Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, αύριο στην Καλαμάτα.


Ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και το έργο του «Επιτάφιος» διοργανώνει αύριο στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο ΟΠΑΝΑΜ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Το πρόγραμμα, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιάσει ο ερμηνευτής Γιάννης Θωμόπουλος και οι συνεργάτες του, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο σωματείο της Μεσσήνης «Εθελοντισμός για όλους»................



Για προσφορά στο συνάνθρωπο που γίνεται ακόμη περισσότερο αναγκαία αυτές τις μέρες μίλησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν αποφασίστηκε να δοθούν στο Σωματείο Εθελοντών της Μεσσήνης, καθώς έχει να παρουσιάσει αξιόλογο κοινωνικό έργο.


Η πρόεδρος του σωματείου Ντίνα Αντωνάκου ευχαρίστησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον ΟΠΑΝΑΜ για τη στήριξη του έργου της ομάδας εθελοντών, που, εκτός από τα κοινωνικά θέματα, ασχολείται με τον πολιτισμό και την ενημέρωση των πολιτών σε διάφορους τομείς.


Μερικές από τις δράσεις του σωματείου: η σίτιση σε καθημερινή βάση ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, η στήριξη ηλικιωμένων και γενικά μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων, το πρόγραμμα για ΑΜΕΑ, η διοργάνωση αιμοδοσιών, αλλά και η «Φωλιά γνώσης», όπου γίνεται κάτι σαν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία. Εθελοντές, εκπαιδευτικοί ή συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στα μαθήματά τους παιδιά, τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούν να «διαβάσουν» οι γονείς τους στο σπίτι. Γι’ αυτό το σκοπό έχει παραχωρηθεί από το Δήμο ο χώρος πάνω από το ΚΑΠΗ της Μεσσήνης.


Όσον αφορά στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, πρόκειται για μια ομιλία με θέμα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στις 9 του μήνα και μια αιμοδοσία - η δεύτερη για φέτος - σε συνεργασία με τους ιερούς ναούς της πόλης και το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, στις 10 Μαΐου. Στις 31 Μαΐου το σωματείο και οι φίλοι του θα βρεθούν στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου θα τους ξεναγήσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι Εθελοντές της Μεσσήνης αφιερώνουν την επέτειο - γιορτή του εθελοντισμού σε μια προσωπικότητα της πόλης ή της ευρύτερης περιοχής. Πέρυσι η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο.


Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΠΑΣΚ καθηγητών Νομού Μεσσηνίας ζητά παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους μαθητές.


Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, στα «ΝΕΑ» αναφορικά με το αν θα πρέπει να παρέχεται από το Σχολείο ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσικό επόμενο η επικρότηση του εν λόγω σχεδίου, τόσο από καθηγητές όσο και από γονείς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Καθηγητών του Νομού Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση.................


η οποία πραγματεύεται την αναγκαιότητα της παρουσίας ειδικών ψυχολόγων στα Σχολεία, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αναβάθμισης της εκπαίδευσης και στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και κατ' επέκταση και οι οικογένειές τους. Ας δούμε όμως τι ακριβώς υποστηρίζουν οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτοί το διατυπώνουν μέσω σχετικής ανακοίνωσης:

«Πρόσφατη επιστημονική μελέτη για την ποιότητα της ζωής των εφήβων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1 στους 3 Έλληνες μαθητές υποφέρει από άγχος, ενώ αρκετοί από αυτούς παθαίνουν τελικά κατάθλιψη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κοντά στο 25%. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο Υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα. Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 160.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, οδηγούνται στην κατάθλιψη, την παραβατική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας. Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής.

Το άγχος που βιώνουν οι έφηβοι μαθητές, η πλήξη και η έλλειψη ενδιαφέροντος, που πολλές φορές απορρέει από το ωρολόγιο πρόγραμμα, τείνουν να αναδειχθούν σε συστατικά στοιχεία της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.

Οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, η νεανική βία και παραβατικότητα, η ενδοσχολική βία ερμηνευόταν μέχρι πρότινος ως βία ενηλικίωσης. Το τραγικό περιστατικό όμως στη Σχολή του ΟΑΕΔ αποκαλύπτει ότι και στην ελληνική κοινωνία έχουν πια δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ακόμη χειρότερες καταστάσεις, συνέπεια των αντιφάσεων, συγκρούσεων, ανισοτήτων, αποκλεισμών, της ματαίωσης που βιώνουν οι νέοι στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε το προνόμιο να λαμβάνουμε εγκαίρως τα μηνύματα, τα σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, καθώς καθημερινά διαχειριζόμαστε πολιτισμικές, δεοντολογικές, συναισθηματικές, ψυχικές και άλλες συγκρούσεις που συμβαίνουν μέσα στην τάξη. Είμαστε όμως πρακτικά αβοήθητοι από την Πολιτεία και τις περισσότερες φορές στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά σε μηνύματα που δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις πυροσβεστικά και όχι προληπτικά.

Το Υπουργείο Παιδείας παρά τις συχνές οχλήσεις, υποβαθμίζει τη σχολική βία, δεν την αντιμετωπίζει ως αυτόνομο ζήτημα, δεν αποτελεί ιδιαίτερο στόχο.

Η ΠΑΣΚ καθηγητών Νομού Μεσσηνίας αγωνίζεται και απαιτεί

ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, συμβουλευτικό δίκτυο από το σχολείο ως την οικογένεια για να εξετάζει τα προβλήματα, συμβουλευτικές - ψυχολογικές υπηρεσίες στο χώρο του σχολείου και ιδιαίτερη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την πρόληψη της βίας».




Διαβάστε Περισσότερα...

Νέος σεισμολογικός σταθμός για Μεσσηνία και Ηλεία


Ο κ. Δημήτρης Παλιάτσας, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επισκέφθηκε χθες τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκο, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη της Προγραμματικής Σύμβασης «Επέκταση του Σεισμολογικού Δικτύου στην περιοχή του Ιονίου (Νήσοι Στροφάδες), για την κάλυψη των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας», συνολικού προϋπολογισμού 65.000 ευρώ................


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος αντινομάρχης Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στ. Αναστασόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Δ. Μουντζούρης.

Ο κ. Παλιάτσας ενημέρωσε τον νομάρχη για την πορεία του έργου, τονίζοντας:

«Με το εν λόγω Π.Σ. θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός σεισμολογικού σταθμού στις νήσους Στροφάδες, ο οποίος θα ενισχύσει την ακρίβεια στον προσδιορισμό, κυρίως του βάθους, των σεισμών, αλλά και θα επιτρέψει την καταγραφή μικροσεισμών, που θα διευκολύνουν την εκτίμηση της πιθανότητας επερχόμενης σεισμικής δόνησης. Επιπλέον θα επιτρέψει τη μελέτη μηχανισμού γένεσης σεισμών δυτικά αλλά και νότια της Μεσσηνίας, κάτι που λόγω μορφολογίας της περιοχής είναι δύσκολο σήμερα».

