Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου | 2011


"It's more than a game, it's your life!"

H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 γιορτάζεται -φέτος- στις 8 Φεβρουαρίου, σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ισλανδία μέχρι την Κένυα.

Φέτος, το.......................

Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους, και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.

Στη σημερινή εποχή, παιδιά και νέοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί γύρω από το εξής σύνθημα:

«Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι. Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου την ζωή των άλλων.»
(«It's more than a game, it's your life!»)

Ο φετινός εορτασμός έχει ως στόχο να μεταδώσει μερικά μηνύματα - κλειδιά προς τους χρήστες του Διαδικτύου, μικρούς αλλά και μεγάλους:

* Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα avatar, ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ. Κάτι τέτοιο δεν μας παρέχει ουδεμία ασπίδα ανωνυμίας ή προστασίας.
* Οι πράξεις στην εικονική ζωή μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή.







Διαβάστε Περισσότερα...

"Οι Ιππείς της Πύλου" του Νίκου Καλογερόπουλου το Μάρτιο στους κινηματογράφους


Ο Νίκος Καλογερόπουλος επιστρέφει με μια ιδιαίτερα προσωπική και ανατρεπτική ταινία. «Οι Ιππείς της Πύλου» μας ταξιδεύουν με γέλιο και συναίσθημα στα παράλογα της ζωής, ενώ στην πορεία δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.
Η ODEON παρουσιάζει την ταινία στις.......................


10 Μαρτίου στους Κινηματογράφους, ενώ η πρεμιέρα θα γίνει στις 2 Μαρτίου.

Η ιστορία. Ο Τηλέμαχος, ηθοποιός με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, εγκαταλείπει στα πενήντα του την Αθήνα για να γλυτώσει από τις τράπεζες. Με την βοήθεια του Μπάμπη του «Φου», βρίσκει καταφύγιο σ’ένα ερημωμένο κάστρο στην καρδιά της Μεσσηνίας. Μοναδικοί κάτοικοι δύο αδέρφια που δε μιλιούνται και μια ανηψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε, η Δημοκρατία. Ο Τηλέμαχος την συναντάει τυχαία και μαγεύεται. Λίγο τα σιρόπια του γιατρού για τα πνευμόνια του που έχουν γίνει ορυχείο, λίγο τα τσίπουρα, λίγο οι «απαγορευμένες ουσίες» του Μπάμπη ... οι θεοί βάζουν το χέρι τους κι η Δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο της! Όνειρο, πραγματικότητα, ή και τα δυό? Κρίνετέ το εσείς, κι όποιος το βρει κερδίζει ένα παστέλι Καλαμών.

Το πλούσιο καστ της ταινίας απαρτίζουν οι Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Κιμούλης, Τάκης Σπυριδάκης, Δημήτρης Καμπερίδης, Ιουλία Καλογρίδη κ.α.

Το trailer της τανιας



Διαβάστε Περισσότερα...

Στις 15 Φεβρουαρίου η δημοπρασία για την «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρα στη Χριστιανούπολη"


Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα γίνει η δημοπρασία για την «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρα στη Χριστιανούπολη". Το έργο έχει......................

προϋπολογισμό 3.050.000,00 €, εκ των οποίων 2.450.000,00 € για εργασίες με ΓΕ & ΟΕ και απρόβλεπτα και ανήκει στην κατηγορία έργων οικοδομικά.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΤΠΑ και το ΠΕΠ Πελοποννήσου


Διαβάστε Περισσότερα...

Φιλιατρά. Ο Κόλλιας μίλησε για Άγιο και πανηγύρι


Για τη θρησκευτική εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, το πανηγύρι, αλλά και έργα στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών, μίλησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ χθες στο μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Μαζί του ήταν ο αντιδήμαρχος Τάσος Πούλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπος Στάμος και συνεργάτες του – δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών.

Γιορτή
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Τριφυλίας στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους τόνισε μεταξύ άλλων:...........................

