Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εορτασμοί Αγίου Παντελεήμονα και Αγίας Παρασκευής στη Βάλτα



Όπως κάθε χρόνο το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου η Βάλτα γιορτάζει................

Την Κυριακή 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, θα γίνει λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται πριν από την Βάλτα στη θέση Δίδυμα. Την Δευτέρα 27 Ιουλίου η Βάλτα πανηγυρίζει τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, με λειτουργία στην εκκλησία του χωριού και περιφορά της εικόνας. Εννοείται ότι το βράδυ η κρύα μπύρα θα ρέει άφθονη στην πλατεία του χωριού με συνοδεία μεζέδων...



valta-trifilias.blogspot.com



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


O Πύργος Τριφυλίας γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Παρασκευή.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πλήθος κόσμου να παραβρεθεί όχι μόνο στις θρησκευτικές εκδηλώσεις μα και να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές και να διασκεδάσει στο καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι που γίνετε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις...........


ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουλίου με θεατρική παράσταση.
Στο θερινό θέατρο του χωριού, στο κοινοτικό μέγαρο, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με τον δήμο Γαργαλιάνων και τον ΟΠΑΝΑΜ παρουσίασαν το θεατρικό έργο ΄΄ Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν ‘’ για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Σήμερα το απόγευμα στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Μετά το τέλος του εσπερινού στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια ξεκίνησε η πρώτη βραδιά του λαϊκού πανηγυριού διοργανωμένο από τον δήμο Γαργαλιάνων.

Αύριο στις 7:00 το πρωί θα ξεκινήσει ο όρθρος και η θεία λειτουργία μετά το πέρας της οποίας κατά τις 10:30 θα ξεκινήσει η λιτανεία της ιεράς εικόνας της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, θα τελεσθεί δέηση στην πλατεία και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για δωδεκαήμερο προσκύνημα στον κεντρικό ναό του χωριού.

Μετά το πέρας της λιτανείας κατά την καθιερωμένη συνήθεια όλοι οι παρευρισκόμενοι θα απολαύουν το καθιερωμένο ουζάκι ή το εύγευστο τοπικό κρασί ( ότι προτιμάει ο καθένας ) κάτω από τα δροσερά πλατάνια στην κεντρική πλατεία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη βραδιά του λαϊκού πανηγυριού στην κεντρική πλατεία διοργανωμένο, αυτή τη φορά, από τους ιδιοκτήτες των καφενείων.




*Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους bloggers του pyrgostrifylias.blogspot.com για την επικοινωνία και την πρόσκληση και να σας προτείνουμε, όσοι μπορείτε, να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις.


Διαβάστε Περισσότερα...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volleyball Juniors '09 (K20) - Εντυπωσιακές μάχες στα φιλέ της Κυπαρισσίας!




Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και την ένταση να συναγωνίζεται τη θερμοκρασία στην παραλία του Αι Λαγούδη, η πρώτη ημέρα αγώνων στο τελικό τουρνουά της Κυπαρισσίας. Στους εφήβους την πρόκριση στους αυριανούς ημιτελικούς πήραν, απευθείας από το ταμπλό των νικητών, οι Κογκαλίδης / Ρεζκ και Κισκήρας / Κοτζαμπάσης ενώ στις νεάνιδες, τα εισιτήρια των ημιτελικών κέρδισαν οι Μαγκανάρη / Μωραιτίδη και οι Καράβη / Πασιαλή.
Αύριο θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί από το ταμπλό των ηττημένων οι οποίοι θα σχηματίσουν τα ζευγάρια των ημιτελικών και στις δύο κατηγορίες.
Τα αποτελέσματα μέχρι αυτή την ώρα:.............


Κατηγορία Εφήβων:
Ζήσης / Ζήσης – Μπελούμπασης / Παπαδημητρίου 2-0 (21-10,21-07)
Λάιος / Σύρος – Bye 2-0
Λαζανάς – Μάρκου – Bye 2-0
Τάκκος / Χειμωνέτος – Σπάλας / Σπάλας 2-0 (21-16,22-20)
Κογκαλίδης / Ρεζκ – Ζήσης / Ζήσης 2-0 (21-15,21-13)
Ντάκουρης / Τσιάρας – Σύρος / Λάιος 2-0 (21-08,22-20)
Δαλακούρας / Παρασκευάς – Λαζανάς / Μάρκου 2-0 (21-18,21-15)
Κισκήρας / Κοτζαμπάσης – Τάκκος / Χειμωνέτος 2-0 (21-15,21-07)
Σπάλας / Σπάλας – Ζήσης/ Ζήσης 0-2 (19-21,14-21)
Bye – Σύρος / Λάιος 0-2
Bye – Λαζανάς / Μάρκου 0-2
Μπελούμπασης / Παπαδημητρίου – Τάκκος / Χειμωνέτος 0-2 (12-21,17-21)
Κογκαλίδης / Ρεζκ –Ντάκουρης / Τσιάρας 2-1 (21-18,19-21,15-11)
Δαλακούρας / Παρασκευάς – Κισκήρας / Κοτζαμπάσης 0-2 (16-21,24-26)

