Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ήρθαν στην Μεσσηνία... οι Άραβες με τα πετροδόλλαρα!!!...


Ήρθαν σήμερα στη Μεσσηνία οι πρέσβεις των Αραβικών χωρών στην Ελλάδα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και προέδρου του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως, κ. Γιώργου Καραμπάτου και μετά από πρόσκληση Φορέων του Ν. Μεσσηνίας, του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου και του δημάρχου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα.

Η επίσκεψη, που έχει πλέον καθιερωθεί και γίνεται κάθε διετία, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξαιρετικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί με τις αραβικές χώρες μέσω των Πολιτιστικών Οδοιπορικών «Δρόμοι της Ελιάς», για μια Μεσσηνία εξωστρεφή, «Νότια Πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο»...............




Κατά τη διήμερη παραμονή τους οι πρέσβεις θα επισκεφθούν το «Κέντρο Εκπαίδευσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του οποίου έγινε με δική τους χορηγία και θα έχουν ανοικτή συζήτηση στον χώρο αυτό με εκπροσώπους Φορέων της Μεσσηνίας.

Τους πρέσβεις θα δεξιωθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, απόψε στις 9.00, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την ανάγκη ειρηνικής και θρησκευτικής συνύπαρξης.

Νωρίτερα, στις 8.00 μ.μ., οι πρέσβεις θα ξεναγηθούν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται επίσης ξεναγήσεις στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή, κ. Π. Θέμελη και στο Ανάκτορο του Νέστορα από την προϊσταμένη της ΛΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ξ. Αραπογιάννη, αύριο Σάββατο 16 Μαΐου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης των πρέσβεων στο Ανάκτορο του Νέστορα θα φυτευτεί συμβολικά μια ελιά από τον πρέσβη του Ιράκ στον «Ελαιώνα της Ειρήνης», όπου «κάθε χώρα έχει τη δική της ελιά, κάθε κλαδί ένα μήνυμα ειρήνης και κάθε καρπός μια ευχή για ευημερία».

Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Καλαμάτα την Κυριακή 17 Μαΐου.





Διαβάστε Περισσότερα...

Συνάντηση με Κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα και πολιτικοαυτοδιοικητικούς παράγοντες χθες στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης...


Συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και εκπροσώπους Κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρης Δράκος, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Βουλευτής ΝΔ νομού Ηλείας κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Χαλκιδικής κ. Βασίλης Πάππας, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η πρώην Βουλευτής ΝΔ Νομού Μαγνησίας κ. Ζέτα Μακρή, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Φθιώτιδας κ. Τόνια Αντωνίου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μαγνησίας κ. Κώστας Καρτάλης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοκαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.




Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε:


«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ξεκινήσαμε τον ουσιαστικό διάλογο με τον κλάδο των κτηνοτρόφων. Ο διάλογος αυτός συνεχίστηκε και σήμερα με αυτήν την επικιδομοιτική και κυρίως χρήσιμη συζήτηση που κάναμε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Είναι αποφασή μας κυρίως όμως με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να στηρίξουμε την κτηνοτροφία δομικά και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες του κλάδου. Το πλέγμα των δράσεων για την κτηνοτροφία έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται, με την υπογραφή συγκεκριμένων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, Αγορανομικών Διατάξεων και Νομοθετικών Ρυθμίσεων που αφορούν καίρια ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους μας όπως:


Η τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος, μέτρα ελέγχου της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας των κρεάτων αυτών, καθώς και καθορισμός των υπόχρεων καταβολής ειδικής εισφοράς κρέατος (ΦΕΚ 631Β/03.04.2009)


Αναγραφόμενα στοιχεία σχετικά με την καταγωγή-προέλευση του κρέατος στις ετικέτες ζυγιστικών κατά τη λιανική πώληση κρέατος και μέτρα ελέγχου επιχειρήσεων πώλησης κρέατος (ΦΕΚ 631Β/03.04.2009)


Καθορισμός της διαδικασίας καταβολής και είσπραξης της εισφοράς για το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε ή τρίτες χώρες βάσει του άρθρου 13 παρ. 3 του Ν. 3698/2008


Η μείωση του ΕΤΑΚ για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις προτείνεται για τους κατά κύριον επάγγελμα κτηνοτρόφους και αφορά όλες τις εγκαταστάσεις-κτίσματα που είναι απαραίτητα για την άσκηση της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας (π.χ. εγκαταστάσεις, αποθήκες στάβλοι κα.α) σε 1/1000.


