Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. Μήνυμα Ενότητας, Νίκης και Αλλαγής στη συγκέντρωση με τους Τριφύλιους της Αθήνας!



Μήνυμα Ενότητας, Νίκης και Αλλαγής έστειλαν οι Τριφύλιοι της Αθήνας με τη μαζική του συμμετοχή στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας, το βράδυ της Τετάρτης.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες εκατοντάδες συμπατριώτες μας έσπευσαν στην συγκέντρωση στην οποία διάχυτη ήταν η αισιοδοξία για την εκλογική νίκη, από την πρώτη Κυριακή, και την αλλαγή στο Δήμο Τριφυλίας!
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:....................


«…Η παρουσία σας εδώ απόψε, μας δίνει χαρά και δύναμη, αλλά και μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί σας και απέναντι στον τόπο.
Ίσως κάποιοι που είναι εδώ απόψε, πολλοί ή λίγοι, αναρωτιούνται:
• Μα είναι εύκολο όλο αυτό το εγχείρημα που γίνεται με τον Καλλικράτη;
• Μήπως ήταν καλύτερα με τους μικρούς δήμους που τους γνωρίζαμε ο καθένας καλύτερα ή τις παλιές κοινότητες;
• Μήπως χαθεί η επαφή του πολίτη με το Δήμο ή την κοινότητα;
• Μήπως ερημώσουν χειρότερα τα χωριά μας;
• Πως θα μπορούν οι κάτοικοι των χωριών και οι ηλικιωμένοι να συναλλάσσονται με τον Δήμο;
• Θα υπάρχει κοινωνική πρόνοια;
• Θα υπάρχει περίθαλψη;
• Θα νοιώθει ασφαλής ο κάτοικος του μακρινού από το κέντρο χωριού;
• Γιατί τελικά γίνεται όλη αυτή η αλλαγή στο χάρτη της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;
• Που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται;

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ τα ερωτήματα!
Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ήταν αναγκαίο. Είτε λεγόταν Καλλικράτης, είτε κάπως αλλιώς.
Οι δήμοι και οι κοινότητες, με τη μέχρι τώρα μορφή τους, δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στην κοινωνία και τους πολίτες.
Οι δυνατότητες που είχαν ήταν πολύ περιορισμένες και η λειτουργία τους ήταν προβληματική.
Το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο.

Έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία, έχουμε θέληση, έχουμε και την ικανότητα να το φέρουμε σε πέρας.
Όχι μόνο να το φέρουμε σε πέρας αλλά και να δημιουργήσουμε τον μεγάλο και δυνατό δήμο Τριφυλίας.
Τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη μαζί με τα νέα ικανά και δυναμικά στελέχη που συμμετέχουν στην παράταξή μας, είναι η εγγύηση για την επιτυχία.
Ο Καλλικράτης δεν σηκώνει ερασιτεχνισμούς από ανθρώπους που έρχονται ουρανοκατέβατοι από τα κομματικά γραφεία, νομίζοντας ότι θα έρθουν να ανοίξουν κομματικά μαγαζάκια.
Δεν ξέρουν τον Καλλικράτη και δεν θέλουν να λειτουργήσουν μέσα σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι νόμος του κράτους πλέον.
Μπορεί να φανταστεί κανένας τι μπορεί να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο;
Ας είναι όμως!
Ας πάμε τώρα στα ερωτήματα που εγώ έβαλα ως δικά σας:
• Μήπως ήταν καλύτερα με τους μικρούς δήμους και τις κοινότητες;
Όχι. Ο μικρός δήμος ποτέ δεν μπορεί να έχει οργανωμένες υπηρεσίες, ικανές για να μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής. Δεν έχει επάρκεια ώστε να μπορεί να σχεδιάσει να μελετήσει και να εκτελέσει οποιοδήποτε μεσαίο ή μεγάλο έργο μόνος του. Ήταν πάντα εξαρτημένος από τη Νομαρχία και τις υπηρεσίες της.
Ο μικρός δήμος μόνο μικρά έργα μπορούσε να εκτελεί μόνος του και μάλιστα όχι όλοι οι δήμοι.
Δεν μπορούσε να μπει ποτέ σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λόγω μικρού μεγέθους και λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας. Επίσης ποτέ δεν δίνει χρήματα η ευρωπαϊκή ένωση, για έργα μικρών δήμων λόγω της μικρής εμβέλειας των έργων αυτών.
Ο μεγάλος δήμος ξεπερνάει όλα αυτά τα προβλήματα και μπορεί μόνος του να διεκδικεί και να αξιοποιεί πάρα πολλά ευρωπαικά προγράμματα και τέτοια είναι πολλά και κοιμούνται επειδή δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε.
Στο ερώτημα: μήπως χαθεί η επαφή του πολίτη με το δήμο;
• Όχι αντίθετα όλες οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά και πολλές άλλες που θα έλθουν στο δήμο με την κατάργηση των Νομαρχιών, θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, σε συνδυασμό με τα ΚΕΠ και τα λεγόμενα ηλεκτρονικά ΚΕΠ που θα υπάρχουν σε κάθε χωριό.
Οι πολύ περισσότερο οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου θα έχουν την δυνατότητα της άμεσης επέμβασης όπου ο πολίτης ή η περιοχή το χρειάζεται.
Μήπως ερημώσουν περισσότερο τα χωριά;
• Μέσα από τον μεγάλο δήμο θα έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο τις δυνατότητες κάθε χωριού (παραγωγικές δυνατότητες, φυσική ομορφιά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.λ.π.) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με σκοπό όχι μόνο να μην ερημώσουν, αλλά να αρχίσει ένα ρεύμα επαναπατρισμού στα χωριά μας.
Πως θα συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες οι κάτοικοι των χωριών ή οι ηλικιωμένοι;
• Πολλές υπηρεσίες της νομαρχίας θα είναι πλέον στο δήμο, άρα πολύ πιο κοντά.
Το ηλεκτρονικό ΚΕΠ θα λειτουργεί έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο κάτοικος του χωριού ή της πόλης να μετακινείται. Οι υπηρεσίες του δήμου θα εξακτινωθούν ισότιμα σ’ όλο το δήμο.
Θα υπάρχει κοινωνική πρόνοια;
• Στο νέο δήμο θα υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, ώστε να υπάρχει βοήθεια σε ανήμπορους και άτομα ειδικής φροντίδας.
Θα υπάρχει περίθαλψη;
• Ο δήμος πλέον θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, την συντήρηση και την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της περιοχής του (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).
Είμαι γιατρός και μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη για την υγεία στο δήμο μας. Επί 30 σχεδόν χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην περιοχή, όχι μόνο των Φιλιατρών, και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών. Αντίθετα θα γίνουν όλες οι προσπάθειες, με όλες μου τις δυνάμεις, να αναβαθμίσουμε το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στο δήμο μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί και το χειρότερο να κλείσει καμία υγειονομική μονάδα.
Ας τολμήσει να το κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αυτό είναι δέσμευση.
Στο ερώτημα τώρα: γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας, η απάντηση είναι:
• Το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι πλέον γερασμένο, αναποτελεσματικό, συντηρούσε και βασιζόταν κυρίως στο πελατειακό σύστημα, ήταν εξαρτημένο από την κεντρική εξουσία, τον βουλευτή, τον υπουργό ή τον κομματάρχη και έτσι ήταν σφιχτά δεμένο στα κόμματα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν απορρίπτουμε τα κόμματα, τα οποία αναγνωρίζουμε ως τους πυλώνες της δημοκρατίας, αλλά δεν θέλουμε τον σφιχτό εναγκαλισμό με το δήμο.
Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σ΄όλες τις δραστηριότητες του δήμου.
Θα ξέρει ο πολίτης που πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ και θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τον δήμο μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Πέραν των θεσμών, υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα κληθούν να διοικήσουν και να λειτουργήσουν τους θεσμούς.
Εμείς, εγώ, έχουμε δείξει από το παρελθόν έως και σήμερα ποιοι είμαστε.
Μας ξέρει, με ξέρει, ο λαός των Φιλιατρών και της Τριφυλίας και θα μας τιμήσει με την ψήφο του στις 7 Νοέμβρη.
Ξέρει και πρέπει να ξέρετε κι εσείς ότι θα τιμήσω στο έπακρον την εμπιστοσύνη που θα μου δείξετε.

