Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Επιβολή επιπλέον φοροεισπρακτικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές


Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που μελετά η κυβέρνηση να επιβάλει -πιθανότατα- μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος, αυτή τη φορά θα έχουν στόχο τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μεταξύ αυτών είναι..........


η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μερική επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα μέτρα, καθώς τα μέτρα που ήδη έλαβε είναι «ασπιρίνες» αφού, όπως είπε, δεν καλύπτουν ούτε το 10% της μαύρης τρύπας.

Εν τω μεταξύ, σε τρεις δόσεις αναμένεται να εξοφληθεί η έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 ευρώ ως 5.000 ευρώ για εκείνους που δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα στους 128.000 φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν εφέτος με την έκτακτη εισφορά και θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει με τον φόρο εισοδήματος. Εκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν θα υπάρξει.

Οι εισηγήσεις για το επόμενο πακέτο

Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο για το επόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνουν:

- Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση μπορεί να πάρει τη μορφή των 5 ή και 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης. Αλλοθι για τη λήψη αυτού του εισπρακτικού μέτρου, το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την Κομισιόν που ζητεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και η μείωση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

- Την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Από την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών το δημόσιο ταμείο έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από τις κληρονομιές και τις γονικές μεταβιβάσεις μεγάλων ακίνητων περιουσιών μετά την κατάργηση του φόρου και την αντικατάστασή του με τέλος μόλις 1% επί της αντικειμενικής τιμής των ακινήτων.

- Την κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο προβλέπουν τη θέσπιση υψηλότερων συντελεστών για τους φορολογουμένους που έχουν μεγάλης αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

- Την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο ανώτατος συντελεστής είναι σήμερα 40% και εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Μελετάται η αύξησή του στο 45% ή και 50%. Πρόκειται για μέτρο το οποίο επίσης βρίσκει σύμφωνες τις Βρυξέλλες, αφού είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