Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης για το "καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων''


Νέου τύπου συμβολαιακή γεωργία με ενισχυμένη τη θέση των παραγωγών, διατροφικές συμπράξεις όλων των εμπλεκομένων και δημοπρατήρια, θα στηρίξουν το «καλάθι» με τα αγροτικά προϊόντα κάθε περιφέρειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το........................

καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο ''ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία''.

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας. Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας -σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη- είναι η βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.

Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτό το καλάθι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή προϊόντα, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες.


*με πληροφορίες από paseges.gr