Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Προβληματισμός για αναγραφή της χώρας προέλευσης στο ελαιόλαδο!



ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΓΕΣΑΣΕ


Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση στην κατ' αρχήν αποδοχή, την περασμένη εβδομάδα, από τη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες των παρθένων κι εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων της χώρας προέλευσης της πρώτη ύλης (ελιές).
Η Αγροτοσυνδικαλιστική Οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το μέτρο. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του προσεχούς Δεκεμβρίου (αφού στο μεσοδιάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), τότε σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΣΑΣΕ δυναμιτίζεται ο τομέας του ελαιολάδου!


«Προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης»


Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ, η προτεινόμενη ρύθμιση αφενός δεν καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου, όταν αυτό παράγεται σ’ ένα κράτος - μέλος της Κοινότητας, αφού παρέχεται η δυνατότητα σήμανσης στην ετικέτα της συσκευασίας και με την ένδειξη «Προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην περίπτωση των μειγμάτων ελαιολάδου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή των χωρών προέλευσης, αφού αρκεί η σήμανση «Μείγμα Κοινοτικών Ελαιολάδων». Όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ: «Στην περίπτωση των μειγμάτων ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελαιολάδων τρίτων εκτός Κοινότητας χωρών, η ένδειξη "Μείγμα Κοινοτικού και μη-Κοινοτικού Ελαιολάδου", κρίνεται επαρκής».


Επιτρεπτή η παραγωγή - εξαγωγή μείγματος ελαιολάδου με σπορέλαια


Όσον αφορά δε στην περίπτωση μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια, συμβαίνει το εξής αντιφατικό: Ενώ μπορεί με εθνική απόφαση να απαγορευθεί η διακίνηση ενός τέτοιου προϊόντος στη χώρα παραγωγής, ωστόσο επιτρέπεται η παραγωγή κι εξαγωγή του, καθώς επίσης και η εισαγωγή αυτών των μειγμάτων σε όλες τις χώρες - μέλη. Επειδή κατά τη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ η εν λόγω πρόταση κανονισμού πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα στον τομέα του ελαιολάδου, καλεί την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπλοκάρουν την υπερψήφιση της πρότασης με όσα μέσα διαθέτουν.


Τι ορίζει η επίμαχη πρόταση του κανονισμού της Ε.Ε.


Να υπενθυμίσουμε πως, κατ’ αρχάς αποδεκτή έγινε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στις 17 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (ελιές) στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, η τελική απόφαση επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθεί στα τέλη του έτους και αφού προηγουμένως η Κομισιόν ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το σχέδιο κοινοτικού κανονισμού που εισηγείται. Εν πρώτοις λοιπόν καθιερώνονται τρεις σημάνσεις στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Δηλαδή, για το «Ελαιόλαδο από Κοινοτικές Ελιές», «Ελαιόλαδο από μη Κοινοτικές Ελιές» και «Ελαιόλαδο από Μείγμα Κοινοτικών και μη Κοινοτικών Ελιών». Εφόσον η Ε.Ε. αποσπάσει την έγκριση του ΠΟΕ και η τελική ψηφοφορία στη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών είναι θετική, τότε οι νέοι κανόνες για τη σήμανση των ελαιολάδων αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2009. Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο κοινοτικού κανονισμού, στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου θα μπορούν να αναγράφονται επίσης και ορισμένοι όροι, που περιγράφουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (γεύση, άρωμα κ.ά.), όπως αυτά έχουν πρόσφατα καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOOC). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ε.Ε. ήταν αντίθετη στην απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης, στην καθιέρωση της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των ελαιολάδων, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε και τώρα υιοθετεί το μέτρο, για το οποίο και από ελληνικής πλευράς υπάρχει θετική ανταπόκριση.