Ο κ. Παλιάτσας επισήμανε ότι, «το έργο θα προσφέρει υποδομή για επιπλέον έρευνες στην περιοχή και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων που μελετούν το ελληνικό τόξο επειδή βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Μεσσηνίας ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εγκατάστασης του σεισμολογικού σταθμού και προσυπέγραψε στα πλεονεκτήματά του.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 1528, έφτασε στην Αμερική ο πρώτος Έλληνας μετανάστης! Διαβάστε...


Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 1528, έφτασε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Clearwater της Φλώριδας ο πρώτος Έλληνας μετανάστης, ο δον Θόδωρος!

Μάλιστα, στις 8 Ιανουαρίου 2005, στο Clearwater Beach, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος προς τιμήν του...

Διαβάστε..............


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


Ο βίος και η πολιτεία του τολμηρού δον Θόδωρου, σύμφωνα με τα ημερολόγια δύο ισπανικών αποστολών του 14ου αιώνα


Ο Έλληνας «κατακτητής» της Aμερικής


Τα ημερολόγια δυο ισπανικών αποστολών, του Ναρβάεθ το 1527 και του Ντε Σότο το 1540 αποκαλύπτουν το όνομα του πρώτου Έλληνα που συμμετείχε στην κατάκτηση της αμερικανικής ηπείρου, έσωσε την αποστολή στην οποία συμμετείχε από βέβαιο θάνατο και στο τέλος σκοτώθηκε από Ινδιάνους.
Στις 17 Ιουνίου 1527 απέπλευσε από το λιμάνι του Σαν Λουκάρ ντε Μπαρεμέδα της Ισπανίας στόλος 5 πλοίων με κυβερνήτη τον Αδελάντο Ντον Παμφίλιο ντε Ναρβέθ και 600 άντρες με προορισμό την Αμερική. Ανάμεσά τους βρισκόταν ο δον Θεόδωρος, Έλληνας με καταγωγή μάλλον από νησί του Αιγαίου, άριστος γνώστης της ναυπηγικής, ο οποίος συμμετείχε στο ένοπλο τμήμα του στόλου. Σκοπός της αποστολής, που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο B΄, ήταν η κατάκτηση και η εγκατάσταση διοίκησης στις επαρχίες που βρισκόταν μεταξύ του ποταμού Ρίο Γκράντε, στη δυτική πλευρά του Κόλπου του Μεξικού και του ακρωτηρίου της Φλώριδας.
Τον Σεπτέμβριο του 1527, ύστερα από ένα σχετικά καλό ταξίδι, η αποστολή έφτασε στον ?γιο Δομίνικο και σύμφωνα με τον χρονικογράφο και ταμία της αποστολής Αλβάρ Νούνεθ Καμπέθα ντε Βάκα, αγοράστηκε ένα ακόμη πλοίο, άλογα, και αντικαταστάθηκαν όσοι άντρες είχαν αρρωστήσει ή πεθάνει στη διάρκεια του ταξιδιού. Στη διάρκεια της 45ήμερης παραμονής της αποστολής στον ?γιο Δομίνικο οι απώλειες των Ισπανών μεγάλωσαν, καθώς όπως σημειώνει ο Βάκα, περισσότεροι από 145 άντρες μας ξεμυαλίστηκαν από τις ντόπιες γυναίκες, χωρίς όλοι τους να επιστρέψουν στα πλοία».
Στην Κούβα. Επόμενος σταθμός των Ισπανών ήταν το Σαντιάγκο της Κούβας, όπου η αποστολή χωρίστηκε σε δύο μέρη. H πρώτη, με δυο καράβια και τον Θεόδωρο μέλος του πληρώματος, απέπλευσε με προορισμό το Τρινιντάντ για να φορτώσει προμήθειες. H δεύτερη, με επικεφαλής τον κυβερνήτη Ναρβέθ, παρέμεινε στο Σαντιάγκο. Στο Τρινιντάντ όμως τυφώνας χτύπησε τα δύο πλοία με αποτέλεσμα να βυθιστούν σχεδόν αύτανδρα παρασύροντας στο βυθό 60 άντρες. H τύχη χαμογέλασε στον Θεόδωρο και σε άλλους 30 ναυτικούς, που είχαν βγει στη στεριά προκειμένου να μεταφέρουν τα εφόδια στα πλοία και έτσι γλίτωσε το θάνατο.
Στο ημερολόγιο του Βάκα, του μοναδικού που κατέγραφε τα γεγονότα της εκστρατείας, δεν αναφέρεται με ποιο τρόπο ένας Έλληνας βρέθηκε στην ισπανική αποστολή. Στην εποχή εκείνη όμως ήταν σύνηθες φαινόμενο να συμμετέχουν μισθοφόροι από άλλες χώρες, άντρες διψασμένοι για εύκολο χρήμα. Επιπλέον ο Θεόδωρος αναφέρεται πάντοτε ως δον (τίτλος που χρησιμοποιούνταν για ελεύθερους πολίτες, που συνήθως ανήκαν στη μεσαία τάξη), ενώ από το χρονικό προκύπτει ότι διέθετε και υψηλές γνώσεις ναυπηγικής.
Στα κοφτερά βράχια των υφάλων. Στις 5 Νοεμβρίου του 1527 ο ισπανικός στόλος απέπλευσε από την Κούβα έχοντας πλέον στη δύναμή του 4 πλοία, 400 άντρες και 80 άλογα. Στις 14 Απριλίου του 1528 οι Ισπανοί κατακτητές αποβιβάστηκαν στις ακτές της δυτικής Φλώριδας, κοντά στη σημερινή πόλη Τάμπα, αφού προηγουμένως κινδύνευσαν να χάσουν όλα τους τα πλοία πάνω στα κοφτερά βράχια των υφάλων που περικλείουν το αμερικανικό λιμάνι. «Μόνο ο Θεός ξέρει πώς γλιτώσαμε αφού για ημέρες δεν φυσούσε καθόλου αέρας και τα πλοία είχαν ακινητοποιηθεί στο πιο επικίνδυνο σημείο, εκεί που τα ναυάγια ήταν περισσότερα από τα ψάρια. Επί 15 ημέρες ακούγαμε τους υφάλους να γδέρνουν τις καρίνες των πλοίων μας και όλοι μαζί προσευχόμασταν για τη ζωή μας», γράφει στο ημερολόγιό του ο Βάκα.
Ακολούθησαν μερικές ημέρες όπου οι Κονκισταδόρες ετοίμασαν πρόχειρα καταλύματα και εγκατέστησαν ένα υποτυπώδες διοικητήριο. «Από τις πρώτες ημέρες μας επισκέφτηκαν Ινδιάνοι που μας έδειξαν μικρά κομμάτια χρυσού. Όταν τους ρωτήσαμε πού τα βρήκαν, μας είπαν από τα βουνά που μένουν οι Απαλάτσι (φυλή Ινδιάνων) και ότι θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εκεί», σημειώνει ο Βάκα στο ημερολόγιό του.
Αποδεκατισμένοι. Στην πορεία τους προς τα βουνά των Απαλάτσι οι Ισπανοί αιχμαλώτιζαν τα γυναικόπαιδα των Ινδιάνων που συναντούσαν, σκότωναν τους άντρες και τους αρχηγούς τους προκειμένου να αναγκάσουν τους Ινδιάνους να τους μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό στην πηγή του χρυσού. Ωστόσο η τακτική αυτή ελάχιστα τους βοήθησε καθώς σύντομα βρέθηκαν αποκλεισμένοι στην ηπειρωτική χώρα, δίχως εφόδια, με ασθένειες να έχουν αποδεκατίσει το 1/3 των ανδρών και τους Ινδιάνους να τους επιτίθενται σε καθημερινή βάση. «Πιστεύαμε ότι η αποστολή και η ζωή μας θα τελείωνε σε εκείνα τα βουνά. Είχαμε φάει σχεδόν όλα μας τα άλογα και τρεφόμασταν πλέον με σπόρους καλαμποκιού. Ευτυχώς όμως τότε βρέθηκε ένας άνθρωπος, στην κυριολεξία σταλμένος από τον Θεό», εξομολογείται ο Βάκα.
Βρήκε τον θάνατο από τους Ινδιάνους
Ο άνθρωπος που έσωσε την ισπανική αποστολή που βρέθηκε αποκλεισμένη και αποδεκατισμένη στα βουνά των Απαλάτσι ήταν ο δον Θεόδωρος που ανέλαβε να ναυπηγήσει βάρκες ώστε οι κονκισταδόρες να διαφύγουν μέσω παραπόταμων του Μισισιπή. Από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου κατασκεύασε πέντε πλοιάρια μήκους 10 μέτρων από ξύλο και δέρματα ζώων. Αντί για καρφιά χρησιμοποίησε σφήνες από πευκόξυλο και κατράμωσε τις βάρκες με το ρετσίνι των πεύκων.
Ακολούθησε άλλος ένας μήνας περιπλάνησης των Ισπανών, που κατάφεραν να βγουν στην ανοικτή θάλασσα, αδυνατούσαν ωστόσο να εντοπίσουν την αρχική τους βάση όπου είχαν αφήσει τα πλοία τους. Στη διάρκεια της περιπλάνησής τους περισσότεροι από 100 άντρες πέθαναν από την πείνα και τις μάχες με τους Ινδιάνους, ενώ η δίψα απειλούσε να εξαφανίσει όσους είχαν καταφέρει να επιζήσουν.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1528 η εναπομείνασα αποστολή έφτασε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή πόλη Πενσακόλλα της Φλώριδας. Εκεί Ινδιάνοι προσφέρθηκαν να τους προμηθεύσουν με νερό και ο Θεόδωρος επέμενε να τους ακολουθήσει, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι Ινδιάνοι δεν θα τους ξεγελούσαν και απλά θα τους άρπαζαν τα δοχεία τους. Παρ' όλες τις εκκλήσεις του Ναρβάεθ και των υπολοίπων μελών του πληρώματος ο Θεόδωρος αποβιβάστηκε μαζί με τον υπηρέτη του. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όταν οι Ινδιάνοι επέστρεψαν ο Έλληνας δεν βρισκόταν μαζί τους, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των Ισπανών για το τι συνέβη στον Θεόδωρο αρνήθηκαν να απαντήσουν και τράπηκαν σε φυγή. Οι σύντροφοι του Θεόδωρου προσπάθησαν τις δύο επόμενες ημέρες να εντοπίσουν ίχνη του χωρίς όμως επιτυχία. Ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι έφυγε από κοντά τους διότι ήθελε να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι σκόπευε να εξαγοράσει τους Ινδιάνους και να ανακαλύψει πρώτος το χρυσάφι. H αποστολή του Ναρβάεθ τελικά δεν στάθηκε τόσο άτυχη στη συνέχεια, αφού κατάφεραν το 1535 να φτάσουν στην Καλιφόρνια και τελικά επέστρεψαν στην Ισπανία το 1537, δέκα χρόνια αφότου είχαν φύγει από την πατρίδα τους.
Το 1540. Για τον Θεόδωρο η επόμενη αναφορά βρίσκεται στο χρονικό του Κονθάλο Βαλντέζ, γραμματέα του Ισπανού κατακτητή Ντε Σότο. Όταν, λοιπόν, το 1540 ο Ντε Σότο έφτασε στο σημείο που είχε εξαφανιστεί ο Θεόδωρος το 1528 έμαθε ότι δυο χριστιανοί που βρισκόταν στην αποστολή του Ναρβάεθ έμειναν με τους Ινδιάνους, οι οποίοι άγνωστο για πιο λόγο τους σκότωσαν. Οι Ινδιάνοι που αφηγήθηκαν το τέλος του Θεόδωρου δεν γνώριζαν το πότε ακριβώς δολοφονήθηκε ο Έλληνας ναυτικός, ούτε πού βρισκόταν θαμμένος. Παρέδωσαν ωστόσο στον Ντε Σότο το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούσε ο Έλληνας ναυτικός.

