Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

«Ο στραγγαλισμός του θεσμού των Λαϊκών Αγορών» - Λαϊκές Αγορές εκτός ελέγχου.


«Καταστρατήγηση της νομοθεσίας» της σχετικής με τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καταγγέλλει το Σωματείο Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας «Άγιος Φανούριος», σε ό,τι αφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι Λαϊκές Αγορές της Καλαμάτας.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, μάλιστα, με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο, στηρίζουν πλήρως τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές της Καλαμάτας, επισημαίνουν τις πολλαπλές παραβάσεις στη διοίκηση και λειτουργία τους και μιλούν για «καταφανέστατο στραγγαλισμό του θεσμού των Λαϊκών Αγορών».



«Ανθεί» το παραεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός....................



Η «ΕΠΙ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας «Άγιος Φανούριος», κ. Σταύρο Πανουσόπουλο, προκειμένου να μας εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Καλαμάτα και να μας καταθέσει τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών της πόλης. Σημειώνουμε ότι, η Λαϊκή Αγορά Αγίας Τριάδας είναι βιοτεχνική, σε αντίθεση με την Κεντρική Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας, που είναι αποκλειστικά αγορά μαναβικής.

«Η νομοθεσία είναι σαφής», μας είπε ο κ. Πανουσόπουλος. «Σύμφωνα με τον νόμο, οι αγορές - βιοτεχνική και αγορά μαναβικής - θα έπρεπε να λειτουργούν μαζί και τις ίδιες ώρες. Αυτό που ζητάμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι αυτονόητο. Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου».

«Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των Λαϊκών Αγορών εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει αυτό. Στις Λαϊκές Αγορές της πόλης μας επεμβαίνει αυθαίρετα η ΑΔΕΚ (σ.σ. Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας), ενώ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Μόνο η Νομαρχία και η Διεύθυνση Εμπορίου θα έπρεπε να εμπλέκονται. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος από την εγκεκριμένη Αρχή, ειδικά στην περίπτωση της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Τριάδας, όπου υπάρχει μεγάλο παραεμπόριο και αθέμιτος ανταγωνισμός», εξακολούθησε ο κ. Πανουσόπουλος.

«Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου», πέρασε στις διεκδικήσεις του Σωματείου του ο πρόεδρος. «Ζητάμε να φύγει η Λαϊκή Αγορά από την Αγία Τριάδα και όπως ορίζει η νομοθεσία οι δυο αγορές να λειτουργούν μαζί, στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ημέρες. Ζητάμε να υπάρχει εντατικός έλεγχος, ώστε να καταπολεμηθεί η παρανομία και να παύσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το παραεμπόριο. Στην Αγία Τριάδα η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά είναι απελπιστική. Η ΑΔΕΚ εισπράττει χρήματα από συγκεκριμένους επαγγελματίες. Ζητάμε από τη Νομαρχία να επέμβει και να αναλάβει τον ρόλο της».



«Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση»

Τα Περιφερειακά Συμβούλια Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, από την πλευρά τους, δεν «μασάνε» τα λόγια τους σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών της Καλαμάτας. Στην επιστολή τους προς τον υφυπουργό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός τους, κ. Κωνσταντίνος Πανάγαινας, αναφέρουν:

«Κύριε Υπουργέ, Στην τελευταία 5ετία έχουμε ενημερώσει αρμοδίως πολλές φορές, ότι στον Νομό Μεσσηνίας γίνεται καταστρατήγηση της νομοθεσίας, για τη διοίκηση και λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

Πέραν του γεγονότος ότι, στην πόλη της Καλαμάτας, που έχει περί τις 80.000 κατοίκους, λειτουργεί μιάμιση Λαϊκή Αγορά (2 ημέρες προϊόντα γης και θάλασσας και 1 βιοτεχνικά προϊόντα), σε ξεχωριστούς χώρους (ιδιοκτησία του Δήμου) και σε διαφορετικές ημέρες.

Ο στραγγαλισμός του θεσμού των Λαϊκών Αγορών είναι καταφανέστατος. Έχουν γίνει δεκάδες παραστάσεις στην εκεί Νομαρχία, καθώς και με τον ίδιο τον κύριο Νομάρχη.

Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις τίποτα δεν άλλαξε. Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το αποκορύφωμα είναι το γεγονός ότι, η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας δεν εποπτεύει τον χώρο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και αυτό γίνεται από υπάλληλο του Δήμου αναρμοδίως και παρανόμως.

Στη Λαϊκή Αγορά των βιοτεχνικών προϊόντων που γίνεται κάθε Πέμπτη, έγιναν αλλαγές και τοποθετήσεις πωλητών από τον εν λόγω υπάλληλο κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες από το οικείο Σωματείο, οι οποίοι δέχθηκαν χυδαία επίθεση από τους πωλητές εκείνους (ευνοημένους) που τοποθετήθηκαν σε περίοπτες θέσεις.

Επειδή το οικείο Σωματείο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για σωρεία παραβάσεων του καθ' ύλην αρμόδιου Φορέα Διοίκησης και Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και οπωσδήποτε αυτές οι διεργασίες είναι χρονοβόρες, παρακαλούμε θερμά, όπως παρέμβετε, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις στους εκεί αρμόδιους και υπεύθυνους, γιατί φοβούμεθα ότι θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"