Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Για τη μικρή Κατερίνα... SOS


Η ενός έτους Κατερίνα Συροπούλου του Κώστα Συρόπουλου και της Ελένης Σαλονικίδου από τη Βέροια, πάσχει από όγκο στο κεφάλι.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε βαριάς μορφής χημειοθεραπεία.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ξαναμεταβεί στο νοσοκομείο στο Tubingen της Γερμανίας για το επόμενο στάδιο της θεραπείας και η ανάγκη για χρήματα είναι τεράστια καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διακοπεί η συνέχισή της. ‘Oποιος επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει για να σωθεί η μικρή Κατερίνα.



ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ... http://salonica-press.blogspot.com/


http://citypress-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_3278.html



Διαβάστε Περισσότερα...

Η... επόμενη ημέρα στην Μπιρμπίτα!


Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο φαίνεται πως έχει προκαλέσει το θέμα των εγκαινίων στη Μπιρμπίτα.

Οι επικεφαλής των Μειζόνων Μειοψηφιών Νομαρχίας και Δήμου, Χρήστος Μαλαπάνης και Διονύσης Αλευράς αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν τα εγκαίνια της κατασκήνωσης ως «προκλητική φιέστα» στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε και μιλούν για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι απόψεις των δύο πολιτικών και των παρατάξεων που εκπροσωπούν φαίνεται πως συγκλίνουν και σε κάποια σημεία ταυτίζονται.

Με αιχμηρό τρόπο παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους δεν έδωσαν το παρών στα εγκαίνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον «εμπαιγμό» Τσιγγάνων και πολιτών.


«Και βέβαια δεν πήγαμε στη φιέστα»
Στον απόηχο των εγκαινίων των οικίσκων που θα στεγάσουν τους τσιγγάνους στη Μπιρμπίτα, έρχονται οι δηλώσεις της νομαρχιακής παράταξης «Ανατροπής» διά στόματος του επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστου Μαλαπάνη, ο οποίος και παραθέτει τους λόγους που κανένα μέλος της «Ανατροπής» δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Ο κ. Μαλαπάνης αναφέρθηκε στα έξοδα- πρόκληση (7.500 ευρώ), που δαπανήθηκαν για τα εγκαίνια, στην υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, που τελικά έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελλοντικών οικιστών». Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αιχμηρός αποκαλώντας υποτιμητικά τα εγκαίνια της κατασκήνωσης «φιέστα» και δηλώνοντας την «έλλειψη ουσιαστικής προοπτικής» του έργου εν αντιθέσει με την «προσωπική προβολή και αλληλοθαυμασμό». Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Δεν πήγαμε γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς σε μια εποχή τέτοιας κρίσης μπορείς να χαλάς 7.500 ευρώ για έξοδα εγκαινίων, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ για αγορά βράχου και αναμνηστικής πλάκας, που θα διαφημίζει το έργο σου. Δεν φανταζόμαστε όμως ότι στην τελετή θα απαγορευόταν η είσοδος στους μελλοντικούς κατοίκους, αν και ήταν προσκεκλημένοι.
Δεν φανταζόμαστε ότι 2,5 χρόνια που έκανε να υλοποιηθεί το έργο δεν υπήρχε επαφή και συνεννόηση με τους μελλοντικούς οικιστές, ούτως ώστε να έχει εξασφαλισμένη τη σύμφωνη γνώμη τους για όσα φτιάχτηκαν.
Δεν φανταζόμαστε ότι στις όποιες διαμαρτυρίες θα γινόταν επίκληση - σύγκριση με τις παράγκες της ΒΙ.ΠΕ. και τις εκεί υποδομές.
Δεν πήγαμε, γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί να πανηγυρίζετε ένα γεγονός, για το οποίο χρειάστηκε για να υλοποιηθεί: 12 χρόνια από τη δημιουργία της ανάγκης, 8 χρόνια από την αγορά οικοπέδου. 2,5 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.
Δεν πήγαμε στην φιέστα από σεβασμό σε όσους επενδυτές ταλαιπωρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος δεν πήγαμε γιατί η όποια κοινωνική προσφορά και παρέμβαση δεν είναι θέμα προβολής, αλληλοθαυμασμού και συγχαρητηρίων για τα αυτονόητα, αλλά σοβαρής και υπεύθυνης προσέγγισης με ουσιαστική προοπτική, κάτι όπου όπως επισημάναμε έλλειπε και δυστυχώς εξακολουθεί να λείπει».


