Συνεχώς μειούμενη είναι τα τελευταία δύο χρόνια η άφιξη στη Μεσσηνία τουριστών από χώρες του εξωτερικού, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, που θα «πληρώσει ακριβά» τη χρεοκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου XL.
Κατά το 2008, σε σύγκριση με το 2007, παρατηρήθηκε μείωση άφιξης τσάρτερ στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας κατά 35%, ενώ φέτος αναμένεται σε σχέση με πέρυσι περαιτέρω μείωση κατά περίπου 25%. Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη Μεσσηνία θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 60%!
Επίσης, για το 2008- σύμφωνα με τα στοιχεία για αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών που καταχωρούνται από ξενοδοχεία- φαίνεται ότι οι αφίξεις από εξωτερικό ήταν 22.402, όταν οι αφίξεις από εσωτερικό ήταν 58.323. Οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις είναι 117.718 για τους τουρίστες από εξωτερικό και 155.242 από εσωτερικό.
Στοιχεία...............
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας, το 2008 προσγειώθηκαν συνολικά 504 τσάρτερ και αφίχθησαν 32.925 αλλοδαποί τουρίστες. Το αντίστοιχο νούμερο αφίξεων για το 2007 ήταν 51.359. Τα «σκήπτρα», ακόμα και τώρα, παρά τη χρεοκοπία της XL, κρατά η βρετανική αγορά. Για το 2008, από Μ. Βρετανία προσγειώθηκαν 274 τσάρτερ και αφίχθησαν 22.469 Βρετανοί τουρίστες. Ακολουθούν η Ολλανδία με 106 πτήσεις και 5.360 αφίξεις, η Νορβηγία με 56 τσάρτερ και 2.721 αφίξεις, η Τσεχία με 24 πτήσεις και 1.571 αφίξεις και η Αυστρία με 42 πτήσεις και 804 αφίξεις.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το 2008 προσγειώθηκαν 186 αεροταξί.
Επίσης, για το 2008- σύμφωνα με τα στοιχεία για αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών που καταχωρούνται από ξενοδοχεία- φαίνεται ότι οι αφίξεις από εξωτερικό ήταν 22.402, όταν οι αφίξεις από εσωτερικό ήταν 58.323. Οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις είναι 117.718 για τους τουρίστες από εξωτερικό και 155.242 από εσωτερικό. Δηλαδή, όπως είναι φυσιολογικό, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τους Έλληνες.
Για φέτος, πρώτοι σε επισκεψιμότητα εξακολουθούν να είναι οι Άγγλοι, ενώ αναμένονται ακόμα τσάρτερ από Ολλανδία, Τσεχία και Νορβηγία.
Ταξιδιωτικοί πράκτορες
Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι οι αριθμοί θα μειωθούν κατά 25%, κυρίως εξαιτίας της πτώχευσης του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες πως επιχειρείται ανασυγκρότηση του συγκεκριμένου ομίλου.
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης μίλησε για μείωση εξαιτίας της παύσης των προγραμμάτων της XL και πρόσθεσε: «Οι πληρότητες με τις κρατήσεις που υπάρχουν είναι μειωμένες, ενώ είναι μειωμένα και τα ποσοστά των προκρατήσεων μέχρι σήμερα. Το κενό που δημιουργήθηκε από το βρετανικό γραφείο δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ υπάρχει μια μείωση και στις υπόλοιπες αφίξεις αλλοδαπών, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα πλέον για τη μεσαία κατηγορία τουριστών είναι ακριβή. Δεν είναι ο ενδεδειγμένος προορισμός. Γι’ αυτό και αρκετοί στρέφονται προς διακοπές εκτός ευρωζώνης. Αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις».
Κατά τον κ. Μανιάτη, οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι οι περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες στη Μεσσηνία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη φετινή περίοδο.
