Για το θέμα της αγοραπωλησίας του οικοπέδου, επί του οποίου κτίστηκε το νέο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που πωλήθηκε το 1988 από τη Μονή Βατοπεδίου, έδωσε αναλυτικά στοιχεία σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νομαρχιακός σύμβουλος, Θεόδωρος Μπρεδήμας.
Ο Θ. Μπρεδήμας με την ιδιότητά του ως τέως πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλαμάτας αναφέρθηκε αναλυτικά στην αγορά του οικοπέδου στη Σπερχογεία ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου, πάνω στο οποίο κτίστηκε το νέο Νοσοκομείο Καλαμάτας και φώτισε όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, συμμετείχε σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να κτιστεί το νέο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπρεδήμας ανέφερε:
«Η ανέγερση ενός υπερσύγχρονου Νοσοκομείου για τη Μεσσηνία ήταν το όραμα που υλοποίησε ο τότε υπουργός και βουλευτής Θανάσης Φιλιππόπουλος μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά χάρη και στη συμβολή των απανταχού γης Ομογενών και ιδίως του προέδρου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Τάσου Κοκαλιάρη και του Συμβουλίου του.
Πρωταρχική επιδίωξη του τότε υπουργού Ανασυγκρότησης ήταν η επιλογή του χώρου, η οποία έγινε αφού προηγουμένως έγινε εναέρια κατόπτευση πιθανών σημείων και τελικά επελέγη ο χώρος της Μονής Βατοπεδίου.
Άρχισε λοιπόν ένας μαραθώνιος, ο οποίος δεν απέδωσε. Έτσι επεστρατεύθη ο τότε Μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης, ο οποίος και ήρθε σε επαφή με τους γέροντες με έναν δικό του τρόπο ο οποίος και τελεσφόρησε.
Επόμενο βήμα ήταν η μετάβαση του υπουργού στη Μονή Βατοπεδίου με τον τότε δικηγόρο της Τάκη Μωραγιώργα, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα.
Μετά το αρχικό “ναι” της σύναξης έπρεπε να υλοποιηθεί το κυριότερο μέρος, που ήταν η απελευθέρωση του χώρου της μεγάλης οικοδομικής επιχείρησης του αείμνηστου ευπατρίδη Νικολάου Μπιτσάνη, τον Νοέμβριο του 1987.
Έγιναν διαβουλεύσεις στο γραφείο του υπουργού παρουσία του υπουργού, του νομάρχη, Βασ. Πετροπουλάκη, των δικηγόρων του Ν. Μπιτσάνη, Σωκράτη Λεκκέα και Ανδρέα Σαρρή, αφού προηγουμένως ο Ι. Αποστολάκης, δικηγόρος και ιδιοκτήτης του “Θάρρους”, είχε κάνει ένα προσχέδιο συμβιβασμού και εμού ως εκπροσώπου του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επήλθε συμβιβασμός των επτά εκατομμυρίων για τη μεταφορά της επιχείρησης. Όπως γνωρίζετε δεν μπορεί το Δημόσιο να δώσει χρήματα κι επειδή ο Μπιτσάνης ήθελε εγγύηση, έδωσα προσωπική επιταγή 7 εκατομμυρίων δραχμών».
Συμβολαιογραφικά έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα
Ο κ. Μπρεδήμας μάλιστα παρέθεσε και όλα τα επίμαχα έγγραφα, που αναφέρονταν στο χρονικό της αγοραπωλησίας, τις συμβολαιογραφικές πράξεις αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Μεταξύ αυτών υπάρχει κι έγγραφη αναφορά του Νικολάου Μπιτσάνη, που διατηρούσε τότε την επιχείρηση ασβεστοποιίας ως μισθωτής στο επίμαχο οικόπεδο και στον οποίο έγινε έξωση από τη Μονή Βατοπεδίου, προκειμένου να αποδοθεί ελεύθερο το ακίνητο στον διαγωνισμό. Εδόθη τότε αποζημίωση με επιταγή 7.000.000 δρχ. προκειμένου να λήξει η σύμβαση μίσθωσης που είχε ο κ. Μπιτσάνης με τη Μονή Βατοπεδίου. Στις 4 -1-1988 υπεγράφη και το πωλητήριο συμβόλαιο σε συμβολαιογράφο της Καλαμάτας με πωλήτρια τη Μονή Βατοπεδίου και αγοραστή της έκτασης των 35 περίπου στρεμμάτων το Νοσοκομείο Καλαμάτας και συνολικό τίμημα 58.920.000 δραχμές. Αξιοσημείωτο όμως είναι και γεννά πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι, το τίμημα της αγοραπωλησίας των 58.920.000 δραχμών διασπάστηκε σε δύο χωριστές επιταγές (των 50.000.000 και 8.920.000 δραχμών αντίστοιχα) και δεν κατεβλήθη ενιαίο. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπρεδήμα, γεννώνται και πολλά ερωτήματα, εάν τελικά τα χρήματα έφτασαν στη Μονή Βατοπεδίου, δεδομένου του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με τις αγοραπωλησίες της συγκεκριμένης Μονής.
με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διαβάστε Περισσότερα...