Κατηγορία Νεανίδων:
Παπανικολάου / Τζάθα – Ρασίμη / Χρυσομάλλη 1-2 (15-21,21-13,08-15)
Μαγκανάρη / Μωραιτίδη – Βατούση / Περάκη 2-0 (21-14,21-09)
Καρατζοπούλου / Μαρινάκη – Κατρή / Σπανού 2-0 (21-18,21-14)
Μουστακίδου / Σπυριάδη – Βομβύλα / Χειμωνέτου 2-1 (10-21,21-09,15-12)
Βλαχάκη/ Σφυρή – Ρασίμη / Χρυσομάλλη 2-0 (21-11,21-06)
Βλαμάκη / Βλαχάκη – Μαγκανάρη / Μωραιτίδη 0-2 (10-21,19-21)
Αγγελοπούλου / Κορακοβούνη – Καρατζοπούλου / Μαρινάκη 2-0 (21-11,21-18)
Καράβη / Πασιαλή – Μουστακίδου / Σπυριάδη 2-0 (21-19,21-08)
Βομβύλα / Χειμωνέτου – Ρασίμη / Χρυσομάλλη 2-0 (21-10,21-04)
Κατρή / Σπανού – Βλαμάκη / Βλαχάκη 2-1 (15-21,22-20,15-13)


beachvolleyball.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Η Εθνική Νέων Ανδρών στον τελικό του Ευρωμπάσκετ - Και τώρα το χρυσό!


Η Εθνική Νέων Ανδρών, μετά από επική «ανατροπή» κατάφερε να επικρατήσει 87-76 των Ισπανών και να προκριθεί στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Ρόδου.
Η Ελλάδα.............


δεν ξεκίνησε καλά στον αγώνα, αλλά στην τρίτη περίοδο «μεταμορφώθηκε», πέρασε μπροστά στο σκορ και μπόρεσε να διατηρήσει το προβάδισμα μέχρι το τέλος του αγώνα… Το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα θα παλέψει για το χρυσό μετάλλιο την Κυριακή (20:00), απέναντι στον νικητή του άλλου ημιτελικού, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 31-39, 61-59, 87-76

Η Ισπανία ξάφνιασε την Εθνική και με ένα φανταστικό ξεκίνημα στο κλειστό του «Βενετόκλειου» προηγήθηκε 8-2 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να… έχει μπει μουδιασμένα. Τελικά, η ομάδα Κώστα Μίσσα κατάφερε να… συμμαζέψει την άμυνα της και να μειώσει στον έναν πόντο 10-9. Παρόλα αυτά, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού οι Ισπανοί εκμεταλλευτήκαν τα λάθη των Ελλήνων, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και με ένα σερί 6-0 ανέβασαν τη διαφορά στου εφτά πόντους, 16-9. Οι «φούριας ρόχας» είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού με προηγήθηκαν με οχτώ 19-11, στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η Ισπανία συνέχιζε να έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση και να κρατάει την υπέρ της διαφορά, 24-15. Οι παίκτες της Εθνικής, ήταν απελπιστικά άστοχοι στις προσπάθειές τους και έδιναν την ευκαιρία στους αντιπάλους, να διατηρούν το προβάδισμα. Κάπου εκεί, πήραν μπροστά οι Μπόγρης και Σαρικόπουλος και με σερί 6-0 η Ελλάδα μείωσε στους τρεις, 24-21. Παρόλα αυτά, οι «φούριας ρόχας» όπως στην πρώτη περίοδο, έτσι και τώρα, όντας εύστοχοι από την γραμμή των 6.25, ανέβασαν τη διαφορά στους 10, 35-25. Το μόνο που κατάφερε να κάνει η Εθνική στο τέλος της περιόδου, ήταν να μειώσει στους οκτώ, 39-31, με την Ισπανία να κυριαρχεί στο παρκέ.

*Ο Νίκος Παππάς, μετά από ωραία προσπάθεια «προσγειώθηκε» άτσαλα στο παρκέ χτυπώντας στο αριστερό του πόδι. Στη συνέχεια δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό τιμ και επέστρεψε στον αγώνα, κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου.

Πλέον, τα πράγματα για την Εθνική ήταν πολύ δύσκολα. Η Ισπανία είχε επιβάλει το ρυθμό της και όσο περνούσαν τα λεπτά, η διαφορά ανέβαινε και άλλο. Οι «φούριας ρόχας» εκτόξευσαν την διαφορά στους 12, 48-36, τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνο το σημείο. Το έργο για την Ελλάδα ήταν δύσκολο, αλλά οι παίκτες του Μίσσα, έχοντας καθαρό μυαλό μπόρεσαν να μειώσουν στους τέσσερις 50-46, με σερί 10-0! Η Εθνική είχε μπει φουριόζα στο τρίτο δεκάλεπτο και με τους Ισπανούς να τα έχουν χαμένα, έφτασε μια ανάσα από την ολοκληρωτική ανατροπή, 53-51. Η Ελλάδα κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην αναμέτρηση, καθώς 1:00’ πριν το τέλος της περιόδου, ο Γιαννόπουλους με τρίποντη «βόμβα» έδωσε το προβάδισμα στην Εθνική για πρώτη φορά, 58-56! Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε μπροστά αλλά γρήγορα πήρε και μια διαφορά πέντε πόντων 61-56, ο Χόρχε στην εκπνοή του δεκαλέπτου έδωσε ανάσα στους Ισπανούς του 61-59.

Πλέον, είχαμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο. Εκεί η Εθνική συνέχισε να δείχνει το καλό της πρόσωπο και ανέβασε ακόμα περισσότερο τη διαφορά, δείχνοντας την ανωτερότητά της στο παρκέ, 70-63. Οι Ισπανοί μπόρεσαν να πλησιάσουν, όμως οι παίκτες του Μίσσα ήταν πιο ψύχραιμοι και πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό, 87-76!



