Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Οι σημερινές ευρωεκλογές...


Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό, δεν θεωρείται άκυρο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Η αναγνώριση...............




των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν "κομμένα" δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3.3.2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.505 πολίτες της ΕΕ που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε στο διάστημα ανάμεσα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και τη φετινή.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν.

*** Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης "Ερμής" (www.ermis.gov.gr) που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ


Οι Ευρωπαίοι πολίτες, καλούνται να αναδείξουν 736 νέους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τον αναβαθμισμένο -τα τελευταία χρόνια- ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Οι ευρωβουλευτές.............


διορίζονταν, μέχρι τότε, από τα εθνικά κοινοβούλια και διέθεταν, επομένως, και την ιδιότητα του εθνικού βουλευτή.

Στη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.449 Ελληνες που ψήφισαν χθες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην χθεσινη ψηφοφορία που διεξήχθη στα 97 εκτός επικρατείας εκλογικά τμήμτα το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70,33% (από 74,88% στις ευρωεκλογές του 2004).

Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

Πρόκειται για την έβδομη εκλογική αναμέτρηση από όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά θα εκλέξουμε 22 ευρωβουλευτές, δηλαδή δύο λιγότερους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ που τώρα αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

Οι κάλπες στην Ευρώπη άνοιξαν την Πέμπτη στην Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη για την ανάδειξη των δικών τους αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο πήραν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Η ψηφοφορία στην Τσεχία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Το Σάββατο ευρωεκλογές διεξήχθησαν επίσης στη Σλοβακία, στη Λετονία, στην Κύπρο, και στη Μάλτα. Χθες, επίσης, ξεκίκησε η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

Από τη στιγμή που θα κλείσουν, στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

Tο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τη Singular Logic στο Yπουργείο Εσωτερικών για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσημη δοκιμή του συστήματος.




Διαβάστε Περισσότερα...