Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Τουλάχιστον 1,3 εκατομ. ευρώ "χρωστάει" ο Δήμος Κυπαρισσίας...


Τουλάχιστον 1,3 εκατομ. ευρώ "χρωστάει" ο Δήμος Κυπαρισσίας!!!...

Και λέμε τουλάχιστον, γιατί αυτά "εμφανίζει" ο κ. Σαμπαζιώτης στον Προϋπολογισμό του 2009...

Όμως είναι κατά πολύ περισσότερα, αφού στον Προϋπολογισμό δεν έχουν "μπει" όλες οι οφειλές του Δήμου, δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα τιμολόγια..............


Περισσότερα και αναλυτικότερα για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Κυπαρισσίας επί των ημερών της "Νέας Πορείας" (!!!) του κ. Σαμπαζιώτη, σε επόμενη ανάρτηση...


***Θα γράφουμε μέρες γι' αυτό το θέμα και ό,τι σχετίζεται με τον Προϋπολογισμό για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια...

***Και θα αποκαλύψουμε τις αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρανομίες που έχουν γίνει με "έργα - φαντάσματα" που ενώ δεν έγιναν, πληρώνονται...

Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν στο Δήμο Κυπαρισσίας...


Διαβάστε Περισσότερα...

Σε επιφυλακή για το κουνούπι - "Tίγρης"...


Το επικίνδυνο ασιατικό κουνούπι "Τίγρης", το οποίο μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες, επανεμφανίστηκε στη χώρα μας.........

Η Νομαρχία Αθηνών με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους καλεί να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι 48 δήμοι που βρίσκονται στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων για την καταγραφή της κατάστασης, τον εντοπισμό τυχόν εστιών ανάπτυξης κουνουπιών -λιμνάζοντα, στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κλπ- και την καταπολέμηση με προληπτικούς.
Το κουνούπι "Τίγρης", Aedes albopictus, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς το τσίμπημα του μπορεί να μεταδώσει ελονοσία, κίτρινο πυρετό ενώ είναι και φορέας του ιού της εγκεφαλίτιδας. Η Νομαρχία Αθηνών ενημερώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για πέντε κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων.

Ένας 70χρονος , ένα 17χρονο και ένα 15χρονο αγόρι προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα, ενώ κρούσμα ηπατίτιδας Β' εκδηλώθηκε σε 36χρονο άνδρα και κρούσμα φυματίωσης σε 24χρονη γυναίκα. Όλα τα περιστατικά εντοπίζονται στην Αθήνα.

Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8




Διαβάστε Περισσότερα...

Επιβολή επιπλέον φοροεισπρακτικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές


Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που μελετά η κυβέρνηση να επιβάλει -πιθανότατα- μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος, αυτή τη φορά θα έχουν στόχο τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μεταξύ αυτών είναι..........


η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μερική επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα μέτρα, καθώς τα μέτρα που ήδη έλαβε είναι «ασπιρίνες» αφού, όπως είπε, δεν καλύπτουν ούτε το 10% της μαύρης τρύπας.

Εν τω μεταξύ, σε τρεις δόσεις αναμένεται να εξοφληθεί η έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 ευρώ ως 5.000 ευρώ για εκείνους που δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα στους 128.000 φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν εφέτος με την έκτακτη εισφορά και θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει με τον φόρο εισοδήματος. Εκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν θα υπάρξει.

Οι εισηγήσεις για το επόμενο πακέτο

Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο για το επόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνουν:

- Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση μπορεί να πάρει τη μορφή των 5 ή και 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης. Αλλοθι για τη λήψη αυτού του εισπρακτικού μέτρου, το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την Κομισιόν που ζητεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και η μείωση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

- Την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Από την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών το δημόσιο ταμείο έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από τις κληρονομιές και τις γονικές μεταβιβάσεις μεγάλων ακίνητων περιουσιών μετά την κατάργηση του φόρου και την αντικατάστασή του με τέλος μόλις 1% επί της αντικειμενικής τιμής των ακινήτων.

- Την κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο προβλέπουν τη θέσπιση υψηλότερων συντελεστών για τους φορολογουμένους που έχουν μεγάλης αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

- Την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο ανώτατος συντελεστής είναι σήμερα 40% και εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Μελετάται η αύξησή του στο 45% ή και 50%. Πρόκειται για μέτρο το οποίο επίσης βρίσκει σύμφωνες τις Βρυξέλλες, αφού είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ





Διαβάστε Περισσότερα...

Νέα Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσον έχει επισπευσθεί και σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που είναι αναγκαίο για την επαγγελματική κατοχύρωση και τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:............


«Σε απάντηση της 13357/28-1-2009 Ερώτησής μου ο Υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος στην αρ. πρωτ. 11176/ΙΗ 16-2-2009 Απάντησή του για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρεται στην 33/2008 Πράξη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που ενέκρινε την ένταξη των εν λόγω αποφοίτων στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ02-Φιλολόγων.