Επιμέλεια: Άγγελος Ζάχος, sport-fm.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Τα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς 2009 σε Ρέθυμνο και Κυπαρισσιακό κόλπο


Στην παραλία του Ρεθύμνου Κρήτης οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με μεγάλη χαρά παρακολούθησαν τα 10 πρώτα χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα ενώ οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο, στην παραλία κοντά στο «Βουνάκι» στον Ν. Κυπαρισσιακό κόλπο παρακολούθησαν 8 χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά Α2 και να τρέχουν προς την θάλασσα.

Έτσι φέτος η περίοδος εκκόλαψης άρχισε στις............


23 Ιουλίου ενώ η περίοδος ωοτοκίας είχε αρχίσει στις 30 Μαΐου για τον Κυπαρισσιακό και στις 2 Ιουνίου για το Ρέθυμνο.

Στην Ελλάδα, συνήθως η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τέλη Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές θα βγουν το βράδυ για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας. Σε μια φωλιά βάθους 50-60 εκατοστών εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, γεγονός που επαναλαμβάνουν 3-4 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Η ίδια χελώνα συνήθως επιστρέφει μετά από 2-3 χρόνια, για να ωοτοκήσει, πάντα στην ίδια παραλία που γεννήθηκε. Τα αυγά θα μείνουν μέσα στην άμμο για δύο περίπου μήνες, ώσπου να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. Κατά μέσο όρο 80 χελωνάκια από κάθε φωλιά θα κάνουν την μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν από την φωλιά στην θάλασσα. Η έξοδος από τη φωλιά συνήθως γίνεται το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Για κάθε 1.000 χελωνάκια που θα βγουν, υπολογίζεται ότι θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν 1-2, μόνο!!. Τα θηλυκά χελωνάκια θα χρειαστούν 15-25 χρόνια για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και να γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν την φωλιά τους. Θα την βρουν όμως όπως την άφησαν;;;

Κάτι που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει να φτάσουν τα νεογέννητα ανενόχλητα στην θάλασσα χωρίς να ενοχληθούν από εμπόδια και φώτα, τα οποία τα αποπροσανατολίζουν, και δεν πρέπει ποτέ να τα βοηθάμε να ολοκληρώσουν την «πορεία» τους προς την θάλασσα γιατί μόνο έτσι θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το μεγάλο θαλασσινό τους ταξίδι.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 26 χρόνια παρακολουθεί συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, προστατεύοντας περισσότερες από 2.500 φωλιές, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει απευθείας μέσω Σταθμών Ενημέρωσης, περιπολιών στις παραλίες και ζωντανών παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία περίπου 200.000 έλληνες και ξένους επισκέπτες.


archelon.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volleyball Juniors '09 (Κ20) - Στην Κυπαρισσία ο μεγάλος τελικός!


Μετά από τέσσερα τουρνουά όπου οι αθλητές και αθλήτριες κάτω των 20 ετών, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να φτάσουν στο τέρμα, ήρθε πλέον η ώρα να διεκδικήσουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Lipton Ice Tea Juniors Under 20, σήμερα και αύριο, στην παραλία της Κυπαρισσίας.............

Δώδεκα ομάδες από όλη την χώρα, που στην διάρκεια του σιρκουΐ μάζεψαν τους περισσότερους βαθμούς, θα αγωνιστούν στην Κυπαρισσία, έχοντας φυσικά ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Για δεύτερη σερί φορά

Πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει και από την στιγμή που πέρσι στην Κυπαρισσία η διοργάνωση του τελικού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η όμορφη αυτή περιοχή θα είναι η οικοδέσποινα και για το φετινό φινάλε του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Lipton Ice Tea Juniors Under 20.

Από όλη την Ελλάδα

Όπως προαναφέραμε στον τελικό των Under 20 θα δώσουν το παρόν ομάδες από όλη την χώρα. Χαρακτηριστικά θα υπάρχουν ζευγάρια από την Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αθήνα, Πρέβεζα, Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ποιοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο

Τα ζευγάρια που θα λάβουν μέρος στον μεγάλο τελικό των αγοριών είναι: Κώστας Κογκαλίδης/Ιωνάς Ρεζκ, Αντώνης Κισκίρας/Κωσταντίνος Κοτζαμπάσης, Κώστας Δαλακούρας/Κώστας Παρασκευάς, Βαγγέλης Ντάκουρης/Κώστας Τσιάρας, Κώστας Λάιος/Γιώργος Σύρος, Θεόδωρος Λαζανάς/Κώστας Μάρκου, Μανώλης Τάκκος/Ορφανίδης Χειμωνέτος, Γιώργος Ζωγράφος/Ραφαήλ Ραβονίκου, Βασίλης Ζήσης/Δημήτρης Ζήσης, Γιώργος Μπελούμπασης/Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μάριος Σπάλας/Γιάννης Σπάλας, Γιώργος Πλέτσας/Μιχάλης Ρούσης.
Στις γυναίκες είναι οι: Κωνσταντίνα Βλαχάκη/Κωνσταντίνα Σφυρή, Τερέζα Καράβη/Χριστίνα Πασιαλή, Αναΐς Αγγελοπούλου/Κέλλυ Κορακοβούνη, Μαρία Βλαμάκη/Ιωάννα Βλαχάκη, Βασιλική Καρατζοπούλου/Ιφιγένεια Μαρινάκη, Μαρικρίστα Μαγκανάρη/Νάντια Μωραϊτίδη, Μαρία Μουστακίδου/Ειρήνη Σπυριάδη, Ιφιγένεια Παπανικολάου/Ελένη Τζάθα, Σιμπέλα Ρασίμη/Αθηνά Χρυσομάλλη, Μαρία Βομβύλα/Κατερίνα Χειμωνέτου, Δανάη Κατρή/Άννα Σπανού, Ευαγγελία Βατούση/Ευαγγελία Περάκη.


Συνέντευξη Τύπου για τον Τελικό Εφήβων-Νεανίδων στην Κυπαρισσία

Παρουσία αρκετών τοπικών μέσων, παραχωρήθηκε χθες στην Κυπαρισσία η συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση που θα αναδείξει των πρωταθλητή Ελλάδος στις κατηγορίες Εφήβων και Νεανίδων για το 2009. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο υπεύθυνος διοργάνωσης της ΕΟΠΕ κ. Γιώργος Γκάγκαλης καθώς και η πρωταθλήτρια του beach volley Βάσω Καραντάσιου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ‘’Μάθε Beach Volley’΄που θα φιλοξενηθεί το τριήμερο στην περιοχή. Τους αθλητές εκπροσώπησαν η ομάδα των Σφυρή και Βλαχάκη από τα Χανία, ως επικεφαλής της βαθμολογίας στο ταμπλό των κοριτσιών.

Ο Δήμαρχος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, σημείωσε: ‘Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος τον τελικό της κατηγορίας Κ20 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Κυπαρισσία μπορεί να υποστηρίξει ανάλογες ή και μεγαλύτερες προσπάθειες και στο μέλλον, καθώς έχουμε δρομοληγήσει την κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεωνμ στην περιοχή μας. Ευχαριστούμε την ΕΟΠΕ που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και μας ανέθεσε τον Τελικό. Προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο να ανεβάζουμε τον πήχυ και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί και φέτος. Τέλος θα ήθελα να χαιρετίσω την άφιξη της Βάσως Καραντάσιου στην περιοχή μας η οποία θα μας τιμήσει με την παρουσία της στους τελικούς.’’

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης κ. Γκάγκαλης τόνισε: ‘’ βρισκόμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ίδιο μέρος για τη διεξαγωγή του τελικού λόγω των άριστων συνθηκών που αντιμετωπίσαμε στην περσινή διοργάνωση και που είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και φέτος. Η περιοχή ενδείκνυται για υψηλού επιπέδου διοργανώσεις. Είναι πολύ σημαντικό που ο Δήμος στηρίζει αθλητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ηλικίες ανάπτυξης καθώς υπάρχουν και τοπικές ομάδες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας που πρωταγωνστούν στο Πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι κερκίδες θα είναι γεμάτες και ο κόσμος θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις μάχες αθλητών από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι την Πάτρα.’’

Η Κωνσταντίνα Σφυρή είπε : ‘’ Φέτος είμαστε πολύ ευχαριστημένες από το επίπεδο όλων των τουρνουά. Είναι πολύ θετικό που οι τελικοί γίνονται και φέτος εδώ μιας και η Κυπαρισσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει άψογα τουρνουά’’ ενώ η συμπαίκτρια της Κωνσταντίνα Βλαχάκη συμπλήρωσε: ‘’ Το μέρος είναι πανέμορφο και κατάλληλο για beach volley. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να υποστηρίξουν άψογα έναν τελικό. Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία σε όλους και μακάρι να γίνουν ποιοτικά παιχνίδια.’’

Από την πλευρά της η Βάσω Καραντάσιου δήλωσε για την πόλη της Κυπαρισσίας αλλά και για το πρόγραμμα ‘Μάθε Beach Volley’: Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Έχω γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο και δεν έχω δει τα τόσα ωραία μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο εδώ βρισκόμαστε πρώτα για δουλειά, για να γνωρίσει ο κόσμος το Beach Volley . Σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ, τη Lipton, τον ΟΠΑΠ, την Beach Life Experience και την Promosport προσπαθούμε να μεταδώσουμε τα βασικά στοιχεία του αθλήματος σε μικρούς και μεγάλους από 6 εώς..46 χρονών.Τα μαθήματα θα γίνουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 στις 6-8 το απόγευμα. Ελπίζω να σας δω όλους εκεί΄΄.



Και η Κυπαρισσία ‘’ μαθαίνει μπιτς βόλλευ’’.

Στην Κυπαρισσία και στα τελικά των κατηγοριών Εφήβων – Νεανίδων θα βρεθεί το διήμερο το ‘Μάθε Beach Volley με τη Βάσω Καραντάσιου. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια χθες το μεσημέρι έδωσε το παρόν στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, ενώ αμέσως μετά προπόνησε όσα παιδιά βρέθηκαν στον χώρο. Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ και υποστηρίζεται ενεργά από την Lipton, τον ΟΠΑΠ και τη Wilson και στοχεύει στην εξάπλωση και διαφήμιση του αθλήματος και την ενεργοποίηση των νέων κυρίως, παιδιών, με το άθλημα. Το ‘’Μάθε Beach Volley’’ και η Βάσω Καραντάσιου έχουν προγραμματίσει δύο ακόμη προπονήσεις, μία από τις οι οποίες έγινε χθες και μία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.


beachvolleyball.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Φουλ για μετάλλιο… Η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών στους «4» του Ευρωμπάσκετ!


