τα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα (με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των προσπαθειών μας)
7) Υπενθυμίζουμε δε ότι το άνοιγμα των τιμών ανάμεσα σε παραγωγό και ράφι είναι η καλύτερη των περιπτώσεων, από 1:5 έως 1:9, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή
8) Το βασικότερο όλων νομίζουμε ότι είναι το τιμολόγιο πώλησης.
Εδώ λέμε καθαρά και ξάστερα ότι πρέπει να έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής. Σήμερα είναι πολύ κάτω του κόστους.
9) Προβληματική κατάσταση εμπορίας. Υποφέρουμε από τα κανόνια της αγοράς, χάνοντας το μόχθο και τον ιδρώτα μας. Ένα τουλάχιστον αξιόπιστο κράτος οφείλει να φροντίσει για την εξαφάνιση αυτών των φαινομένων
10) Γνωρίζουμε ότι για να υπάρξουμε παραγωγικά στα χωράφια μας θέλουμε ένα οικοσύστημα σε ισορροπία, με ό,τι σημαίνει αυτό, για να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.
Ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να μην είναι εθιμοτυπική και επικοινωνιακή, αλλά γόνιμη και να έχει συνέχεια».


Η.Γ. tharrosnews.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Απεβίωσε ασθενής, ψάχνονται για γρίπη


Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Σε αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων για την αιτία θανάτου ενός νέου άνδρα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον ιό της νέας γρίπης ή κάποιον άλλο λόγο.

Την.........................

παραπάνω «λακωνική» πληροφόρηση είχαμε χθες από το νοσοκομείο, για τον ασθενή που εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού και πολύ γρήγορα - μέσα σε 24 ώρες - η κατάστασή του επιδεινώθηκε και ο άνθρωπος κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, εξήλθε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας ο 32χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με νέα γρίπη, καθώς είναι πλέον καλά στην υγεία του.


tharrosnews.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Λάδι από τη Μεσσηνία προτιμά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!


Καλαματιανό ελαιόλαδο, κλιματικά ουδέτερο, εμφιαλωμένο, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, προσέφερε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου σε διεθνείς προσωπικότητες με την ευκαιρία του νέου έτους.

«Όλα ξεκίνησαν τον...................

περασμένο Δεκέμβριο όταν οι άνθρωποι της Ένωσης πήραν την πρωτοβουλία να στείλουν ένα καλάθι με τα προϊόντα τους στον πρωθυπουργό. Μεταξύ των άλλων, στο καλάθι υπήρχε και το πρώτο συνεταιριστικό κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας», σύμφωνα με το «Έθνος».

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε με την πρωτοβουλία αυτή και μέσω του γραφείου του ζητήθηκε από την Ένωση να σταλούν αρκετές φιάλες ελαιόλαδου για να προσφερθούν ως δώρα σε προσωπικότητες του εξωτερικού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας σημειώνει: «Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και για τη συνδρομή σας σε μια προσπάθεια ανάδειξης προϊόντων ταυτότητας και υψηλής ποιότητας της πατρίδας μας».
Να σημειώσουμε ότι το ελαιόλαδο που προσεφέρθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύεται από ένα μικρό μήνυμα που περιγράφει τις ιδιότητες του προϊόντος.


Διαβάστε Περισσότερα...

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έκοψε την Πίττα του 2011


Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, μαζευόμαστε για να κόψουμε την πίττα μας. Δίνουμε όλοι το παρόν σ’ αυτό το καθιερωμένο πια ραντεβού, όχι γιατί το επιβάλλει η εθιμοτυπία, αλλά η βαθιά μας επιθυμία. Η επιθυμία να βρεθούμε ξανά μαζί, να μοιραστούμε σκέψεις, απόψεις και όνειρα, να οριοθετήσουμε τους κοινούς μας στόχους για το σήμερα και το αύριο. Για μια καλύτερη νέα χρονιά!!

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Σωματείου, φίλοι, Υποστηρικτές και βέβαια εθελοντές!!

Την πίττα έκοψε.....................

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ Δημήτρης Δημόπουλος και το τυχερό κομμάτι βρέθηκε στα χέρια της Ανθούλας Τόγια, Υπεύθυνης του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ.




