Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία και αποτελεί ευκαιρία αφύπνισης για την ισότιμη συμμετοχή τους μέσα στην κοινωνία.


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, απέστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με το οποίο ζητά την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από την κρίση.


Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, συναντήθηκε το πρωί στη Βουλή με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια Έκθεσή της.

Ακολούθησε συνάντηση της αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή.


Στη μία μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Εκτελεστική Γραμματεία της Συνομοσπονδίας, η οποία θα του παραδώσει την Έκθεση.


Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης (Πατριάρχου Γρηγορίου 1-3, Αργυρούπολη).


Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Athens Imperial με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν βραβεία στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου που αρίστευσαν πέρυσι στο διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα την αναπηρία, καθώς και στους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα της νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ».


Τα αιτήματα των ΑμεΑ


Με το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί:

«1. Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.

3. Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.

4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. 5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

7. Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία

8. Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009 - 2010

9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.

10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.

11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.

12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.

13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία».


Μήνυμα Παυλόπουλου

«Ευκαιρία για γενικευμένη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της διασφάλισης σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες και ιδίως στα Άτομα με Αναπηρία, ουσιαστικών και πραγματικά ίσων ευκαιριών για την ακώλυτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας», χαρακτήρισε την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. «Στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της εξασφάλισης της αυτονομίας των Ατόμων με Αναπηρία», όπως την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια, την άρση διοικητικών εμποδίων, ιδίως μέσω της αξιοποίησης των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και την εξάλειψη κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τα ΑμΕΑ, όπως η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία - ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, καθώς και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η διευκόλυνση όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις ΟΤΑ, η πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο εργασίας και με πλήρεις αποδοχές, η ολοκλήρωση του έργου «Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», το οποίο εκτελέσθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, αναφέρθηκε στην προμήθεια εξοπλισμού και απαραίτητου λογισμικού για Άτομα με Αναπηρία σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, στην προώθηση δράσεων και συνεδρίων, με γνώμονα την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τη θέση των ΜΜΕ στην υπηρεσία των Ατόμων με Αναπηρία.


Εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας

"Η μόνη αναπηρία στη ζωή είναι η κακή στάση ζωής".

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρία.

"Η Παιδεία, ο πολιτισμός και η Δια βίου Μάθηση" συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, "διαμορφώνουν και τη σωστή στάση ζωής έναντι της αναπηρίας, δηλαδή σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στην ποικιλομορφία της ανθρώπης ύπαρξης. Εχοντας κατανοήσει τη βαρύνουσα συμμετοχή του το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε μία σειρά θεσμικών και οργανωτικών αλλαγών για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία που χτυπά τη σχολική διαρροή τους και τους εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά. Η Πολιτεία έρχεται να καλύψει ενα κενό δεκαετιών, με τρόπο συστηματικό και πλήρη, θεσπίζοντας για πρώτη φορά την υποχρεωτικότητα στην ειδική αγωγή και εισάγοντας μερικές απο τις πλέον ουσιαστικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις ιστορικά για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης." Ο υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας τονίζοντας μεταξύ άλλων : "προχωρούμε γοργά με το πρόγραμμά μας για την κατασκευή 55 ειδικών σχολείων απο το 2004 εως το 2012, συνολικού προϋπολογισμού 81,4 εκατομ. ευρώ. Απο αυτά 5 έχουν ήδη παραδοθεί, 11 κατασκευάζονται, 23 μελετώνται και άλλα 16 βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού".


Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

"Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία εορτάζεται μόλις μια εβδομάδα πριν την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο ΟΗΕ τιμά τις δύο Hμέρες έχοντας και για τις δύο το ίδιο θέμα: "Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη για όλους μας". Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν στο μήνυμά του αναφέρει επίσης τα εξής:

"Φέτος, υπάρχουν πολλά πράγματα να γιορτάσουμε . Η έναρξη ισχύος (Μάιος 2008) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Στην πρώτη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες άρχισαν αμέσως να μελετούν πως η Σύμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή χάρη στην ενεργή συμμετοχή και την ηγεσία ατόμων με αναπηρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση και συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές του έργου μας. Ο ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την προσέγγιση. Με την ανακαίνιση του κεντρικού μας κτιρίου στη Νέα Υόρκη, οι εγκαταστάσεις μας θα αποκτήσουν προσβασιμότητα, σύμφωνη με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει τονίσει ότι για να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, πρέπει να εντάξουμε τα άτομα με αναπηρία σε όλες μας τις διαδικασίες. Το 80% των ατόμων με αναπηρία -περισσότερο από 400 εκατομύρια άνθρωποι- ζουν σε φτωχές χώρες. Οφείλουμε συνεπώς να κάνουμε πολλά περισσότερα για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της αναπηρίας. Το σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία είναι: "Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς". Ένα άτομο με αναπηρία από τη Σουαζιλάνδη που έχει αγωνιστεί για την εφαρμογή πολιτικών για την αναπηρία έχει πει: " Χρειαζόμαστε την πλήρη ένταξη για να ξορκίσουμε το κακό του στιγματισμού". Στο ίδιο πνεύμα, παροτρύνω τις κυβερνήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οργανώσεις τους αποτελούν ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα όλων των αναπτυξιακών διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και να χαράξουμε το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα άτομα της κοινωνίας".