Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Νέος σεισμολογικός σταθμός για Μεσσηνία και Ηλεία


Ο κ. Δημήτρης Παλιάτσας, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επισκέφθηκε χθες τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκο, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη της Προγραμματικής Σύμβασης «Επέκταση του Σεισμολογικού Δικτύου στην περιοχή του Ιονίου (Νήσοι Στροφάδες), για την κάλυψη των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας», συνολικού προϋπολογισμού 65.000 ευρώ................


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος αντινομάρχης Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στ. Αναστασόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Δ. Μουντζούρης.

Ο κ. Παλιάτσας ενημέρωσε τον νομάρχη για την πορεία του έργου, τονίζοντας:

«Με το εν λόγω Π.Σ. θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός σεισμολογικού σταθμού στις νήσους Στροφάδες, ο οποίος θα ενισχύσει την ακρίβεια στον προσδιορισμό, κυρίως του βάθους, των σεισμών, αλλά και θα επιτρέψει την καταγραφή μικροσεισμών, που θα διευκολύνουν την εκτίμηση της πιθανότητας επερχόμενης σεισμικής δόνησης. Επιπλέον θα επιτρέψει τη μελέτη μηχανισμού γένεσης σεισμών δυτικά αλλά και νότια της Μεσσηνίας, κάτι που λόγω μορφολογίας της περιοχής είναι δύσκολο σήμερα».

Ο κ. Παλιάτσας επισήμανε ότι, «το έργο θα προσφέρει υποδομή για επιπλέον έρευνες στην περιοχή και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων που μελετούν το ελληνικό τόξο επειδή βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Μεσσηνίας ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εγκατάστασης του σεισμολογικού σταθμού και προσυπέγραψε στα πλεονεκτήματά του.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"