Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Προωθείται αγκυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής στη Μεθώνη



Οι λεπτομέρειες που κάνουν την ουσία καθυστερούν να τακτοποιηθούν και μαζί τους καθυστερούν και τα έργα για το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Μεθώνης, που καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αφού ολοκληρωθούν και οι τοποθετήσεις των μηχανημάτων για την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο χρονικό διάστημα από τα μέσα έως το τέλος του Αυγούστου.


Αυτή είναι η εκτίμηση που έκανε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αποκαταστάσεις των τομών των οδοστρωμάτων ολοκληρώθηκαν χάρη στη βοήθεια του Δήμου και εκείνο που απομένει από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών, είναι να συντονιστούν ο εργολάβος που κατασκεύασε τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια με τον εργολάβο του βιολογικού καθαρισμού, ώστε η επικοινωνία αυτών των εγκαταστάσεων να είναι συμβατή κι απροβλημάτιστη. Με άλλα λόγια, το λογισμικό που θα εγκατασταθεί στο βιολογικό καθαρισμό, θα πρέπει να είναι συμβατό με εκείνο που θα αφορά τα αντλιοστάσια, προκειμένου να λειτουργεί σωστά το σύστημα τηλεδιαχείρισης με τους αυτοματισμούς του. Όμως, παρατήρησε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που απομένουν και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα που θα τροφοδοτηθεί με νερό, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη κι η ύπαρξη τυχόν προβλημάτων.

Επέκταση μόλου και υποδομές

Κι αν τα νέα από το βιολογικό της Μεθώνης δείχνουν ότι όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία, μια άλλη διεκδίκηση βρίσκεται στα σπάργανά της. Πρόκειται για την κατασκευή έργων υποδομής και επέκτασης του μόλου της Μεθώνης, προκειμένου να προφυλάσσονται αποτελεσματικότερα τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής το χειμώνα, αλλά και να δίνεται η ευκαιρία αγκυροβόλησης στα σκάφη αναψυχής, που σήμερα «δένουν» εκτός των εγκαταστάσεων. Για το λόγο αυτό βρέθηκε προχθές στην Αθήνα και συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τους οποίους συζήτησε το θέμα, αποσπώντας θετικές διαβεβαιώσεις για την υλοποίησή του. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει μελέτη που έχει εκπονηθεί πριν από έξι με επτά χρόνια και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όπως μας είπε ο κ. Μιχελής, καταμετρήθηκαν περισσότερες από 1.000 διανυκτερεύσεις σκαφών αναψυχής στη Μεθώνη και για τους ανθρώπους αυτούς δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πόλη, καθώς η πρόσβαση στην ξηρά είναι δύσκολη. Έτσι, εκτός από τις υποδομές για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών, θα υπάρχουν και οι απαιτούμενες διευκολύνσεις με σκοπό να γίνει πιο ευχάριστη η διαμονή τους και αυτοί να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο λιμάνι. Όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Μεθώνης, θα πρέπει να υπάρξει θετική συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού για την εκβάθυνση του χώρου του λιμανιού, προκειμένου να «κυλήσουν» όλα καλά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συνάρτηση μεταξύ των μελετών που εκπονούνται και αφορούν την ακτομηχανική μελέτη, τη μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας και την προσπάθεια αυτή, προκειμένου η Μεθώνη να πληροί όλες τις δυνατότητες για την ασφαλή πρόσδεση σκαφών αναψυχής, αλλά και προστασίας των αλιευτικών της σκαφών. Το έργο, η μελέτη του οποίου χρειάζεται επικαιροποίηση, είχε προϋπολογισμό που ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ και η ένταξή του θα γίνει, αν τελικά δοθεί το «πράσινο φως», στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.



Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - Ρεπορτάζ Χάρης Χαραλαμπόπουλος, 17/07/2008



Διαβάστε Περισσότερα...

«ΟΧΙ» ΤΗΣ ΤΥΔΚ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ…


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


«ΟΧΙ», ρητά και κατηγορηματικά, απάντησε η ΤΥΔΚ στον Δήμο Κυπαρισσίας με προχθεσινό έγγραφό της, σχετικά με, ενδεχόμενη, μεταφορά της θέσης του αντλιοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού στο Λιμάνι κατά 100μ. μετά και την, τελευταία, υπ. Αρ. 211/2008 Α.Δ.Σ. Κυπαρισσίας.

