Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Από Κυπαρίσσια μέχρι Ελαία, καντίνες τέλος, «κασελάκια» μόνο!

Χωρίς καντίνες, οριστικά, θα μείνουν φέτος οι παραλίες από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και αναρτήθηκε προχθές το μεσημέρι στη Δι@υγεια! Με την απόφασή του ο υπουργός...............................................
παράσχει «σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών των ακτών του Δήμου Τριφυλίας (Δημοτική Ενότητα Αυλώνος) που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας” για την τουριστική περίοδο 2013», για ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά καντίνες γιοκ φέτος. 
Αντ’ αυτών επιτρέπει μόνον «την εγκατάσταση μικρών προσωρινών φορητών στοιχείων (πάγκοι μικροπωλητών), χωρίς ρόδες και σταθερή βάση, για την εξυπηρέτηση των λουομένων και την παροχή αδειών σε πλανόδιους μικροπωλητές», όπως συγκριμένα αναφέρεται στην απόφαση! 

Παράλληλα, τονίζεται: «Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές στην Παραλία του Καλού Νερού, για τις οποίες μας απεστάλη και τοπογραφικό διάγραμμα στο (2) σχετικό, αυτές πρέπει να κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Άρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας, σύμφωνα με το (1 VIII) σχετικό», δηλαδή να κατεδαφιστούν όλα τα κιόσκια των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον παραλιακό δρόμο του Καλού Νερού. 
Αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων επαγγελματιών, συλλόγων και κατοίκων, που μιλούν για «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη της περιοχής και «καταστροφή και λουκέτα» στις επιχειρήσεις. 

Με την απόφαση επιτρέπεται, πάντως, η ανέγερση του ενημερωτικού περιπτέρου του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» επί του δημοσίου δρόμου του Καλού Νερού! 


Η σύμφωνη γνώμη για την απλή χρήση αιγιαλού παρασχέθηκε συγκεκριμένα για τις θέσεις «Μπούκα» Τ.Κ. Ελαίας, «Αγιαννάκη» Τ.Κ. Ελαίας, «Βουνάκι» Τ.Κ. Καλού Νερού, «Μπραζέρι» Τ.Κ. Καλού Νερού, παραλία Καλού Νερού, βόρειο τμήμα της παραλίας “Camping” στην Κυπαρισσία, «Σεργιάνι» και «Καρτελάς» - «Βλάχου». Προφανώς, στο ΥΠΕΚΑ έχουν γράψει λάθος τη θέση «Βλάχου», αφού αυτή καμία σχέση δεν έχει με την πόλη της Κυπαρισσίας, από την οποία απέχει κάμποσα χιλιόμετρα και διοικητικά και γεωγραφικά ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Σπηλιάς! Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι ο Δήμος υποχρεούται να διασφαλίσει την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς και την εγκατάσταση χημικών τουαλετών. Η ακριβής οριοθέτηση των τμημάτων της παραλίας, όπου θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα γίνει με τη συνεργασία του «ΑΡΧΕΛΩΝ». Με τη δύση του ηλίου υποχρέωση συγκέντρωσης των ξαπλωστρών σε σημείο εκτός της αμμώδους παραλίας. Επανατοποθέτηση την επόμενη μέρα μετά τις 9.30 π.μ., οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρωινή παρατήρηση της ωοτοκίας από τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η συλλογή δε θα γίνεται με σύρσιμο επί της άμμου. Εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης πλάτους 5 μέτρων στην κορυφή της παραλίας, όπου οι χελώνες θα μπορούν να φτιάξουν τις φωλιές τους. Οι μικροί προσωρινοί, φορητοί πάγκοι των μικροπωλητών θα απομακρύνονται καθημερινά με τη δύση του ηλίου. Η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία μετά τη δύση του ηλίου πρέπει να αποφεύγεται! Η εγκατάσταση υποδομών στο αμμώδες τμήμα της παραλίας, όπως γήπεδο beach volley, είναι πιθανό να προκαλέσει την πρώιμη εκκόλαψη των νεοσσών εξαιτίας των κραδασμών από τους αθλούμενους και στο πλαίσιο αυτό τυχόν εγκατάστασή τους μπορεί να γίνει μόνο μετά από υπόδειξη του «ΑΡΧΕΛΩΝ». Απαγορεύεται η εγκατάσταση ντους στο αμμώδες τμήμα της παραλίας, διότι είναι δυνατό να επιφέρει καταστροφή των αυγών. Εναλλακτικά, μπορεί να προβλεφθεί η εγκατάσταση ενός ντους σε σημείο που θα υποδειχθεί. Ειδικότερα, ο Δήμος Τριφυλίας θα πρέπει να μεριμνά και να απαγορεύει την πρόσβαση οχημάτων στην παραλία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεριμνά για την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος και την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής βλάστησης της παραλίας, λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας. 

 Του Ηλία Γιαννόπουλου Τharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Με υψηλές θερμοκρασίες και αφόρητη ζέστη μπήκε ο Αύγουστος

Με υψηλές θερμοκρασίες και αφόρητη ζέστη μπήκε ο Αύγουστος. 
Η σημερινή πρώτη μέρα του Αυγούστου αναμένεται καυτή και στην Τριφυλία. Η θερμοκρασία θα.......................................
φτάσει στα Φιλιατρά στους 32 βαθμούς κελσίου ενώ η αισθητή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα θα αγγίξει και τους 36. 
Στην Κυπαρισσία η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 31 βαθμούς κελσίου ενώ η αισθητή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα θα αγγίξει τους 35. 
Στη Χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 32 βαθμούς κελσίου και στους Γαργαλιάνους στους 30. 
Στην Πύλο η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 31 βαθμούς κελσίου ενώ η αισθητή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα θα αγγίξει τους 34. 
Στην Καλαμάτα 36 βαθμοί κελσίου και το βράδυ αναμένεται καταιγίδα.


Διαβάστε Περισσότερα...