Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ο Μανώλης Μητσιάς την Κυριακή στα Φιλιατρά


Συναυλία στα Φιλιατρά θα δώσει το βράδυ της Κυριακή ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο Μανώλη Μητσιάς..........

είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους ερμηνευτές μας και ο μοναδικός Έλληνας τραγουδιστής με τόσο ευρύρεπερτόριο, αφού είχε την τύχη, να του εμπιστευτούν τα αριστουργήματά τους οιμεγαλύτεροι συνθέτες και ποιητές της χώρας μας. Έχοντας εκφράσει από σκηνήςαλλά και στη δισκογραφία του το σύνολο σχεδόν της σύγχρονης ελληνικής μουσικήςκαι ποιητικής δημιουργίας, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, ενώ οι ερμηνείεςτου χαρακτηρίζονται κλασικές και ιστορικές.


Ταυτόχρονα τόσο η βυζαντινή μουσική του παιδεία, όσο και ησυνεχής και συνεπής ενασχόλησή του με τη δημοτική μουσική μας παράδοση,υπογραμμίζουν αυτή τη μοναδικότητα, συνθέτοντας ένα έργο σπάνιο και πλήρες,στηριγμένο στην υψηλή αισθητική και ποιότητα. Το πρόγραμμα λοιπόν της συναυλίαςδεν είναι παρά μία ευχάριστη και νοσταλγική περιπλάνηση, ξεκινώντας απ' τις ρίζεςτης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της χώρας μας και φθάνοντας στουςδρόμους που χάραξαν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί.

Βυζαντινοί ύμνοι, Δημοτικά τραγούδια και βέβαια ημελοποιημένη ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, ΜανώληΑναγνωστάκη, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, ΛευτέρηΠαπαδόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου, σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη,Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, ΆκηΠάνου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Απόστολου Καλδάρα, Σταμάτη Κραουνάκη,Μάνου Λοίζου, Χρήστου Λεοντή και πολλών άλλων εξ' ίσου σπουδαίων καιεμπνευσμένων δημιουργών.





Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Πέτρος Γαϊτάνος αύριο στην Αρσινόη


Συναυλία στην Αρσινόη Μεσσηνίας θα δώσει αύριο στις 8:30 το βράδυ ο Πέτρος Γαϊτάνος...........

Την εκδήλωση οργανώνουν ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” με την συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.







Διαβάστε Περισσότερα...

Συναυλία του Κώστα Μακεδόνα απόψε στο Κάστρο της Καλαμάτας


Συναυλία στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας θα δώσει απόψε, στις 9.30, ο Κώστας Μακεδόνας.
Ο γνωστός τραγουστιστής..............


θα ερμηνεύσει μεγάλες επιτυχίες από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού (Θεοδωράκης Χατζιδάκις , Κραουνάκης Νικολόπουλος…)
Μαζί του, η Χρυσούλα Στεφανάκη, η Σαβέρια Μαργιολά και πολυμελής Ορχήστρα.





Διαβάστε Περισσότερα...

"Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι" της Κάρμεν Ρουγγέρη τη Δευτέρα στην Κυπαρισσία.


Η θεατρική μεταφορά του παραμυθιού "Η χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι" που έχει γίνει με τον ξεχωριστό τρόπο της Κάρμεν Ρουγγέρη, με πολλές εκπλήξεις, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, με υπέροχες χορογραφίες, με πολλά μηνύματα χωρίς διδακτισμό και συγχρόνως με πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρων μικρών και μεγάλων παρουσιάζεται το βράδυ της Δευτέρας στην Κυπαρισσία..............


Η μουσική είναι βασισμένη πάνω σε υπέροχες μελωδίες του Φραντς Σούμπερτ οι οποίες χρησιμοποιούνται άλλες ατόφιες και άλλες παραλλαγμένες έτσι ώστε τα παιδιά να κάνουν μια ωραία γνωριμία με τον θαυμάσιο αυτό συνθέτη.

Τα σκηνικά της παράστασης μας μεταφέρουν μαγικά στο παλάτι, στο αδαμαντωρυχείο όπου εργάζονται οι 7 νάνοι, στο δάσος, άλλα και στο σπιτάκι των 7 νάνων με ένα ξεχωριστό τρόπο όπου οι φωτισμοί θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Τα κουστούμια είναι πολύχρωμα και παραμυθένια σαν να έχουν ξεκολλήσει από όμορφα εικονογραφημένα παραμύθια.

