Αναφορά-ψήφισμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκο Κοντό απέστειλε ομάδα πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών από την Άνω Μεσσηνία, που τα ελαιοπερίβολά τους κάηκαν από την πυρκαγιά της Αρκαδίας, που «μπήκε» στη Μεσσηνία στις 25 Αυγούστου 2007.
Οι παραγωγοί, 20 τον αριθμό, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Συκικής Θάνο Πουλόπουλο, ζητούν δίκαιη αποζημίωση τόσο για την απώλεια παραγωγής όσο και για την ανασύσταση των ελαιοπεριβόλων τους, που κάηκαν και δεν τους αποφέρουν εισόδημα.
Η αναφορά κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Πα.Σο.Κ., τους βουλευτές της Μεσσηνίας, το γεν. γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ, το νομάρχη Μεσσηνίας, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον αρμόδιο αντινομάρχη.
Σημειώνεται πως η αναφορά αυτή επεδόθη και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, που ήρθε πρόσφατα στη Μεσσηνία.
Τα αιτήματα των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών έχουν ως εξής:
«1. Να δοθεί αποζημίωση για απώλεια παραγωγής 12 κιλά λάδι τουλάχιστον για κάθε ένα (1) κατεστραμμένο ελαιόδενδρο αφού η παραγωγή ενός ελαιοδένδρου ανέρχεται σε 10-50 κιλά λάδι και για μία επταετία τουλάχιστον.
2. α) Να αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα ελαιόδενδρα με 120 ευρώ τουλάχιστον το κάθε ένα (1) ελαιόδενδρο, με την κατώτερη τιμή αποζημιώσεως που αποζημιώνει το κράτος τα τρίτης (Γ) κατηγορίας ελαιόδενδρα στην περιοχή μας στο δρόμο Τσακώνας – Καλαμάτας.
Ειδικότερα το κράτος αποζημιώνει στην περιοχή μας στο δρόμο Τσακώνας – Καλαμάτας τα πρώτης (Α) κατηγορίας ελαιόδενδρα 240 ευρώ το ένα, τα δεύτερης (Β) κατηγορίας 180 ευρώ το ένα και τα τρίτης (Γ) κατηγορίας 120 ευρώ επίσης το ένα και επί πλέον αποζημιώνει και 3.000 έως 4.000 ευρώ το στρέμμα και όχι φυσικά αποζημίωση 3,16 ευρώ το δένδρο που αποζημιώνονται σήμερα οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί.
β) Η αποζημίωση των κατεστραμμένων ελαιοδένδρων να μην έχει σχέση με την ανασύσταση και την ενίσχυση των ελαιοδένδρων.
3. Να γίνει διάκριση ανάμεσα σε βρώσιμες ελιές Καλαμών και λαδολιές Κορωνέικες, διότι το εισόδημα από τις πρώτες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και για το λόγο αυτό όλες οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ έκαναν διαχωρισμό, οι δε παραγωγοί εδήλωσαν εις το σχετικό έντυπο Α΄ «ΖΗΜΙΩΘΕΙΣΑ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» χωριστά το είδος της καλλιέργειες που ζημιώθηκε.
Και ερωτάμε τον κ. Κοντό και τον κ. Κατσαρό, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εδώ γιατί δεν έγινε διαχωρισμός; Υπάρχει κάποιος που δε θέλει να πληρωθούν οι ανώτερες αποζημιώσεις για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών στους πυροπλήκτους;
4. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα για την ανασύσταση και την ενίσχυση των ελαιοδένδρων ήτοι: Α) Αγορά φυτωρίων ελιάς 25-30 ευρώ το καθένα δένδρο. Β) Έξοδα κοπής κορμών και κλάδων Γ) Έξοδα διαμορφώσεως εδάφους προς φύτευση (αναβαθμίδες κατεστραμμένες λόγω της πυρκαγιάς και καθαρισμός ελαιοπεριβόλου). Δ) Έξοδα φυτεύσεως φυτωρίων ελιάς τα οποία θα ανέλθουν εις τα 50 ευρώ ανά δένδρο, ποσόν το οποίον υπερβαίνει εκείνο των 40 ευρώ που έχει κατά μέσον όρο υπολογιστεί από το υπουργείον Ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά (των 50 ευρώ ανά δένδρο) θα καταβληθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς – πυρόπληκτους – και θα τους αποδοθούν από το υπουργείον μετά πάροδο τριετίας, αφού υποβληθεί εκ μέρους τούτων η σχετική αίτησις και ελεγχθεί από τους αρμοδίους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ανασυστάσεως».
Του Κώστα Κοντοθανάση
Διαβάστε Περισσότερα...