Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών - 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες 

 Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε ο καθένας να είναι μοναδικός και διαφορετικός! Πάντα όμως το διαφορετικό μέσα σε μια κοινωνία που επιδιώκει την ομοιογένεια σοκάρει και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. 
Τα άτομα με.............................................. Ειδικές Ανάγκες, ανήκουν μοιραία σε μια ιδιαίτερη «κατηγορία» ανθρώπων. 

 Συχνά τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους γίνονται δέκτες αδιάκριτων βλεμμάτων καθώς η άγνοια και ο φόβος είναι οι αιτίες που ωθούν σε τέτοιου είδους ‘ άκομψες ’ συμπεριφορές. 

Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζουν ποικίλες πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. 
Συνήθειες καθημερινής διαβίωσης ( π.χ. αυτοεξυπηρέτηση ) που για τους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένες , για κάποιους άλλους αποτελούν μέρος διδασκαλίας και επίμονης ‘ εκπαίδευσης ’. 

 Είναι ευκαιρία λοιπόν σήμερα, που έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες να θυμηθούμε πως αν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονοι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να σεβόμαστε την όποια διαφορετικότητα του άλλου και μάλιστα να προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να προσπεράσει τις ‘δυσκολίες’ και τα εμπόδια που θα συναντά στην ζωή του. 

Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός ‘ κατώτερου ’ Θεού αλλά ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας , τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. 
Δεν ζητούν τον οίκτο μας , παρά μόνο την αποδοχή και των σεβασμό μας προς τις ανάγκες τους. 

Ας ευαισθητοποιηθεί ο καθένας μας λοιπόν και ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως στη θέση τους θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς. 


 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών


Διαβάστε Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και αποτελεί ευκαιρία αφύπνισης για την ισότιμη συμμετοχή τους μέσα στην κοινωνία. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία...................................
καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ και δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Τονίζεται πως, 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. 

"Άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους 

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ!
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ!


Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Αγωνιζόμαστε πλέον για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα: την αξιοπρεπή αντιμετώπισή μας από το Κράτος και την Πολιτεία. Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικας. Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2013, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.


Η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και η πολιτική λιτότητας που η Πολιτεία εφαρμόζει έχουν οδηγήσει:

 Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από τις σκληρές, άδικες και οριζόντιες πολιτικές.
 Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.
 Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.
 Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.
 Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.
 Στην έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, που οδηγεί στην αύξηση των προσωπικών μας δαπανών, την ώρα που το εισόδημά μας καταρρέει
 Στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου συστήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μέσω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων, της κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων και του κλεισίματος των Μονάδων.
 Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.
 Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.
 Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.
 Στη λειτουργία των ΚΕΠΑ ως κοινωνικό «σφαγείο», το οποίο κρατά «φυλακισμένους» δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και κόβει τις συντάξεις και τα επιδόματα λόγω της ανεπάρκειάς του.
 Στη δραστική μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.
 Στη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους.
 Οι εργαζόμενοι με αναπηρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Δεν έχει υπάρξει για αυτούς καμιά απολύτως προστασία ούτε από τις μειώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν, ούτε από τις απολύσεις: είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ:

 Η αναπηρία και οι προστατευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας!

 Η αναπηρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να στοχοποιείται μέσω κατηγοριών περί «αναπήρων μαϊμού» που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, ενισχύουν την κοινωνική προκατάληψη απέναντί μας, δικαιολογούν την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μας προστατεύσει και οδηγούν σε έναν σύγχρονο Καιάδα περιθωριοποίησής μας! Για τους «αναπήρους μαϊμού» ευθύνονται οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της συναλλαγής και της διαπλοκής!

 Η ελληνική Πολιτεία στη παρούσα συγκυρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψει τη συνέχιση πολιτικών που οδηγούν στη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα οφείλει να μας προστατεύσει με συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές!

ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

 Να μην ισχύσει η περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους με αναπηρία κάτω των 65. Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής. Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση.
 Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Να μην μείνει κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης.
 Να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κλπ).
 Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός των ΣΥΔ (Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).
 Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.
 Να δοθεί άμεση λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠΑ σε κάθε πόλη της χώρας, ώστε να «αποφυλακιστούν» τα δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις(νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κλπ.), που ζουν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες, αναμένοντας την εξέταση/επανεξέτασή τους. Να δοθεί παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
 Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, να μην κλείσει κανένα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
 Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.).
 Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να ιδρυθούν νέα Κέντρα Αποκατάστασης στην περιφέρεια.
 Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.
 Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές- οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και όχι τα Χριστούγεννα. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.
 Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας.
 Να σχεδιαστούν διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
 Να διασφαλίσει η Πολιτεία την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Οργανώσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Η αυτο-οργάνωση και η αυτοδιάθεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας αποτελεί ύψιστη δημοκρατική λειτουργία. «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:
 Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ικανοποιούμε τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις μας.

 Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλει την αξιοπρέπειά μας.

 Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση όλων των μορφών φιλανθρωπίας (επαιτεία, εράνους, τηλεμαραθώνιους κ.λπ.).

 Αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

 Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.

 Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στη λαίλαπα της λιτότητας, για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί…

ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2013, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιούμε αλλά και αγωνιζόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει.

Δεν θα πληρώσουμε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας την κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε"

Βάσει μελετών, το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία. Περίπου το ένα έκτο του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό. Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. 

 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: 

 Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια αλλά και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δηλώνουμε την ειλικρινή, ηθική και ρεαλιστική υποστήριξή μας στους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικές ή και πνευματικές αδυναμίες πιστεύοντας στη δύναμη της ψυχής τους, τη δύναμη της θέλησης και της ελπίδας. Για ’μας, κάθε μέρα είναι ημέρα αυτών των ανθρώπων. Δε χρειάζονται ειδικές ημερομηνίες για να σκεφτόμαστε αυτούς τους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας. Χρειάζονται Παιδεία, νοοτροπία και Κρατική μέριμνα. Κάθε μέρα, για όλους μας και τον καθένα χωριστά, πρέπει να είναι ημέρα σκέψης και προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης, κινητοποίησης και ενεργοποίησής μας από κάθε μετερίζι για την ανάδειξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, όπου ο κάθε άνθρωπος γίνεται αποδεκτός για τις ικανότητές του και δεν απορρίπτεται για τις αδυναμίες του. Για το λόγο αυτό δεν αντιμετωπίζουμε τα Άτομα με Αναπηρία ως ανθρώπους με ειδικές αδυναμίες, αλλά ως συνανθρώπους μας οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικές ικανότητες, χρήσιμες να συμβάλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας και κυρίως δυνατές ν’ αποτελέσουν για τη νεολαία φωτεινό παράδειγμα της δύναμης της ψυχής! 

 TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...

Βροχές, πιθανές καταιγίδες και χιονόνερο με τσουχτερό κρύο και δυνατούς ανέμους στην Τριφυλία

Ο χειμώνας θα δείξει τα δόντια του σήμερα στην Τριφυλία με τσουχτερό κρύο, βροχές, πιθανές καταιγίδες και χιονόνερο. 
Αναλυτικά ο καιρός..................................... σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ: 

 Στους Γαργαλιάνους ο καιρός θα είναι βροχερός, ίσως και με χιονόνερο, είναι πιθανή η εκδήλωση καταιγίδας και η θερμοκρασία η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 12 - 14 βαθμούς κελσίου ενώ τις μεσημβρινές ώρες η αισθητή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα θα πέσει στους 2 βαθμούς. Στην περιοχή θα πνέουν δυνατοί άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ. 

 Στα Φιλιατρά ίδιο σκηνικό καιρού με βροχές, τη θερμοκρασία να φτάνει τους 14 βαθμούς και η αισθητή θερμοκρασία να είναι στους 5 βαθμούς και οι άνεμοι να έχουν ένταση 6 μποφόρ. 

 Στην Κυπαρισσία βροχές με τη θερμοκρασία μέχρι 12 βαθμούς κελσίου και την αισθητή θερμοκρασία να πέφτει έως τους 4 βαθμούς και ισχυρούς ανέμους εντάσεως μέχρι 7 μποφόρ.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 03/12/2013


Διαβάστε Περισσότερα...