Με το σχετικό έγγραφο επιβεβαιωνόμαστε πλήρως, αφού από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε γράψει πως είναι αδύνατη η μεταφορά!
Συγκεκριμένα, γράψαμε σχετικά για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας τη Δευτέρα 7 Ιουλίου: «Κόντρες, αιχμές και μομφές για τις ενέργειες του κυρίου Σαμπαζιώτη, εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια, για το θέμα του αντλιοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού, σημειώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος σχετικά με την μεταφορά του αντλιοστασίου του Βιολογικού καθαρισμού σύμφωνα με την αριθ.184/2001, κάτι που όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη συζήτηση είναι σχεδόν «αδύνατο» να γίνει χωρίς να καθυστερήσει και να κινδυνεύσει το έργο ακόμα και με απένταξη, παρά τα όσα κατά καιρούς ο ίδιος ο κύριος Σαμπαζιώτης έλεγε και διαβεβαίωνε…».


Στο έγγραφο της ΤΥΔΚ προς τον Δήμο Κυπαρισσίας που κοινοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάδοχο του έργου Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ – ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, αναγράφονται τα εξής:


«…Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Η προβλεπόμενη από την προμελέτη του έργου θέση του αντλιοστασίου έχει συμπεριληφθεί και απεικονίζεται στην οριζοντιογραφία της προμελέτης και της Μ.Π.Ε. με τις οποίες τελικά εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και χωροθετήθηκαν όλα τα στοιχεία του έργου με αποτέλεσμα όποια αλλαγή γίνει στον αγωγό να απαιτεί χρονοβόρες επαναλήψεις εγκρίσεων,
Από την απόφασή σας προκύπτει ότι η πρόταση μεταφοράς του αντλιοστασίου δεν είναι αποτέλεσμα τεχνικών προβλημάτων,
Στην προτεινόμενη από το Δ.Σ. νέα θέση του αντλιοστασίου η κατασκευή του θα γίνει σε βάθη μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα στην προμελέτη του έργου (από τα 3,50μ η στάθμη θα κατέβει στα 6,80μ) πράγμα το οποίο δημιουργεί δυσκολίες και προβλήματα τόσο στην κατασκευή του, όσο και στην πρόσβαση, στον έλεγχο, στην συντήρηση, στην επισκευή και τελικά στην λειτουργία του,
Με την αλλαγή της θέσης του αντλιοστασίου δημιουργείται νέα πορεία του αγωγού προσαγωγής σε ένα τμήμα του, πράγμα το οποίο πιθανά να επηρεάσει το φυσικό αντικείμενο του έργου σχετικά με μελλοντικούς ελέγχους από τη Διαχειριστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Αλλαγή της θέση του αντλιοστασίου και σύμφωνα με τα προαναφερόμενα θα δημιουργήσει προβλήματα από τη Διαχειριστική Αρχή (Ευρωπαϊκή Ένωση) με αποτέλεσμα την πιθανή απένταξη του έργου από το Π.Ε.Π. Πελοποννήσου 2000 – 2006,
Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλούμεθα να φροντίσουμε να μετατοπισθεί το αντλιοστάσιο του λιμανιού, εφόσον αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στην πορεία του έργου,

Όμως σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα δεν δυνάμεθα να συναινέσουμε στην αλλαγή της θέση του αντλιοστασίου που πρόκειται να κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου στην περιοχή του λιμανιού.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ Ο 59ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ...






Στην Ψυχιατρική Κλινική των Φυλακών Κορυδαλλού, μέσω Ναυπλίου, θα οδηγηθεί ο 59χρονος από την Κυπαρισσία που το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι την 88χρονη μητέρα του και στη συνέχεια αυτοβούλως ομολόγησε το έγκλημά του και παραδόθηκε στην Αστυνομία.


Ο δράστης, σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, απολογήθηκε το πρωί στον Εισαγγελέα και την Ανακρίτρια Κυπαρισσίας οι οποίοι και διέταξαν την διεξαγωγή ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και η Ανακρίτρια αντελήφθησαν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος και γι’ αυτό, άλλωστε, διέταξαν και την διεξαγωγή ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.


Στο πλευρό του 59χρονου ήταν η σύζυγος και τα παιδιά του, η αδερφή του καθώς και κάτοικοι της γειτονιάς όπου διέμενε αλλά και άλλοι πολίτες της Κυπαρισσίας, που γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει θέλησαν να συμπαρασταθούν σε αυτόν καθώς και στους οικείους τους για το δράμα του ζουν.


Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης – γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών, από την Κυπαρισσία, Ηλίας Γιαννόπουλος με δηλώσεις του τόνισε την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, σημειώνοντας την άψογη και ανθρώπινη συμπεριφορά της Αστυνομίας, του Εισαγγελέα και της Ανακρίτριας απέναντι στον 59χρονο και προσθέτοντας πως «με την πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε θα εξακριβωθεί με απόλυτη τεκμηρίωση πως, δυστυχώς, πρόκειται για ψυχικά ασθενή άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια…».


Σημειώνουμε πως, ο κατηγορούμενος έχει βεβαρημένο ψυχολογικό και ιατρικό παρελθόν, εδώ και πολλά χρόνια, με απώλεια αίσθησης, συνείδησης, χώρου και χρόνου και αν δεν ακολουθούσε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή, για την οποία υπάρχουν κάποια ερωτηματικά, θα επιδεινωνόταν (όπως και, δυστυχώς, έγινε) με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας.


Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη για το δρόμο Γαργαλιάνων-Βάλτας...




Στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Προγραμματισμού & Υποδομών θα εγκριθούν η σκοπιμότητα και οι όροι της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: Βελτίωση δρόμου Γαργαλιάνοι-Βάλτα, με μελέτη που θα ολοκληρώσει ο Δήμος Γαργαλιάνων και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Προκειμένου να διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, έγινε χθες σύσκεψη υπό την Προεδρία του Νομάρχη Δ. Δράκου, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών από το Δήμο Γαργαλιάνων.
Ο νομάρχης τόνισε τη ανάγκη υλοποίησης του έργου αυτού, ώστε να κατασκευαστεί ένας ασφαλής δρόμος, που θα εξυπηρετεί την περιοχή. Για την εν λόγω μελέτη υπολογίζεται ότι θα διατεθεί περί το 1.000.000 ευρώ, ήτοι 500.000 ευρώ από τη Νομαρχία και 500.000 ευρώ από το Δήμο.
Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι η σύσκεψη αυτή είχε σκοπό να ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Νομαρχιακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί για την εκτέλεση του εν λόγω έργου. Εκτιμάται ότι εντός του Ιουλίου θα περάσει από το Νομαρχιακό και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησής του με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να υπάρξει ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων Στάθης Σοκορέλης ευχαρίστησε το νομάρχη και τον κ. Αναστασόπουλο, για την άριστη συνεργασία που είχαν. Επίσης, διατύπωσε την ικανοποίησή του που ο δρόμος Γαργαλιάνοι-Βάλτα, ο οποίος ήταν και πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής, μπήκε στην τελική ευθεία. Ευχαριστίες εκφράσθηκαν και από άλλους αιρετούς της περιοχής.

Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", 17/07/2008



Διαβάστε Περισσότερα...

"Επικούρειος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως"!



Μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού κάτω από το φως της πανσέληνου, σε ένα ερημικό τοπίο στην κορυφή του Κωτίλου όρους, στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, διοργανώνεται το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 20.30. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης «Επικούρειος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως» είναι το Κέντρο Πολιτισμού UNESCO Αρκαδίας, ο δήμος Είρας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Η εκδήλωση είναι ταυτόχρονα και μια πρόταση για διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωση των πολιτιστικών μνημείων.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης


Μετά από 44 χρόνια θα προβληθεί για πρώτη φορά, και μάλιστα στον τόπο που γυρίστηκε, η ταινία «Bάσσες» του Jean-Daniel Pollet. Η ταινία, διάρκειας 9΄, γυρίστηκε το 1964 και το επόμενο έτος βραβεύτηκε στη Μπιενάλε των Παρισίων. Μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί σε κινηματογραφική αίθουσα. Η διαχρονική παρουσία του ναού σε σχέση με τον τόπο είναι το θέμα της ταινίας, που επιχειρεί να απαντήσει σε 2 ερωτήματα:1) Που μας γυρίζουν τα ίχνη του παρελθόντος; 2)Εξακολουθούμε να ξέρουμε πως τα κοιτάμε; Θα προβληθεί, επίσης, το ντοκιμαντέρ «Επικούρειος Απόλλων» της Έφης Ξηρού, που αναφέρεται στις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του ναού.Η Εύα Κοταμανίδου θα απαγγείλει τα ποιήματα «Βάσσες» και «Μέσα στην Αρκαδία» του νομπελίστα Ιρλανδού ποιητή Seamus Heany, από τη συλλογή «Σονέτα από την Ελλάδα».Επίσης θα διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο», που περιγράφει την επίσκεψή του συγγραφέα στο ναό το 1937. Η εκδήλωση θα αρχίσει και θα τελειώσει με αρχαιοελληνική μουσική από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος» που χρησιμοποιεί 40 αρχαία μουσικά όργανα.Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής μέσα από ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός. Μια περιοχή που, χωρίς την ύπαρξη αστικού ή ημιαστικού κέντρου, ζει σε παραδοσιακούς ρυθμούς που αντιστοιχούν στην μακραίωνη ιστορία της, την παρουσία σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και το φυσικό κάλλος της . Αυτή την πορεία ανέτρεψε η περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Η διοργάνωση της εκδήλωσης θα συμβάλλει στην τόνωση των κατοίκων και στη γενικότερη προσπάθεια επαναφοράς των προηγούμενων ρυθμών σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η COSMOTE, που έμπρακτα δείχνει το ενδιαφέρον της για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και την πνευματική κληρονομιά του τόπου και ταυτόχρονα στηρίζει την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχώνΟ ναός του Επικούρειου ΑπόλλωναΟ περικαλλής ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, που αποκαλείται και "Παρθενώνας της Πελοποννήσου", είναι ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής αρχαιότητας και βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, στη συμβολή των νομών Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας σε υψόμετρο 1.131 μέτρα, στην ερημική τοποθεσία Βάσσες του δήμου Είρας. Είναι ο πρώτος, άρτια διατηρημένος ναός στον οποίο αντιπροσωπεύονται για πρώτη φορά και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας: ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός. Είναι δωρικός περίπτερος κτισμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο και έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Στον σηκό υπήρχε κίονας με κορινθιακό κιονόκρανο, που είναι το πρώτο γνωστό της αρχαιότητας. Το ναό κοσμούσε μαρμάρινη, ανάγλυφη ζωφόρος με παράσταση αμαζονομαχίας και κενταυρομαχίας. Οι πλάκες της ζωφόρου έχουν αρπαγεί και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ναός, που θεωρείται έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου, χρονολογείται γύρω στα 420 π.Χ. και κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγαλίας προς τιμήν του Επικούρειου Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από λοιμό. Έμεινε για πολλούς αιώνες ξεχασμένος στην αχλή της ιστορίας. Αυτή η λήθη ήταν σωτήρια, μέχρι που τον ανακάλυψαν στις αρχές του 19ου αιώνα οι «αρχαιόφιλοι λόρδοι» και απέσπασαν τη ζωφόρο του. Στη συνέχεια έμεινε απογυμνωμένος στο ερημικό τοπίο, μέχρι το 1902 που η Αρχαιολογική Εταιρεία άρχισε στην περιοχή συστηματική αρχαιολογική έρευνα. Το 1970 δημιουργείται η Επιτροπή Συντήρησης του Ναού Επικούρειου Απόλλωνα (ΕΣΝΕΑ). Κατά τη δεκαετία 1985-1995 η Επιτροπή προχώρησε σε τέσσερα βασικά μέτρα προστασίας του ναού. Δημιούργησε ένα προστατευτικό στέγαστρο, που καλύπτει όλο το ναό, έλαβε αντισεισμικά μέτρα, απομάκρυνε τα όμβρια ύδατα και έλαβε μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς. Τον Ιούνιο του 1997 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από μια μαραθώνια συζήτηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ουσιαστικά έργα στερέωσης και αποκατάστασης του ναού. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ένα μεγάλο και σύγχρονο εργοτάξιο λειτουργεί για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο ναός είναι το πρώτο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας μας που ενεγράφη στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό της χώρας μας. Η γεωγραφική απομόνωση του ναού περιορίζει κατά πολύ των αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, όμως, το ερημικό, αυστηρό, ορεινό, μυστηριώδες και επιβλητικό τοπίο προσδίδει στο μνημείο ξεχωριστή ομορφιά. Η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του, που συγκεντρώνει και τους τρεις αρχαίους ελληνικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα τολμηρή παρέμβαση στο χώρο της αρχαίας ναοδομίας, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη γαλήνη του ορεινού όγκου.




Διαβάστε Περισσότερα...

Κάμπινγκ...