Από την πλευρά του, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας σημείωσε ότι η χρεοκοπία του βρετανικού γραφείου ελάττωσε κατά πολύ τον ξένο τουρισμό στη Μεσσηνία και από πέρυσι μείωσε τις κρατήσεις περίπου κατά 500 κλίνες: «Αν δεν υπήρχε αυτή η πτώχευση, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η απώλεια της εταιρείας, η οποία δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί από άλλα γραφεία. Είναι προγράμματα που στήνονται χρόνια, δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει επηρεάσει πολύ τη Μάνη και τη Φοινικούντα. Ένα μικρό ποσοστό έχει καλυφθεί από την ελληνική αγορά».
Ο κ. Τριγκιλίδας παρατήρησε ακόμη ότι είναι δύσκολο να καλυφθεί φέτος όλο το κενό, ωστόσο, η «νέα μεγάλη αγορά» που θα ανοίξει για τη Μεσσηνία, η ΠΟΤΑ, αναμένεται να καλύψει όλη τη «χασούρα» των προηγούμενων ετών.
Μεγάλη ανάσα για το νομό είναι και ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αυξάνεται σε περιοχές σαν τη Μεσσηνία που ο κόσμος δε χρειάζεται αρκετά χρήματα για ναύλα.
Νέες αγορές
Νέες αγορές για τη Μεσσηνία προσπαθεί να ανοίξει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής. Όπως σημείωσε η πρόεδρός της Αντωνία Μπούζα, η πτώχευση της XL επηρέασε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας και πρόσθεσε: «Η αγγλική αγορά έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση αυτή την περίοδο, αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη. Ευτυχώς ως νομός δεν ήμασταν απόλυτα εξαρτημένοι από την αγγλική εταιρεία και τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα, ως Επιτροπή, συνεχίζουμε να έχουμε μια παρουσία σε όλες τις χώρες από τις οποίες δεχόμασταν επισκέπτες. Και επειδή ακούω συνεχώς για “πολλές εκθέσεις” και “συγκρίσιμα αποτελέσματα”. Γίνεται προσέγγιση μιας αγοράς και μετά από 5ετία βλέπεις αν απέδωσε και αναλόγως αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις ή όχι. Είδαμε ότι η αγγλική αγορά συνεχίζει να είναι τροφοδότης της Μεσσηνίας. Η αυστριακή αγορά, που την είχαμε προσεγγίσει στο παρελθόν και ερχόταν μία πτήση τσάρτερ, ενώ πήγαινε αρκετά καλά, προχώρησε σε περικοπή. Σε συζητήσεις, όμως, που είχαμε μας είπαν ότι συνεχίζει να τους ενδιαφέρει η Μεσσηνία και θα επανέλθουν. Άρα τη συγκεκριμένη αγορά δεν πρέπει να την εξαιρέσουμε. Στην Κοπεγχάγη πήγαμε αρκετές φορές, είδαμε ότι δεν αποδίδει, το σταματήσαμε. Το άνοιγμα που κάναμε αυτό το διάστημα ήταν στις γερμανόφωνες γενικά χώρες. Πήγαμε σε 3 εκθέσεις και αυτό σημαίνει, επαφές, συνεννοήσεις και ενημέρωση. Στην Ιταλία έγινε παρουσίαση των μεσσηνιακών προϊόντων, κι έχουμε προσεγγίσει και αυτή την αγορά. Μέσω συνεργατών μας έχουμε δει την αγορά του Βελγίου και τη Ζυρίχη. Επίσης, με τα περιφερειακά τμήματα του ΕΟΤ στην Ευρώπη σχεδιάζουμε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Η Ρωσία είναι το μεγάλο στοίχημα, η οποία ήδη έχει κάνει άνοιγμα προς την περιοχή της Τριφυλίας, αλλά όχι οργανωμένα. Την παρουσία μας στις εκθέσεις πρέπει να τη συνεχίσουμε. Και η διαφήμιση ποτέ δεν είναι αρκετή. Βέβαια μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στον εσωτερικό τουρισμό, που παραδοσιακά στηρίζει τη Μεσσηνία».
Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ του καιρού με καταιγίδες και χιόνια μέχρι τα Χριστούγεννα...
Πριν από 40 δευτερόλεπτα