Επίσης, αναφέρεται στην προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη των αποφοίτων στον κλάδο αυτό.



Επειδή το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επείγει, ώστε να μην αποκλείονται από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ,



Επειδή ήδη έχει παρέλθει ένας μήνας και πλέον από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα έχει δρομολογηθεί,



Επειδή, βάσει των ανωτέρω διαβεβαιώσεων του Υπουργείου ότι το θέμα επιλύθηκε οι φοιτητές του Τμήματος ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και εύλογα αναμένουν άμεσο αποτέλεσμα, που να άρει τους σε βάρος τους άνισους και άδικους αποκλεισμούς,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:



-Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία έκδοσης του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ;

-Τι ενέργειες έχει κάνει για την επίσπευση της έκδοσης του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και πότε προβλέπεται αυτό να εκδοθεί; »






Διαβάστε Περισσότερα...

Μπροστά με 4,3% το ΠΑΣΟΚ.


Προβάδισμα, 4,3 ποσοστιαίων μονάδων, του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει και νέα δημοσκόπηση, της Alco, που παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alter.

Συγκεκριμένα...........


στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,7% και το ΠΑΣΟΚ το 33%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6%, ο ΛΑΟΣ 4,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. Αλλο δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 1,4%, λευκό 5,2% ενώ δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 11,3%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 29%, το ΠΑΣΟΚ 32,5%, το ΚΚΕ 7,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%, Άλλο το 2,1%, Λευκό 3,8%, ενώ δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 11,8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 35,7%, έναντι 27,9% του Γιώργου Παπανδρέου.
Αξιοσημείωτο είναι πως ποσοστό 32,3% στο σχετικό ερώτημα (με δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο) απαντά «κανένας».





Διαβάστε Περισσότερα...

Στρατοί ανέργων και "χρυσά παιδιά"


Τα σημάδια της σε όλες τις χώρες του κόσμου αφήνει καθημερινά η διεθνής κρίση, που ως αποτέλεσμα της, εκτός από τις πτωτικές ενδείξεις στους δείκτες ανάπτυξης των οικονομιών, οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των αγορών και των επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε σήμερα από τη Σύνοδο της G20 να πάρει ισχυρότερα μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης, κρίνοντας ότι η ανταπόκριση της κάθε χώρας σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται ακόμη μόνον "στην αρχή". Το διεθνές νομισματικό ταμείο ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε λόγο επίσης για βαθιά ύφεση των αναπτυγμένων οικονομιών.........


ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, σε μία ακόμη προσπάθεια της να στηρίξει τους αμερικανούς προμηθευτές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει
πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες, το σχέδιο του αμερικανού προέδρου για τη διάσωση της οικονομίας κινδυνεύει να πέσει στο κενό λόγω της έντονης οργής των μελών του κογκρέσου και της αντίδρασης της κοινής γνώμης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τη χορήγηση των μπόνους ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων στα στελέχη της AIG, διέταξε έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

"Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και λένε ότι είναι λάθος των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικανών. Ακούστε, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη. Εγώ είμαι ο πρόεδρος".

Ωστόσο, ο έμπιστος του υπουργός των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην απόφαση να ενισχυθεί η AIG, ως πρόεδρος του παραρτήματος της ομοσπονδιακής τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Στην κριτική που ασκήθηκε εναντίον του, γιατί δεν σταμάτησε την έκδοση των μπόνους, η απάντηση από το Λευκό Οίκο ήταν ότι πληροφορήθηκε γι' αυτά μόλις τρείς μέρες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Έντουαρντ Λίντι, στη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο ζήτησε από στελέχη να επιστρέψουν τα μπόνους.

"Ζήτησα από αυτούς που έλαβαν μπόνους μεγαλύτερο από εκατό χιλιάδες δολάρια να επιστρέψουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα. Κάποιοι προσφέρθηκαν να επιστρέψουν το 100% των χρημάτων".

Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα τους με την αιτιολογία ότι τα μεγαλοστελέχη δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Η AIG που ανήκει πλέον κατά 80% στο αμερικανικό δημόσιο, μετά την ενίσχυσή της από αυτό με 170 δισ. δολάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τονωτική ένεση σε μετρητά που δόθηκε σε εταιρεία από την έναρξη της κρίσης.

Παράλληλα με τα σκάνδαλα που προκαλούν την κοινή γνώμη, την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας επιχειρεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, με την αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η είδηση αυτή ανέβασε την τιμή του πετρελαίου κατά 5% τη στιγμή που το δολάριο σημείωνε πτώση.