ΤΑ ΝΕΑ , 24-12-2004





Διαβάστε Περισσότερα...

Συνελήφθη 76χρονος με 10.000 κροτίδες στην Κυπαρισσία!


Ένας 76χρονος συνελήφθη στην Κυπαρισσία για κροτίδες.

Σε έρευνα που έκαναν Αστυνομικοί..................

στο κατάστημά του βρήκαν να κατέχει 200 κροτίδες προς πώληση και στη συνέχεια, μετά από έρευνα στο σπίτι του, βρήκαν άλλες 9.800.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.



Διαβάστε Περισσότερα...

Μπαράζ κλοπών σε όλη τη Μεσσηνία... Έχουν "σηκώσει" μαντριά και κοτέτσια!!!



Τις τελευταίες εβδομάδες στη Μεσσηνία τα κρούσματα των κλοπών είναι απανωτά...
Σχεδόν σε όλο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του νομού έχουν σημειωθεί κλοπές.................


Στο... στόχαστρο έχουν μπει μαντριά και κοτέτσια!!!

Και, οι δράστες όχι μόνο κλέβουν αρνιά και κότες, αλλά τα σφάζουν επιτόπου...

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, τα αρνιά τα γδέρνουν και παίρνουν μόνο το κρέας!!!


Ε, ρε, πείνα που έχει πέσει...

Και μη χειρότερα να λέμε...


Διαβάστε Περισσότερα...

«Ομάδα Ζ» στον Νομό Μεσσηνίας!