Υπογράφηκε η υπ’αριθμόν 5/2009 Αγορανομική Διάταξη, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αναγραφή ενδείξεων προέλευσης πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα διάφορα είδη γάλακτος στα ράφια καταστημάτων λιανικής.


Καθορισμός των ορίων της περιοχής για της υπό ίδρυση κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε σχέση με τους υδάτινους πόρους βάσει του σημείου γ της παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 3698/2008


Θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της κοινοτικής κλίμακας κατάταξης των σφαγίων βοειδών, καθώς και την κοινοποίηση των σχετικών τιμών παραγωγού σε εφαρμογή του κανονισμού 1249/2008 (ΦΕΚ 631Β’/03.04.2009)».


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παρακάτω θέματα:


Η προαιρετική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ» για το βόειο-μοσχαρίσιο κρέας


Ανάγλυφη σφραγίδα στο τυρί φέτα


Επέκταση της εφαρμογής της ΚΥΑ για τα μηνιαία ισοζύγια κρέατος και στο κρέας των πουλερικών


Διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα


Διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Απασχόλησης για την τροποποίηση υπάρχουσας νομοθεσίας για τους εργαζόμενους αλλοδαπούς εργάτες σε βοοτροφικές επιχειρήσεις στο καθεστώς των εργατών γης


Διερέυνηση και διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών της δυνατότητας αύξησης επιστροφής ΦΠΑ και επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους κτηνοτρόφους


Τέλος ο Υφυπουργός, για το φλέγον θέμα των αδειών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επεσήμανε ότι: «Βρισκόμαστε ήδη σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την τροποποίηση της έκδοσής αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών επιχειρήσεων εξετάζοντας τρεις πιθανές λύσεις. Με την ολοκλήρωση της τροποποίησης θα δώσουμε λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του κλάδου καθώς δημιουργείται πρόβλημα από το 2010 ακόμα και με την είσπραξη των ενισχύσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, πέραν των όποιων περιβαντολλογικών οχλήσεων. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει σήμερα ο Ευρωπαίος Πολίτης, στη χώρα μας προσπαθούμε σκληρά για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Οι κτηνοτρόφοι εξέθεσαν τα αιτήματά τους, τα οποία και υποστήριξε ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Ο κ. Δράκος επισήμανε ότι πέραν της δίκαιας οικονομικής τους ενίσχυσης, λόγω του ότι ασκούν το επάγγελμά τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αφενός και λόγω της οικονομικής κρίσης και των κλιματολογικών συνθηκών που αντιμετώπισαν αφετέρου, επιβάλλεται να στηριχθεί ο ευαίσθητος αυτός κλάδος της κτηνοτροφίας για πολύ σημαντικούς λόγους.

Στη συνέχεια ο νομάρχης ζήτησε την μείωση της γραφειοκρατίας για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και την οικονομική ενίσχυση της διαδικασίας αυτής μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Δράκος, προέβαλε και το πρότυπο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των ποιμνιοστασίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων γενικότερα. Στη συνέχεια, επί των θεμάτων αυτών τοποθετήθηκε ο υφυπουργός, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μεσσηνίας, κ. Κωνσταντίνος Γυφτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι έφυγαν από τη συνάντηση προβληματισμένοι, διότι δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου για τα αιτήματά τους.





Διαβάστε Περισσότερα...

«Ο στραγγαλισμός του θεσμού των Λαϊκών Αγορών» - Λαϊκές Αγορές εκτός ελέγχου.