«Καθώς αποχαιρετήσαμε το 2010, έτος βιοποικιλότητας, εγκαινιάζουμε το 2011 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Γιορτάζουμε τη δύναμη και το πνεύμα του εθελοντικού κινήματος και των ανθρώπων που κάνουν πράξη τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εμείς στον ΑΡΧΕΛΩΝ πιστεύουμε και αναγνωρίζουμε βαθύτατα την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Γιατί ο εθελοντισμός είναι πίστη, είναι αντίσταση: αντιστέκεται στον εφησυχασμό, στο «να ζούμε εμείς καλά...» Στον εθελοντισμό υπάρχει ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η αλληλοβοήθεια, το ήθος, το ευγενές, το δίκαιο. Περισσότεροι από 500 εθελοντές κάθε χρόνο δείχνουν έμπρακτα την ίδια πίστη εντασσόμενοι στα προγράμματα πεδίου μας, ενώ οι υποστηρικτές, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου στηρίζουν το έργο και τις προσπάθειές μας.» είπε μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Συλλόγου, Θεόδωρος Μπένος–Πάλμερ στην ομιλία του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της παρουσίασης «ξεφυλίζοντας το ημερολόγιο του 2010» που μπορείτε και εσείς να δείτε:





Διαβάστε Περισσότερα...

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Οι πολίτες δεν είναι τζαμπατζήδες»


Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, φουντώνει όλο και περισσότερο η συζήτηση σχετικά με αυτό που κάποιοι ονομάζουν το κίνημα του «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» και κάποιοι άλλοι τους ονομάζουν «τζαμπατζήδες». Αντικειμενικά, η συγκεκριμένη πρακτική δεν απηχεί στο σύνολό της καμία από τις δύο απόψεις. Από τη μία, είναι γεγονός ότι....................

όλοι όσοι δεν πληρώνουν δεν ενστερνίζονται πάντα την ίδια «αγωνιστική» διάθεση, αλλά απλά βρήκαν την ευκαιρία… Από την άλλη, η κινητοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (το Υπουργείο Υποδομών κάνει λόγο για ποσοστό «αποχής» που φθάνει το 15% στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από Μαλιακό έως Κλειδί και η εισιτηριοδιαφυγή αγγίζει ακόμη και το 40%, στην περίπτωση της ΕΘΕΛ), που εδώ και χρόνια πλήρωνε εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς και τα διόδια, δεν μπορεί να οφείλεται σε ξαφνική εξέγερση και αιφνίδια, αναίτια ανυπακοή. Η χώρα μας και οι Έλληνες δεν μετεξελίχθηκαν σε ένα χρόνο ούτε σε υπονομευτές της νομιμότητας, ούτε σε επαναστάτες χωρίς αιτία, ούτε προφανώς σε «τζαμπατζήδες».

Είναι γεγονός πως, σε πολλές περιπτώσεις, η άρνηση πληρωμής κάποιων συμπολιτών μας συνεπάγεται την πρόσθετη επιβάρυνση αυτών που πληρώνουν, καθώς πρέπει να τηρηθούν σχετικά χρονοδιαγράμματα και ισολογισμοί τόσο από μέρους του Δημοσίου, όσο και από τις εταιρίες, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες. Ωστόσο, οικονομικά βιώσιμο πρέπει να καταστεί και το ελληνικό νοικοκυριό…

Η πρέπουσα λύση σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί παρά να απηχεί τις αρχές της δίκαιης κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους, της κλιμακωτής απόδοσης των φορολογικών βαρών και της διαβαθμισμένης επιβάρυνσης του ελληνικού νοικοκυριού συγκριτικά με τις οικονομικές του δυνατότητες. Από την άλλη, είναι σαφές ότι ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν είναι τζαμπατζήδες. Ή εάν τους θεωρήσουμε τζαμπατζήδες, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που μέχρι χθες πλήρωναν το αντίτιμο στα διόδια και τις συγκοινωνίες, σε αντίθεση με σήμερα. Συνεπώς, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας πολίτης θα δαπανήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και με κριτήρια αντίστοιχα με τη βιωσιμότητά του…

Βέβαια, το ζήτημα που έχει προκύψει ξεπερνάει τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και αναδεικνύεται, επιπλέον, σε ζήτημα νομιμότητας και τήρησης των υποχρεώσεων κάθε συμβαλλόμενου μέρους. Συνοπτικά και συγκεκριμένα για τα διόδια, οι παραχωρησιούχες εταιρίες εκμετάλλευσης των διοδίων υποχρεούνται, μεταξύ άλλων: α) να συντηρούν το έργο καθ’ όλη τη διάρκεια εκμετάλλευσης, β) να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό, τον οποίο και να ανανεώνουν, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες συντήρησης και διατήρησης υψηλού επιπέδου ασφάλειας και εξυπηρέτησης των χρηστών, γ) να μελετήσουν, να χρηματοδοτήσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρούν τα τοπικά έργα, δηλαδή τις δευτερεύουσες οδούς, τους ανισόπεδους κόμβους, τις παράπλευρες οδούς, καθώς και φυσικά και τα κάθε είδους δίκτυα και εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν σ’ αυτά. Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καθώς και στις περιπτώσεις προείσπραξης διοδίων, οι παραχωρησιούχες εταιρίες αυθαιρετούν. Ήμουν η πρώτη βουλευτής που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη μεγάλη αύξηση των διοδίων, καθώς και για τους πολλούς σταθμούς διοδίων τόσο στο δρόμο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας όσο και στο δρόμο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Είχα διαμαρτυρηθεί έντονα για τις μεγάλες αυξήσεις και στην απάντηση του ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης είχε απαντήσει ότι με το νέο χρόνο θα γίνουν μειώσεις των διοδίων. Άλλο πράγμα, όμως, η μείωση των διοδίων και άλλο το να μην πληρώνουν κάποιοι καθόλου διόδια και να υποχρεώνουν και τους άλλους να μην πληρώνουν. Αν μη τι άλλο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συντομεύθηκε κατά πολύ ο χρόνος Καλαμάτα – Αθήνα… Παρ’ όλα αυτά, σωστό θα ήταν εάν κάποιοι βάζουν την ταμπέλα του «τζαμπατζή» σε κάποιους πολίτες, αντίστοιχα να βάλουν την ταμπέλα «παράνομη» στις παραχωρησιούχες εταιρίες. Σε κάθε όμως περίπτωση, πρέπει να επέμβει η συντεταγμένη πολιτεία που θα αποκαταστήσει για αμφότερες τις πλευρές τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα.