Μια παράσταση με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη
και των συνεργατών της, γεμάτη αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Βάγια της Χιονάτης θα αναλάβει να μας διηγηθεί το παραμύθι.
Ζώντας χρόνια μέσα στο παλάτι και γνωρίζοντας τα πράγματα από κοντά, θα αναλάβει να μας μεταφέρει σε προηγούμενα χρόνια,
όταν υπηρετούσε τον βασιλιά Καλό και τη βασίλισσα Κακή.
Θα μας διηγηθεί πως γεννήθηκε η Χιονάτη
Πως έχασε τη μητέρα της
Πως εγκαταστάθηκε μια καινούργια βασίλισσα στο παλάτι
Πως μεγάλωσε η βασιλοπούλα
Πως απόκτησε το μαγικό καθρέφτη η κακιά βασίλισσα
Πώς θύμωσε η τελευταία και διέταξε να εξαφανίσουν την μικρή Χιονάτη
Πως εκείνη βρήκε το σπιτάκι των 7 νάνων
Πως η βασίλισσα από μια κακιά στιγμή βρέθηκε μπροστά στους 7 νάνους
Πως θύμωσε και τους μετέτρεψε σε 7 ψηλούς... νάνους
Πως πως....
Τέλος το παραμύθι αυτό θα μας δείξει ξεκάθαρα πως το κακό δεν μπορεί να καταστρέψει ό,τι είναι αληθινό και ωραίο


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Κείμενο-σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσικήδιασκευή-σύνθεση πάνω σε μελωδίες του Φ. Σούμπερτ:

Γιάννης Μακρίδης
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική Διδασκαλία Χρύσα Οικονομάκη
Β. Σκηνοθέτη Ανθούλα Πατηνιωτάκη
Β. Ενδυματολόγου Κατερίνα Καρακάλου

HΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά) :

Δαυλού Ανδρομάχη, Καρακατσάνη Ευαγγελία, Κομπόγιωργας Αλέξανδρος, Λάζαρης Γιάννης, Μαυρίδης Σταύρος, Νικολάου Γιάννης, Πανταζίδου Νέλλη, Πετρόπουλος Θοδωρής, Πολιτάκης Γιάννης, Ροζάκη Μαριαλένα, Τζανοκωστάκης Κωστής, Χατζάς Άγγελος





Διαβάστε Περισσότερα...

Οινογνωσία παράλληλα με το Παζάρι Αντικών και Παλιών Αντικειμένων.


Τετραήμερο οινογνωσίας των τοπικών οίνων και αποσταγμάτων ξεκινά από σήμερα, παράλληλα με το Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων, στη Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ένα καταπράσινο κήπο, στη καρδιά του παλιού Σταυροπάζαρου..............

Ο συσχετισμός(concept) Κρασί- Παλιά Πόλη –Παλιά Αγορά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την δημιουργία φιλοσοφίας ανάπτυξης οινικής τοπικής ταυτότητας.
Τα τοπικά κρασιά και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες της περιοχής δίνουν αξιόλογα και δυνατά κρασιά και σοβαροί οινοποιοί τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στο υπέροχο περιβάλλον της Τριφυλίας.
Είναι γνωστό ότι το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα της περιοχής δίνουν ανέκαθεν σημαντικές παραγωγές κρασιών σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα.
Πολλές άλλωστε «ετικέτες» από τις παραγωγές αυτές έχουν επιτύχει σημαντικές εξαγωγές.
Εννέα οινοποιοί και αποσταγματοποιοί συμμετέχουν στην πρώτη, σοβαρή, μαζική και απόλυτα οργανωμένη προσπάθεια που πραγματοποιείται στη Κυπαρισσία.
Το σκεπτικό αυτής της προσπάθειας είναι να αναδειχθεί ο εξαίρετος αμπελώνας της Τριφυλιακής γης και να πάρει την θέση που του αρμόζει στο Ελληνικό οινικό κοινό, με αποτελέσματα θετικά όχι μόνο για τους οινοποιούς αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία.
Οι εννέα συμμετέχουσες εταιρίες είναι:
Διονύσια Κελάρια(Νταραίος)
Κτήμα Αποστολόπουλου
Κτήμα Δερέσκου
Κτήμα Παναγιωτόπουλου
Κτήμα Τσώλη
Κτήμα Φράγκου
Οινεμπορική Πατσούρος
Συνεταιρισμός «ΝΕΣΤΩΡ»
Ψαρραίος

Στο χώρο της οινογνωσίας θα διαμορφωθούν κατάλληλα booths ώστε το κοινό να έρχεται εύκολα σε επαφή με την φιλοσοφία κάθε οινοποιού-παραγωγού.