«Καταστρατήγηση της νομοθεσίας» της σχετικής με τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καταγγέλλει το Σωματείο Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας «Άγιος Φανούριος», σε ό,τι αφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι Λαϊκές Αγορές της Καλαμάτας.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, μάλιστα, με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο, στηρίζουν πλήρως τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές της Καλαμάτας, επισημαίνουν τις πολλαπλές παραβάσεις στη διοίκηση και λειτουργία τους και μιλούν για «καταφανέστατο στραγγαλισμό του θεσμού των Λαϊκών Αγορών».



«Ανθεί» το παραεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός....................



Η «ΕΠΙ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας «Άγιος Φανούριος», κ. Σταύρο Πανουσόπουλο, προκειμένου να μας εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Καλαμάτα και να μας καταθέσει τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών της πόλης. Σημειώνουμε ότι, η Λαϊκή Αγορά Αγίας Τριάδας είναι βιοτεχνική, σε αντίθεση με την Κεντρική Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας, που είναι αποκλειστικά αγορά μαναβικής.

«Η νομοθεσία είναι σαφής», μας είπε ο κ. Πανουσόπουλος. «Σύμφωνα με τον νόμο, οι αγορές - βιοτεχνική και αγορά μαναβικής - θα έπρεπε να λειτουργούν μαζί και τις ίδιες ώρες. Αυτό που ζητάμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι αυτονόητο. Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου».

«Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των Λαϊκών Αγορών εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει αυτό. Στις Λαϊκές Αγορές της πόλης μας επεμβαίνει αυθαίρετα η ΑΔΕΚ (σ.σ. Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας), ενώ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Μόνο η Νομαρχία και η Διεύθυνση Εμπορίου θα έπρεπε να εμπλέκονται. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος από την εγκεκριμένη Αρχή, ειδικά στην περίπτωση της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας, όπου υπάρχει μεγάλο παραεμπόριο και αθέμιτος ανταγωνισμός», εξακολούθησε ο κ. Πανουσόπουλος.

«Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου», πέρασε στις διεκδικήσεις του Σωματείου του ο πρόεδρος. «Ζητάμε να φύγει η Λαϊκή Αγορά από την Αγία Τριάδα και όπως ορίζει η νομοθεσία οι δυο αγορές να λειτουργούν μαζί, στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ημέρες. Ζητάμε να υπάρχει εντατικός έλεγχος, ώστε να καταπολεμηθεί η παρανομία και να παύσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το παραεμπόριο. Στην Αγία Τριάδα η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά είναι απελπιστική. Η ΑΔΕΚ εισπράττει χρήματα από συγκεκριμένους επαγγελματίες. Ζητάμε από τη Νομαρχία να επέμβει και να αναλάβει τον ρόλο της».



«Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση»

Τα Περιφερειακά Συμβούλια Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, από την πλευρά τους, δεν «μασάνε» τα λόγια τους σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών της Καλαμάτας. Στην επιστολή τους προς τον υφυπουργό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός τους, κ. Κωνσταντίνος Πανάγαινας, αναφέρουν:

«Κύριε Υπουργέ, Στην τελευταία 5ετία έχουμε ενημερώσει αρμοδίως πολλές φορές, ότι στον Νομό Μεσσηνίας γίνεται καταστρατήγηση της νομοθεσίας, για τη διοίκηση και λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

Πέραν του γεγονότος ότι, στην πόλη της Καλαμάτας, που έχει περί τις 80.000 κατοίκους, λειτουργεί μιάμιση Λαϊκή Αγορά (2 ημέρες προϊόντα γης και θάλασσας και 1 βιοτεχνικά προϊόντα), σε ξεχωριστούς χώρους (ιδιοκτησία του Δήμου) και σε διαφορετικές ημέρες.

Ο στραγγαλισμός του θεσμού των Λαϊκών Αγορών είναι καταφανέστατος. Έχουν γίνει δεκάδες παραστάσεις στην εκεί Νομαρχία, καθώς και με τον ίδιο τον κύριο Νομάρχη.

Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις τίποτα δεν άλλαξε. Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το αποκορύφωμα είναι το γεγονός ότι, η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας δεν εποπτεύει τον χώρο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και αυτό γίνεται από υπάλληλο του Δήμου αναρμοδίως και παρανόμως.

Στη Λαϊκή Αγορά των βιοτεχνικών προϊόντων που γίνεται κάθε Πέμπτη, έγιναν αλλαγές και τοποθετήσεις πωλητών από τον εν λόγω υπάλληλο κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες από το οικείο Σωματείο, οι οποίοι δέχθηκαν χυδαία επίθεση από τους πωλητές εκείνους (ευνοημένους) που τοποθετήθηκαν σε περίοπτες θέσεις.

Επειδή το οικείο Σωματείο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για σωρεία παραβάσεων του καθ' ύλην αρμόδιου Φορέα Διοίκησης και Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και οπωσδήποτε αυτές οι διεργασίες είναι χρονοβόρες, παρακαλούμε θερμά, όπως παρέμβετε, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις στους εκεί αρμόδιους και υπεύθυνους, γιατί φοβούμεθα ότι θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!


Η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της Κυπαρισσίας, παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στην Κυπαρισσία από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ Αργ. Καλλιανιώτη..............

Στη μελέτη σκοπιμότητας, μεταξύ άλλων, αναγράφονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής με το κυριότερου ατού να είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή υπάρχει ο κύριος Λειμώνας ποσειδωνίας στην Πελοπόννησο.

Η περιοχή επηρεάζεται κυρίως από νοτιοδυτικούς ανέμους, ενώ σχετικά με τα ρεύματα, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτά είναι βόρεια τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και αντίστροφα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Στην περιοχή συναντάται ένα «τοπικό», λευκού χρώματος, ψαράκι που ζει στην παράκτια ζώνη, στα 5μ.

Σκοπός της δημιουργίας τεχνητού υφάλου είναι, η αναβάθμιση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η αύξηση της αλιεύσιμης βιομάζας, η δημιουργία καταφυγίου για ειδικές κατηγορίες θαλάσσιων οργανισμών και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Όπως είπε ο κ. Καλλιανιώτης οι τεχνητοί ύφαλοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τους προστατευτικούς, τους παραγωγικούς, τους αναψυχής και αυτούς με συνδυασμό δράσεων.

Πριν τη δημιουργία Τ.Υ. λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και κοντά στον τεχνητό ύφαλο πρέπει να υπάρχει φυσικός. Στην περιοχή που προτείνεται, υπάρχει κοντά φυσικός ύφαλος στο «Σανί».

Για τη χωροθέτηση ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι και ο τεχνητός ύφαλος θα δημιουργηθεί σε θαλάσσια έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε βάθος 20 με 37 μέτρα, 1,7 χλμ Βόρεια της πόλης της Κυπαρισσίας και 3 χλμ από τον Αρκαδικό ποταμό, ενώ τα μπλόκια θα ποντιστούν σε έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, προτείνοντας 3 τύπους στοιχείων για τον τεχνητό ύφαλο.

Για την ωρίμανση του έργου απαιτούνται να γίνουν, ωκεανογραφική μελέτη (12μηνη), ιχθυολογική – αλιευτική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη λιμενικών έργων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,2 εκατομ. ευρώ.




*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών για το «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά της περιοχής».


Άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών διοργανώνει απόψε, στις 8, στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο ο Δήμος Φιλιατρών για το «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά της περιοχής».
Θα μιλήσουν, ο Πολυσίου Μόσχος, Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Οικονόμου Γαρυφαλλιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.




Διαβάστε Περισσότερα...

Θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσσηνία


Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε τα ξημερώματα ένας 40χρονος, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του.

Ο άτυχος άνδρας κινείτο από Μαραθούπολη προς Φιλιατρά Μεσσηνίας, όταν για άγνωστους λόγους έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ανατραπεί.

Από το τροχαίο..............


