Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

1,9 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Μεσσηνίων στον Νομό...


Σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Μεσσηνίων στα υποκαταστήματα Τραπεζών του Νομού μας, φέρνοντας έτσι τον Νομό Μεσσηνίας στη 2η θέση στην Πελοπόννησο σε ποσά καταθέσεων, πίσω από την Αχαΐα με 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη τελευταία θέση βρίσκεται η Αργολίδα με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως η εφημερίδα «Το Βήμα» της Κυριακής.
Συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, που αύξησε στις 100.000 ευρώ στο ελάχιστο ποσό εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ και για τουλάχιστον 3 χρόνια, θετικά λειτούργησε ως προς την ηρεμία στα γκισέ των τραπεζών η αύξηση του ποσού εγγυημένων καταθέσεων, μετά την κατάρρευση ξένων τραπεζών.
Οι Μεσσήνιοι απ’ ό,τι φαίνεται δεν «ψάρωσαν» από τη διεθνή οικονομική κρίση και τη μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες που παρουσιάστηκε όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι, το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για τους καταθέτες, μιας και αποτρέπει την απότομη ρευστοποίηση προθεσμιακών καταθέσεων, που θα δημιουργούσε επιπρόσθετο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων εγγύηση υπάρχει ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι, ο καταθέτης θα λάβει αποζημίωση με όριο τις 100.000 ευρώ για τους λογαριασμούς του, που διατηρεί ανά τράπεζα. Στο ταμείο εγγύησης στη χώρα μας συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ χρηματοδότες του ταμείου είναι οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες καταβάλλουν κάθε χρόνο εισφορές.

Στο «κόκκινο» η Οικονομία
Στην πλάτη του Δημοσίου τα ρίσκα των τραπεζών
Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς «πιστωτικού κινδύνου» από τις τράπεζες στις πλάτες του Δημοσίου, από γεννήσεως ελληνικού κράτους, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/1/2009.
Ο ιμάντας μεταβίβασης αυτού του «αόρατου» - και προς το παρόν αδύνατον να αξιολογηθεί ως προς το μέγεθός του - κινδύνου είναι τα 28 δισ. ευρώ, που έχει θέσει στη διάθεση των τραπεζών το Υπουργείο Οικονομίας κι έχει αναλάβει σιωπηρά να το διαχειρισθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας, κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος.
Η «σκαλωσιά» που στήνεται για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ακουμπάει πάνω στο τρίγωνο «Υπουργείο Οικονομίας - Τράπεζα της Ελλάδος - Ελληνική Ένωση Τραπεζών». Θα λειτουργήσει δε ως εργαλείο απαλλαγής των τραπεζών από τον πιστωτικό κίνδυνο και ιμάντας μεταφοράς του κινδύνου αυτού από τα χαρτοφυλάκιά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα κρατικά ομόλογα.Χωρίς αυτήν τη ρύθμιση οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσουν το ενεργητικό τους και να καλύψουν τα δάνεια, που λήγουν μέσα στο 2009 και ανέρχονται σε 12 - 14 δισ. ευρώ.
Έτσι το κράτος, με το νόμο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, αναλαμβάνει να εγγυηθεί τα δάνεια των τραπεζών, να τους καταθέσει κρατικά ομόλογα, τα οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση, για να δανεισθούν ή ακόμα και να συμμετάσχει (το Δημόσιο) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους με προνομιακές μετοχές.
Με άλλα λόγια, με κάθε νέα τράπεζα που θα εντάσσεται στο σύστημα, θα αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος για το Δημόσιο και θα αυξάνεται (έναντι τρίτων) ο κίνδυνος για τα κρατικά ομόλογα, που σημαίνει επιβάρυνση του επιτοκίου δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.
Πριν καν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, δηλαδή την ημέρα που γινόταν η κατάθεση του νόμου στη Βουλή, το spread των δεκαετών ομολόγων, δηλαδή το επιπλέον επιτόκιο που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε σύγκριση με το γερμανικό, είχε αυξηθεί στα 105 - 106 pb, δηλαδή κάτι περισσότερο από μία μονάδα…

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2009
Ξαναγράφεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009, προτού ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, μετά τις διαδοχικές δυσμενείς προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και τις αποκλίσεις των ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών. Οι στόχοι που αρχικά είχαν τεθεί για τα έσοδα αποδεικνύονται ανέφικτοι λόγω της ύφεσης, η οποία είναι ήδη ορατή στην ευρωπαϊκή οικονομία και η οποία προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί το 2009. Με τα σημερινά δεδομένα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 θα υποστεί αρκετές αλλαγές στην πορεία υλοποίησής του και στον βαθμό που θα διαχέεται η ύφεση στη χώρα μας.
Το Υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείει την αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2009), προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις και μέσω αυτών να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αυξήσει την απασχόληση. Το ΠΔΕ 2009, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα περιοριζόταν σε 8.500 εκατ. ευρώ, έναντι των 9.450 εκατ. ευρώ του 2008, δηλαδή προβλεπόταν να είναι μειωμένο κατά 10,1%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ιδιωτικών Φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση έργων μέσω του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομίας να μην αποκλείει τώρα την αύξηση των δαπανών του προγράμματος. Επειδή όμως δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, το Υπουργείο Οικονομίας θέλει να περιορίσει τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες. Στο προσχέδιο για το 2009 οι δαπάνες προβλέπονταν να φθάσουν τα 65,5 δισ. ευρώ, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η Κυβέρνηση δείχνουν ότι, οι δαπάνες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"