Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες για την οικονομική ανάκαμψη, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αρνούμενοι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, λόγω διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων και αναγκών...........
Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ολλανδίας, αλλά και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσαν χθες δημόσια ότι τα 400 δισ. ευρώ, που διέθεσε μέχρι σήμερα η Ε.Ε., αποτελούν πλαφόν για τα δημόσια οικονομικά των χωρών - μελών.
Επιπλέον, όπως επισήμαναν, δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έχει κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους ανέργους και τους ασθενέστερους οικονομικά, το οποίο σε περιόδους κρίσης επιβαρύνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες.
5 δισ. ευρώ για υποδομές
Με δεδομένη τη θέση των Ευρωπαίων να μην αυξήσουν τις εθνικές δαπάνες, κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, ήταν η πρόταση της Κομισιόν να διατεθούν 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην ενέργεια (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξη της υπαίθρου (προώθηση Ιντερνετ).
Για την Ελλάδα, προτείνεται η χορήγηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία και τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Η πρόταση της Κομισιόν συναντάει τις αντιδράσεις των χωρών με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτηθεί από το παραπάνω ποσό και ο αγωγός Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία.
Προετοιμασία για τις 7 Μαΐου
Εν τω μεταξύ, στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, που είναι η προετοιμασία της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, στις 7 Μαΐου στην Πράγα, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις να διευρύνουν τους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας, αλλά και κατάρτισης, αποφεύγοντας μειώσεις μισθών. Αυτό έγινε στη συνάντηση που είχαν με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στην ίδια συνάντηση, έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των ΜΜΕ και του δημόσιου τομέα. Οπως επισημάνθηκε, το τέταρτο τρίμηνο χάθηκαν στην Ε.Ε. 672.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ για το 2009 οι απώλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. θέσεις.
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών και την Κομισιόν να λάβουν το ταχύτερο αποφάσεις για την πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.
Οι αποφάσεις θα βασιστούν στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό το Γάλλο πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ζακ Ντε Λαροζιέρ, η οποία προβλέπει τη σύσταση μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Μάλιστα, προτείνεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις τράπεζες που θα κινούνται εκτός ρυθμιστικού πλαισίου. Θα αναβαθμιστεί επίσης σημαντικά ο ρόλος της ΕΚΤ στην πρόληψη συστημικών κινδύνων.
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ - naftemporiki.gr