«Εγκαίνια - εμπαιγμός για Τσιγγάνους, επιχειρηματίες και πολίτες»
Για «προκλητικές φιέστες» που δεν συνάδουν με το κλίμα της εποχής και την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται, αλλά και για εμπαιγμό Τσιγγάνων, επιχειρηματιών και πολιτών κάνει λόγο ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Διονύσης Αλευράς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Ο κ. Αλευράς είναι επιφυλακτικός όσον αφορά στη λειτουργικότητα του εγχειρήματος, κάνει λόγο για «ακατάσχετες υποσχέσεις» και αιτιολογεί τους λόγους που δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες πολλών ετών “εγκαινιάστηκε” η κατασκήνωση για τους Τσιγγάνους του Δήμου Καλαμάτας, στην Μπιρμπίτα. Επέλεξα, παρότι προσκεκλημένος, να μην παραβρεθώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση - με τους βράχους αξίας 3.000 ευρώ και τους ακριβούς μπουφέδες, που ανέβασαν το συνολικό κόστος της “σεμνής και ταπεινής” τελετής σε ύψος μεγαλύτερο από 7.000 ευρώ - θεωρώντας ότι οι ακριβές και εν τέλει προκλητικές φιέστες δεν συνάδουν με το κλίμα της εποχής, αλλά και με την ευαισθησία που οφείλουμε να προσεγγίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι εγκαινιάζεται κάτι που έχει καταστεί λειτουργικό και σε ό,τι αφορά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.
Η εγκατάσταση των Τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα και η εκκένωση των χώρων της ΒΙ.ΠΕ. και των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν έτσι ζητούμενα. Φοβούμαστε, όχι αβάσιμα, ότι οι “εκκρεμότητες” που απομένουν για να καταστεί η κατασκήνωση λειτουργική, θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο αναβολών και καθυστερήσεων, γι’ αυτό και η επίσπευση των εγκαινίων, προκειμένου να παρουσιασθεί “έργο”.
Η επίλυση του προβλήματος των Τσιγγάνων επιβάλλει αυξημένη ευαισθησία, ολοκληρωμένο σχέδιο και διαρκή προσπάθεια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας. Η Δημοτική Αρχή το μόνο σχέδιο που διαθέτει είναι η παροχή υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων προς όλες τις κατευθύνσεις.
Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία, που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της κοινωνικής ομάδας των Τσιγγάνων, θα υποβοηθά την επιχειρηματική δράση στη ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας και θα αναβαθμίζει τη ζωή στις γειτονιές της πόλης.
Θα ήμασταν έτσι ευτυχείς αν η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας εγκαινιαζόταν με εγκατεστημένους σε αυτήν τους Τσιγγάνους της περιοχής στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ένταξης της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Σε αυτά τα εγκαίνια θα συμμετείχαμε, θα εκφράζαμε απερίφραστα τη χαρά και την ικανοποίησή μας και βέβαια θα αποδίδαμε τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν. Δυστυχώς, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα με τους Τσιγγάνους, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της Καλαμάτας να παραμένουν σήμερα στην ίδια κατάσταση με αυτήν που βρίσκονταν και πριν την πανάκριβη φιέστα των δήθεν εγκαινίων. Όπως όλα δείχνουν ο εμπαιγμός από τους ίδιους πρωταγωνιστές, που κρατά εδώ και χρόνια, δεν μετατοπίζεται και δεν ωραιοποιείται με ακριβές φιέστες και ακατάσχετες υποσχέσεις».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Εγκαίνια με… γκρίνια στη Μπιρμπίτα!


Την πόλη της Καλαμάτας και χαρακτηριστικά την περιοχή της Μπιρμπίτας επισκέφθηκε την Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, για την τελετή των εγκαινίων της κατασκήνωσης των Τσιγγάνων.