Αυτό ανακοίνωσε ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος, κ. Γιώργος Καραβίτης, επ’ ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την ανακοίνωση της κατάσχεσης δέκα κιλών αποξηραμένης κάνναβης σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης....................


Ο κ. Καραβίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, στις ενέργειες και τον σχεδιασμό που κάνει με τους συνεργάτες του για την καλύτερη αστυνόμευση του Νομού, έχει εντάξει και τη λειτουργία της Ομάδας Ζ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, στην εν λόγω Υπηρεσία θα υπηρετούν δέκα άτομα. Στην ερώτησή μας για το πώς προέκυψε η εν λόγω εισήγηση, από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη δύναμης στην Αστυνομική Διεύθυνση, ο κ. Καραβίτης μας απάντησε πως το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο κι έφερε ως παράδειγμα την εν λόγω επιτυχία. Πάντως, του «ξέφυγε» ότι, αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε μόνο θα ζητήσει νέα άτομα. Στην ερώτηση της «ΕΠΙ», να διευκρινίσει το ποσοστό της έλλειψης ατόμων σε σχέση με το οργανόγραμμα, δεν πήραμε κάποια ουσιαστική απάντηση, όπως δεν είχαμε ανάλογη απάντηση και από τον προηγούμενο Αστυνομικό διευθυντή, κ. Ηλιόπουλο.



Το πρόβλημα της υποστελέχωσης

Από τις απαντήσεις του κ. Καραβίτη δύο πράγματα φαίνονται καθαρά. Το ένα είναι ότι δεν μετατίθεται εύκολα προσωπικό στην επαρχία, άρα εντείνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης και το δεύτερον ότι, ο νέος Αστυνομικός διευθυντής δεν έχει ακόμα κατατοπιστεί πλήρως στη νέα του Υπηρεσία. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, στρατηγός, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, στην επίσκεψή του στη Μεσσηνία είχε εξάρει το έργο του κ. Καραβίτη στις προηγούμενες Υπηρεσίες, όπου είχε υπηρετήσει, την εμπειρία του σε επίπεδο επιτελικού σχεδιασμού και τις κρίσιμες θέσεις, που είχε επανδρώσει. Αν όλα αυτά συνδεθούν, τότε καταλαβαίνουμε την πρόθεση του κ. Καραβίτη να βρει λύσεις εκ των ενόντων, να μην επιβαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών με εκθέσεις κι αιτήματα για μεταθέσεις στην εδώ Υπηρεσία προσωπικού - όπου δεν θα πάρει ποτέ απάντηση - και προσπάθεια ενίσχυσης των περιπολιών στον Νομό. Όμως αυτά τα... μπαλώματα πόσο θα αντέξουν; Είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Δουλειές με... φούντες!


Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μετά από παρακολούθηση κι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, συνέλαβε χθες το πρωί στα περίχωρα του Δήμου Μεσσήνης σπείρα διακινητών ναρκωτικών (σ.σ. τρεις αλλοδαπούς, πολίτες Αλβανίας), που είχαν στην κατοχή τους δέκα κιλά χασίς και χρηματικό ποσό από την εμπορία.............


Η παράδοση στην εξιχνίαση ανάλογων υποθέσεων συνεχίζεται κι εντείνεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών με την παρουσία του νέου Αστυνομικού διευθυντή, ταξίαρχου, κ. Γιώργου Καραβίτη. Αξίζει να επισημανθεί ότι, οι συλληφθέντες ήταν γνωστοί στις Αρχές για την πλούσια δραστηριότητα και τον πρότερο... βίο τους!



Συνεργασία με τους πολίτες

Για το θέμα της σύλληψης των «λουλουδιών» εξ Αλβανίας και την κατάσχεση της κάνναβης ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραβίτης, παρέθεσε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, όπου ανέφερε τα ακόλουθα: «Μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας οργανώθηκε επιχείρηση σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης, κατά την οποία συνελλήφθησαν τρεις πολίτες Αλβανίας 22, 23 και 25 ετών αντίστοιχα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα κιλά και διακόσια έξι γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 820 ευρώ ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών. Οι ανωτέρω δράστες, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά σε θάμνους πλησίον της αγροικίας όπου διέμεναν και ο ένας εξ αυτών κοιμόταν στον χώρο, επιμελούμενος τη φύλαξή τους. Οι δράστες με την εις βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας». Τέλος, ο κ. Καραβίτης ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών με τις Αρχές.



«Φούντα» στη Μεσσήνη

Οι τρεις λαθρομετανάστες και διακινητές «φούντας», που συνελήφθησαν σε αγρόκτημα σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης, ήταν σεσημασμένοι δράστες και είχαν απασχολήσει τις Αρχές γι' άλλα αδικήματα. Η επιτυχία δε είναι μεγαλύτερη, γιατί έπιασαν τους δράστες με αποξηραμένη κάνναβη και όχι επεξεργασμένη. Συγκεκριμένα, η δραστική ουσία της ινδικής κάνναβης που κατασχέθηκε είναι η δέλτα-9-τετραϋδοκανναβινόλη, της οποίας το αίσθημα νωθρής ευφορίας, που προκαλεί, συνοδεύεται, ιδίως σε μακροχρόνια χρήση, από οκνηρία, με αποτέλεσμα η χρήση της να είναι παράνομη στα περισσότερα κράτη. Εν αντιθέσει με την επεξεργασμένη, που παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την αποξήρανση των ανθών, το τρίψιμο και κοσκίνισμά τους και στη συνέχεια τη συμπύκνωσή τους σε πλάκες. Το τελικό προϊόν έχει χρώμα που ποικίλει από σκούρο πράσινο σε καφέ χρώμα ή μαύρο, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής του, τον τόπο προέλευσης και την ποιότητά του (σ.σ. γενικά θεωρείται ότι, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο καλύτερη και η ποιότητα). Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ πλαστελίνης και ξύλου, ενώ με ελαφρά θέρμανση μαλακώνει και θρυμματίζεται εύκολα στο κονίαμα, από το οποία προήλθε. Από τα παρασκευάσματα της ινδικής κάνναβης το χασίς είναι το πιο εύκολο στη μεταφορά, καθώς δεν απαιτείται κάποιο στεγανό δοχείο (όπως για το χασισέλαιο) ή κάποια χάρτινη ή νάυλον συσκευασία (όπως στην περίπτωσή αυτή για τη φούντα), ενώ η περιεκτικότητά του σε δραστική ουσία είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ακατέργαστο ανθό (σ.σ. φούντα).


*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αναζητούνται… αντιπρόσωποι αυτοκινήτων!