Βέβαια στο προαναφερθέν ζήτημα, δεν είναι καθόλου τυχαία, η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Εάν εξαιρέσουμε τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων εταιριών, μία σύντομη ματιά στις συμβάσεις που υπέγραψαν οι πρώην Υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. μαρτυρά πως οι πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια, προβλέπονται κατά γράμμα στις συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει να… κόψει, όσο το δυνατόν περισσότερες και με οποιοδήποτε τίμημα, προεκλογικές «κορδέλες». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι στη μία περίπτωση η καταβολή 50 ευρώ ή δύο ημερομισθίων, μόνο για διόδια στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή, και από την άλλη εξωφρενικά κέρδη για τις εταιρείες εκμετάλλευσης (ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την Αττική Οδό η αντίστοιχη εταιρία έχει σε ένα χρόνο κέρδη 137,4 εκ. ευρώ, με συμμετοχή 174 εκ. ευρώ στο κόστος του έργου, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με 48 εκ. ευρώ ετήσιο τζίρο και συμμετοχή μόλις 10%, δηλ. 74 εκ. ευρώ, στο δρόμο Αθηνών - Πατρών για έργο που θα παραδοθεί σε άγνωστο χρόνο έσοδα μέχρι τώρα 188 εκ. ευρώ κτλ.)

Από την άλλη, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις αθρόες προσλήψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις παχυλές αμοιβές των εργαζομένων, καταδεικνύει πως για το υψηλό αντίτιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε δεν ευθύνεται μόνο ο διπλανός μας που δεν πληρώνει, αλλά σε ποσοστό δυσανάλογα μεγαλύτερο οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Καταλήγοντας, η περαιτέρω αύξηση των τιμών των διοδίων και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δημιουργεί, δικαιολογημένα, μεγάλες αντιδράσεις και, ίσως, και μεγαλύτερα ελλείμματα. Όσο αυξάνεται το αντίτιμο, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των πολιτών που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει. Βασιζόμενοι, μάλιστα, στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα πολιτών αδυνατεί να πληρώσει και τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, τη στιγμή που η ακρίβεια δεν υποχωρεί, οι αποφάσεις πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες και οι λύσεις να ανταποκρίνονται στις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η καθιέρωση του λεγόμενου «κοινωνικού εισιτηρίου» για μακροχρόνια άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ακόμη και αν συνδυάζεται με αύξηση της τιμής του εισιτηρίου για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να είναι μία δίκαιη και αποδεκτή λύση. Παρόμοια, δίκαιη και αποδεκτή λύση είναι το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» και η μείωση των διοδίων, γιατί την οικονομική κρίση δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι πολίτες, αλλά και οι παραχωρησιούχες εταιρίες που αντί για αύξηση πρέπει να αποδεχθούν σημαντική μείωση των διοδίων. Τούτο, αν μη τι άλλο, είναι μία λύση δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή στα πλαίσια της συλλογικής αντιμετώπισης τόσο των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Συλλογική αντιμετώπιση και δίκαιη κοινωνία, λοιπόν, είναι οι λύσεις πριν να είναι πολύ αργά…


*Αρθρο της κ. Γιαννακοπούλου, βουλευτή Μεσσηνίας, περί "τζαμπατζήδων" το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας




Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΥΚΑ



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 09/02/2010 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο και πιστεύω ότι η σημαντικότητα αυτού του νομοσχεδίου μετράται και με το μέγεθος των αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί. Θα ήθελα, λοιπόν, να σταθώ δυο λεπτά, πριν μιλήσω για το ίδιο το νομοσχέδιο, σ’ αυτές τις αντιδράσεις, οι οποίες πιστεύω ότι έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο είναι ότι................................

