Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Συνάντηση με Κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα και πολιτικοαυτοδιοικητικούς παράγοντες χθες στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης...


Συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και εκπροσώπους Κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρης Δράκος, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Βουλευτής ΝΔ νομού Ηλείας κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Χαλκιδικής κ. Βασίλης Πάππας, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η πρώην Βουλευτής ΝΔ Νομού Μαγνησίας κ. Ζέτα Μακρή, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Φθιώτιδας κ. Τόνια Αντωνίου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μαγνησίας κ. Κώστας Καρτάλης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοκαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.




Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε:


«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ξεκινήσαμε τον ουσιαστικό διάλογο με τον κλάδο των κτηνοτρόφων. Ο διάλογος αυτός συνεχίστηκε και σήμερα με αυτήν την επικιδομοιτική και κυρίως χρήσιμη συζήτηση που κάναμε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Είναι αποφασή μας κυρίως όμως με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να στηρίξουμε την κτηνοτροφία δομικά και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες του κλάδου. Το πλέγμα των δράσεων για την κτηνοτροφία έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται, με την υπογραφή συγκεκριμένων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, Αγορανομικών Διατάξεων και Νομοθετικών Ρυθμίσεων που αφορούν καίρια ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους μας όπως:


Η τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος, μέτρα ελέγχου της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας των κρεάτων αυτών, καθώς και καθορισμός των υπόχρεων καταβολής ειδικής εισφοράς κρέατος (ΦΕΚ 631Β/03.04.2009)


Αναγραφόμενα στοιχεία σχετικά με την καταγωγή-προέλευση του κρέατος στις ετικέτες ζυγιστικών κατά τη λιανική πώληση κρέατος και μέτρα ελέγχου επιχειρήσεων πώλησης κρέατος (ΦΕΚ 631Β/03.04.2009)


Καθορισμός της διαδικασίας καταβολής και είσπραξης της εισφοράς για το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε ή τρίτες χώρες βάσει του άρθρου 13 παρ. 3 του Ν. 3698/2008


Η μείωση του ΕΤΑΚ για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις προτείνεται για τους κατά κύριον επάγγελμα κτηνοτρόφους και αφορά όλες τις εγκαταστάσεις-κτίσματα που είναι απαραίτητα για την άσκηση της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας (π.χ. εγκαταστάσεις, αποθήκες στάβλοι κα.α) σε 1/1000.


Υπογράφηκε η υπ’αριθμόν 5/2009 Αγορανομική Διάταξη, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αναγραφή ενδείξεων προέλευσης πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα διάφορα είδη γάλακτος στα ράφια καταστημάτων λιανικής.


Καθορισμός των ορίων της περιοχής για της υπό ίδρυση κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε σχέση με τους υδάτινους πόρους βάσει του σημείου γ της παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 3698/2008


Θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της κοινοτικής κλίμακας κατάταξης των σφαγίων βοειδών, καθώς και την κοινοποίηση των σχετικών τιμών παραγωγού σε εφαρμογή του κανονισμού 1249/2008 (ΦΕΚ 631Β’/03.04.2009)».


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παρακάτω θέματα:


Η προαιρετική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ» για το βόειο-μοσχαρίσιο κρέας


Ανάγλυφη σφραγίδα στο τυρί φέτα


Επέκταση της εφαρμογής της ΚΥΑ για τα μηνιαία ισοζύγια κρέατος και στο κρέας των πουλερικών


Διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα


Διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Απασχόλησης για την τροποποίηση υπάρχουσας νομοθεσίας για τους εργαζόμενους αλλοδαπούς εργάτες σε βοοτροφικές επιχειρήσεις στο καθεστώς των εργατών γης


Διερέυνηση και διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών της δυνατότητας αύξησης επιστροφής ΦΠΑ και επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους κτηνοτρόφους


Τέλος ο Υφυπουργός, για το φλέγον θέμα των αδειών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επεσήμανε ότι: «Βρισκόμαστε ήδη σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την τροποποίηση της έκδοσής αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών επιχειρήσεων εξετάζοντας τρεις πιθανές λύσεις. Με την ολοκλήρωση της τροποποίησης θα δώσουμε λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του κλάδου καθώς δημιουργείται πρόβλημα από το 2010 ακόμα και με την είσπραξη των ενισχύσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, πέραν των όποιων περιβαντολλογικών οχλήσεων. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει σήμερα ο Ευρωπαίος Πολίτης, στη χώρα μας προσπαθούμε σκληρά για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Οι κτηνοτρόφοι εξέθεσαν τα αιτήματά τους, τα οποία και υποστήριξε ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Ο κ. Δράκος επισήμανε ότι πέραν της δίκαιας οικονομικής τους ενίσχυσης, λόγω του ότι ασκούν το επάγγελμά τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αφενός και λόγω της οικονομικής κρίσης και των κλιματολογικών συνθηκών που αντιμετώπισαν αφετέρου, επιβάλλεται να στηριχθεί ο ευαίσθητος αυτός κλάδος της κτηνοτροφίας για πολύ σημαντικούς λόγους.

Στη συνέχεια ο νομάρχης ζήτησε την μείωση της γραφειοκρατίας για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και την οικονομική ενίσχυση της διαδικασίας αυτής μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Δράκος, προέβαλε και το πρότυπο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των ποιμνιοστασίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων γενικότερα. Στη συνέχεια, επί των θεμάτων αυτών τοποθετήθηκε ο υφυπουργός, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μεσσηνίας, κ. Κωνσταντίνος Γυφτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι έφυγαν από τη συνάντηση προβληματισμένοι, διότι δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου για τα αιτήματά τους.