Η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών επικράτησε 77-68 της Κροατίας και προκρίθηκε στους «4» του Ευρωμπάσκετ, το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ανέβασε την απόδοσή του στην τρίτη περίοδο και από εκείνη τη στιγμή μέχρι το τέλος, διατήρησε τον έλεγχο. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης την Ισπανία σήμερα στις 19:00..............


Τα δεκάλεπτα: 20-21, 35-33, 55-46, 77-68

Κροατία (Κούντσε): Ράντιτς 10, Νάκιτς 2, Βράγκοβιτς 12, Μπογκντάνοβιτς 14, Κράλιεβιτς, Όστριτς 3, Ντέλας 2, Χάιντιτς 9, Μαρτσίνκοβιτς 1, Κάρλοβιτς 4, Μπλάζεβιτς, Μπίλαν 11 (11ρ)

Ελλάδα (Μίσσας): Μάντζαρης, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 18 (4ρ, 4κλ), Γιαννόπουλος, Σακελλαρίου 1, Παπανικολάου 12 (8ρ), Σλούκας 16 (6ρ, 4 α), Γιάνκοβιτς 2, Μπόγρης 17 (10ρ), Κασελάκης 9, Σαρικόπουλος 2.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κροατία μπήκαν στο παρκέ του «Βενετόκλειου» και το… άγχος ήταν εμφανές από τους παίκτες και των δύο ομάδων. Οι Κροάτες ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα… Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος της περιόδου, καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει στη διαφορά. Σε ένα παιχνίδι με πολύ γρήγορο ρυθμό, οι Κροάτες μπόρεσαν να προηγηθούν μόλις με ένα πόντο στο πρώτο δεκάλεπτο, 21-20.

Η εικόνα παρέμεινε ίδια και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Τ συγκρότημα του Κώστα Μίσσα προσπαθούσε να πάρει το έλεγχο του παιχνιδιού, όμως οι παίκτες της Εθνικής τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια. Οι βιαστικές επιλογές που έπαιρναν οι παίκτες της Ελλάδας, αλλά και τα αρκετά λάθη, δεν τους έδιναν το δικαίωμα να ξεφύγουν στο σκορ, με το 31-26 (υπέρ της Εθνικής) να είναι η μεγαλύτερη διαφορά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μέχρι εκείνο το σημείο. Από την άλλη πλευρά, οι Κροάτες κάνοντας… αθόρυβη δουλειά, έβρισκαν τους διαδρόμους και με ένα σερί 4-0 μείωσαν στους δύο, 35-33.

Η Εθνική έχοντας έναν εξαιρετικό Μπόγρη, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, διατηρούσε αυτό το μικρό προβάδισμα που είχε από το τέλος της δεύτερης περιόδου, 40-37. Παρόλα αυτά, οι Κροάτες κατάφεραν να φέρουν στα ίσα το παιχνίδι, 42-42, 5:10’ πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Από εκείνο το σημείο και μετά, το συγκρότημα του Μίσσα, μεταμορφώθηκε και με ένα σερί 8-0, πήρε προβάδισμα οκτώ πόντων 50-42, μια διαφορά που μεγάλωσε στους εννέα (τη μεγαλύτερη στον αγώνα)55-46.

Η Εθνική είχε πάρει μπροστά και δεν σταματούσε… Πλέον, στην τέταρτη και πιο καθοριστική περίοδο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κατάφερε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, 61-50. Τελικά οι Κροάτες αποδείχτηκαν σκληρά καρύδια αφού μείωσαν στους έξι περίπου 3’ πριν το τέλος, όμως οι Έλληνες ήταν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη.

Ο Βαγγέλης Σακελλάρίου ο οποίος από την επόμενη περίοδο θα αγωνίζεται στα Τρίκαλα, δήλωσε:

«Είναι μία πολύ όμορφη μέρα, τόσο λόγω της πρόκρισης της Εθνικής ομάδας στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όσο και λόγω της μεταγραφής μου στα Τρίκαλα. Η χαρά μας για την πρόκριση στην τετράδα είναι πολύ μεγάλη. Το Βενετόκλειο σήμερα παλλόταν από τον κόσμο και τους ευχαριστούμε όλους για τη βοήθειά τους. Χαρήκαμε για την πρόκριση, αλλά η προσοχή μας έχει ήδη στραφεί στον ημιτελικό. Όταν έχεις κερδίσει μία ομάδα και την αντιμετωπίζεις ξανά είναι επικίνδυνο. Οι Ισπανοί είναι υποψιασμένοι, σίγουρα θα θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα τους την Τρίτη, αλλά εμείς έχουμε δείξει προσωπικότητα και χαρακτήρα σαν ομάδα. Πιστεύω πως με τη βοήθεια του κόσμου θα πάνε όλα καλά».»



sport-fm.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Nτόμινο ανόδου στιs βάσειs...


Σχεδόν 3.000 υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες θα στραφούν αναγκαστικά σε πιο προσιτές σχολές. Πάνω από 500 μόρια η άνοδος στα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών. Ποιες είναι οι προβλέψεις ανά πεδίο

Ο πληθωρισμός των αριστούχων «ψηλώνει» τις βάσεις ακόμη και πάνω από 500 μόρια και στα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, όπως για παράδειγμα τα «καθηγητικά», καθώς ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες -που θα «αγγίξει» τους 3.000- θα στραφεί, θέλοντας και μη, σε πιο προσιτές σχολές.

Την ίδια στιγμή τα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας κερδίζουν «πόντους», αφού η πλειονότητά τους δεν απαιτεί κορυφαίες βαθμολογίες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις............