έχασε τη ζωή του ο 40χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο 44χρονος συνεπιβάτης του.

Έρευνα για το δυστύχημα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Γαργαλιάνων.



zougla.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Τα 2 τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία - Μειώθηκαν 60% οι ξένοι τουρίστες


Συνεχώς μειούμενη είναι τα τελευταία δύο χρόνια η άφιξη στη Μεσσηνία τουριστών από χώρες του εξωτερικού, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, που θα «πληρώσει ακριβά» τη χρεοκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου XL.

Κατά το 2008, σε σύγκριση με το 2007, παρατηρήθηκε μείωση άφιξης τσάρτερ στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας κατά 35%, ενώ φέτος αναμένεται σε σχέση με πέρυσι περαιτέρω μείωση κατά περίπου 25%. Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη Μεσσηνία θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 60%!
Επίσης, για το 2008- σύμφωνα με τα στοιχεία για αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών που καταχωρούνται από ξενοδοχεία- φαίνεται ότι οι αφίξεις από εξωτερικό ήταν 22.402, όταν οι αφίξεις από εσωτερικό ήταν 58.323. Οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις είναι 117.718 για τους τουρίστες από εξωτερικό και 155.242 από εσωτερικό.


Στοιχεία...............



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας, το 2008 προσγειώθηκαν συνολικά 504 τσάρτερ και αφίχθησαν 32.925 αλλοδαποί τουρίστες. Το αντίστοιχο νούμερο αφίξεων για το 2007 ήταν 51.359. Τα «σκήπτρα», ακόμα και τώρα, παρά τη χρεοκοπία της XL, κρατά η βρετανική αγορά. Για το 2008, από Μ. Βρετανία προσγειώθηκαν 274 τσάρτερ και αφίχθησαν 22.469 Βρετανοί τουρίστες. Ακολουθούν η Ολλανδία με 106 πτήσεις και 5.360 αφίξεις, η Νορβηγία με 56 τσάρτερ και 2.721 αφίξεις, η Τσεχία με 24 πτήσεις και 1.571 αφίξεις και η Αυστρία με 42 πτήσεις και 804 αφίξεις.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το 2008 προσγειώθηκαν 186 αεροταξί.
Επίσης, για το 2008- σύμφωνα με τα στοιχεία για αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών που καταχωρούνται από ξενοδοχεία- φαίνεται ότι οι αφίξεις από εξωτερικό ήταν 22.402, όταν οι αφίξεις από εσωτερικό ήταν 58.323. Οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις είναι 117.718 για τους τουρίστες από εξωτερικό και 155.242 από εσωτερικό. Δηλαδή, όπως είναι φυσιολογικό, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τους Έλληνες.
Για φέτος, πρώτοι σε επισκεψιμότητα εξακολουθούν να είναι οι Άγγλοι, ενώ αναμένονται ακόμα τσάρτερ από Ολλανδία, Τσεχία και Νορβηγία.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες
Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι οι αριθμοί θα μειωθούν κατά 25%, κυρίως εξαιτίας της πτώχευσης του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες πως επιχειρείται ανασυγκρότηση του συγκεκριμένου ομίλου.
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης μίλησε για μείωση εξαιτίας της παύσης των προγραμμάτων της XL και πρόσθεσε: «Οι πληρότητες με τις κρατήσεις που υπάρχουν είναι μειωμένες, ενώ είναι μειωμένα και τα ποσοστά των προκρατήσεων μέχρι σήμερα. Το κενό που δημιουργήθηκε από το βρετανικό γραφείο δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ υπάρχει μια μείωση και στις υπόλοιπες αφίξεις αλλοδαπών, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα πλέον για τη μεσαία κατηγορία τουριστών είναι ακριβή. Δεν είναι ο ενδεδειγμένος προορισμός. Γι’ αυτό και αρκετοί στρέφονται προς διακοπές εκτός ευρωζώνης. Αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις».
Κατά τον κ. Μανιάτη, οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι οι περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες στη Μεσσηνία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη φετινή περίοδο.
Από την πλευρά του, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας σημείωσε ότι η χρεοκοπία του βρετανικού γραφείου ελάττωσε κατά πολύ τον ξένο τουρισμό στη Μεσσηνία και από πέρυσι μείωσε τις κρατήσεις περίπου κατά 500 κλίνες: «Αν δεν υπήρχε αυτή η πτώχευση, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η απώλεια της εταιρείας, η οποία δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί από άλλα γραφεία. Είναι προγράμματα που στήνονται χρόνια, δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει επηρεάσει πολύ τη Μάνη και τη Φοινικούντα. Ένα μικρό ποσοστό έχει καλυφθεί από την ελληνική αγορά».
Ο κ. Τριγκιλίδας παρατήρησε ακόμη ότι είναι δύσκολο να καλυφθεί φέτος όλο το κενό, ωστόσο, η «νέα μεγάλη αγορά» που θα ανοίξει για τη Μεσσηνία, η ΠΟΤΑ, αναμένεται να καλύψει όλη τη «χασούρα» των προηγούμενων ετών.
Μεγάλη ανάσα για το νομό είναι και ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αυξάνεται σε περιοχές σαν τη Μεσσηνία που ο κόσμος δε χρειάζεται αρκετά χρήματα για ναύλα.