αυτό το οποίο προβάλλεται ως αιτία των αντιδράσεων δεν είναι η πραγματική αιτία των αντιδράσεων. Παρακολούθησα εχθές ή προχθές, δεν θυμάμαι, τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη σε μία συζήτηση που είχε σε ένα κανάλι με τον εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου. Μετά από λίγα λεπτά η συζήτηση – αντιπαράθεση κύλησε βέβαια στο θέμα το μισθολογικό, στις απολαβές των γιατρών που δημιουργούν αυτές τις κινητοποιήσεις. Αυτή είναι η πραγματική αιτία αυτών των αντιδράσεων.
Είναι κακό; Όχι βέβαια, δεν είναι κακό, είναι φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικό κάποιοι επαγγελματίες να υπερασπίζονται τα δίκαια, τα νόμιμα αιτήματά τους.
Το θέμα είναι όμως, ότι θα ήταν πιο σωστό να συζητήσουμε πραγματικά γι’ αυτό το θέμα και όχι για το δήθεν αφανισμό του ιατρικού κλάδου. Και το πιο σημαντικό από όλα, το δεύτερο σημείο είναι ότι τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν αυτοί οι συνδικαλιστές, αυτοί οι γιατροί, δεν μπορεί να είναι αποδεκτά.
Υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου και των συνδικαλιστών γιατρών. Και θεωρώ λογικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αντιπαράθεσης, έστω και αν είναι στα όρια της νομιμότητας αυτών των γιατρών, να υπάρχει κατάληψη στο Υπουργείο. Λογικό είναι.
Δεν είναι λογικό όμως, αυτοί οι γιατροί να παίρνουν όμηρο τους ασφαλισμένους. Υπάρχει μία αντιπαράθεση. Αυτοί οι συνδικαλιστές έχουν πάρει όμηρους τους ασφαλισμένους, τους έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και λένε στο Υπουργείο «Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ, αλλιώς θα πυροβολήσω και δεν θα πυροβολήσω μόνο τον ασφαλισμένο, θα πυροβολήσω και τον συνάδελφό μου, ο οποίος δεν ακολουθεί την ίδια τακτική». Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν τιμά τον ιατρικό κλάδο και το πιο τραγικό είναι ότι δυστυχώς με αυτές οι ακρότητες καταλήγουν να χάνουν και το μέρος του δίκιου που έχουν αυτοί οι συνδικαλιστές, γιατί έχουν σε ένα μέρος δίκιο, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζονται θα χάσουν και αυτό το δίκιο.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του νομοσχεδίου. Προφανώς είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα. Άκουσα προσεκτικά τον κ. Λοβέρδο και δεν έχω να πω τίποτα διαφορετικό, συμφωνώ απολύτως, είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, μία κίνηση η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προφανώς είναι μέτρα τα οποία θα ευνοήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πραγματικά επικροτώ και θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο.
Θέλω, όμως, κύριε Υπουργέ, ταυτόχρονα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, διότι η κριτική είναι μέρος της στήριξης. Έχω, λοιπόν, να πω δύο πράγματα.
Πρώτον, όσον αφορά τις προμήθειες δεν καταλαβαίνω καλά το άρθρο 12. Εάν αποφασίσουμε ότι οι προμήθειες πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο ενός δημοσίου συστήματος, γιατί προεξοφλούμε ή τουλάχιστον προβλέπουμε την αποτυχία; Κι αν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι του ιδιωτικού τομέα, τότε πρέπει εξ αρχής να το υποστηρίξουμε. Εδώ πραγματικά υπάρχει για εμένα ένα ερωτηματικό.
Το δεύτερο σημείο αφορά τον ΕΟΠΥΥ. Για τον ΕΟΠΥΥ έχω τρεις παρατηρήσεις, τις είχα πει και στην Επιτροπή, θα τις πω κι εδώ, διότι πραγματικά έχω μείνει με αυτά τα ερωτήματα.
Το πρώτο είναι το εξής: Η βασική κριτική που κάναμε στο ΙΚΑ ήταν ότι το ΙΚΑ ήταν παροχέας υπηρεσιών και ταυτόχρονα ήταν αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Ακριβώς αυτό το ίδιο θέμα αναπαράγουμε μέσα στον ΕΟΠΥΥ. Ειπώθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι νομικοί λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να διαχωρίσουμε αυτές τις δύο λειτουργίες. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι νομικοί λόγοι δεν μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους τους οποίους θα περάσουμε στη Βουλή.
Το δεύτερο είναι ότι βάζουμε σε διοικητικό πλαίσιο την πρωτοβάθμια και σε διαφορετικό πλαίσιο τη δευτεροβάθμια. Είναι η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια δύο διακριτά πράγματα, αλλά είναι τα δυο χέρια, τα οποία ελέγχονται από τον ίδιο εγκέφαλο. Εάν υπάρχει άλλος εγκέφαλος για το ένα χέρι και άλλος για το άλλο, το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Το τρίτο είναι η διοικητική δομή και η περιφερειακή συγκρότηση, η οποία προβλέπεται για τον ΕΟΠΥΥ στη βάση των ΔΥΠΕ, ενώ πρόσφατα έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, τον Καλλικράτη, ο οποίος θεσπίζει ότι η πρωτοβάθμια θα είναι σε επίπεδο δήμων και η δευτεροβάθμια σε επίπεδο περιφέρειας.
Αυτές τις παρατηρήσεις έχω να κάνω και θέλω να σας πω το εξής: Εχθές έκανα μία άσκηση, προσπάθησα να αποτυπώσω σε μία κόλλα χαρτί το οργανόγραμμα του καινούργιου συστήματος υγείας με τη διαμόρφωση του ΕΟΠΥΥ. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα, κύριε Υπουργέ. Διότι, εδώ βλέπετε έχουμε τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ είναι διακριτό, η πρωτοβάθμια είναι εν μέρει στον ΕΟΠΥΥ, εν μέρει στο ΕΣΥ, εν μέρει στα ΟΤΑ, εν μέρει στον ιδιωτικό τομέα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει το συντονιστικό ρόλο οργανισμών που δεν του ανήκουν και όλο αυτό το σύστημα διαρθρώνεται σε τρία διαφορετικά περιφερειακά επίπεδα.
Το καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Βουδούρης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν οργανόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και καταθέτω αυτό το οποίο θα θεωρούσα μια πολύ πιο απλή πρόταση. Να υπάρχει ένα επιτελείο, η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και να υπάρχουν δεκατρία περιφερειακά συστήματα υγείας στη βάση των καλλικρατικών περιφερειών, που να έχουν υπό την εποπτεία τους την αρμοδιότητά τους, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια κι επίσης τον ιδιωτικό τομέα.
Το καταθέτω και αυτό.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Οδυσσέας Βουδούρης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κλείνω, λέγοντας δύο λόγια για το θέμα των συμβεβλημένων γιατρών. Σωστά προχωρήσατε και διευρύνατε τη δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και σε γιατρούς συμβεβλημένους με άλλα ταμεία.