Θύματα κι αυτά της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη και τα κάμπινγκ, που θεωρούνται οικονομικός τρόπος διακοπών, έχει επηρεάσει η κρίση στην αγορά και η πτώση της τουριστικής κίνησης.
Αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιουλίου, οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ της Μεσσηνίας που μίλησαν στο «Θάρρος» κάνουν λόγο στο σύνολό τους για σημαντική μείωση στην προσέλευση επισκεπτών. Κι αυτό, όπως τονίζουν, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση στις τιμές τους. Το κόστος διαμονής σε κάμπινγκ κυμαίνεται στα 5 με 6 ευρώ το άτομο, 4 με 5 ευρώ κοστίζει ο χώρος για σκηνή, 5 ευρώ για το απλό τροχόσπιτο και έως 8 ευρώ για το αυτοκινούμενο. Ένα οργανωμένο κάμπινγκ, όμως, έχει και άλλες παροχές. Από εστιατόριο, μπαρ και μίνι μάρκετ μέχρι πλυντήρια για πλύσιμο ρούχων, κουζίνες για μαγείρεμα, κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, ντους, χώρους απόθεσης χημικών αποβλήτων κ.λπ.).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιλέγουν τις διακοπές σε κάμπινγκ για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή τους αρέσει η ατμόσφαιρα, η επαφή με τη φύση και η ωραία παρέα με άλλους ταξιδιώτες. Ποιος δε θυμάται τη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Στο κάμπινγκ», με τον εξαιρετικό Νίκο Καλογερόπουλο, που είχε ως θέμα της τη ράθυμη ζωή των καλοκαιρινών διακοπών σε κάποιο κάμπινγκ της Πελοποννήσου;


Καλαμάτα

Οικογενειακή επιχείρηση εδώ και χρόνια είναι το κάμπινγκ «Fare» στην παραλία της Καλαμάτας, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Δέχεται, κυρίως, Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς... Οι Έλληνες, λέει η ιδιοκτήτρια κα Παναγιώτα Φουντέα, έρχονται, κυρίως, τον Αύγουστο. «Φέτος όμως», προσθέτει, «η κίνηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Απογοητευμένη είναι και η κα Βαρβάρα Κακαλέτρη από το κάμπινγκ «Patista», στην οδό Κρήτης, κοντά στην παραλία της Καλαμάτας, μέσα σε ένα τεράστιο δροσερό κτήμα γεμάτο πορτοκαλιές. «Φτάσαμε 15 Ιουλίου και δεν υπάρχει άνθρωπος» μας λέει. «Το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Άλλες χρονιές είχαμε εδώ Ολλανδούς, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Βέλγους, Έλληνες… Θυμάμαι το κάμπινγκ Σεπτέμβρη μήνα να είναι γεμάτο με 350 άτομα! Εδώ, στην πίστα που βλέπετε, γίνονταν κάτι χοροί…».

Κυπαρισσία

Ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, από το κάμπινγκ «Kyparissia», σημειώνει στο «Θάρρος»: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Είμαστε 50% κάτω. Εκτός από τη γενικότερη οικονομική κρίση, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το «free camping» σε Ελαία και Καλό Νερό. Ενώ απαγορεύεται η κατασκήνωση στο δάσος, γίνεται ελεύθερο κάμπινγκ με σκηνές και τροχόσπιτα, αλλά δε μιλάει κανείς. Επιπλέον, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, που χρησιμοποιούν χημικές τουαλέτες, έρχονται σε εμάς και ζητούν να τις αδειάσουν στο κάμπινγκ. Φυσικά, εμείς δε δεχόμαστε κάτι τέτοιο και μετά πηγαίνουν και τις αδειάζουν στο δάσος ή στη θάλασσα, μολύνοντας το περιβάλλον». Οι κατασκηνωτές του κάμπινγκ «Kyparissia» είναι, κυρίως, Γερμανοί, Γάλλοι, αλλά και Έλληνες, με τροχόσπιτα και σκηνές. «Υπάρχουν πελάτες σταθεροί, που έρχονται κάθε χρόνο και μένουν για μέρες. Υπάρχουν και άλλοι, όμως, που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ και έρχονται για ένα βράδυ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες, τα ντους και τα πλυντήρια, και μετά φεύγουν. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί έτσι δε βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας».

Πύλος

Επίσης μειωμένη σε σύγκριση με άλλα καλοκαίρια χαρακτηρίζει τη μέχρι τώρα κίνηση ο κ. Τάσος Καραμπάτσος, ιδιοκτήτης του κάμπινγκ «Navarino», στη Γιάλοβα της Πύλου, ενώ ελπίζει ότι η κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου θα είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Στο «Navarino» καταφθάνουν ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συνήθως με τροχόσπιτα. «Έχουμε Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, αλλά και Ολλανδούς και Ιταλούς. Μένουν, κατά μέσο όρο, μία εβδομάδα, ενώ, αν κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου, κάθονται δυο-τρεις μέρες. Έχουμε και πολλές οικογένειες, που τους αρέσει η περιοχή, γιατί είναι ρηχή η θάλασσα. Είναι επίσης αρκετοί οι άνθρωποι που επιλέγουν το κάμπινγκ όχι για οικονομία, αλλά επειδή τους αρέσει αυτός ο τρόπος διακοπών. Κάποιοι χαλάνε αρκετά χρήματα ακόμη κι έτσι».