Ρωσία

Την ίδια ώρα η ύφεση σπρώχνει καθημερινά στην ανεργία χιλιάδες ρώσους, μετά το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολύσεων σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο αριθμός των ανέργων σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία αγγίζει τα 6,4 εκατομμύρια, δηλαδή κυμαίνεται στο 8,5% του "ενεργού πληθυσμού" των κατοίκων της.

Από τη Μόσχα οι οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν, ότι εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τότε οι άνεργοι στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να ξεπεράσουν τα εννέα εκατομμύρια, γεγονός που αποτελεί μία παλινδρόμηση στο εργασιακό πεδίο δεκαετία του 1990.

Σε μία προσπάθεια να αναστρέψουν την αρνητική αυτή κατάσταση, στο ρωσικό κοινοβούλιο συζητείται αυτές τις ημέρες ο νέος αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός, εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΔΝΤ

Ανησυχητικές είναι επίσης και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ του -0,5% και του -1,0%.

Το ΔΝΤ προέβλεψε επίσης "βαθειά ύφεση" φέτος για τις αναπτυγμένες οικονομίες, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,6% στις ΗΠΑ και 5,8% στην Ιαπωνία και 3,2% στη ζώνη του ευρώ.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Εφιαλτική, όμως, είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου από τις αρχές του έτους στη Σλοβενία, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2009, ο αριθμός των ατόμων που απολύθηκαν έφτασε τις 12.700 και ο ρυθμός ανεργίας «σκαρφάλωσε» στο 8,3%.

Στο μεταξύ, από τις αρχές του έτους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Σλοβενίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα» από την οικονομική κρίση, με τις περιπτώσεις χρεοκοπίας να αυξάνονται, συνεχίζοντας την ανοδική «τροχιά» που καταγράφηκε το 2008.

Το 2008, η αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα «επίπεδα» του 22%, έναντι του 2007.

Στη Σερβία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασίμ Λιάγιτς επισήμανε - στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση RTS - πως καθημερινά απολύονται, κατά μέσο όρο, 3.000 άτομα.

Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ανακοίνωσε νέο «πακέτο» δράσεων για την υποστήριξη των τουλάχιστον 40.000 ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο υπουργός Οικονομικών Βγιέκοσλαβ Μπεβάντα δήλωσε πως εξετάζεται μια πιθανή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην οικονομία, ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του 2009 έγιναν απολύσεις 10.000 ατόμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ





Διαβάστε Περισσότερα...

Ευρωπαϊκό φρένο σε νέες δαπάνες κατά της κρίσης


Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες για την οικονομική ανάκαμψη, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αρνούμενοι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, λόγω διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων και αναγκών...........



Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ολλανδίας, αλλά και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσαν χθες δημόσια ότι τα 400 δισ. ευρώ, που διέθεσε μέχρι σήμερα η Ε.Ε., αποτελούν πλαφόν για τα δημόσια οικονομικά των χωρών - μελών.

Επιπλέον, όπως επισήμαναν, δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έχει κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους ανέργους και τους ασθενέστερους οικονομικά, το οποίο σε περιόδους κρίσης επιβαρύνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες.

5 δισ. ευρώ για υποδομές

Με δεδομένη τη θέση των Ευρωπαίων να μην αυξήσουν τις εθνικές δαπάνες, κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, ήταν η πρόταση της Κομισιόν να διατεθούν 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην ενέργεια (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξη της υπαίθρου (προώθηση Ιντερνετ).

Για την Ελλάδα, προτείνεται η χορήγηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία και τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Η πρόταση της Κομισιόν συναντάει τις αντιδράσεις των χωρών με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτηθεί από το παραπάνω ποσό και ο αγωγός Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία.

Προετοιμασία για τις 7 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, που είναι η προετοιμασία της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, στις 7 Μαΐου στην Πράγα, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις να διευρύνουν τους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας, αλλά και κατάρτισης, αποφεύγοντας μειώσεις μισθών. Αυτό έγινε στη συνάντηση που είχαν με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην ίδια συνάντηση, έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των ΜΜΕ και του δημόσιου τομέα. Οπως επισημάνθηκε, το τέταρτο τρίμηνο χάθηκαν στην Ε.Ε. 672.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ για το 2009 οι απώλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. θέσεις.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών και την Κομισιόν να λάβουν το ταχύτερο αποφάσεις για την πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.

Οι αποφάσεις θα βασιστούν στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό το Γάλλο πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ζακ Ντε Λαροζιέρ, η οποία προβλέπει τη σύσταση μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Μάλιστα, προτείνεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις τράπεζες που θα κινούνται εκτός ρυθμιστικού πλαισίου. Θα αναβαθμιστεί επίσης σημαντικά ο ρόλος της ΕΚΤ στην πρόληψη συστημικών κινδύνων.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ - naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Happy Friday!!!!!!!

.
.
.




Happy Friday
Myspace 2.0 layouts





.
.
.







Διαβάστε Περισσότερα...