ένας ιδιαιτέρως σημαντικός αριθμός, που λόγω του πλεονάσματος σε αριστούχους μπορεί και να ξεπεράσει τους 3.000, θα κατανεμηθεί σε υποδεέστερα τμήματα από αυτά που θα έχουν δηλώσει ως πρώτη τους επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, από τους 16.221 υποψηφίους που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 17-20, οι 2.795 «εξοστρακίστηκαν» σε τμήματα που δεν αποτελούσαν την πρώτη τους επιλογή. Φέτος, όπου ο πήχης ανέβηκε, στην ίδια βαθμολογική κλίμακα συγκεντρώθηκαν 17.800 υποψήφιοι, με τους «αποτυχόντες αριστούχους» να εκτιμώνται με μετριοπαθείς υπολογισμούς σε 3.000.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, και εκτός από τη σίγουρη άνοδο των βάσεων στις υψηλόβαθμες Ιατρικές, Νομικές, Παιδαγωγικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, προβλέπονται τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Εως και επιπλέον 500 μόρια θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου επιλέξουν στο μηχανογραφικό Τμήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας που κινούνται μεταξύ 14.000 έως 17.600 μόρια.

Συγκεκριμένα, για το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 14.400 μόρια, ενώ στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας οι «πύλες» θα ανοίξουν με περισσότερα από 16.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί η βάση και στο ΦΠΨ Θεσσαλονίκης, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα Ιωαννίνων, οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λίγο πάνω από τα 15.500 μόρια.

Αναφορικά με τις σχολές Φιλολογίας που προσελκύουν ουκ ολίγους (1.337 πρώτες προτιμήσεις πέρυσι και για τα 6 τμήματα), φαίνεται πως για την Αθήνα που έχει τη μερίδα του λέοντος, η βάση μπορεί και να ξεπεράσει το φράγμα των 18.000 (πέρυσι 17.645), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα «σκαρφαλώσει» κοντά στα 17.800 με 17.900 μόρια. Οσον αφορά το Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου θα κινηθεί κοντά στο όριο των 15.000 μορίων.

n 2ο επιστημονικό πεδίο: Ακόμη και επιπλέον 600 μόρια μπορεί να απαιτήσουν κατά περίπτωση τα τμήματα που δεσπόζουν στο 2ο ΕΠ, δηλαδή Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Η υψηλότερη βάση στο πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πιθανότατα θα προσεγγίσει τα 17.800 μόρια.

Λίγο χαμηλότερα θα βρεθεί το Τμήμα Μαθηματικών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με τη βάση να ξεπερνάει σίγουρα τα 17.000 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα 17.250. Κοντά στα 17.000 μόρια αναμένεται να φτάσει η βάση στο Τμήμα Φυσικής Αθήνας (πέρυσι 16.613), ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει περίπου 300 μόρια λιγότερα.

Στις επαρχιακές σχολές η εισαγωγή θα είναι σαφώς ευκολότερη, με το Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων να απαιτεί περίπου 15.350 μόρια, Χημείας Κρήτης 15.650 και Μαθηματικών Αιγαίου 14.100.

3ο επιστημονικό πεδίο: Για βάσεις που απευθύνονται σε υποψηφίους με μεσαίες βαθμολογίες ούτε λόγος όσον αφορά τα πανεπιστήμια, με εξαίρεση το Τμήμα Νοσηλευτικής Πελοποννήσου (Σπάρτη), όπου αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 16.100 μόρια (πέρυσι 15.868).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο κοντινή βάση αφορούσε το Τμήμα Νοσηλευτικής που εδρεύει στην Αθήνα με 17.068. Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα, δηλαδή Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής, ενδεχομένως να σημειωθούν ρεκόρ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας η οποία, ίσως σπάσει το όριο των 19.500 μορίων.

4ο επιστημονικό πεδίο: Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα τμήματα στο 4ο πεδίο που απαιτούν μεσαίες βαθμολογίες. Η άνοδος πάντως που θα υπάρξει στο πεδίο τεχνολογικών επιστημών θα είναι καθολική, επηρεάζοντας περισσότερο τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, άνοδο έως και 500 με 600 μόρια εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη βάση να ανεβαίνει ενδεχομένως και πάνω από τα 15.500 μόρια από 15.090 την περσινή χρονιά.

Στο αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στη Ξάνθη, η βάση θα είναι υψηλότερη, «αγγίζοντας» τα 16.000 μόρια. Ανοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι επιλέξουν το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου (Σύρος), καθώς από τα 14.778 μόρια που χρειάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπολογίσουν επιπλέον 300 με 400 για φέτος.

5ο επιστημονικό πεδίο: Κοντά στα 500 μόρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 600 μόρια θα είναι η άνοδος για τα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών του 5ου επιστημονικού πεδίου Οικονομίας και Διοίκησης που έχουν ελκυστικά προγράμματα σπουδών. Στο Τμήμα Ναυτιλίας Αιγαίου, η βάση θα φτάσει κοντά στα 14.800 μόρια, ενώ στο Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών Μακεδονίας θα κυμανθεί μεταξύ 15.200-15.500.

Αντίστοιχη θα είναι η αύξηση που θα σημειωθεί και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου και Πάτρας, με τις προβλέψεις να θέλουν τις βάσεις να φτάνουν στα 15.300 και 16.600 αντίστοιχα.