«Η γιορτή έχει παντριφυλιακό χαρακτήρα, με Προεδρικό Διάταγμα του 1933, το οποίο μάλιστα προβλέπει ότι είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, όχι μόνο των Φιλιατρών, αλλά και της Κυπαρισσίας. Η γιορτή αυτή με τον παντριφυλιακό της χαρακτήρα ουσιαστικά έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η καθαρά θρησκευτική της διάσταση, ο Άγιος Χαράλαμπος δεν είναι μόνο πολιούχος των Φιλιατρών, αλλά συνδέεται πολλαπλά με την επαρχία Τριφυλίας και από τότε που ξεκίνησε ο εορτασμός, είχε πάντα μία λαμπρότητα και συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Ελλάδα.
[…] Το θρησκευτικό μέρος της γιορτής είναι στην ευθύνη της Μητρόπολης και ιδιαίτερα στην επιμέλεια του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, με τον οποίο εμείς συζητήσαμε για τον, κατά το δυνατόν, λαμπρότερο εορτασμό. Θα είναι τέσσερις Μητροπολίτες εδώ…
[…] Θα θέλαμε να δώσουμε έναν άλλο χαρακτήρα στη γιορτή, αλλά ο χρόνος που αναλάβαμε δε μας επέτρεψε να κάνουμε εκείνα που θα θέλαμε, να εμπλουτίσουμε τη γιορτή και με πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα τριήμερο που να αναβαθμίζει τη γιορτή. Του χρόνου, που θα μας βοηθήσει και η μέρα της γιορτής, θα γίνει ένα τριήμερο που θα το εμπλουτίσουμε».
Αναφερθείς στον ευπρεπισμό της πόλης για τις γιορτινές μέρες, σημείωσε πως, αν κάνει κανείς μια βόλτα, θα δει τον ευπρεπισμό και τον πανηγυρικό τόνο! Για την καθαριότητα και το διάκοσμο, συνεργάστηκαν υπάλληλοι από όλο το Δήμο.
Στη συνέχεια μίλησε για την «καινοτομία» που υπάρχει φέτος, τονίζοντας: «Ο δήμαρχος δε θα παράσχει το γεύμα, όπως οι δήμαρχοι προηγούμενες εποχές, θέλοντας να σηματοδοτήσει τρία πράγματα: 1) Να ανοίξει περισσότερο τη γιορτή, σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Το γεύμα είναι, πάντα, μια κλειστή διαδικασία με συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, ενώ αυτό που κάνουμε εμείς αυτή τη φορά, μια δεξίωση στο χώρο του Δημαρχείου, είναι περισσότερο ανοιχτό, 2) Όταν ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και όχι μόνο εδώ αλλά παντού, λέμε ότι διανύουμε περίοδο λιτότητας, θεωρήσαμε σκόπιμο να περιμαζέψουμε τις δαπάνες για το θέμα αυτό και το πετύχαμε, 3) Να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι θέλουμε τα Δημαρχεία, τα δημοτικά καταστήματα όλων των συνιστωσών του νέου Δήμου, να παραμείνουν κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, αντί το κέντρο του εορτασμού να είναι το “Φουρναράκειο”, όπως ήταν τις άλλες φορές με το γεύμα, θεωρήσαμε χρήσιμο να είναι το Δημαρχείο».

Πανηγύρι
Όσον αφορά στο πανηγύρι, ο δήμαρχος Τριφυλίας απάντησε στα ερωτήματα: «Γιατί εμείς το κάνουμε το πανηγύρι, και γιατί εμείς δεν το σταματήσαμε όπως κάνουν σε άλλες πόλεις;», λέγοντας πως υπάρχουν πρακτικοί και εορταστικοί λόγοι: «Όσα χρόνια είμαι στα Φιλιατρά του Αγίου Χαραλάμπους, από όλους τους προσκυνητές, κανείς ή ελαχιστότατοι πηγαίνουν (σ.σ. τις μέρες αυτές) στα εμπορικά καταστήματα. Στο πανηγύρι πηγαίνουν, στα καφενεία… Επίσης, δε συναντήσαμε αντιδράσεις. Ο αντιδήμαρχος, ο Τάσος Πούλος, συνομίλησε με όσο περισσότερους καταστηματάρχες των Φιλιατρών οι οποίοι συνηγόρησαν ή δεν αντέδρασαν στην προοπτική του πανηγυριού.
[…] Το πανηγύρι δίνει έναν εορταστικό και πανηγυρικό τόνο σε μια πόλη. Και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και ο περίπατος στους χώρους του σου δίνει μία αίσθηση εορταστική. Εμείς αυτό θέλαμε να το συντηρήσουμε, και του χρόνου θα το αναβαθμίσουμε.
[…] Μου έκανε εντύπωση σε μια βόλτα που έκανα στην πόλη και θέλω να το καταθέσω. Είδα εικόνες από τις παλιές καλές εποχές. Είδα νοικοκυρές να ασπρίζουν τα πεζοδρόμιά τους και τις μάντρες τους και θέλω να τις συγχαρώ! Ο Δήμος με όσες δυνάμεις διαθέτει –και δε διαθέτει και πολλές- δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν τέτοιο χώρο και μια τέτοια διάσταση. Άρα η πρόσκλησή μας προς τους συμπολίτες μας είναι η λαϊκή τους συμμετοχή στον ευπρεπισμό της πόλης».

Έργα
Μιλώντας για τα έργα, είπε: «Δεν τα οικειοποιείται η παρούσα Δημοτική Αρχή, οφείλω όμως να τα καταθέσω γιατί είναι σημαντικά για την πόλη των Φιλιατρών και το Δήμο Τριφυλίας». Κάνοντας αναφορά στο Φράγμα, δήλωσε: «Δεν καλύπτει μόνο τις αρδευτικές ανάγκες των Φιλιατρών. Θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πεδινού χώρου της Τριφυλίας από τον Αγρίλη έως την ΠΟΤΑ. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο, εκτός από το αρδευτικό του περιεχόμενο, θα αποκτήσει και πολιτιστικό χαρακτήρα». Πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με την Κοινοπραξία για αντισταθμιστικά οφέλη και δράσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως τα χρήματα των απαλλοτριώσεων είναι διασφαλισμένα. Ίσως την προσεχή εβδομάδα συγκροτηθεί η επιτροπή για τις απαλλοτριώσεις.
Το δεύτερο έργο είναι η δημοπράτηση, στις 15 Φεβρουαρίου, της στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, προϋπολογισμού 3.050.000 ευρώ: «Ένα έργο που απασχολούσε την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία από δεκαετίας και πλέον και είναι σημαντικό να πω πως δεν το οικειοποιείται η παρούσα Δημοτική Αρχή, αν και καθέναν από εμάς, ως πολίτες των Φιλιατρών και πνευματικοί άνθρωποι, έντονα μας έχει απασχολήσει το θέμα. Οφείλω να πω, με καλή διάθεση, πως στον απεγκλωβισμό του έργου είχε συμβολή και ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., κ. Σαμαράς, που τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού». Στην επιτροπή διαγωνισμού συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Πούλος. «Έντονο ενδιαφέρον για το έργο είχε επιδείξει και ο Μητροπολίτης μας», πρόσθεσε.
Ακολούθως ανέφερε πως ετοιμάζεται το τεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας για τα Φιλιατρά πως είναι απαράδεκτη η κατάσταση στο παλιό αγροκήπιο και πέριξ του νέου γηπέδου. Θα είναι, λοιπόν, σε προτεραιότητα ο καθαρισμός του χώρου και η ανάπλασή του.

Παρατηρήσεις
Ο κ. Κόλλιας «έκλεισε» με 3 παρατηρήσεις: «Στη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης και για να παραμείνουν τα Δημαρχεία κύτταρα της κάθε πόλης, προσπαθούμε να κατανείμουμε έτσι τις υπηρεσίες, ώστε και κόσμος να κινείται στις πόλεις και τα Δημαρχεία να μην παραμείνουν “νεκρά”. Στα Φιλιατρά, κάνουμε μια προσπάθεια, η νεοσύστατη υπηρεσία του αγροτικού τομέα – αρμοδιότητα που τώρα πρωτοπαίρνει ο Δήμος - να στεγαστεί στο ΚΕΓΕ των Φιλιατρών. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είναι και αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας. Έχοντας αντιδήμαρχο με αυτή την ιδιότητα, εκτιμήσαμε ότι και η νέα αρμοδιότητα που δίνεται στους Δήμους σχετικά με την Πρόνοια, οι 2-3 υπάλληλοι που χρειάζεται ν’ ασχολούνται με αυτό, να στεγάζονται στο Δημαρχείο Φιλιατρών, ώστε να έχουν καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του ΚΑΦΚΑ. Θέλω να τονίσω κάτι. Στα Φιλιατρά δε δημιουργείται κέντρο λαθρομεταναστών, δε δημιουργείται “γκέτο”, δε δημιουργείται τίποτα που να ’χει να κάνει με λαθρομετανάστες ή μετανάστες ή αλλοδαπούς. Μέχρι τώρα σε κάθε Δήμο υπήρχε μία υπηρεσία, ένα σημείο αναφοράς για τους αλλοδαπούς του κάθε Δήμου. Μετά την ενοποίηση και σύμφωνα με το νόμο, το σημείο αναφοράς πρέπει να είναι ένα. Σημείο αναφοράς, κεντρικό σημείο αναφοράς για το Δήμο Τριφυλίας, θα είναι στα Φιλιατρά. Τα γραφεία αλλοδαπών που υπάρχουν στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα παραμείνουν, αλλά το σημείο αναφοράς θα είναι στα Φιλιατρά. Αυτό είναι. Δε γίνεται κανένα κέντρο λαθρομεταναστών, κανένα “γκέτο” και θέλω να τονιστεί αυτό, γιατί είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια σχόλια…. Τέλος, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία αναβάθμισης αυτού που λέμε “κέντρου υγεία και πρόνοιας” στο χώρο του ΚΑΦΚΑ. Αντίθετα, θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης των Ειρηνοδικείων, κατάργησης των Εφοριών, συγχωνεύσεων σχολείων. Δεν μπορούμε εμείς με τη θετική μας γνώμη, πολύ δε περισσότερο με τη συγκατάθεσή μας, να συμπράξουμε στην περαιτέρω ερημοποίηση του Δήμου Τριφυλίας».

Τελετουργικό
Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στο τελετουργικό της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως ήταν σε επαφή με τη Μητρόπολη, τους υπαλλήλους και πρώην δημοτικούς συμβούλους για το λαμπρό εορτασμό. Θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων, η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και η Φιλαρμονική Μεσσήνης και Άγημα της Αεροπορίας.
Για τη δεξίωση, σημείωσε: «Ελπίζουμε πως όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του πανηγυριού – δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης, αφού σημείωσε πως το πανηγύρι έχει 5νθήμερη λειτουργία από το 2004, τόνισε: «Με την εμπειρία που είχαμε οργανώσαμε το πανηγύρι, σε βάσεις νομιμότητας. Έγινε προκήρυξη για τους ενδιαφερόμενους, έγιναν κληρώσεις για τις θέσεις και η επιτροπή καθημερινά ελέγχει τη νομιμότητα. Ήδη από τους οργανωμένους έχουν καλυφθεί πάνω από 300 θέσεις, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι. Ο Δήμος παρέχει το χώρο, ηλεκτροδότηση και 6 χημικές τουαλέτες και θα εισπράξει πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ». Ο αντιδήμαρχος Τάσος Πούλος, τέλος, συνεχάρη τις δύο επιτροπές για τη γιορτή και το πανηγύρι και δήλωσε ικανοποιημένος, δίνοντας την υπόσχεση του χρόνου να επιτελέσουν το καθήκον τους ακόμη καλύτερα!


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Προχωρούν το φράγμα και η αναστήλωση ναού στους Χριστιάνους σύμφωνα με τον Κώστα Κόλλια


Σε έργα που αφορούν τη Δημοτική Ενότητα των Φιλιατρών αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους την Πέμπτη.
Ο κ. Κόλλιας ξεκαθάρισε ότι τα εν λόγω έργα είναι πολύ σημαντικά και δεν τα οικειοποιείται η παρούσα δημοτική αρχή. Μίλησε για το φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού -έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη- και μάλιστα παρουσιάστηκε καθησυχαστικός προς τους κατοίκους της περιοχής της Χριστιανούπολης, λέγοντας ότι τα χρήματα είναι απολύτως εξασφαλισμένα. Αναφέρθηκε επίσης στη δημοπράτηση του έργου αναστήλωσης του ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, που θα γίνει στις 15 του μηνός. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος σημείωσε:...........................

«Είναι δύο σημαντικά έργα που έχουν παντριφυλιακό χαρακτήρα. Πρώτα από όλα είναι το φράγμα, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πεδινού χώρου της Τριφυλίας. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο εκτός από το αρδευτικό περιεχόμενο θα αποκτήσει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Είμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με την εταιρεία που βοηθά με αντισταθμιστικές δράσεις τους Χριστιάνους αλλά και με έργα που προγραμματίζει για την περιοχή. Θέλω να ξαναδιαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις είναι διασφαλισμένα, υπάρχουν και περιμένουν εκεί. Ισως και την προσεχή εβδομάδα θα συγκροτηθεί η επιτροπή που θα αποτιμήσει τις απαλλοτριώσεις.
Το δεύτερο είναι η δημοπράτηση που γίνεται στις 15 Φεβρουαρίου για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 3.050.000 ευρώ, που απασχολούσε την τοπική και όχι μόνο κοινωνία από δεκαετίας και πλέον.
Οφείλω να πω ότι στον απεγκλωβισμό του έργου είχε συμμετοχή και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που ήταν υπουργός Πολιτισμού. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τους Χριστιάνους, αλλά και για όλη την Τριφυλία. Εντονο ενδιαφέρον για αυτό έχει επιδείξει και ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος από την πρώτη στιγμή».
Αναφερόμενος σε άλλες δράσεις που αφορούν την περιοχή των Φιλιατρών ο Κ. Κόλλιας επεσήμανε:
«Ετοιμάζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και θέλω να δώσω ένα μήνυμα: Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που υπάρχει στο παλιό αγροκήπιο και πέριξ του σταδίου. Θα είναι έργο προτεραιότητας ο καθαρισμός του χώρου και η ανάπλαση του.
Στην λογική που έχουμε πει, ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας, προσπαθούμε να κατανείμουμε έτσι τις υπηρεσίες που και κόσμος να κινείται στις πόλεις και τα δημαρχεία να μην είναι νεκρά. Ηδη έχουν γίνει κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση - κάνουμε μια προσπάθεια η νεοσύστατη υπηρεσία του αγροτικού τομέα να στεγαστεί στο ΚΕΓΕ Φιλιατρών. Επίσης ο αντιδήμαρχος της πόλης είναι υπεύθυνος και στον τομέα υγείας και πρόνοιας. Ετσι εκτιμήσαμε, καθώς έχουμε και το ΚΑΦΚΑ.
Θέλω με έμφαση να τονίσω κάτι στα Φιλιατρά δεν δημιουργείτε κέντρο λαθρομεταναστών, δεν δημιουργείται τίποτα που να έχει να κάνει με λαθρομετανάστες, μετανάστες ή αλλοδαπούς. Μέχρι τώρα σε κάθε δήμο υπήρχε ένα σημείο αναφοράς για τους αλλοδαπούς του κάθε δήμου. Μετά την ενοποίηση το σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι ένα. Ετσι το κεντρικό σημείο θα είναι στα Φιλιατρά. Τα Γραφεία Αλλοδαπών που υπάρχουν στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα παραμείνουν. Αυτό είναι όλο, και δεν γίνεται κανένα κέντρο εδώ.
Το τελευταίο που έχω να πω είναι ότι εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης αυτού που πάμε να βαφτίσουμε Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας, δηλαδή το συγκρότημα ΚΑΦΚΑ, Κέντρου Υγείας και παλιού Ασύλου. Αντίθετοι θα είμαστε σε όποια κίνηση κατάργησης των Ειρηνοδικείων, Εφοριών ή συγχώνευσης των σχολείων. Δεν μπορούμε να συμπράξουμε στην ερημοποίηση της Τριφυλίας».
Στον ναό της Χριστιανούπολης αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή - όπου πέρα από την πλειάδα επιστολών και των πιέσεων του δήμου για αυτό το έργο, ο δήμος είχε παραβρεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην παρουσίαση της μελέτης. Το ναό τον είχε επισκεφθεί και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.


eleftheriaonline.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης για το "καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων''


Νέου τύπου συμβολαιακή γεωργία με ενισχυμένη τη θέση των παραγωγών, διατροφικές συμπράξεις όλων των εμπλεκομένων και δημοπρατήρια, θα στηρίξουν το «καλάθι» με τα αγροτικά προϊόντα κάθε περιφέρειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το........................

καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο ''ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία''.

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας. Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας -σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη- είναι η βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.

Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτό το καλάθι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή προϊόντα, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες.


*με πληροφορίες από paseges.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Εισήγηση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την Αγροτική Ανάπτυξη


"Και βέβαια θα ήθελα να καλωσορίσω και τους κυρίους βουλευτές που είχαν την καλοσύνη να παραβρίσκονται σε αυτή την τόσο σημαντική ανοιχτή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τις χρήσιμες απόψεις που θα καταθέσουν. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους κυρίους Δημάρχους και όλους εσάς που έχετε σήμερα την καλοσύνη να βρεθείτε κοντά μας σε αυτή την ανοιχτή συνεδρίαση.

Θα ήθελα εξαρχής να πω ότι αυτό που......................

προσπαθούμε να εγκαινιάσουμε, που προσπαθούμε να το κάνουμε πλέον κανόνα στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ένα σταθερό κλίμα διαβούλευσης ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανοιχτό σε όλους τους θεσμούς, αποτελεί κατά την γνώμη μου τη μοναδική πλέον δυνατότητα που έχουμε, αλλά θεωρώ όμως ότι αποτελεί και το σημαντικότερο βήμα για τη διεύρυνση και την εμπέδωση της δημοκρατικής μας λειτουργίας γιατί ακριβώς αυτό το νέο ουσιαστικά επαγγέλλεται ο νέος θεσμός, ο Καλλικράτης.

Ο νέος θεσμός ο Καλλικράτης, η αιρετή περιφέρεια αλλά και οι νέες δομές στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν πλέον την τελευταία δυνατότητα που έχει αυτός ο τόπος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα που πλέον ταλανίζουν τη χώρα μας.
Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση γιατί για πρώτη φορά επισήμως το ελληνικό κράτος η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει αρμοδιότητες στους ίδιους τους πολίτες.

Και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί και το πιο σημαντικό βήμα.
Ο νέος θεσμός λοιπόν δεν είναι ένας νέος αυτοδιοικητικός θεσμός, είναι κύριε υπουργέ μία καινούρια πρόταση για την νέα διοίκηση του ελληνικού κράτους. Για το πώς πρέπει πλέον να πορευθούμε όλοι μας και να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν.

Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο.

Και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων συμμερίζεται εξαρχής την ανάγκη και την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Και κρατάω την άποψη που διατύπωσε πριν λίγο ο κύριος υπουργός.

Ότι το σημείο εκκίνησης είναι ότι πρέπει να σπάσει η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου που πλέον ουσιαστικά θα οδηγεί όλους τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι θεωρώ ότι ο τομέας αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας τον οποίο εξαρχής πρέπει να δούμε μέσα στη νέα πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην πατρίδα μας.

Γιατί ασφαλώς οι περιφέρειες οι αιρετές περιφέρειες έρχονται να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα και το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εικόνα της χώρας μας είναι απαξιωμένη και ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στην διεθνή κοινότητα.


Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η κρίσης και η ύφεση της οικονομίας έχουν δημιουργήσει καινούρια δεδομένα στον τόπο μας. Ακόμα και αν τώρα τιθασευτούν τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας με θυσία όλων των πολιτών της χώρας μας είναι σίγουρο ότι η επιρροή που θα δέχεται ό ίδιος ο πολίτης από αυτή την απαξίωση της εικόνας της χώρας θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι περιφέρειες λοιπόν με τη δυνατότητα που έχουν εάν μπορέσουν και ανταποκριθούν στις μεγάλες προτεραιότητες που τους δίνει ο νόμος θα μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν αυτό το χαμένο κύρος της χώρας. Και να βγουν αξιόπιστα με συνέπεια και σοβαρότητα στη διεθνή κοινότητα.

Για να μπορέσουμε με το μικρότερο κόστος να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος. Κύριε υπουργέ κυρίες και κύριοι θα ήθελα να πω ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι προβλήματα πολυσύνθετα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα.

Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.

Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της παραγωγής. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της διακίνησης των προϊόντων και της εξεύρεσης νέων σταθερών επωφελών αγορών. Για την τιμή των ελληνικών και Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτή την πολιτική λοιπόν θα πρέπει να εισαγάγουμε νέες απόψεις. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να γίνονται μεγάλα έργα υποδομών σε αυτό τον τόπο και να μην υπάρχει μελέτη κόστους τους οφέλους. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε κανένα μεγάλο έργο εάν εξαρχής δεν έχουμε προσδιορίσει την δυνατότητα και την ικανότητα να το αποδώσουμε στην ίδια την οικονομία.

Για να δημιουργήσει οικονομικές δυνατότητες και οικονομικές προτεραιότητες Είναι ανεπίτρεπτο για πολλές δεκαετίες κύριε υπουργέ να γίνεται προσπάθεια εκτέλεσης δημοσιών έργων στο χώρο της αγροτικής οικονομίας με τεράστιο προϋπολογισμό και αυτά τα έργα να μην τελειώνουν ποτέ. Και αυτά τα έργα να μην μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Αυτά τα έργα να μην αποτελούν σταθερό παράγοντα πάνω στα οποία θα στηθεί η τοπική οικονομία της περιφέρειας, αλλά και γενικότερα της χώρας.

Έχουμε πολλά παραδείγματα στην περιοχή μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όπου ποτέ δεν υλοποιήθηκαν όπου ποτέ δεν ακούστηκαν οι ώριμες οι συνετές οι ψύχραιμες σκέψεις και απόψεις. Αναφέρω ως παράδειγμα της λίμνη της Τακας στην Αρκαδία. 40 εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα χωρίς το έργο να μπορεί να αποδοθεί. Ο εργολάβος έχει πληρωθεί σχεδόν 100% του φυσικού του έργου το οποίο δεν το έχει εκτελέσει. Έλος Κανδήλας πάνω από 60 εκατ. μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί για αυτό το σημαντικό έργο και σήμερα δεν λειτουργεί. Και χρειάζονται αρκετά χρήματα ακόμη.

Γίνεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο φράγμα στα Φιλιατρά. Το επονομαζόμενο και Φιλιτριανό φράγμα. Ξέρετε η μελέτη, μιλάει και για ένα έργο ταμιευτήρα χωρίς να έχουμε προχωρήσει στο επόμενο σχέδιο, στο σχέδιο της δημιουργίας των δικτύων για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό αρδευτικό έργο. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα τα οποία ουσιαστικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα να αποδώσουν.

Θεωρώ ότι στη σημαντική συγκυρία αυτό πλέον πρέπει να μας γίνει μεγάλο μάθημα. Γιατί άπλετα χρήματα δεν υπάρχουν. Ότι σχεδιάζουμε και ότι εκτελούμε θα πρέπει να έχει τη δική του ανταπόδοση. Δεν μπορούμε κυρίες και κύριοι του περιφερειακού συμβουλίου να προγραμματίζουμε και να πιέζουμε να ενταχθούν έργα τα οποία δεν ξέρουν σε τι χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμα, τι ακριβή προϋπολογισμό έχουν και πόσο μπορούν να ενταχθούν στην προτεραιότητα που έχουμε εμείς εξαρχής οριοθετήσει στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.

Γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι και το σημαντικότερο ζήτημα. Η αιρετή περιφέρεια θα πρέπει πολύ γρήγορα να κινηθεί στη διαδικασία και στην άποψη ως προτεραιότητα στο να δημιουργήσει τη δική της σταθερή τοπική οικονομία. Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη συνθήκη θα μπορέσει ο θεσμός να αποφέρει αυτά τα σημαντικά για τα οποία φτιάχτηκε.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε εμείς όλοι να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Και κύριε υπουργέ θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς.

Δεν θα πρέπει σε ότι μελετάμε και σε ότι προγραμματίζουμε να μην είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους εαυτούς μας.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το οποιοδήποτε έργο, τον Ανάβαλο ή οποιοδήποτε άλλο έργο και να μην ξέρουμε το σημαντικό πρόβλημα των νερών και το πώς κινδυνεύει μία ολόκληρη εύφορη περιοχή από αστοχίες και ελλείψεις να ερημοποιηθεί.

Εμείς κύριε υπουργέ ήδη σας λέμε ότι η μεγάλη πρόκληση, η πρόκληση που μας δίνεται με τη δημιουργία αυτής της εταιρίας της Α.Ε. για την διατροφική σύμπραξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο γιατί ενεργοποιεί όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Δημιουργεί ένα καινούριο κράμα ένα καινούριο μίγμα μίας προσπάθειας πολυεπίπεδης όπου αρχίζει από την περιφέρεια, συμμετέχουν οι Δήμοι, η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν οι θεσμοί, συμμετέχει η ιδιωτική πρωτοβουλία συμμετέχουν όλοι οι φορείς με τα φυσικά πρόσωπα.

Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε αυτές τις σταθερές πολιτικές που έχει ανάγκη η αγροτική μας οικονομία. Και θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσία σας να σας πω ότι εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων νέου τύπου όπως πολύ σωστά περιγράψατε ενός νέου τύπου που θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει αν θέλετε και ως πιλότος και για την υπόλοιπη χώρα.

Γιατί το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη σημαντικότερη και ελεγχόμενη ασφαλιστική δικλείδα για να μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που παρεμβαίνουν και διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμή του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή. Με αυτές τις σκέψεις για άλλη μία φορά σας καλωσορίζω και θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε πάρει τη δική μας απόφαση για να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελεί υπόδειγμα και στην σκέψη και στην στρατηγική αλλά και στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν.

Παρέμβαση Πέτρου Τατούλη

Ξεκινήσαμε σήμερα από την ανάγνωση της ανακοίνωσης του υπομνήματος των διαδηλωτών, και θα πρέπει να ξέρουμε ότι εδώ ερχόμαστε να διαβουλευτούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ποια θα είναι η πολιτική που μας ενδιαφέρει όλους μας προκείμενου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση. Επειδή η διαβούλευση που αρχίσαμε, σε επίπεδο καθαρώς πολιτικό, απαιτεί να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας ακόμα μεγαλύτερης συναίνεσης και συνεννόησης, ζητώ από τον κύριο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναλάβει την υποχρέωση, στην επόμενη ειδική συνεδρίαση που θα κάνουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο ανοιχτή διαδικασία, να καλέσουμε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να διαβουλευθούμε μαζί του για τα θέματα της Αγροτικής Πολιτικής και για τα θέματα της Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Έτσι πρέπει να πάμε, έτσι θα πάμε, με ανοιχτές διαβουλεύσεις με μεγάλη υπευθυνότητα ενεργοποιώντας και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις προκειμένου εμείς να αποτελούμε τον μοχλό που ουσιαστικά θα δημιουργήσει τις καινούργιες προϋποθέσεις".





Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη


Με κεντρικό μήνυμα την έμφαση στην υγιή και εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, ως μοναδικό δρόμο για τις περιφέρειες να αλλάξουν την πλεύση της χώρας και να αποκαταστήσουν το κύρος της που έχει τρωθεί, άνοιξε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την..........................

κεντρική εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία των καλαθιών των τοπικών προϊόντων. Παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί κκ. Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και οι βουλευτές κκ Άγγελος Μανωλάκης, Κατερίνα Φαρμάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου από την ΝΔ.

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. "Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων" σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Παράλληλα ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων καθώς και στην υλοποίηση τους
«Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα έργα του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν χωρίς μελέτες κόστους- οφέλους, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια χωρίς να έχουν ποτέ παραδοθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα την Τάκα και την Κανδήλα, τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί προφανώς με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.

Αναφερόμενος στον πλαίσιο για την ανάπτυξη ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε ειδικό Αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια Πελοποννήσου" υπογραμμίζοντας ότι η "αιρετή περιφέρεια πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση να δημιουργήσει δική της ανεξάρτητη οικονομία". Στο πλαίσιο αυτό "έχουμε σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα" τόνισε ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εξυγιανθούν οι συνεταιρισμοί υπογραμμίζοντας ότι "Όσοι συνεταιρισμοί είχαν αρνητικό ισολογισμό να μπουν στην εκκαθάριση".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με παρέμβαση του στην διάρκεια της συνεδρίασης αναφερόμενος στην ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε με την παρουσία του Υπουργού, των υφυπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των εισηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες, απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παραστεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή συνεδρίαση ώστε η συναίνεση στην διαβούλευση να διευρυνθεί.



Διαβάστε Περισσότερα...