Νέες αγορές
Νέες αγορές για τη Μεσσηνία προσπαθεί να ανοίξει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής. Όπως σημείωσε η πρόεδρός της Αντωνία Μπούζα, η πτώχευση της XL επηρέασε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας και πρόσθεσε: «Η αγγλική αγορά έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση αυτή την περίοδο, αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη. Ευτυχώς ως νομός δεν ήμασταν απόλυτα εξαρτημένοι από την αγγλική εταιρεία και τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα, ως Επιτροπή, συνεχίζουμε να έχουμε μια παρουσία σε όλες τις χώρες από τις οποίες δεχόμασταν επισκέπτες. Και επειδή ακούω συνεχώς για “πολλές εκθέσεις” και “συγκρίσιμα αποτελέσματα”. Γίνεται προσέγγιση μιας αγοράς και μετά από 5ετία βλέπεις αν απέδωσε και αναλόγως αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις ή όχι. Είδαμε ότι η αγγλική αγορά συνεχίζει να είναι τροφοδότης της Μεσσηνίας. Η αυστριακή αγορά, που την είχαμε προσεγγίσει στο παρελθόν και ερχόταν μία πτήση τσάρτερ, ενώ πήγαινε αρκετά καλά, προχώρησε σε περικοπή. Σε συζητήσεις, όμως, που είχαμε μας είπαν ότι συνεχίζει να τους ενδιαφέρει η Μεσσηνία και θα επανέλθουν. Άρα τη συγκεκριμένη αγορά δεν πρέπει να την εξαιρέσουμε. Στην Κοπεγχάγη πήγαμε αρκετές φορές, είδαμε ότι δεν αποδίδει, το σταματήσαμε. Το άνοιγμα που κάναμε αυτό το διάστημα ήταν στις γερμανόφωνες γενικά χώρες. Πήγαμε σε 3 εκθέσεις και αυτό σημαίνει, επαφές, συνεννοήσεις και ενημέρωση. Στην Ιταλία έγινε παρουσίαση των μεσσηνιακών προϊόντων, κι έχουμε προσεγγίσει και αυτή την αγορά. Μέσω συνεργατών μας έχουμε δει την αγορά του Βελγίου και τη Ζυρίχη. Επίσης, με τα περιφερειακά τμήματα του ΕΟΤ στην Ευρώπη σχεδιάζουμε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Η Ρωσία είναι το μεγάλο στοίχημα, η οποία ήδη έχει κάνει άνοιγμα προς την περιοχή της Τριφυλίας, αλλά όχι οργανωμένα. Την παρουσία μας στις εκθέσεις πρέπει να τη συνεχίσουμε. Και η διαφήμιση ποτέ δεν είναι αρκετή. Βέβαια μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στον εσωτερικό τουρισμό, που παραδοσιακά στηρίζει τη Μεσσηνία».


