Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:.......................



* Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
* Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
* Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
* Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
* Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΔΩ:

http://aftoamyna.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html



ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Ξέρετε ότι… η βία εκτός από σωματική, μπορεί να είναι ψυχολογική ή/και οικονομική. Η ψυχολογική ή οικονομική βία δεν καταλήγουν πάντα και σε σωματική. Όμως, μια σωματικά κακοποιημένη γυναίκα έχει σίγουρα κακοποιηθεί και ψυχολογικά.
Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι τα στάδια του κύκλου αυτής της βίας είναι τα εξής:

* Επίθεση
* Μετάνοια
* Συγγνώμη
* Φροντίδα του θύματος
* Υποσχέσεις ότι δεν θα επαναληφθεί
* Περίοδος συμφιλίωσης και εξιλέωσης
* Επίθεση

Μη ξεχνάτε! Η σωματική βία φτάνει έως το βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, σε ορισμένες περιπτώσεις και το φόνο.
Στην Ελλάδα, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα τωρινού ή πρώην συντρόφου τους, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μια φορά, από τον άνδρα της.

Οι άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών Αθήνας, οι απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης έρχονται πρώτοι στη σωματική κακοποίηση, σε ποσοστό που φτάνει το 100%, ενώ ακολουθούν αυτοί της πανεπιστημιακής, με ποσοστό 78,9%!

Αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο νιώθετε ότι κινδυνεύει, μη διστάσετε να καλέστε στα παρακάτω τηλέφωνα για βοήθεια!

* Γραμμη SOS της γ.γ. Ισότητας: 210-3220900
* Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών: ΑΘΗΝΑ: 210 5235318 και 5235250, ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 210 4112091 και 4129101
* Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών: 210 5244657
* Γραμμή «Δίπλα σου» για κακοποίηση της οικογένειας: 800-118-88881
* “MAKINE”: Kέντρο ενημέρωσης ψυχικά σωματικά κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, Αισώπου 24 τηλ. 2310556.349
* ΚΕΘΙ: Κέντρο περίθαλψης και υποστήριξης γυναικών με συζυγικά προβλήματα, θύματα κακοποίησης και χωρισμού. Τηλ. Θεσσαλονίκη: 517.959, 523.511, Συγγρού 30, Αθήνα: 2103212690, Πάτρα: 2610620059, Ηράκλειο: 2810341387, Βόλος: 2421078218,219 www.kethi.gr
* Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας/ Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια: (Τετάρτη 18.00-20.00) τηλ. 2103616232
* Διεθνής Αμνηστεία – Τομέας Γυναικών: Σίνα 30, 10672 Αθήνα, τηλ. 2103600628
* Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης- Τμήμα Ελλάδος: Αμαλιάδος 15, 11523 Αθήνα, τηλ. 2106913100, fax. 2106411499



Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:

Καθώς εορτάζουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ας αναγνωρίσουμε τις ευρείες και αυξανόμενες προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Οι οργανώσεις των γυναικών δεν είναι πλέον μόνες.

Από τη Λατινική Αμερική έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ασία μέχρι την Αφρική, άνδρες και αγόρια, νέοι και μεγάλοι, μουσικοί, διασημότητες και προσωπικότητες του αθλητισμού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς αλλά και οι απλοί πολίτες κάνουν περισσότερα για την προστασία των γυναικών και την ενίσχυση της χειραφέτησης και των δικαιωμάτων τους.

Η εκστρατεία κινητοποίησης "Say NO-UNITE” έχει καταγράψει σχεδόν 1 εκατομμύριο δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένων ατόμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος τον Αύγουστο, στην πέμπτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας στο Μεξικό, νέοι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: "Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών!" Τα κράτη μέλη, συμμετέχουν στην προσπάθεια. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010, στα στοιχεία μου σχετικά με την έκταση, τη φύση και τις συνέπειες της βίας κατά των γυναικών έχουν καταχωρηθεί περισσότερο από 100 κυβερνητικές εκθέσεις.

Ο φετινός εορτασμός υπογραμμίζει τον ρόλο που η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει, από την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης και την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης προς οργανώσεις που εργάζονται για τον τερματισμό της βίας, μέχρι την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι «Αρχές της Χειραφέτησης των Γυναικών», μια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ και της UNIFEM, αναγνωρίζουν το κόστος που έχει για τις επιχειρήσεις η βία κατά των γυναικών. 120 κορυφαίες εταιρείες υποστηρίζουν σήμερα τις «Αρχές». Όλο και περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκαλύπτουν τους λεγόμενους φόνους τιμής, την εμπορία γυναικών και τη σεξουαλική βία κατά την διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων και συμβάλλουν στην ενημέρωση για τα οφέλη που έχει μια κοινωνία από την χειραφέτηση των γυναικών. Πρέπει ωστόσο να γίνουν πολύ περισσότερα. Σε σπίτια, σχολεία και γραφεία, στα στρατόπεδα προσφύγων και σε συνθήκες σύγκρουσης, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις πολλές μορφές βίας που οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται.

Η εκστρατεία μου «Ενωμένοι για τον Τερματισμό της Βίας κατά των Γυναικών» και το Δίκτυο των Ηγετών-Ανδρών που εγκαινίασα πέρυσι, έχουν δημιουργήσει μια δυναμική αποδοχής και δέσμευσης. Το μήνυμα διαδίδεται: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε μία κοινωνία. Η ατιμωρησία για τους δράστες δεν είναι πλέον ανεκτή. Σε αυτή την Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους - τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, τους απλούς πολίτες - να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.





Διαβάστε Περισσότερα...