Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ...


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οργανώνει στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Καλαμάτα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

Από τις 9.00 το πρωί και μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας», στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και το αίμα θα διατεθεί για τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.


Παράλληλα λειτουργεί στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου έκθεση με δημιουργίες από τα Εικαστικά Εργαστήρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα προγράμματα που εφαρμόζει η Διεύθυνση Πρόνοιας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ θα μιλήσουν η Ειρήνη Σκούρα, ο αντινομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος Ν.Ε. Κοινωνικών Θεμάτων Αθανάσιος Σαμέλης και η κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας Φεβρωνία Εξακουστίδου με τίτλο «Σημερινή στάση και αυριανή πρόκληση της κοινωνίας».


ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας
Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώσε εκδήλωση χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του 5ου Γυμνασίου, των τμημάτων Αγωγής Υγείας του Πειραματικού Γυμνασίου και των Εκπαιδευτήριων Μπουγά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή ταινίας από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρίας με τίτλο «Άκουσέ με» της Μαριάννας Οικονόμου. Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ αφορά στον Κώστα, ένα παιδί με αναπηρία, που προβληματίζεται και αγωνιά για το αν πρέπει να πάει σε κανονικό Γυμνάσιο ή σε Ειδικό.

Στο τέλος της ταινίας έγινε συζήτηση μεταξύ των παιδιών και δύο ψυχολόγων του ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει αυτή την ηλικιακή ομάδα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.


ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών
Εκδήλωση οργανώνει επίσης και το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Αποθεραπείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμεΑ «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών φέτος αποφάσισαν να δώσουν βάρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τον Αθλητισμό. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, αθλητής με πολλές διακρίσεις στην αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο ενώ προβλήθηκε στα παιδιά η ταινία του Αντώνη Ρέλλου «Αιγαίου Κύματα», που καταγράφει ατομικά και συλλογικά τις διακρίσεις της ομάδας των Ελλήνων κολυμβητών και τις απόψεις τους για την «αναπηρία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει δώσει υλικό στα τρία Δημοτικά Σχολεία της πόλης, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες.