Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Μαύρα Μεσάνυχτα!...

.
.
.






.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Άνω Μεσσηνία - Δίκαιη αποζημίωση ζητούν οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί.



Αναφορά-ψήφισμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκο Κοντό απέστειλε ομάδα πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών από την Άνω Μεσσηνία, που τα ελαιοπερίβολά τους κάηκαν από την πυρκαγιά της Αρκαδίας, που «μπήκε» στη Μεσσηνία στις 25 Αυγούστου 2007.


Οι παραγωγοί, 20 τον αριθμό, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Συκικής Θάνο Πουλόπουλο, ζητούν δίκαιη αποζημίωση τόσο για την απώλεια παραγωγής όσο και για την ανασύσταση των ελαιοπεριβόλων τους, που κάηκαν και δεν τους αποφέρουν εισόδημα.

Η αναφορά κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Πα.Σο.Κ., τους βουλευτές της Μεσσηνίας, το γεν. γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ, το νομάρχη Μεσσηνίας, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον αρμόδιο αντινομάρχη.
Σημειώνεται πως η αναφορά αυτή επεδόθη και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, που ήρθε πρόσφατα στη Μεσσηνία.

Τα αιτήματα των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών έχουν ως εξής:

«1. Να δοθεί αποζημίωση για απώλεια παραγωγής 12 κιλά λάδι τουλάχιστον για κάθε ένα (1) κατεστραμμένο ελαιόδενδρο αφού η παραγωγή ενός ελαιοδένδρου ανέρχεται σε 10-50 κιλά λάδι και για μία επταετία τουλάχιστον.

2. α) Να αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα ελαιόδενδρα με 120 ευρώ τουλάχιστον το κάθε ένα (1) ελαιόδενδρο, με την κατώτερη τιμή αποζημιώσεως που αποζημιώνει το κράτος τα τρίτης (Γ) κατηγορίας ελαιόδενδρα στην περιοχή μας στο δρόμο Τσακώνας – Καλαμάτας.

Ειδικότερα το κράτος αποζημιώνει στην περιοχή μας στο δρόμο Τσακώνας – Καλαμάτας τα πρώτης (Α) κατηγορίας ελαιόδενδρα 240 ευρώ το ένα, τα δεύτερης (Β) κατηγορίας 180 ευρώ το ένα και τα τρίτης (Γ) κατηγορίας 120 ευρώ επίσης το ένα και επί πλέον αποζημιώνει και 3.000 έως 4.000 ευρώ το στρέμμα και όχι φυσικά αποζημίωση 3,16 ευρώ το δένδρο που αποζημιώνονται σήμερα οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί.

β) Η αποζημίωση των κατεστραμμένων ελαιοδένδρων να μην έχει σχέση με την ανασύσταση και την ενίσχυση των ελαιοδένδρων.

3. Να γίνει διάκριση ανάμεσα σε βρώσιμες ελιές Καλαμών και λαδολιές Κορωνέικες, διότι το εισόδημα από τις πρώτες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και για το λόγο αυτό όλες οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ έκαναν διαχωρισμό, οι δε παραγωγοί εδήλωσαν εις το σχετικό έντυπο Α΄ «ΖΗΜΙΩΘΕΙΣΑ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» χωριστά το είδος της καλλιέργειες που ζημιώθηκε.

Και ερωτάμε τον κ. Κοντό και τον κ. Κατσαρό, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εδώ γιατί δεν έγινε διαχωρισμός; Υπάρχει κάποιος που δε θέλει να πληρωθούν οι ανώτερες αποζημιώσεις για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών στους πυροπλήκτους;

4. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα για την ανασύσταση και την ενίσχυση των ελαιοδένδρων ήτοι: Α) Αγορά φυτωρίων ελιάς 25-30 ευρώ το καθένα δένδρο. Β) Έξοδα κοπής κορμών και κλάδων Γ) Έξοδα διαμορφώσεως εδάφους προς φύτευση (αναβαθμίδες κατεστραμμένες λόγω της πυρκαγιάς και καθαρισμός ελαιοπεριβόλου). Δ) Έξοδα φυτεύσεως φυτωρίων ελιάς τα οποία θα ανέλθουν εις τα 50 ευρώ ανά δένδρο, ποσόν το οποίον υπερβαίνει εκείνο των 40 ευρώ που έχει κατά μέσον όρο υπολογιστεί από το υπουργείον Ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά (των 50 ευρώ ανά δένδρο) θα καταβληθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς – πυρόπληκτους – και θα τους αποδοθούν από το υπουργείον μετά πάροδο τριετίας, αφού υποβληθεί εκ μέρους τούτων η σχετική αίτησις και ελεγχθεί από τους αρμοδίους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ανασυστάσεως».


Του Κώστα Κοντοθανάση





Διαβάστε Περισσότερα...

Χαμηλές στη Μεσσηνία οι μαθητικές επιδόσεις...



Την κοινωνική και οικονομική δυσπραγία που διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια αριθμοί και… στατιστικές για τη Μεσσηνία έρχεται να υπερθεματίσει μία ακόμη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και έχει ως θέμα την κατάσταση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νομό.

Στο χάρτη των σχολικών επιδόσεων που συνέταξε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ηλίας Αθανασιάδης, βασιζόμενος σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το σχολικό έτος 2005-2006, η Μεσσηνία βρίσκεται στην 1η ομάδα, τη χαμηλότερη, στις επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών της.Τα στοιχεία αναφέρονται στις επιδόσεις του μαθητικού πληθυσμού στη Β’ τάξη του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου αντίστοιχα, που θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη τάξη κάθε κύκλου εκπαίδευσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, οι μαθητές και μαθήτριες του νομού βρίσκονται στους περισσότερους δείκτες μεταξύ του «μέτριου» και κάτω από αυτό. Εξαίρεση αποτελούν οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου, καθώς ο Νομός Μεσσηνίας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε εθνικό επίπεδο μεταξύ αυτών με επίδοση «πολύ καλά» (36,7%).Σε ό,τι αφορά τη Β’ Ενιαίου Λυκείου, οι μαθητές του νομού βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα κατάταξης των νομών με μεγαλύτερο ποσοστό, από το σύνολο των μαθητών σε εθνικό επίπεδο, για την επίδοση «μέτρια» (49,1%). Όπως προαναφέραμε, στον πίνακα ταξινόμησης με βάση το σύνολο των επιδόσεων σε όλους τους νομούς για μαθητές και μαθήτριες, η Μεσσηνία βρίσκεται στην 1η ομάδα μαζί με τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Λακωνίας, Χανίων, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Κυκλάδων και Δράμας, στην οποία παρατηρούνται οι χαμηλότερες επιδόσεις.Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας και ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Αθανασιάδης διαπιστώνει ότι οι πνευματικές παραδόσεις και η παραδοσιακή επιμονή στην αριστεία που εκδηλώνουν οι κοινωνίες ορισμένων νομών είναι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό – όχι βεβαίως και καθοριστικό – ρόλο.
Στοιχεία της έρευναςΗ επεξεργασία των στοιχείων της ΕΣΥΕ από τον κ. Αθανασιάδη, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (τεύχος 154), κατέδειξε ότι οι Θεσσαλοί μαθητές και αυτοί της Δυτικής Μακεδονίας αριστεύουν στο σχολείο, κατέχοντας τα «πανελλαδικά βαθμολογικά πρωτεία» και σύμφωνα με τους αριθμούς, είναι οι πρωταθλητές των θρανίων.Τα παιδιά από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, μαζί με τους Χιώτες συνομηλίκους τους, έχουν βρει τη συνταγή της σχολικής επιτυχίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, κυριαρχεί η μετριότητα, με κύριο χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν το τέλος της 12χρονης σχολικής διαδρομής οι περισσότεροι Έλληνες μαθητές δεν καταφέρνουν να επιτύχουν μέσον όρο «πάνω από 16» – βαθμολογούνται από «μέτρια» έως απλώς «καλά» στη Β΄ Λυκείου.


Του Αντώνη Πετρόγιαννη





Διαβάστε Περισσότερα...

1,9 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Μεσσηνίων στον Νομό...


Σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Μεσσηνίων στα υποκαταστήματα Τραπεζών του Νομού μας, φέρνοντας έτσι τον Νομό Μεσσηνίας στη 2η θέση στην Πελοπόννησο σε ποσά καταθέσεων, πίσω από την Αχαΐα με 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη τελευταία θέση βρίσκεται η Αργολίδα με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως η εφημερίδα «Το Βήμα» της Κυριακής.
Συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, που αύξησε στις 100.000 ευρώ στο ελάχιστο ποσό εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ και για τουλάχιστον 3 χρόνια, θετικά λειτούργησε ως προς την ηρεμία στα γκισέ των τραπεζών η αύξηση του ποσού εγγυημένων καταθέσεων, μετά την κατάρρευση ξένων τραπεζών.
Οι Μεσσήνιοι απ’ ό,τι φαίνεται δεν «ψάρωσαν» από τη διεθνή οικονομική κρίση και τη μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες που παρουσιάστηκε όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι, το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για τους καταθέτες, μιας και αποτρέπει την απότομη ρευστοποίηση προθεσμιακών καταθέσεων, που θα δημιουργούσε επιπρόσθετο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων εγγύηση υπάρχει ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι, ο καταθέτης θα λάβει αποζημίωση με όριο τις 100.000 ευρώ για τους λογαριασμούς του, που διατηρεί ανά τράπεζα. Στο ταμείο εγγύησης στη χώρα μας συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ χρηματοδότες του ταμείου είναι οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες καταβάλλουν κάθε χρόνο εισφορές.

Στο «κόκκινο» η Οικονομία
Στην πλάτη του Δημοσίου τα ρίσκα των τραπεζών
Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς «πιστωτικού κινδύνου» από τις τράπεζες στις πλάτες του Δημοσίου, από γεννήσεως ελληνικού κράτους, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/1/2009.
Ο ιμάντας μεταβίβασης αυτού του «αόρατου» - και προς το παρόν αδύνατον να αξιολογηθεί ως προς το μέγεθός του - κινδύνου είναι τα 28 δισ. ευρώ, που έχει θέσει στη διάθεση των τραπεζών το Υπουργείο Οικονομίας κι έχει αναλάβει σιωπηρά να το διαχειρισθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας, κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος.
Η «σκαλωσιά» που στήνεται για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ακουμπάει πάνω στο τρίγωνο «Υπουργείο Οικονομίας - Τράπεζα της Ελλάδος - Ελληνική Ένωση Τραπεζών». Θα λειτουργήσει δε ως εργαλείο απαλλαγής των τραπεζών από τον πιστωτικό κίνδυνο και ιμάντας μεταφοράς του κινδύνου αυτού από τα χαρτοφυλάκιά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα κρατικά ομόλογα.Χωρίς αυτήν τη ρύθμιση οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσουν το ενεργητικό τους και να καλύψουν τα δάνεια, που λήγουν μέσα στο 2009 και ανέρχονται σε 12 - 14 δισ. ευρώ.
Έτσι το κράτος, με το νόμο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, αναλαμβάνει να εγγυηθεί τα δάνεια των τραπεζών, να τους καταθέσει κρατικά ομόλογα, τα οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση, για να δανεισθούν ή ακόμα και να συμμετάσχει (το Δημόσιο) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους με προνομιακές μετοχές.
Με άλλα λόγια, με κάθε νέα τράπεζα που θα εντάσσεται στο σύστημα, θα αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος για το Δημόσιο και θα αυξάνεται (έναντι τρίτων) ο κίνδυνος για τα κρατικά ομόλογα, που σημαίνει επιβάρυνση του επιτοκίου δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.
Πριν καν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, δηλαδή την ημέρα που γινόταν η κατάθεση του νόμου στη Βουλή, το spread των δεκαετών ομολόγων, δηλαδή το επιπλέον επιτόκιο που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε σύγκριση με το γερμανικό, είχε αυξηθεί στα 105 - 106 pb, δηλαδή κάτι περισσότερο από μία μονάδα…

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2009
Ξαναγράφεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009, προτού ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, μετά τις διαδοχικές δυσμενείς προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και τις αποκλίσεις των ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών. Οι στόχοι που αρχικά είχαν τεθεί για τα έσοδα αποδεικνύονται ανέφικτοι λόγω της ύφεσης, η οποία είναι ήδη ορατή στην ευρωπαϊκή οικονομία και η οποία προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί το 2009. Με τα σημερινά δεδομένα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 θα υποστεί αρκετές αλλαγές στην πορεία υλοποίησής του και στον βαθμό που θα διαχέεται η ύφεση στη χώρα μας.
Το Υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείει την αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2009), προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις και μέσω αυτών να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αυξήσει την απασχόληση. Το ΠΔΕ 2009, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα περιοριζόταν σε 8.500 εκατ. ευρώ, έναντι των 9.450 εκατ. ευρώ του 2008, δηλαδή προβλεπόταν να είναι μειωμένο κατά 10,1%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ιδιωτικών Φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση έργων μέσω του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομίας να μην αποκλείει τώρα την αύξηση των δαπανών του προγράμματος. Επειδή όμως δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, το Υπουργείο Οικονομίας θέλει να περιορίσει τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες. Στο προσχέδιο για το 2009 οι δαπάνες προβλέπονταν να φθάσουν τα 65,5 δισ. ευρώ, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η Κυβέρνηση δείχνουν ότι, οι δαπάνες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΡΑΙΠΑΛΗ!!!...



Τί γιορτή κι αυτή, χτες, του Αγίου Δημητρίου!...


Γιόρταζαν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί!...



Οι τηλεφωνικές ευχές άρχισαν από το πρωί και απο το απόγευμα οι χαιρετούρες με κατάληξη,


μετά τα μεσάνυχτα, το οινοταβερνείοΚλειδέρης" στους Μύλους...


Εκεί γιόρταζε ο ιδιοκτήτητης και η σύζυγός του καθώς και ο Μήτσος ο Πιτσινής με την πολυπληθή και ωραιότατη παρέα του!!!....


Τραγούδι, χορός πάνω στα τραπέζια, λουλουδοπόλεμος....


Κραιπάλη, ξεφάντωμα και ξεσάλωμα!!!....


Τρελή βραδιά, μέχρι πρωίας...



Η συνέχεια, στο "Central", που κι εκεί γιόρταζε ο εκ των ιδιοκτητών Δημήτρης Γιαννόπουλος!


Δυνατή μουσική, ποτά, χορός και ξανά λουλουδοπόλεμος....



Και πάλι χρόνια πολλά σε όσους είχαν την τιμητική τους για την ονομαστική τους εορτή και πάντα τέτοια!!!....




Διαβάστε Περισσότερα...