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά κανόνια πέφτουν... Άυξηση - ρεκόρ των ακάλυπτων επιταγών...


Τί θα γίνει, πού θα πάει αυτή η κατάσταση... Έχουμε πιάσει πάτο ή υπάρχει και πιο κάτω;;;...

Για την δεινή οικονομική κατάσταση, γράφουμε, που κάθε μέρα χτυπά ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά...

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τειρεσίας αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και την ακόμη τραγικότερη στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες.............


Διαβάστε..........




Σε 271,4 εκατ.ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Απρίλιο, εμφανίζοντας αύξηση 12,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τειρεσίας Σε τεμάχια ανήλθαν σε 27.740 σημειώνοντας αύξηση 3,63%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία σημείωσαν αύξηση 220,33% και σε τεμάχια αύξηση 243,78%. Η συνολικά αξία των ακάλυπτων επιταγών για το πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε σε 984,1 εκατ.ευρώ και σε τεμάχια σε 98.245.


Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Απρίλιο σε 15,7 εκατ.ευρώ και σε τεμάχια 10.478, σημειώνοντας αντίστοιχα μείωση 14,17% και 11,61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 20% και 3,60% αντίστοιχα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 75,2 εκατ. ευρω και σε τεμάχια σε 44.499.





Διαβάστε Περισσότερα...

EUROVISION 2009 - GREECE - THIS IS OUR NIGHT - SAKIS ROUVAS -







Διαβάστε Περισσότερα...

Eurovision - Στον τελικό ο Σάκης, κληρώθηκε στην 8η θέση


Με εξέλιξη...θρίλερ, προκρίθηκε στον τελικό του Σαββάτου ο Σάκης Ρουβάς, που με την ερμηνεία του στο "This is our night" ξεσήκωσε το κοινό που κατέκλυσε το "Ολιμπίνσκι"! Η λέξη "Ελλάδα" κρύφτηκε πολύ καλά ...............

στις 9 πρώτες κάρτες και έκανε την εμφάνισή της, στην 10η και τελευταία, σκορπώντας την αγωνία στην ελληνική αποστολή! Ωστόσο, τελικά, τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Σάκης Ρουβάς, ένα εκ των φαβορί στον αυριανό τελικό, προκρίθηκε. Η βραδιά ήταν φαντασμαγορική με τους 19 διαγωνιζόμενους να τα δίνουν όλα για μια θέση στον τελικό! Έτσι, συμπληρώθηκε η 25άδα του Σαββάτου. Ο Έλληνας σούπερ σταρ τράβηξε την μπάμπουσκα με τον αριθμό "8" και έτσι θα εμφανιστεί 8ος στον αυριανό τελικό. Αποκλείστηκε, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου, η Χριστίνα Μεταξά για την Κύπρο.

Την αποθέωση γνώρισε ο Σάκης Ρουβάς τόσο από το κοινό που γέμισε το "Ολιμπίνσκι", όσο και από τους δημοσιογράφους όλων των χωρών, στη συνέντευξη Τύπου. Από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα, δεκάδες ελληνικές σημαίες υψώθηκαν και πολλοί τραγούδησαν στίχους από το "This is our night". Ο Έλληνας τραγουδιστής, εμφανώς ικανοποιημένος, ευδιάθετος και ήρεμος από το αποτέλεσμα της πρόκρισής του στον τελικό του Σαββάτου, χαμογελούσε και πόζαρε στους φωτογράφους όλων των ΜΜΕ της Ευρώπης, που ήθελαν να τον απαθανατίσουν.





