Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη


Με κεντρικό μήνυμα την έμφαση στην υγιή και εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, ως μοναδικό δρόμο για τις περιφέρειες να αλλάξουν την πλεύση της χώρας και να αποκαταστήσουν το κύρος της που έχει τρωθεί, άνοιξε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την..........................

κεντρική εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία των καλαθιών των τοπικών προϊόντων. Παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί κκ. Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και οι βουλευτές κκ Άγγελος Μανωλάκης, Κατερίνα Φαρμάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου από την ΝΔ.

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. "Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων" σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Παράλληλα ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων καθώς και στην υλοποίηση τους
«Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα έργα του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν χωρίς μελέτες κόστους- οφέλους, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια χωρίς να έχουν ποτέ παραδοθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα την Τάκα και την Κανδήλα, τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί προφανώς με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.

Αναφερόμενος στον πλαίσιο για την ανάπτυξη ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε ειδικό Αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια Πελοποννήσου" υπογραμμίζοντας ότι η "αιρετή περιφέρεια πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση να δημιουργήσει δική της ανεξάρτητη οικονομία". Στο πλαίσιο αυτό "έχουμε σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα" τόνισε ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εξυγιανθούν οι συνεταιρισμοί υπογραμμίζοντας ότι "Όσοι συνεταιρισμοί είχαν αρνητικό ισολογισμό να μπουν στην εκκαθάριση".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με παρέμβαση του στην διάρκεια της συνεδρίασης αναφερόμενος στην ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε με την παρουσία του Υπουργού, των υφυπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των εισηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες, απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παραστεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή συνεδρίαση ώστε η συναίνεση στην διαβούλευση να διευρυνθεί.