Θα κλείσω λέγοντας δυο λόγια για το θέμα των συμβεβλημένων γιατρών:
Σωστά προχωρήσατε και διευρύνατε τη δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. και σε γιατρούς συμβεβλημένους με άλλα ταμεία. Όμως, γιατί δεν κάνουμε και το επόμενο βήμα και αντί να διευρύνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το κλειστό επάγγελμα του συμβεβλημένου γιατρού σε όλους τους γιατρούς, όλοι οι γιατροί υπό προϋποθέσεις να μπορούν να συνταγογραφούν για όλα τα ταμεία, εφόσον σέβονται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ιατρικό φάκελο και τις αμοιβές;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σε πρώτη φάση, πάντως…
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Δεδομένου ότι μου μένουν μόνο δεκαπέντε δευτερόλεπτα, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως νομίζω ότι αυτό που γίνεται είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και θα το υπερψηφίσουμε. Δεν θα πρέπει να δειλιάσετε μπροστά στις αντιδράσεις. Όμως, παραμένουμε σε αναμονή για το μεγάλο νόμο-πλαίσιο, ο οποίος θα υλοποιήσει το όραμά μας για την υγεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




Διαβάστε Περισσότερα...

Συνελήφθη καταζητούμενος 20χρονος… καουμπόης


Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε χθες το πρωί ένας νεαρός τσιγγάνος με το παρατσούκλι "Κα(ου)μπόης", που εδώ και καιρό αποτελούσε τον εφιάλτη των διωκτικών αρχών της Μεσσηνίας, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε πλήθος κλοπών και άλλων παραβατικών πράξεων.
Τον 20χρονο τσιγγάνο τον καταζητούσαν εδώ και καιρό σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Η σύλληψή του έγινε.....................