Οι χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό από τον δεύτερο ημιτελικό είναι οι εξής:

1. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

2. ΚΡΟΑΤΙΑ

3. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

4. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

5. ΑΛΒΑΝΙΑ

6. ΜΟΛΔΑΒΙΑ

7. ΔΑΝΙΑ

8. ΕΣΘΟΝΙΑ

9. ΝΟΡΒΗΓΙΑ

10. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το τέλος του δεύτερου ημιτελικού, έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των χωρών που προκρίθηκαν στον τελικό, αλλά και η κλήρωση για να συμπληρωθεί η κατάταξη της 25άδας των χωρών που θα διαγωνιστούν το Σάββατο. Ο Σάκης Ρουβάς ρωτήθηκε από Σουηδό δημοσιογράφο, σχετικά με την γνωριμία του με τον Πρόεδρο της ρώσικης επιτροπής, Φίλιπ Κιρκόροφ και ο Έλληνας τραγουδιστής απάντησε: "Πολύς κόσμος γνώριζε για την συνεργασία που έχω με τον Φίλιπ Κιρκόροφ εδώ και πέντε χρόνια. Τον ευχαριστώ που έχει εκφράσει και δημόσια την στήριξή του σε μένα και στο τραγούδι, αλλά ξέρω ότι είναι επαγγελματίας και η φιλία μας δεν θα τον επηρεάσει στην ψήφο του". Λίγο πριν είχε προηγηθεί η κλήρωση, με τον Σάκη να επιλέγει το χαρτάκι με το νούμερο 8, για το οποίο -κρατώντας το πλάγια- ανέφερε χαριτολογώντας, ότι του έτυχε το "άπειρο".



Έτσι, λοιπόν, μετά και την κλήρωση, η σειρά του τελικού έχει ως εξής:

1. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

2. ΙΣΡΑΗΛ

3. ΓΑΛΛΙΑ

4. ΣΟΥΗΔΙΑ

5. ΚΡΟΑΤΙΑ

6. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

7. ΙΣΛΑΝΔΙΑ

8. ΕΛΛΑΔΑ

9. ΑΡΜΕΝΙΑ

10. ΡΩΣΙΑ

11. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

12. ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

13. ΜΟΛΔΑΒΙΑ

14. ΜΑΛΤΑ

15. ΕΣΘΟΝΙΑ

16. ΔΑΝΙΑ

17. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

18. ΤΟΥΡΚΙΑ

19. ΑΛΒΑΝΙΑ

20. ΝΟΡΒΗΓΙΑ

21. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

22. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

23. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

24. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

25. ΙΣΠΑΝΙΑ

Σώου έδωσε ο Νορβηγός, Αλεξάντερ Ρίμπακ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μιας και ήταν ο πρώτος που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι υπεύθυνοι της συνέντευξης Τύπου του ευχήθηκαν χρόνια πολλά και μάλιστα παρότρυναν τους δεκάδες δημοσιογράφους να του τραγουδήσουν κιόλας! Μία πανέμορφη Ρωσίδα δημοσιογράφος έδωσε ως δώρο στον Νορβηγό, ένα βίντεο με ευχές από την γιαγιά του! Ο Ρίμπακ σηκώθηκε από την καρέκλα του και έτρεξε προς την δημοσιογράφο, πήρε το δώρο του, την φίλησε, φωτογραφήθηκε μαζί της, ενώ αργότερα μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για την ομορφιά των γυναικών στη Ρωσία. Πολύ εκδηλωτική ήταν και η Ουκρανή, Σβετλάνα Λόμποντα, η οποία ανέβηκε στο τραπέζι και τραγούδησε το κομμάτι της, "Be my Valentine"!

ΕΡΤ



Διαβάστε Περισσότερα...

Χτυποκάρδια στα θρανία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις!!! Παιδιά, χαλαρά και καλή επιτυχία!!!


Χτυποκάρδια στα θρανία από σήμερα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας............




Από φέτος η εξέταση του μαθήματος τροποποιείται, καθώς αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας της παραγωγής κειμένου που ζητείται από τους υποψηφίους, μειώνεται δηλαδή κατά 10 μονάδες (θα βαθμολογείται με 40) στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων (εφ εξής θα βαθμολογούνται με 35 μονάδες).



Οι φετινές εξετάσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου.


Παιδιά, χαλαρά και καλή επιτυχία!!!


Διαβάστε Περισσότερα...