Πριν παραστεί στην τελετή είχε ολιγόλεπτες στάσεις κι επαφές στο Δημαρχείο Καλαμάτας και τη Νομαρχία Μεσσηνίας. Στο Δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τους αντιδημάρχους της πόλης και τον επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλο. Χαρακτηριστικά, μετά την προσφορά στον υφυπουργό ένα καλαθιού με τοπικά προϊόντα, αλλά και τσάι από τον αποψιλωμένο Ταΰγετο, οι δύο άνδρες δήλωσαν τα παρακάτω:


Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε: «Πρώτα θέλω να καλωσορίσω τον υφυπουργό, κ. Νάκο, στην πόλη μας και να τον ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Εν συνεχεία θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, όπως βεβαίως και τον υπουργό κ. Παυλόπουλο, γιατί, όσες φορές κι αν ζητήσαμε υποστήριξη, μας την έδωσε αφειδώς σε όλα τα επίπεδα. Όπως στα θέματα της διάνοιξης της Βασιλέως Γεωργίου, για τους 2 επιπλέον Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αλλά και στη μεταστέγαση του Διοικητικού Κέντρου του Δήμου στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου. Γι’ αυτό το θέμα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, η μελέτη είναι δωρεά του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι τον Μάιο. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει περίπου 600 υπαλλήλους κι έναν προϋπολογισμό μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά θα αναλάβουμε το κόστος της κατασκήνωσης των Αθιγγάνων, γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας προς τους συνδημότες μας. Τέλος, θέλω να σημειώσετε πώς 8 επιχειρηματίες έχουν εκφράσει επιθυμία για επενδύσεις και να στεγαστούν στη ΒΙ.ΠΕ. Είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της ανεργίας, που ταλανίζει χρόνια και τώρα με την οικονομική κρίση οξύνεται».


«Πρότυπο έργο για τη χώρα μας η Μπιρμπίτα»
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην πόλη της Καλαμάτας ξανά κι αυτήν τη φορά για χαρμόσυνο λόγο. Πρέπει να πω ότι, είναι μια σύντομη συνάντηση, λόγω και της κατάθεσης του νομοσχεδίου - “σκούπα” για την Αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να βρίσκομαι στην Αθήνα μέχρι το βράδι. Η κατασκήνωση στον χώρο της Μπιρμπίτας είναι πρότυπο για τη χώρα μας, είναι ένα έργο πρωτοποριακό για τη Μεσσηνία, όπου θα δώσει ανάσα κοινωνική και οικονομική. Ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί με αυτό το έργο σε όλα τα επίπεδα, με την ώθηση του πολύ δραστήριου και διεκδικητικού δημάρχου σας κι εμείς πιστεύω ότι, ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματά του. Τέτοια προγράμματα θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα και αυτό θα είναι το πρότυπό μας».


«Η χώρα χρειάζεται διοικητική αναδιάρθρωση»
Επιπλέον ο κ. Νάκος αναφέρθηκε και στον «Καποδίστρια 2» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα χρειάζεται διοικητική αναδιάρθρωση, να προσδιορίσει το ρόλο τις Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Κυβέρνησης. Εμείς αναμορφώνουμε τον νόμο 1818 για τα οικονομικά της ευρύτερης Αυτοδιοίκησης και συνεχίζουμε τη δουλειά μέχρι το Μάρτιο, που έχει πάρει παράταση ο Καποδιστρίας 2 και με την ελπίδα τα οικονομικά να είναι καλύτερα».


Θα κατασκευαστούν 2 ΧΥΤΑ σε Μεσσηνία και Λακωνία
Σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων απάντησε ότι, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν ουραγός σε αυτήν τη διαδικασία. Τελική λύση μπορούμε να πούμε ότι, θα υπάρξουν 2 ΧΥΤΑ για Μεσσηνία και Λακωνία, αλλά μέχρι τότε θα λειτουργούν οι μπαλοποιητές, που τους έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο. Γιατί, αλλιώς, θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και η μέχρι τώρα μόλυνση».