Ανοδικά θα κινηθεί η βάση και στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Θράκης που εδρεύει στη Κομοτηνή, αφού αναμένεται να φτάσει κοντά στα 14.850 μόρια, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου θα πλησιάσει τα 16.000.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ Ε.Δ.
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, πολλοί υποψήφιοι στρέφονται στην «αγκαλιά» του δημόσιου τομέα, και ειδικά σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές, οι οποίες προσφέρουν επιπροσθέτως και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, αποφάσισε φέτος -σε αντίθεση με άλλα τμήματα που οδηγούν στο Δημόσιο όπως τα Παιδαγωγικά- να αυξήσει σημαντικά τις προσφερόμενες θέσεις στις Στρατιωτικές και τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, στις Αστυνομικές Σχολές έχουν δοθεί 1.900 θέσεις (300 περισσότερες από πέρυσι), ενώ στις Στρατιωτικές θα απορροφηθούν 1.436 υποψήφιοι (1.287 πέρυσι).

Αυτό το στοιχείο φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να συγκρατεί τις βάσεις εισαγωγής στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση στις προτιμήσεις.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Ο αριθμός των φοιτητών που θα απορροφηθούν στα 16 νέα τμήματα των ΑΕΙ - ΤΕΙ ανέρχεται σε 2.350. Πρόκειται για τμήματα που θα λειτουργήσουν σε 14 πόλεις της χώρας, ενώ οι θέσεις τους έχουν εξασφαλιστεί εν πολλοίς από τη μείωση των εισακτέων σε πολλά τμήματα της περιφέρειας που βρίσκονταν στα αζήτητα.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις σε αντίστοιχα τμήματα άλλων ιδρυμάτων, τις θέσεις που δίνονται και τις φετινές επιδόσεις, φαίνεται ότι τα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 9.000 έως 11.000.

Εξαίρεση θα αποτελέσει το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου η βάση θα ξεπεράσει τα 14.000 μόρια, ενώ πάνω από 12.500 μόρια θα χρειαστούν όσοι επιλέξουν το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Λάρισας. Οσον αφορά τα ΑΕΙ, η υψηλότερη βάση θα διαμορφωθεί από το Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής με έδρα τη Λήμνο, όπου αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 16.000 και 16.300 μορίων.

ΠΙΑΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΕΙ
Υψηλών απαιτήσεων τα περιζήτητα ΤΕΙ

Τμήμα ΤΕΙ με βαθμολογία κοντά ή και πάνω από τα 16.500 μόρια προσφέρει αξιοζήλευτες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Αυτή θα μπορούσε να είναι η διαφήμιση για την προσέλκυση υποψήφιων φοιτητών στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας.

Διαφήμιση την οποία, όμως, δεν τη χρειάζεται, αφού πέρυσι το είχαν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση 477 άτομα όταν οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 58.

Το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσει τα 15.900 με 16.000 μόρια, ενώ το Διατροφής και Διαιτολογίας κερδίζει συνεχώς έδαφος στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η σχολή της Θεσσαλονίκης θα σπάσει πιθανότατα το φράγμα των 16.000 μορίων (πέρυσι 15.651), ενώ το αντίστοιχο της Κρήτης (Σητεία) θα πλησιάζει τα 13.500. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων βρίσκεται και το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων Πειραιά, με τη βάση να μην αποκλείεται να φτάσει ακόμη τα 15.900, όταν πέρυσι διαμορφώθηκε στα 15.361 μόρια.

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Λογοθεραπείας και Μαιευτικής, όπου κατά περίπτωση θα σημειωθεί άνοδος από 200 έως 500 μόρια.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ethnos.gr





Διαβάστε Περισσότερα...

Ανησυχούν οι Ελληνες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας


Το 40% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ανήσυχοι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους (32% στην ΕΕ), ενώ το 69% πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας (61% στην ΕΕ).

Παράλληλα............

Έλληνες και Λουξεμβούργιοι είναι οι πολίτες της ΕΕ που δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αισθανθεί λιγότερο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: Mόνο το 4% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ ενώ συνολικά για την ΕΕ είναι 9%.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο με αντικείμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 29 Μαϊου-15 Ιουνίου σε δείγμα 26.756 πολιτών στην ΕΕ, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, το 28% των πολιτών στην Ελλάδα και την ΕΕ θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας έχουν φτάσει ήδη στο χειρότερο σημείο και ότι σταδιακά έρχονται καλύτερες ημέρες.

Στην Ελλάδα, το 28% των πολιτών δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιον συγγενή ή φίλο που έχασε τη δουλειά του (36% στην ΕΕ) ενώ το 12% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δηλώνει ακόμη ότι γνωρίζει κάποιο συνάδελφό του που έχασε τη δουλειά του (24% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τους κατάσταση το 27% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει απασχόληση (42% στην ΕΕ), το 20% ότι έχει αυτοαπασχόληση (8% στην ΕΕ) και το 53% ότι δεν έχει απασχόληση (50% στην ΕΕ).

Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 43% των πολιτών στην Ελλάδα και το 38% στην ΕΕ δηλώνουν ανήσυχοι ότι ο/η σύζυγος μπορεί να χάσει τη δουλειά του λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ τον κίνδυνο τα παιδιά τους να βρεθούν χωρίς δουλειά εκφράζει το 54% των πολιτών στην Ελλάδα και το 47% στην ΕΕ.

Εξάλλου, την πεποίθηση ότι σε δύο χρόνια από τώρα θα έχει εργασία εκφράζει το 47% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το 66% των πολιτών στην ΕΕ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, σε περίπτωση απόλυσης το 66% των πολιτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση που θα είναι κάτω από το 50% του σημερινού εισοδήματος (28% στην ΕΕ), το 13% θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση μεταξύ 51-70% του εισοδήματος (28% στην ΕΕ) και μόνο το 2% θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση μεταξύ 71-100% του εισοδήματος (20% στην ΕΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Διαβάστε Περισσότερα...