Δεν τα προλαβαίνουμε τα «κανόνια» στον τομέα πώλησης αυτοκινήτων στη Μεσσηνία, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τρεις μεγάλες αντιπροσωπείες μόνο στην Καλαμάτα έβαλαν «λουκέτο», ενώ από τα κεντρικά των αυτοκινητοβιομηχανιών αναζητούνται έμποροι για τον Nομό μας, χωρίς όμως κανείς να εκδηλώνει ενδιαφέρον.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» σφοδρά τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ρισκάρουν να αναλάβουν την ευθύνη μιας αντιπροσωπείας, αφού το τελευταίο που σκέπτονται τώρα οι καταναλωτές είναι η αγορά αυτοκινήτου................

Πρωτοκλασάτες μάρκες χωρίς αντιπροσώπους!

Μόνο ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση, που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά στην αγορά αυτοκινήτου. Οι αντιπροσωπείες στον Νομό Μεσσηνίας τριών πρωτοκλασάτων εταιρειών, της Renault, της Mazda και της Toyota, έκλεισαν εν μία νυκτί, ενώ δεν εμφανίζεται κανείς ενδιαφερόμενος, για ν' αναλάβει την επαναλειτουργία τους.

Η κα Μ. Καψιμαλάκου, συντονίστρια του εμπορικού τμήματος της κεντρικής διάθεσης της Mazda, δήλωσε στην «Επικαιρότητα», πως «όντως είναι ανησυχητικό το φαινόμενο ότι, η αντιπροσωπεία της Mazda στην Καλαμάτα έκλεισε», ενώ η εταιρεία «εξετάζει τα επόμενα βήματά της για τον Νομό και δεν μπορεί προς το παρόν να ανακοινώσει ασφαλή στοιχεία, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανό αντιπρόσωπο». Πάντως, η κα Καψιμαλάκου δήλωσε ότι, εντός της τρέχουσας εβδομάδας η εταιρεία θα μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το ίδιο κλίμα συναντήσαμε και στα κεντρικά της Toyota. Στην Καλαμάτα η αντιπροσωπεία έκλεισε πρόσφατα, ενώ ο μέχρι πρότινος αντιπρόσωπος διατηρεί αυτήν τη στιγμή μόνο το τμήμα ανταλλακτικών και το συνεργείο της Toyota. Η κα Κ. Λαμπροπούλου από τα κεντρικά της εταιρείας στην Αθήνα απέφυγε να κάνει δηλώσεις, τονίζοντας όμως ότι, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν για την αντιπροσωπεία Toyota της Μεσσηνίας, ενώ αναζητείται έμπορος.

Η κα Κ. Παπαντωνίου, εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της Renault, υπογράμμισε επίσης ότι, «δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την αντιπροσωπεία της Μεσσηνίας», ενώ από τα κεντρικά βρίσκονται σε αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζουμε πως είναι πρόσφατη η εμπειρία καταγγελιών πολιτών στον Νομό μας, οι οποίοι ενώ πλήρωσαν για καινούργιο αυτοκίνητο, ουδέποτε το έλαβαν από αντιπρόσωπο συγκεκριμένης εταιρείας.



«Ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί αυτοκινήτων και σε ιδιώτες

Παράλληλα, άρδην αλλάζει το τοπίο της αγοράς αυτοκινήτου, αφού οι τράπεζες αποφάσισαν να «ανοίξουν» τους πλειστηριασμούς των κατασχεμένων οχημάτων και σε ιδιώτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, δίνοντας όμως τη χαριστική βολή στον - ήδη σε σοβαρή κρίση - κλάδο των εμπόρων.

Χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν κατασχεθεί λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των καταναλωτών και, αφού κορέστηκαν οι μαζικοί αλλά και οι κρυφοί πλειστηριασμοί σε εμπόρους και επιχειρήσεις, τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απευθείας πωλήσεις σε ιδιώτες. Υπολογίζεται ότι, 20.000 οχήματα βρίσκονται αποθηκευμένα στις τράπεζες μετά τις κατασχέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μία Mercedes C200, που αυτήν τη στιγμή στην αντιπροσωπεία πωλείται 30.000 ευρώ, στον πλειστηριασμό θα έχει τιμή εκκίνησης τις 21.500 ευρώ. Το Skoda Octavia, που πωλείται 19.000 ευρώ, θα ξεκινά στους πλειστηριασμούς από τις 11.000 ευρώ. Το VW Touareg 4.2, που πωλείται στις αντιπροσωπείες έως 45.000 ευρώ, έχει τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό τις 18.000 ευρώ, το Reanult Megane ξεκινά από 12.000 ευρώ και η BMW 318 Cabrio έχει τιμή εκκίνησης τις 14.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα τμήματα μάρκετινγκ των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων προσανατολίζονται στη δημιουργία νέων καταλόγων με επιπλέον προσφορές για τους υποψήφιους αγοραστές, μετά και τη μείωση κατά 50% του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης (ΕΤΤ).

Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Συγκολλήθηκαν τα άκρα της 30χρονης που ακρωτηρίασε ο εν διαστάσει σύζυγός της...


Ομαλά εξελίσσεται η υγεία της 30χρονης γυναίκας, που ακρωτηριάστηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της στην Καλαμάτα με αλυσοπρίονο, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, μετά την χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε για τη συγκόλληση των άκρων της υπεβλήθη στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τον διοικητή του ΕΘνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παν. Ευσταθίου, η επέμβαση ήταν επιτυχής, τα άκρα της άτυχης γυναίκας συγκολλήθηκαν και η κατάστασή της κρίνεται σταθερή.
Παρ' όλα αυτά χρειάζεται να περάσουν κάποια 24ωρα προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία των άκρων της.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά είναι σε κατάσταση σοκ από την εικόνα του ακρωτηριασμού της μητέρας τους και βρίσκονται υπό ψυχολογική παρακολούθηση και υποστήριξη.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ................


Κοινωνικό άλγος και δράμα

Σ’ένα παρολίγον στυγερό έγκλημα πάθους - ούτε σε σενάριο του Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν γίνονται αυτά - προέβη ένας 39χρονος Αλβανός κατά της 30χρονης συζύγου του στην Καλαμάτα το Σάββατο 11 Απριλίου. Ο αλλοδαπός δράστης ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία και απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες, ενώ τα δύο ανήλικα τέκνα τους ζούσαν μόνιμα στην Αλβανία. Το θύμα τους τελευταίους δύο ίσως και παραπάνω μήνες είχε μετακομίσει στην πόλη της Καλαμάτας με τον ελληνικής καταγωγής φίλο της, αφού ήταν σε διάσταση με τον αιμοσταγή δράστη. Το φονικό αντικείμενο που διαμέλισε την άτυχη νεαρή μητέρα ήταν ένα αλυσοπρίονο, που το είχε αγοράσει από κατάστημα της πόλης μας. Η επίθεση από τον ευρισκόμενο σε σοκ νεαρό αλλοδαπό έγινε μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους, πιθανόν μετά από λογομαχία τους για πιθανή επανασύνδεσή τους, που η άτυχη νεαρή φερόταν να την αρνείται.