Οριστικές λύσεις για τις χωματερές
Σε ερώτηση μας προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, γιατί έχουν σταματήσει οι διαδικασίες και οι δράσεις από το Υπουργείο, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη από τη μέχρι σήμερα κατάσταση, ο κ. Νάκος μας απάντησε τα εξής: «Βρήκαμε 3.100 παράνομες χωματερές με το που παραλάβαμε. Κανέναν περιφερειακό σχεδιασμό στην Πελοπόννησο. Μέχρι να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε δράσεις, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να υπάρξουν και οι ανάλογες πιστώσεις, απαιτήθηκε χρόνος. Σήμερα, όμως, χαρακτηριστικά μετά από 22 χρόνια, οι οριστικές λύσεις είναι προ των πυλών. Μετά τον Φεβρουάριου θα μείνουν 400 χωματερές σε όλη την Ελλάδα και 14 από τις καταδικασθείσες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».


Συνάντηση με τον νομάρχη
Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών στη Νομαρχία τον υποδέχθηκε ο νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, ο οποίος του προσέφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, ένα δίτομο έργο με θέμα τη Μεσσηνία κι ένα ημερολόγιο.


Κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του νομάρχη, από τους δύο άνδρες ειπωθήκαν τα εξής: Ο κ. Δράκος συγκεκριμένα ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για τη συχνή σας παρουσία εδώ γι’ αυτό το θέμα. Η σημερινή εκδήλωση, πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική, έχει και ανθρώπινη υπόσταση. Οι συμπολίτες μας, που είχαν “καταλάβει” τη ΒΙ.ΠΕ. επί 13 χρόνια, σήμερα μεταστεγάζονται στην προσωρινή κατασκήνωση. Έτσι πιστεύουμε ότι, διευκολύνουμε και την Πολιτεία στον προγραμματισμό της για τις οριστικέ λύσεις με τα προγράμματα και τα δάνεια. Στην περιοχή υπάρχουν 60 οικίσκοι των 50 και 60 τετραγωνικών. Θα δημοπρατήσουμε άλλα 31 σπίτια στην ίδια περιοχή και περίπου 100 στην περιοχή “Μακαρία” του Δήμου Μεσσήνης. Το κόστος μέχρι τώρα, πέραν από τις 750.000 ευρώ το 2001 για την αγορά των οικοπέδων, ανέρχεται στα 2.400.000 ευρώ από τα ΚΑΠ και το 1.000.000 ευρώ για τις υποδομές. Πρωτοπορούμε έναντι της υπόλοιπης Ελλάδος και ελπίζω να αναγνωρίσουν οι συντοπίτες μας την προοπτική που τους δίνουμε και για το παρόν και για το μέλλον».


«Αν δεν ήταν ο νομάρχης δεν θα υπήρχε αυτό το έργο»
Ο κ. Νάκος από την πλευρά του τόνισε: «Αν δεν ήταν ο νομάρχης, δεν θα υπήρχε αυτό το έργο σήμερα έτοιμο. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μετά από επίπονες προσπάθειες. Αγοράστηκε η έκταση της Μπιρμπίτας, εκταμιεύτηκαν και χρήματα και υλοποιήθηκε. Αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητές του, πήρε το κόστος και το προχώρησε. Και γιατί το λέω αυτό; Επειδή κανείς δήμαρχος δεν παίρνει το ρίσκο να κινηθεί, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα οι πολίτες αντιμετωπίζουν τους Αθίγγανους σαν ανθρώπινες χωματερές. Αυτό είναι λάθος. Συν τοις άλλοις και η ΒΙ.ΠΕ. απελευθερώνεται κι έτσι και οι Αθίγγανοι ενσωματώνονται στην κοινωνία».


Ένταση και αντιπαραθέσεις από τους Τσιγγάνους
Κατά τη διαδικασία των εγκαινίων μία οργισμένη ομάδα δυσαρεστημένων Τσιγγάνων από τους οικίσκους, τους οποίους τους παρέδωσαν χθες προς χρήση, διαδήλωσε την αντίθεσή της στην είσοδο της κατασκήνωσης. Ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον αντινομάρχη, Στάθη Αναστασόπουλο, για τους χώρους που τους παραδίδουν και για το πόσο κόστισαν.
Φραστικά επεισόδια υπήρξαν μεταξύ τους, αλλά κι έντονες αποδοκιμασίες προς τις Αρχές του τόπου κι έντονη απαξίωση μέσω των χαρακτηρισμών τους για τα προσωρινά καταλύματα, που τους παρέδωσαν. Ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε: «Το ό,τι παραδίδουμε σήμερα είναι εντός του νόμου. Δεν ξέρω τι καταγγέλλουν. Η Πολιτεία τους δίδει μόνιμη λύση. Αν θέλουν να το καταλάβουν καλώς. Εμείς σαν Νομαρχιακή Αρχή δεν αναιρούμε ούτε… οξεία από τα εξαγγελθέντα μας, όμως δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε αυτό το Λαϊκό Δικαστήριο, που στήθηκε σήμερα εδώ. Θα τα συζητήσουμε όλα, αλλά όχι έτσι».


Όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στα εγκαίνια
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακόμη παρέστησαν εκτός του υφυπουργού Εσωτερικών ο γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο νομάρχης Μεσσηνίας, ο ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ., ο πρόεδρος των Τσιγγάνων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Αυτοδιοίκητοι παράγοντες.


*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ...


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οργανώνει στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Καλαμάτα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

Από τις 9.00 το πρωί και μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας», στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και το αίμα θα διατεθεί για τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.


Παράλληλα λειτουργεί στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου έκθεση με δημιουργίες από τα Εικαστικά Εργαστήρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα προγράμματα που εφαρμόζει η Διεύθυνση Πρόνοιας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ θα μιλήσουν η Ειρήνη Σκούρα, ο αντινομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος Ν.Ε. Κοινωνικών Θεμάτων Αθανάσιος Σαμέλης και η κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας Φεβρωνία Εξακουστίδου με τίτλο «Σημερινή στάση και αυριανή πρόκληση της κοινωνίας».


ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας
Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώσε εκδήλωση χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του 5ου Γυμνασίου, των τμημάτων Αγωγής Υγείας του Πειραματικού Γυμνασίου και των Εκπαιδευτήριων Μπουγά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή ταινίας από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρίας με τίτλο «Άκουσέ με» της Μαριάννας Οικονόμου. Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ αφορά στον Κώστα, ένα παιδί με αναπηρία, που προβληματίζεται και αγωνιά για το αν πρέπει να πάει σε κανονικό Γυμνάσιο ή σε Ειδικό.

Στο τέλος της ταινίας έγινε συζήτηση μεταξύ των παιδιών και δύο ψυχολόγων του ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει αυτή την ηλικιακή ομάδα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.


ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών
Εκδήλωση οργανώνει επίσης και το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Αποθεραπείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμεΑ «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών φέτος αποφάσισαν να δώσουν βάρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τον Αθλητισμό. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, αθλητής με πολλές διακρίσεις στην αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο ενώ προβλήθηκε στα παιδιά η ταινία του Αντώνη Ρέλλου «Αιγαίου Κύματα», που καταγράφει ατομικά και συλλογικά τις διακρίσεις της ομάδας των Ελλήνων κολυμβητών και τις απόψεις τους για την «αναπηρία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει δώσει υλικό στα τρία Δημοτικά Σχολεία της πόλης, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες.





Διαβάστε Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία και αποτελεί ευκαιρία αφύπνισης για την ισότιμη συμμετοχή τους μέσα στην κοινωνία.


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, απέστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με το οποίο ζητά την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από την κρίση.


Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, συναντήθηκε το πρωί στη Βουλή με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια Έκθεσή της.

Ακολούθησε συνάντηση της αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή.


Στη μία μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Εκτελεστική Γραμματεία της Συνομοσπονδίας, η οποία θα του παραδώσει την Έκθεση.


Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης (Πατριάρχου Γρηγορίου 1-3, Αργυρούπολη).


Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Athens Imperial με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν βραβεία στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου που αρίστευσαν πέρυσι στο διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα την αναπηρία, καθώς και στους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα της νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ».


Τα αιτήματα των ΑμεΑ


Με το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί:

«1. Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.

3. Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.

4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. 5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

7. Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία

8. Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009 - 2010

9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.

10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.

11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.

12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.

13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία».