35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας


Με μια λιτή εκδήλωση χθες στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η συμπλήρωση 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας............


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του τόνισε ότι "κάθε τέτοια επέτειος, υποχρεώνει σε απολογιστικές σκέψεις και στοχασμούς για το αύριο".

"Η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών της ζωή των πολλών" είπε ο κ.Παπούλιας και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου.

Τη χαρακτήρισε επιλογή, που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία. "Οι κοσμικότητες και οι δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου", τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στους αντιστασιακούς αγωνιστές κατά της χούντας και είπε ότι "αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι αγώνες του ελληνικού λαού είναι ο πυρήνας της αισιοδοξίας που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριου".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι "την ώρα που αμφισβητείται το κυρίαρχο μοντέλο της οικονομίας, δεν προβάλλεται με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο μια εναλλακτική πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία. Μια βεβαιότητα υπάρχει ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται και η ανασφάλεια των πολλών εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και προκαλεί φοβικά σύνδρομα".

"Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε ανέργου", επισήμανε ο κ. Παπούλιας, "η αγωνία κάθε νέου που αναζητά μάταια δουλειά, είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων. Η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη δημόσια διοίκηση παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε αναξιοκρατικά".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι " χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας". Χαρακτήρισε τους αγωνιστές ενάντια στην δικτατορία πρότυπο αναφοράς, γιατί έδωσαν πολλά, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.

Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτής που αποτελεί μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού. Το κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής από τους Τούρκους. Αντίθετα παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων".

"Απατώνται όμως αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και 20 παιδιά από το λύκειο Γαλατσίου, τα οποία είχαν αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτοντας τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις

Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω απ' όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία. Τριάντα πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει κάθε τι που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη, προχωρώντας σε βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Καραμανλής έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και επισήμανε την απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η επανεκλογή του. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για την στάση του απέναντι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο και ανέφερε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ουσιαστική και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για απόπειρα ευτελισμού των θεσμών και είπε ότι πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα, ενώ επισήμανε ότι η δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία.

«Είναι ημέρα που αναδεικνύει εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα. Υπαγορεύει αντίσταση στις πολυπλόκαμες πιέσεις, που υφίσταται η Δημοκρατία. Απαιτεί εξοβελισμό των νοοτροπιών, των πράξεων και των μεθοδεύσεων που πλήττουν την ουσία και την ποιότητά της. Αξιώνει έμπρακτη απόδειξη ότι οι αρχές και οι αξίες δεν εγκαταλείπονται, δεν παζαρεύονται δεν προδίδονται» τόνισε.

Επισήμανε ότι η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες και ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους.

»Το υπογραμμίζω διότι, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Αφορά το σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής. Αναφέρομαι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα»...



Μηνύματα για την επέτειο

«Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και έθεσαν τον πρώτο λίθο για την σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν «την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και της αντίστασης του Ελληνικού λαού, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου», η «Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διεθνή σκηνή, ενώ με τις θυσίες του λαού πρωταγωνίστησε στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «σήμερα η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη μετά τη Μεταπολίτευση κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική. Κρίση θεσμών, κρίση αξιών ... Μια κρίση που επιτείνεται από την διεθνή οικονομική κρίση και δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες» και η οποία είναι «αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών, τις οποίες ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και προοπτικές».

«Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και της νέας γενιάς του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν την Ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να εμβαθύνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας, νέους θεσμούς ρύθμισης της αγοράς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας» καταλήγει ο κ.Παπανδρέου.

ΚΚΕ

«Η συμπλήρωση 35 χρόνων από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας προσφέρεται για προβληματισμό στο λαό και τη νεολαία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από τη λεγόμενη "καλύτερη δημοκρατία που έχουμε γνωρίσει"», αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η υπάρχουσα δημοκρατία είναι ταξική και υποκριτική και μια από τις αποδείξεις για αυτό, είναι, όπως αναφέρει, οι χιλιάδες νεκροί στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις απεργών και οι διώξεις συνδικαλιστών και η περικοπή εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«Από την άλλη, η ένταση του αντικομμουνισμού, που αναπτύσσεται ενιαία στην ΕΕ, εκφράζεται και στην Ελλάδα από τα αστικά κόμματα, με σκοπό να χτυπηθεί συνολικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα", σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δεν γιατρεύεται».

«Ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν το δικό τους δρόμο: Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, αποφασιστική ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ, για τη λαϊκή αντεπίθεση. Για να ανοίξει ο δρόμος της φιλολαϊκής προοπτικής, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ

«Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 35η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Ο ΣΥΝ προσθέτει ότι ειδικά αυτή την εποχή, που η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται και λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς και την ίδια στιγμή επιχειρείται η συρρίκνωσή της δημοκρατίας μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, "είναι η στιγμή που η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει νέα αξιακά προτάγματα, που θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει στη σκιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα πρώτα θύματά της οποίας είναι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι, αναφέρει ο ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι είναι η στιγμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα.

ΛΑΟΣ

«Όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο "Κων/νος Καραμανλής" προβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης για την επέτειο των 35 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.




Διαβάστε Περισσότερα...