Η «περιήγηση» στον Τριφυλιακό αμπελώνα θα ξεκινάει κάθε βράδυ μετά τις 8.30 και οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γευτούν τους τοπικούς οίνους και συγχρόνως να ενημερωθούν για την τοπική καλλιέργεια και δραστηριότητα.

Παράλληλα θα υπάρχει και το κατάλληλο συνοδευτικό έδεσμα που απαιτείται, μέσω catering που θα προσφέρει ως χορηγός το νέο εκλεκτό κατάστημα «άρτυμα» του κ. Χρόνη Χρονόπουλου.

Δύο ακόμη χορηγοί, τα Διονύσια Κελάρια στη Κυπαρισσία και η κάβα « ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ» του Τάσου Ψυχογιού στους Γαργαλιάνους θα υποστηρίξουν την εκδήλωση.




Διαβάστε Περισσότερα...

Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.


Υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες λειτουργεί από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας

Το παζάρι είναι............


το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία και αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας αφού η εμβέλειά του είναι πανελλαδική και όχι τοπική.
Στο παζάρι λειτουργούν 26 περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.
Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων και όχι μόνο στο παζάρι υπάρχουν και πωλούνται παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα. Μια βόλτα στο περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι με την όμορφη ατμόσφαιρα και τις καθημερινές εκπλήξεις, τις ωραίες αγορές και το πνεύμα του παζαριού αποτελεί πραγματικά μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Ακόμη ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει την ατμόσφαιρα της αμφιθεατρικής Παλιάς Πόλης με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο και το κάστρο που εποπτεύει από το ύψος του όλη την περιοχή και τη θάλασσα.
Επίσης, πολλά ενδιαφέροντα δρώμενα περιμένουν τους επισκέπτες του παζαριού τις 4 μαγικές βραδιές στο καλντερίμι, όπως παρασκευή παραδοσιακού παγωτού, γευσιγνωσίες τοπικών οίνων, σερβίρισμα καρπουζιού αλα Ιταλικά κ.α.
Παράλληλα μια έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέματα από την Παλιά Πόλη και μόνο θα λειτουργεί στο Λαογραφικό Μουσείο «Κωστής Παλαμάς», στο κάστρο.

Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.




Διαβάστε Περισσότερα...

«Γιορτή του κολοκυθιού» το Σάββατο στην Πελεκανάδα.


"Γιορτή του κολοκυθιού" διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Πελεκανάδας στο Νομό Μεσσηνίας στις 8 το βράδυ του Σαββάτου.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι..............


να προβληθούν αφ’ ενός η συμβολή του κολοκυθιού στη μεσογειακή διατροφή και στη γαστρονομία και αφ’ ετέρου τα πλεονεκτήματα της ορθολογικής διαχείρισης της καλλιέργειάς του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Πελεκανάδας με τους εξής ομιλητές: Ιωάννα Γραμματικοπούλου γεωπόνο, Αριστέα Γαζούλη διαιτολόγο, Αριστείδη Παπανικολάου γεωπόνο Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Ιωάννη Λύρα εκπαιδευτικό, βιολόγο και Θεόδωρο Βλάχο, σεφ του Μαιευτηρίου «Ιασώ». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πάρεδρος του Δ.Δ. Πελεκανάδας Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος.

Μετά τις ομιλίες θα προσφερθεί μπουφές με φαγητά από τις γυναίκες του συλλόγου

Και με κύριο συστατικό το κολοκύθι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μεσσηνίας, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας (ΟΠΑΝΑΜ) και την οικονομική συμπαράσταση του Δήμου Αριστομένη.





Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεχίζει δυνατά και ασυμβίβαστα το troktiko!



Τί έγινε ρε παιδιά?

Χρονιάρα μέρα χτες, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είχαμε χαρές και λύπες στη γειτονιά μας και "χάσαμε" λίγο τα επεισόδια...

Τί ήταν αυτό με το troktiko?...

Η φασιστική απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας των blogs, "ρίχνωντας" το πρώτο blog προκάλεσε "σεισμό" πολλών ρίχτερ που κουνήθηκε το σύμπαν όλο!

Το troktiko όμως, είναι εδώ. Όρθιο και Δυνατό.

Και συνεχίζει Δυνατά και Ασυμβίβαστα!









Διαβάστε Περισσότερα...