Μήνυμα Παυλόπουλου

«Ευκαιρία για γενικευμένη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της διασφάλισης σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες και ιδίως στα Άτομα με Αναπηρία, ουσιαστικών και πραγματικά ίσων ευκαιριών για την ακώλυτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας», χαρακτήρισε την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. «Στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της εξασφάλισης της αυτονομίας των Ατόμων με Αναπηρία», όπως την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια, την άρση διοικητικών εμποδίων, ιδίως μέσω της αξιοποίησης των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και την εξάλειψη κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τα ΑμΕΑ, όπως η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία - ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, καθώς και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η διευκόλυνση όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις ΟΤΑ, η πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο εργασίας και με πλήρεις αποδοχές, η ολοκλήρωση του έργου «Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», το οποίο εκτελέσθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, αναφέρθηκε στην προμήθεια εξοπλισμού και απαραίτητου λογισμικού για Άτομα με Αναπηρία σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, στην προώθηση δράσεων και συνεδρίων, με γνώμονα την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τη θέση των ΜΜΕ στην υπηρεσία των Ατόμων με Αναπηρία.


Εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας

"Η μόνη αναπηρία στη ζωή είναι η κακή στάση ζωής".

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρία.

"Η Παιδεία, ο πολιτισμός και η Δια βίου Μάθηση" συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, "διαμορφώνουν και τη σωστή στάση ζωής έναντι της αναπηρίας, δηλαδή σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στην ποικιλομορφία της ανθρώπης ύπαρξης. Εχοντας κατανοήσει τη βαρύνουσα συμμετοχή του το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε μία σειρά θεσμικών και οργανωτικών αλλαγών για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία που χτυπά τη σχολική διαρροή τους και τους εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά. Η Πολιτεία έρχεται να καλύψει ενα κενό δεκαετιών, με τρόπο συστηματικό και πλήρη, θεσπίζοντας για πρώτη φορά την υποχρεωτικότητα στην ειδική αγωγή και εισάγοντας μερικές απο τις πλέον ουσιαστικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις ιστορικά για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης." Ο υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας τονίζοντας μεταξύ άλλων : "προχωρούμε γοργά με το πρόγραμμά μας για την κατασκευή 55 ειδικών σχολείων απο το 2004 εως το 2012, συνολικού προϋπολογισμού 81,4 εκατομ. ευρώ. Απο αυτά 5 έχουν ήδη παραδοθεί, 11 κατασκευάζονται, 23 μελετώνται και άλλα 16 βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού".


Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

"Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία εορτάζεται μόλις μια εβδομάδα πριν την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο ΟΗΕ τιμά τις δύο Hμέρες έχοντας και για τις δύο το ίδιο θέμα: "Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη για όλους μας". Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν στο μήνυμά του αναφέρει επίσης τα εξής:

"Φέτος, υπάρχουν πολλά πράγματα να γιορτάσουμε . Η έναρξη ισχύος (Μάιος 2008) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Στην πρώτη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες άρχισαν αμέσως να μελετούν πως η Σύμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή χάρη στην ενεργή συμμετοχή και την ηγεσία ατόμων με αναπηρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση και συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές του έργου μας. Ο ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την προσέγγιση. Με την ανακαίνιση του κεντρικού μας κτιρίου στη Νέα Υόρκη, οι εγκαταστάσεις μας θα αποκτήσουν προσβασιμότητα, σύμφωνη με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει τονίσει ότι για να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, πρέπει να εντάξουμε τα άτομα με αναπηρία σε όλες μας τις διαδικασίες. Το 80% των ατόμων με αναπηρία -περισσότερο από 400 εκατομύρια άνθρωποι- ζουν σε φτωχές χώρες. Οφείλουμε συνεπώς να κάνουμε πολλά περισσότερα για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της αναπηρίας. Το σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία είναι: "Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς". Ένα άτομο με αναπηρία από τη Σουαζιλάνδη που έχει αγωνιστεί για την εφαρμογή πολιτικών για την αναπηρία έχει πει: " Χρειαζόμαστε την πλήρη ένταξη για να ξορκίσουμε το κακό του στιγματισμού". Στο ίδιο πνεύμα, παροτρύνω τις κυβερνήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οργανώσεις τους αποτελούν ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα όλων των αναπτυξιακών διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και να χαράξουμε το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα άτομα της κοινωνίας".




Διαβάστε Περισσότερα...