χθες το πρωί στην Μπιρμπίτα, από αστυνομικούς της Ασφάλειας που είχαν αναλάβει την υπόθεση το τελευταίο διάστημα - καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την πρόσφατη δράση του στην Καλαμάτα, όπου είχε ασκήσει βία σε βάρος του ζευγαριού που τον βρήκε στο σπίτι του... την ώρα της κλοπής. Κατά το παρελθόν το όνομά του έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές την Αστυνομία, η οποία τον εμπλέκει μεταξύ άλλων σε πλήθος κλοπών, σε πολλές περιοχές του νομού.
Το τελευταίο διάστημα η Ασφάλεια βρισκόταν αρκετά κοντά στον... δραστήριο τσιγγάνο, ο οποίος διαρκώς άλλαζε τόπο διαμονής. Προχθές εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του εγκαταλελειμμένο σε ένα χωράφι στην Πιλαλίστρα, και οι αστυνομικοί το μετέφεραν με γερανό στην Αστυνομική Διεύθυνση. Οπως ήταν φυσικό, ο 20χρονος δεν παρουσιάστηκε για να το αναζητήσει. Χθες το πρωί όμως, οι αστυνομικοί εντόπισαν το σπιτάκι στο οποίο κοιμόταν στην Μπιρμπίτα, σε ξεχωριστό κατάλυμα από την οικογένειά του, και τον συνέλαβαν.


eleftheriaonline.gr - Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011




Διαβάστε Περισσότερα...

Τατούλης για σκουπίδια Καλαμάτας, ΕΣΠΑ και ΜΜΕ


Στο μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα, στο ΕΣΠΑ, αλλά και στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στα Φιλιατρά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα, απάντησε:...................

«Υπάρχουν πολλές εξελίξεις στη βάση της προεκλογικής μας δέσμευσης. Δεν θα το επαναλαμβάνω.
Άλλωστε, εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να αποδεικνύουμε με έργα αυτά που εδώ και καιρό έχουμε δρομολογήσει. Για να τελειώσει αυτή η κουβέντα, ας καθίσει ο καθένας στον τομέα της δικής του της ευθύνης, ας αναλάβει τις ευθύνες του και από εκεί και πέρα, δημιουργικά, θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε την κοινή συνιστώσα για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω όλους μας τους συμπολίτες είναι ότι ο σχεδιασμός μας έγινε, πλέον, αποδεκτός και στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αυτή η μεγάλη προσπάθεια, την προσπάθεια που άρχισαν εδώ και πολύ καιρό όλοι οι συνεργάτες μου αλλά και η επιστημονική ομάδα, η ομάδα των τεχνοκρατών που μας βοήθησε, αποτελεί πιλότο για όλη τη χώρα».
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, σημείωσε: «Πολύ σύντομα η ευθύνη του ΕΣΠΑ θα περιέλθει στα χέρια της αιρετής Περιφέρειας. Η αιρετή Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοστατεί, γενικά σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε η άποψη της Περιφέρειας, η άποψη όλων των Περιφερειών, για να συμμετέχουν ενεργά στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, είναι δεδομένη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοστατεί στη διαβούλευση, σε όλες αυτές τις προσπάθειες, γιατί στόχος μας είναι αυτό που έχουμε πει προεκλογικά: Θέλουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας που θα κάνει η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα». Και συμπλήρωσε: «Λίγα λόγια, πολλά έργα και, πάνω απ’ όλα, σοβαρότητα!».
Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε ο κ. Τατούλης στα ΜΜΕ, λέγοντας: «Χαίρομαι γιατί αυτό τον καιρό, όλοι μαζί και ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα δικά μας ΜΜΕ, απέδειξαν ότι κάτω από την πίεση των πραγμάτων έχουν και πολιτισμό, έχουν και ευγένεια, έχουν και σοβαρότητα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα όλοι μαζί».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", 11 Φεβρουαρίου 2011




Διαβάστε Περισσότερα...

Κουσελάς από Φιλιατρά: «Όχι νέα μέτρα από την κυβέρνηση»


Τη δήλωση ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα ούτε θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, έκανε στα Φιλιατρά ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία μας άρχισε ήδη να «χαμογελάει», αλλά και την ικανοποίησή του για την περαίωση.
Όπως ανέφερε.......................

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ληφθούν μέτρα λιτότητας και ούτε να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να έχουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, επιτελικό και ευέλικτο, στην υπηρεσία του πολίτη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση μέσα από το χτύπημα της φοροδιαφυγής, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο, συνετό και δυνατό τρόπο τη δημόσια περιουσία, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Το τέλος του 2011 θα σημάνει μια καινούργια πορεία για τη χώρα μας. Θα έχουμε μειώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και θα έχουμε δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας».
Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών: «Ήδη, νομίζω ότι η κατάσταση στην οικονομία μας άρχισε να χαμογελάει και αυτό φαίνεται, αν ρίξετε μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις».
Ερωτηθείς για την περαίωση, απάντησε: «Το υπουργείο είναι ικανοποιημένο, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία να ξοφλήσουμε με το παρελθόν. Δημιουργούνται άλλοι όροι και προϋποθέσεις. Δε θα αναγκαστούμε στο μέλλον να πάμε σε περαίωση. Ταυτόχρονα είχε και ένα εισπρακτικό θετικό αποτέλεσμα, 1 δισ. ευρώ για το 2010 και υπολογίζουμε 700 εκατομ. ευρώ για το 2011. Χρήματα τα οποία θα αποτελέσουν ένα “μαξιλάρι” ουσιαστικά, προκειμένου να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2011 και να μην έχουμε άλλα προβλήματα».


Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", 11 Φεβρουαρίου 2011



Διαβάστε Περισσότερα...

Φιλιατρά. Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους


Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου τους Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου, μετά του επιχώριου Μητροπολίτη, Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.

Από το πρωί....................

η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνιζε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τονώνοντας το εορταστικό κλίμα, ενώ πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η ιερά εικόνα του Αγίου και τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το κήρυγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Μεσσήνης και της Κυπαρισσίας, προσκόπων και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και αναπέμφθηκε δέηση.

Εκεί, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος σημείωσε: «Μετά ταύτα πάντα, τι μπορώ να είπω και τι να διατυπώσω παρά εκείνη τη δοξολογικήν ευχή κι ευχαριστία του Αγίου ου το όνομα αξίως φέρω, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν ”».

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους Μητροπολίτες σημείωσε: «Σας ευγνωμονούμε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι εν Χριστώ Πατέρες και αδελφοί… διότι από χθες έως και σήμερον μας κραταιώσατε με τις ευλογίες σας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Αισθανόμαστε πιο δυνατοί, νοιώθουμε πιο δυνατοί, πιο κραταιοί, πιο ασφαλείς!», ενώ τους ευχήθηκε: «Χαρά να δοκιμάζετε σε όλη την Αρχιερατική σας διακονία». Ακόμη, τόνισε πως «αυτό το οποίο εικονίζεται στην εικόνα του Αγίου μας και που είναι μοναδικό, η πανώλη, την οποία κατεξολόθρευσε με τις πρεσβείες του και την θαυματουργική του επέμβαση, σήμερα θεραπεύεται ιατρικώς, αλλά υπάρχει κάποια άλλη πανώλη, η αμαρτία εδώ να μην ανθεί, εδώ να μην ευρίσκεται, εδώ να είναι όπως εκεί η πανώλη εικονίζεται, ασθμαίνουσα, εκπνέουσα τα λοίσθια και θανατωμένη με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους. Εδώ να ανθούν οι αρετές του, η μαρτυρία του και το μαρτύριό του, για να συνεχίσει να μας προστατεύει, για να συνεχίσει να μας ευλογεί…».

Ευχαρίστησε, τέλος, τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες, τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας που συμμετείχαν, καθώς και όλους τους πιστούς, ευχόμενος σε όλους «πνευματική χαρά, χρόνια πολλά και ευλογημένα».

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης εξέφρασε τις ευχαριστίες των Μητροπολιτών για την ευγενική πρόσκληση, σημειώνοντας πως η παρουσία τους, συνεορτάζοντας τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, «δηλώνει» αυτό που τόνισε και ο Άγιος Μεσογαίας στο κήρυγμά του, «την αγάπη μας και την ενότητα της πίστεως και την ενότητα της Εκκλησίας».

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση.

Στη συνέχεια ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να συζητήσουν χαλαρά για διάφορα ζητήματα.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος επισκεπτών συγκέντρωσε και το πανηγύρι που λειτούργησε με ποικιλία εμπορευμάτων και ειδών, ενώ την τιμητική τους είχαν σουβλατζίδικα και καφενεία για μεζέδες και ποτό, καθώς και οι καφετέριες της πλατείας για καφέ.

Δηλώσεις

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε δηλώσεις του τόνισε: «Θέλω να απευθύνω σε όλους και όλες χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη. Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη Άγιο των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής. Μια περιοχή για την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της μέσα από την ολοκλήρωση των εθνικών οδικών δικτύων, την κατασκευή της “Ολυμπίας Οδού”, η οποία θα συνεχιστεί, μέσα από την κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, που θα δώσει πνοή ζωής στον αγροτικό τομέα που σήμερα περνάει κρίση, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή με τη δημιουργία ενός “πάρκου υγείας” και τη δημιουργία Κέντρου ΕΚΑΒ στο χώρο των Φιλιατρών, μέσα από παράκαμψη της πόλης των Φιλιατρών και την κατασκευή του δρόμου Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί και είναι στις προτεραιότητές μας να προχωρήσει. Πιστεύω, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, πως δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις και αυτή η περιοχή αλλά και η Μεσσηνία, στο επόμενο χρονικό διάστημα, να βρεθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που πρέπει να έχει ως βάση τον ποιοτικό τουρισμό».

Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στους τόπους μας, στην Πελοπόννησο. Η παράδοσις εδώ είναι εξαιρετικά ισχυρή και αποτελεί το σημαντικότερο συνεκτικό ιστό όλης της κοινωνίας. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι αυτό αποτελεί τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε δημιουργικά να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα και προσδοκίες αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος μας. Ας παραμείνουμε, λοιπόν, ισχυρά στην παράδοσή μας και από εκεί και πέρα, νομίζω, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά για εμάς. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους συμπολίτες μας. Χρόνια πολλά και καλά στους Φιλιατρινούς που αγαπούν τον Άγιό τους, που αγαπούν τόσο πολύ τον τόπο τους».

Ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε: «Ήταν μια υπέρλαμπρη γιορτή. Θέλουμε, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσουμε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που ήρθαν για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους το θρησκευτικό μέρος της γιορτής, με την πρωτοβουλία του δικού μας του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτη, του κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την όλη συνδρομή του στο τελετουργικό μέρος. Η γιορτή, εκτός από το θρησκευτικό της μήνυμα, έχει και ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό περιεχόμενο για όλους τους Φιλιατρινούς, για όλους τους Τριφύλιους. Αυτό αποδείχθηκε με τη μαζικότητα που ο κόσμος, όχι μόνο της Τριφυλίας, όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και από άλλες περιοχές, τιμά τη μνήμη του Αγίου σήμερα (σ.σ. χθες). Θέλω να ευχαριστήσω και αυτό τον κόσμο και να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι βοηθός σε όλες μας τις προσπάθειες, ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που όλοι έχουμε ανάγκη από ένα χαμόγελο, από μια ελπίδα! Μπορούμε να την αντλήσουμε από τη ζωή και από το παράδειγμα του Αγίου Χαραλάμπους και το λέω όχι θρησκευόμενος, αλλά με την κοινωνική του έννοια».

Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, διακρίναμε το βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, τους δημάρχους Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, τον επικεφαλής της «Δυνατής Πελοποννήσου» Δημήτρη Δράκο, τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκο και τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας» Δημήτρη Σωτηρόπουλο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Βρέθηκαν όπλα και κλοπιμαία στα Φιλιατρά


Λαυράκι έβγαλε η παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού του Τμήματος Φιλιατρών, κατά τη διάρκεια περιπολίας του τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης προς Πέμπτη, καθώς εντόπισε 2 όπλα, φυσίγγια, διάφορα κλοπιμαία και άλλα αντικείμενα.
Πιο συγκεκριμένα......................

ο αστυνομικός περιπολούσε στην περιοχή των Φιλιατρών στις 2.40 τη νύχτα, στο δρόμο που οδηγεί προς Αγρίλη. Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται δίπλα από τη γέφυρα του παλιού εθνικού δρόμου, παρατήρησε μέσα στο σκοτάδι ένα ύποπτο άτομο μέτριου αναστήματος που φορούσε μαύρο σκούφο, μαύρο μπουφάν και χακί παντελόνι. Πλησίασε τότε με σκοπό να του κάνει έλεγχο, αλλά το ύποπτο άτομο τράπηκε με γρήγορες κινήσεις σε φυγή και εκμεταλλευόμενο το σκοτάδι και το δύσβατο της περιοχής -αφού τριγύρω υπάρχει δασική έκταση- εξαφανίστηκε.
Στη συνέχεια, αφού κλήθηκαν ενισχύσεις από όμορα Αστυνομικά Τμήματα, σε έλεγχο που έγινε στο χώρο βρέθηκαν, μια καραμπίνα Γουίντσεστερ διαμετρήματος 12 χιλιοστών, ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο ρώσικης προέλευσης με κοντή κάννη, 17 φυσίγγια 12 χιλιοστών από τρεις διαφορετικές μάρκες, 2 σακ-βουαγιάζ (ένα μπλε κι ένα μπεζ), ένας μαύρος σκούφος που καλύπτει όλο το πρόσωπο, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, 2 κινητά τηλέφωνα από τα οποία το ένα είχε μέσα και κάρτα Sim, ένας φακός, 1 πακέτο καπνός, 1 ζευγάρι παπούτσια θαλάσσης, 1 ζευγάρι παντόφλες, διάφορες συσκευασίες από τρόφιμα, μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, είδη ρουχισμού και 15 κιλά κρέας.
Τα ευρήματα -και κυρίως τα όπλα με τα φυσίγγια- αναμένεται να σταλούν για έλεγχο στην Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών, τόσο για βαλιστική εξέταση όσο και για αναζήτηση βιολογικού υλικού και DNA.
Η υπόθεση, που είναι πολύ σοβαρή και πιστώνεται στις επιτυχίες του Α.Τ. Φιλιατρών, διερευνάται σε βάθος με επικεφαλής τον διοικητή του τμήματος, υπαστυνόμο Αναστάσιο Δεληγιάννη.



eleftheriaonline.gr - Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011




Διαβάστε Περισσότερα...