Έβαψε τα χέρια του με το αίμα μίας αθώας

Συγκεκριμένα προχθές το μεσημέρι, διερχόμενο περιπολικό από την οδό Ναυαρίνου στην Παραλία Καλαμάτας ενημερώθηκε από αλλοδαπό πολίτη Αλβανίας (σ.σ. τον δράστη), ο οποίος εκινείτο με το αυτοκίνητό του μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά του ηλικίας 9 και 12 ετών, ότι πριν από λίγο είχε τραυματίσει σοβαρά τη 30χρονη Αλβανικής καταγωγής σύζυγό του, διαμελίζοντάς τη, κόβοντας τα άνω και κάτω άκρα μέσα στο διαμέρισμά της (σ.σ. που συγκατοικούσε τον τελευταίο καιρό με τον Έλληνα φίλο της). Το πλήρωμα του περιπολικού, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών, πήγαν αμέσως στο διαμέρισμα της 30χρονης που βρίσκεται πλησίον της οδό Ναυαρίνου, ειδοποιώντας παράλληλα και ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ο αιμοδιψής δράστης, ενώ βρισκόταν σε σοκ, συνεργάστηκε με τις Αστυνομικές Αρχές κατέβασε ο ίδιος τη νεαρή πρώην σύζυγό του από το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου της πολυκατοικίας, όπου και διέμενε με τον φίλο της και μαζί με τους τραυματιοφορείς την έβαλαν στο ασθενοφόρο και μετεφέρθει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι γιατροί που την παρέλαβαν την έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο για συρραφή μελών και εν συνεχεία με στρατιωτικό αεροπλάνο πήγε σε Νοσοκομείο της Αθήνας (σ.σ. ΚΑΤ, στο Τμήμα Μικροχειρουργικής) για περαιτέρω νοσηλεία, μη έχοντας αποφύγει το κρίσιμο της κατάστασης κι έχοντας χάσει πάρα πολύ αίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα της αποτρόπαιας πράξης τα δύο ανήλικα παιδιά τους ήταν παρόντα στο φρικαλέο θέαμα και ακούγοντας τις κραυγές αγωνίες της άτυχης μητέρας τους. Από τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται, προέβη στην πράξη του χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο, που το είχε αγοράσει πρόσφατα από κατάστημα της Καλαμάτας, με κίνητρο σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και ύστερα από λογομαχία.



Προέχει η ψυχική ισορροπία των παιδιών

Τέλος, ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος, κ. Γιώργος Καραβίτης, τόνισε σε δηλώσεις του: «Ο δράστης ζούσε μόνιμα στη Δυτική Μακεδονία και προ μίας εβδομάδας ήλθε στην Καλαμάτα, για να συναντήσει το θύμα, φέρνοντας μαζί του τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζούσαν μόνιμα στην Αλβανία. Κατά την παραμονή τους στην Καλαμάτα είχαν εγκατασταθεί προσωρινά στο διαμέρισμα του θύματος. Η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εξασφάλισε την άμεση ψυχολογική στήριξη και προσωρινή φιλοξενία των ανήλικων παιδιών. Παράλληλα, αναζητούμε κατάλληλο Ίδρυμα για την υποδοχή και φιλοξενία τους το συντομότερο δυνατόν».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2009


Διαβάστε Περισσότερα...

Προβάδισμα 7,5% για το ΠΑΣΟΚ!


Στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ (41,5%) έναντι της ΝΔ (34%), σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την εφημερίδα Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση...............


ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να περνάει ξανά στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,5%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7% και ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3%.

Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 42% έναντι 33% του Γιώργου Παπανδρέου, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΒΕΡΕΛΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.


Σε μεγάλη συγκέντρωση Μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην Κυπαρισσία, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην Υπουργός & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, Χρίστος Βερελής.................


Ο κ. Βερελής εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, που την θεωρεί δεδομένη!

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην χαμένη εμπιστοσύνη της Ελλάδας, την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα με κρίση μέσα στην κρίση!» και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι, χρειάζεται αλλαγή πορείας το συντομότερο δυνατόν, χαρακτηρίζοντας «Κυναίγειρο» τον Κώστα Καραμανλή που προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με χέρια και με δόντια!



Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της Τ.Ο. Κυπαρισσίας Γιάννης Κωνσταντόπουλος και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «ζούμε μια πρωτόγνωρη, βαθιά, κρίση για την οποία δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση αλλά οι ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση πολιτική που οδήγησε την οικονομία της χώρα σε κατάρρευση. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι, «από έθνος αποταμιευτών, γίναμε έθνος υπερχρεωμένων καταναλωτών», σημειώνοντας τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση του Π.Δ.Ε. και την μηδενική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

«Για την έξοδο από την κρίση χρειάζεται όραμα και σχέδιο, με πράσινη οικονομία και αξιοπιστία στην πολιτική» σημείωσε ο κ. Κουσελάς και κάλεσε τα Μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για να αλλάξει σελίδα ο τόπος.

Ο Χρίστος Βερελής σημείωσε ότι, «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγής σελίδας. Σε μια περίοδο που, έχει ανάγκη ο τόπος, έχει ανάγκη η εικόνα της χώρας, να παρουσιάσει καινούργιο πρόσωπο.

Ένα από τα πολύ θετικά που άφησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2004 ήταν η εικόνα της χώρας διεθνώς. Και από κει θέλω να αρχίσω. Άλλη ήταν η εικόνα της Ελλάδας το 2004, άλλη είναι η εικόνα της Ελλάδας σήμερα. Αυτό το οποίο χάσαμε μέσα στην πενταετία που πέρασε ήταν κάτι το οποίο, δυστυχώς, αποτιμάται σε πολύ υψηλό κόστος. Παρόλο που το ίδιο είχε μια άλλη αξία. Ήταν η εμπιστοσύνη, απέναντι στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη για τη διεθνή θέση της, εμπιστοσύνη για τις οικονομικές προοπτικές της. Την έλλειψη αυτής της εμπιστοσύνης, την αποδόμηση της εμπιστοσύνης, την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αποτιμάται και αποτιμάται και οικονομικά. Αυτό που βλέπετε σήμερα, ότι όπου βρει η Ελλάδα να δανειστεί, δανείζεται με υπερδιπλάσια επιτόκια απ’ ότι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Μάλτα, με ένα επιτόκιο που είναι σχεδόν «τοκογλυφικό», τελευταία φορά ήταν 6,5%, είναι αποτέλεσμα του ότι, θεωρούν την Ελλάδα σαν μια χώρα, πλέον, ρίσκου. Και το ρίσκο αυτό πληρώνεται…»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία απ’ όπου και ζήτησε, με ό,τι πίεση μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε σημειώνοντας ότι, «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο αρκέστηκε στο να κάνει δημόσιες σχέσεις και φωτογραφίες. Αυτό το οποίο συνέβη θα έχει ένα επιπλέον κόστος…»

Τόνισε ότι, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ευρωζώνη για την οποία συζητιέται, πλέον, φωναχτά ότι είναι βάρος για την ΕΕ, της ζώνης του ευρώ, και όπου στα διεθνή σημαντικά οικονομικά έντυπα γράφουν ότι «κάποια στιγμή, κάποιος πρέπει να πει στους Έλληνες να μας αδειάσουν την γωνιά», είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο κόστος».