Καλά όλα αυτά θα μου πείτε. Και που θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε αυτό το μεγάλο εγχείρημα – πρόκληση;
• Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα χρήματα, υπάρχουν θεσμοθετημένοι πόροι για την λειτουργία του δήμου.
Τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την οργάνωση του νέου δήμου και των υπηρεσιών του, θα έρθουν από το λεγόμενο πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) και το πρόγραμμα εξυγίανσης, για την εξυγίανση δημοτικών κοινοτήτων που τα οικονομικά τους την 31/12/10 δεν είναι καλά (χρέη κ.λ.π.)
Όσες νέες υπηρεσίες θα μεταβιβάζονται στο δήμο από την πρώην νομαρχία θα συνοδεύονται από το ποσόν που απαιτείται για την λειτουργία τους όπως στην νομαρχία.
Επίσης χρήματα θα εξοικονομηθούν από την σοβαρή περιστολή της σπατάλης σε έξοδα εντυπωσιασμού, δημοσίων σχέσεων, άσκοπων μετακινήσεων, πλασματικών υπηρεσιών κ.λ.π.
Ρουσφέτια, χαριστικές πράξεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων σε βάρος του δήμου δεν θα υπάρχουν. Όλες οι δραστηριότητες, οικονομικές και μη και όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για να μπορεί να ενημερώνεται όποιος και όποτε θέλει.

Αγαπητοί φίλοι
Η απόφασή μας να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις εκλογές, είναι μια απόφαση που απορρέει καθαρά από την διάθεσή μας να προσφέρουμε στον τόπο μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε, ζούμε και εργαζόμαστε. Θέλουμε να τον κάνουμε αντάξιο της εποχής μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και τα παιδιά μας.
Ο τόπος μας το αξίζει, όπως το αξίζουν και οι κάτοικοί του.
Μακριά από τοπικιστικές προκαταλήψεις και με γνώμονα την ισοτιμία και την ισοπολιτεία, θέλουμε όλους τους Τριφύλιους μαζί, να χαράζουμε καινούργιους δρόμους προς το μέλλον.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε πάρα πολλά που μας ενώνουν και τίποτα που να μας χωρίζει.
Το μέλλον είναι και πρέπει να είναι κοινό.
Μαζί θα πετύχουμε.
Μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά.
Ζούμε σ’ ένα τόπο προνομιακό.
Ζούμε στη γη της επαγγελίας.
Ελάχιστα μέρη της πατρίδας μας έχουν τα πλεονεκτήματα που έχουμε.
Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε , πρέπει να κάνουμε το δήμο Τριφυλίας έναν από τους πιο δυναμικούς, πιο ανθρώπινους και πιο όμορφους δήμους της χώρας μας.
Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα μηδενίσω το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα στους πρώην δήμους, που απαρτίζουν το νέο δήμο μας.
Σε όλους τους δήμους έχουν γίνει προσπάθειες. Σ’ άλλους πολύ σοβαρές και με επιτυχία και σε άλλους λιγότερες χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό έργο.
Εμείς θα συνεχίσουμε ότι καλό γίνεται από πλευράς θεσμών και έργων.
Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν και όσα έχουν προγραμματιστεί θα επικαιροποιηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο πλέον αναπτυξιακό πλαίσιο του νέου δήμου.
Το πρόγραμμά μας, όπως θα αναφερθώ παρακάτω, είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά όχι ανεδαφικό και στοχεύει στην νέα εποχή που θα πρέπει να πάμε τον τόπο μας.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις, την εμπειρία και τις γνώση μας, μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες…»

«…Είμαι σίγουρος ότι ΜΑΖΙ θ’ αλλάξουμε σελίδα στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ.
Η νίκη θα είναι όλων μας!»



Διαβάστε Περισσότερα...