Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!


Η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της Κυπαρισσίας, παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στην Κυπαρισσία από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ Αργ. Καλλιανιώτη..............

Στη μελέτη σκοπιμότητας, μεταξύ άλλων, αναγράφονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής με το κυριότερου ατού να είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή υπάρχει ο κύριος Λειμώνας ποσειδωνίας στην Πελοπόννησο.

Η περιοχή επηρεάζεται κυρίως από νοτιοδυτικούς ανέμους, ενώ σχετικά με τα ρεύματα, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτά είναι βόρεια τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και αντίστροφα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Στην περιοχή συναντάται ένα «τοπικό», λευκού χρώματος, ψαράκι που ζει στην παράκτια ζώνη, στα 5μ.

Σκοπός της δημιουργίας τεχνητού υφάλου είναι, η αναβάθμιση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η αύξηση της αλιεύσιμης βιομάζας, η δημιουργία καταφυγίου για ειδικές κατηγορίες θαλάσσιων οργανισμών και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Όπως είπε ο κ. Καλλιανιώτης οι τεχνητοί ύφαλοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τους προστατευτικούς, τους παραγωγικούς, τους αναψυχής και αυτούς με συνδυασμό δράσεων.

Πριν τη δημιουργία Τ.Υ. λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και κοντά στον τεχνητό ύφαλο πρέπει να υπάρχει φυσικός. Στην περιοχή που προτείνεται, υπάρχει κοντά φυσικός ύφαλος στο «Σανί».

Για τη χωροθέτηση ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι και ο τεχνητός ύφαλος θα δημιουργηθεί σε θαλάσσια έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε βάθος 20 με 37 μέτρα, 1,7 χλμ Βόρεια της πόλης της Κυπαρισσίας και 3 χλμ από τον Αρκαδικό ποταμό, ενώ τα μπλόκια θα ποντιστούν σε έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, προτείνοντας 3 τύπους στοιχείων για τον τεχνητό ύφαλο.

Για την ωρίμανση του έργου απαιτούνται να γίνουν, ωκεανογραφική μελέτη (12μηνη), ιχθυολογική – αλιευτική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη λιμενικών έργων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,2 εκατομ. ευρώ.




*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"