Στούπα

Για «πεσμένη» κίνηση όσον αφορά στην προσέλευση επισκεπτών μάς μίλησε και ο κ. Βασίλης Πετρέας από το κάμπινγκ «Καλόγρια» στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, που δέχεται ως επί το πλείστον Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, με τροχόσπιτα και σκηνές.«Φαίνεται ότι το οικονομικό έχει επηρεάσει τους πάντες» λέει ο κ. Πετρέας. «Φέτος έχουμε κυρίως Γερμανούς. Οι επισκέπτες μένουν συνήθως 20ήμερα και 15ήμερα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια όλο και μειώνονται οι μέρες των διακοπών. Το καλό είναι ότι έχουμε πελάτες 30 χρόνων, κυρίως Γερμανούς, που έρχονται σταθερά. Πριν 20 χρόνια, πάντως, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα».


Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ "ΚΛΩΤΣΙΕΣ" ΚΑΙ "ΚΡΑΞΙΜΟ"...




Εάν, φίλοι, "κολλήσει" - και πάλι - ο Βιολογικός Καθαρισμός Κυπαρισσίας σε δικαστικά γρανάζια και χρονοβόρες διαμάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και "χαθεί", δια παντός, το έργο από την πόλη, τ ό τ ε, ειλικρινά θα είναι για πολλές, μα πάρα πολλές "κλωτσιές" και "κράξιμο" και αυτός ή αυτοί που θα προσφύγουν αλλά και ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας που σαν Σύμβουλος, άλλα έλεγε, εδώ και χρόνια, άλλα έκανε, και άλλα αντί άλλων λέει κάθε φορά που ερωτάται για το θέμα...


Αν "κολλήσει" ο Βιολογικός, καλύτερα γι΄αυτούς να την "κάνουν" από την πόλη γιατί οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι, προβλέπω, ανεξέλεγκτες!!!...


Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να γίνει ο Βιολογικός που έχει περάσει από σαράντα κύματα...


Αν δε γίνει και τώρα, ξεχάστε το!!!


Αφήστε που και για τώρα, υπάρχουν "επιφυλάξεις" για τη χρηματοδότησή του...


Σημειώνω, πάντως, πως, αν το έργο είχε μείνει στην Περιφέρεια η οποία είχε κάνει την πρώτη δημοπρασία από το 2006, τώρα, ίσως και να είχαν ολοκληρωθεί ή να ολοκληρώνονταν οι εργασίες...




Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ;;;



"Τη λύση (σχετικά με τη μεταφορά του αντλιοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας ατο Λιμάνι) θα δώσουν τα δικαστήρια"!!!...

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης Παναγιώτης Αγγελινάς στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας...

Σημειώνουμε πως ο κ. Αγγελινάς αντιδρά σφόδρα για την προβλεπόμενη θέση του αντλιοστασίου, που είναι πλησίον οικήματος ιδιοκτησίας του που έχει ενοικιάσει και λειτουργεί club...

Μάλιστα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Δήμαρχο κ. Σαμπαζιώτη για τους χειρισμούς του στο θέμα για το οποίο, όπως είπε, άλλα τους έλεγε (για τη μεταφορά του αντλιοστασίου) και άλλα έκανε πίσω από τις πλάτες τους, στα κρυφά!!!



Διαβάστε Περισσότερα...

"ΟΧΙ" ΤΗΣ ΤΥΔΚ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ...


Με χθεσινό έγγραφο της ΤΥΔΚ προς το Δήμο Κυπαρισσίας επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για την ανάρτηση που, προ ημερών, είχαμε κάνει και στην οποία γράφαμε πως είναι "αδύνατη" η μεταφορά του κεντρικού αντλιοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας στο Λιμάνι κατά 100μ περίπου αφού, όπως έχουμε γράψει, η συγκεκριμένη θέση που προβλέπεται για το αντλιοστάσιο υπάρχει στην μελέτη του έργου καθώς επίσης αυτή περιλαμβάνεται και στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!...

Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση...



Διαβάστε Περισσότερα...