«Και όλα αυτά μαζί», είπε, «αθροίζονται και δημιουργούν την εικόνα μίας χώρας η οποία έχει, πλέον, καταταγεί όχι στον σταθερό πυρήνα του ευρώ, αλλά έχει καταταγεί στις χώρες εκείνες οι οποίες κάποια στιγμή, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα γρήγορα, θα δουν την έξοδο από το ευρώ…»

«Και τί ήταν το ευρώ;;; Το ευρώ που το κατηγορήσαμε πάρα πολύ και σε πολλά οι κατηγορίες αυτές είχαν υπόβαθρο. Το ευρώ, να ξέρετε, στην κρίση αυτή που υπάρχει είναι μία μεταβλητή σταθερότητα. Αν δεν υπήρχε αυτό το νόμισμα, αυτή η προστασία. Σήμερα το ευρώ θα κόστιζε δύο χιλιάδες δραχμές, ίσως και παραπάνω και οι υποτιμήσεις θα ήταν διαρκείς. Αυτή, λοιπόν, την προστασία κινδυνεύουμε να την χάσουμε με την παραμονή της Κυβέρνησης Καραμανλή…»



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως, «Διατρέχουμε πολλούς κινδύνους… Η χώρα έχει μείνει ανοργάνωτη. Ήρθε πριν από λίγο καιρό η Επίτροπος της Ε.Ε.. η κυρία Χούμπνερ και έκανε ένα μεγάλο δώρο στη χώρα, όχι στην Κυβέρνηση, στη χώρα. Είπε ότι την εθνική συμμετοχή για τα μεγάλα έργα, μπορεί η Ελλάδα να τη βάλει στο τέλος της περιόδου, τα τελευταία δύο χρόνια. Και τότε αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει έργα, δεν έχει προετοιμάσει, δεν έχει ωριμάσει έργα. Αποδείχθηκε ότι είναι μία χώρα η οποία υφίσταται μόνο στην επικοινωνία. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι οικονομικοί δείκτες, είναι χειρότεροι από ότι ήταν το 2004. Ακόμα και το χρέος, για το οποίο ακούτε μία οργανωμένη προπαγάνδα από τη Ν.Δ., το οποίο ήταν όντως υψηλό, το αφήσαμε με 170 δισεκατομμύρια και σήμερα έχει φτάσει τα 270! Αυξήθηκε, δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία όσο δεν είχε αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια έως το 2004.

Έχει μειωθεί η παραγωγή στη χώρα. Έχει διογκωθεί ο τομέας των υπηρεσιών.

Τα χρήματα που παράγουμε σαν χώρα είναι, 30% από την παραγωγή και 70% από τις υπηρεσίες. Και αυτό είναι «άρρωστο», είναι «επικίνδυνο». Θα πρέπει να μας βάλει σε μεγάλες σκέψεις.

Το εμπορικό ισοζύγιο, το τι βάζουμε στη χώρα και τι βγαίνει από τη χώρα έχει «ανοίξει» φοβερά. Είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα από την δεκαετία του ’50! Επικίνδυνο και αυτό…»

«Πατριωτικό καθήκον για το ΠΑΣΟΚ, για τον Γιώργο Παπανδρέου και για όλους μας, είναι ανατρέψουμε το συντομότερο δυνατόν την σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα!», τόνισε.



«Δεν συζητώ για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Η νίκη είναι δεδομένη.

Για μένα το κρίσιμο θέμα είναι η ποιότητα της νίκης. Είναι η επόμενη μέρα της νίκης, η οποία θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να την προσεγγίσει με το σχέδιό του, με το όραμά του, με τους ανθρώπους του και με τη συνεργασία με τον Ελληνικό λαό. Με τον Ελληνικό λαό οφείλουμε να κάνουμε καθαρές εξηγήσεις, να έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να το ακολουθήσουμε… Και έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει στελέχη παλαιότερα, καινούργια, νέα στελέχη, τα οποία έχουν να αντλήσουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος...»



«Επειδή κάθε περίοδος διακυβέρνησης είναι σαν ένας ισολογισμός, έχει και παθητικό, έχει και ενεργητικό. Αυτό που παίζει ρόλο, είναι όταν τραβήξεις της γραμμή, αυτό που θα μείνει αποκάτω να έχει θετικό πρόσημο. Και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, είχαν θετικό πρόσημο!

Αυτή ήταν στην Ελλάδα μία θετική αποτίμηση.

Η χώρα πήγε, αργά, σταθερά μπροστά! Τα εισοδήματα, αργά και σταθερά ανέβαιναν! Η εικόνα της χώρας αργά και σταθερά βελτιωνόταν.

Όλα αυτά σήμερα, αν αύριο το πρωί φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής και τραβηχτεί η γραμμή, δεν θα υπάρχει αποκάτω παρά μόνον ένα χρώμα.

Το κόκκινο της χασούρας! Αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδας».



«Η Ελλάδα, μόνη της, μπήκε σε μία κρίση. Βρέθηκε σε μία κρίση πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Και μέσα στην κρίση αυτή, συναντήσαμε την διεθνή κρίση. Είμαστε, λοιπόν, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που βρίσκεται σε μία κρίση μέσα στην κρίση! Και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη…»



Ακολούθως ο κ. Βερελής μίλησε για επιμέρους τομείς, την Μετανάστευση, την Παιδεία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη, την Υγεία, την αγροτιά, τη δημόσια διοίκηση…



«Το 2003 είχα πει κάτι σκληρό για τον κ. Καραμανλή. Είχα πει ότι, «πώς θα διοικήσει την Ελλάδα, αν δεν έχει διοικήσει περίπτερο…». Δυστυχώς, σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, με πολύ θλίψη διαπιστώνουμε ότι αυτό, όντως, ήταν η σωστή περιγραφή».



«Λένε πολλοί, «μήπως το ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη αυτή φάση, δεν θέλει να Κυβερνήσει, θέλει να περάσουν τα δύσκολα;;;».

Ένα κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το δικαίωμα, δεν μπορεί και δεν διανοείται κάτι τέτοιο… Η πατρίδα είναι σε ανάγκη και εμείς έτοιμοι, με σχέδιο και πρόγραμμα, για την αλλαγή πορείας…»



« Πρέπει να αντιπαλέψουμε αγκυλώσεις που υπάρχουν… Εμπιστοσύνη χρειάζεται. Για να υπάρξει εμπιστοσύνη, θα πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές.

Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από μία αισιόδοξη αναπτυξιακή πολιτική.

Μία πολιτική η οποία να δίνει, με αποφάσεις και με αποτελέσματα, τη δυνατότητα παραγωγής νέου πλούτου...».



*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Κατακραυγή και αντιδράσεις για τη μονοδρόμηση στην Ελ. Βενιζέλου στην Κυπαρισσία


Κοινωνική αναστάτωση, κατακραυγή και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κυπαρισσία, η, με οριακή πλειοψηφία, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας για μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από την Μελίου έως την Πονηροπούλου!

Και αυτό γιατί................


επαγγελματίες στον δρόμο αυτό αλλά και απλοί πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν και αναρωτιούνται, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η μονοδρόμηση!... Μάλιστα, αναρωτιούνται γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτό το δρόμο και στο συγκεκριμένο τμήμα, λες και εκεί ήταν το πρόβλημα του κυκλοφοριακού της Κυπαρισσίας, από τη στιγμή που ο δρόμος αυτός είναι ο μεγαλύτερος σε πλάτος…


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

«Από πούθε πάνε, πατριώτη;;;…» Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δ.Σ. Κυπαρισσίας...


Την εφαρμογή της μελέτης «Υπεραστικών οδών και αστικών αρτηριών Δήμου Κυπαρισσίας» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας που συνεδρίασε την προηγούμενη Τετάρτη.................




Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους, Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, είχαν να κάνουν με τις προτάσεις των μελετητών για μονοδρομήσεις συγκεκριμένων οδών και τμημάτων οδών.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι η μελέτη όπως αυτή «εισήχθη», προχθές, προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ήταν εκείνη όπως θεωρήθηκε στις 3-12-2008 από την ΤΥΔΚ, αλλά περιείχε αλλαγές και τροποποιήσεις, ακόμα, ίσως, «και της τελευταίας στιγμής», γεγονός που επεσήμανε με καυστικό τρόπο ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος.

Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι «η μορφολογία των δρόμων είναι η σταθερά ενώ μεταβαλλόμενος είναι ο αριθμός των οχημάτων, που αυξάνονται…», προσθέτοντας ότι οι μονοδρομήσεις είναι η λύση και πρότεινε την εφαρμογή της μελέτης στο σύνολό της και σε μερικούς μήνες, το ξανασυζητάνε αφού έχουν δει πώς θα πάει…

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Α.ΔΗ.Κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση των μελετητών για μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ελ. Βενιζέλου και πρότεινε σε όλο το μήκος της να είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι αυτός είναι από τους πιο εμπορικούς δρόμους και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος σε πλάτος.

Ακόμη, για την Γ. Αλεξοπούλου πρότεινε να μείνει ως έχει, αμφίδρομης Κυκλοφορίας, όπως και για την Καλαντζάκου έως την Ε.Ο. και τα φορτηγά και μεγάλα οχήματα από την Ε.Ο. να «κατευθύνονται» στο δρόμο μπροστά από τον ΟΣΕ και να «φεύγουν» στη συνέχεια από την 25ης Μαρτίου, όπως και τώρα.

Αιχμηρός ήταν ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι «οι μελετητές προτείνουν, αλλά εμείς αποφασίζουμε» και τάχθηκε και αυτός υπέρ της αμφίδρομης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της Ελ. Βενιζέλου, καταθέτοντας και άλλες προτάσεις για συγκεκριμένες οδούς.

Ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γκότσης τάχθηκε υπερ των προτάσεων των ειδικών που έκαναν τη μελέτη και είπε να δοκιμάσουν την πρόταση και βλέπουν…

Ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Γιαννόπουλου, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικό λάθος να πάμε στην εύκολη λύση της μονοδρόμησης…».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τζίμης Χρονόπουλος τάχθηκε υπερ της αμφίδρομης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της Ελ. Βενιζέλου και κατέθεσε και προτάσεις για άλλες οδούς, γνώμη και προτάσεις με τις οποίες συμφώνησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Αγγελινάς.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος τάχθηκε υπερ των προτάσεων των μελετητών στο σύνολό τους.

Υπέρ των προτάσεων των μελετητών τάχθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Τσίγγανος.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε (και σε «απάντηση» όσων είχαν ακουστεί σε προηγούμενες τοποθετήσεις) ότι, «όλοι μας θέλουμε οι δρόμοι της Κυπαρισσίας να γίνουν «Πανεπιστημίου» και «Σταδίου», αλλά μέχρι να γίνουν δεν μπορούμε να επιλέγουμε εύκολες λύσεις μονοδρομήσεων…». Ο κ. Πετρόπουλος ρώτησε «τι θέλουμε να κάνουμε;;; Θέλουμε να κάνουμε την Κυπαρισσία όμορφο κέντρο διερχομένων;;;» και είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή με τη μονοδρόμηση τμήματος της Ελ. Βενιζέλου, λες και εκεί είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κυπαρισσίας…

Συνέχισε λέγοντας ότι «το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι δεδομένο, όπως είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πάρκινγκ. Δεν είναι λύση, όμως, μόνο οι μονοδρομήσεις. Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι κανόνες στάθμευσης. Αν εφαρμόζονταν δε θα υπήρχε πρόβλημα, είπε και τόνισε ότι, κάπου φταίει και η νοοτροπία μας…» και σημείωσε πως η μελέτη δεν είναι αυτή που παραδόθηκε και πως έχουν γίνει τροποποιήσεις και για να γίνουν τροποποιήσεις, αυτοί που ασχολήθηκαν και τις έκαναν, κάτι θα έλαβαν υπόψη τους, τι;…..».

Τελικά, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, αποφασίστηκε να γίνει εφαρμογή της μελέτης με τροποποιήσεις σύμφωνα με προτάσεις για συγκεκριμένες οδούς (για τις οποίες ελήφθησαν αποφάσεις!!!) και σε 3-4-5 μήνες να δουν πώς θα πάει η κατάσταση και να συζητήσουν αν πρέπει να γίνουν αλλαγές και ποιές θα είναι αυτές.


*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Μεγάλη Τρίτη, εδώ...

Να 'μαστε, ξανά εδώ...

Μεγάλη Τρίτη, σήμερα.

Αρχίζουμε τις αναρτήσεις μας με ένα αφιέρωμα στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε...


Αφιέρωμα στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τί είναι, πώς βιώνεται, τί τελείται;...........




Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτιλισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πίστους;
Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανοιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική - προσωπική σωτηρία!


Αντώνης Χρήστου
Πηγή: http://www.oodegr.com/oode/orthod/eortes/M.Bdomada1.htm




Διαβάστε Περισσότερα...