Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Παράδοση - παραλαβή στα Υπουργεία...


Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών

"Συνεργασία σε πνεύμα εθνικής ενότητας",υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού των Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, η δε απερχόμενη υπουργός Ν. Μπακογιάννη έδωσε την "ξεκάθαρη δέσμευση" ότι "θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενισχυση των συμφερόντων της Ελλάδας", τονίζοντας ότι "ένα αρραγές εθνικό μέτωπο αποτελεί πολύτιμη πηγή ισχύος για τη χώρα".

Πριν την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο κ. Παπανδρέου και η κα Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συνομιλία 45 λεπτών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και των απερχόμενων υφυπουργών Γ. Βαληνάκη, Θ. Κασσίμη και Μ. Βαρβιτσιώτη.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών ήταν...........


πολύ σύντομος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη από δημοσιογράφους, διπλωματικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και φίλους,αίθουσα υποδοχής του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά γύρω του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικειότητα που ένιωσε, βλέποντας “γνώριμους χώρους και τα γνώριμα πρόσωπα”.

Ευχαρίστησε για την ενημέρωση που του έγινε από την κα Μπακογιάννη και διαβεβαίωσε ότι “θα δουλέψουμε σε πνεύμα εθνικής ενότητας”.

“Θα βρεθούμε”, πρόσθεσε, “τις αμέσως επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις προτεραιότητες ώστε να δουλέψουμε αποδοτικά για το μέλλον της πατρίδας”.

Τόνισε, επίσης, “την άμεση προτεραιότητα την οποία έχουν τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής”.

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τον Γ. Α. Παπανδρέου και ακολούθως ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και όλοι μας ασκήσαμε μια θαραλλέα, σύγχρονη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική” και “πετύχαμε να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα η Ελλάδα ως ισχυρή και αξιόπιστη περιφερειακή δύναμη, παράγων ασφάλειας και ανάπτυξης”.

Αναφερόμενη στο παρόν και το μέλλον, η απερχόμενη υπουργός τόνισε ότι “διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις” και διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε λογικές δημαγωγίας και χρησιμοποίησης των εθνικών μας θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι συνταγή αποτυχίας”.

Διευκρίνισε δε ότι “αυτό δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ, θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενίσχυση των συμφερόντων της Ελλάδας”.

Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε, προυποθέτει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό. Ενα αρραγές εθνικό μέτωπο αποτελεί πολύτιμη πηγή ισχύος”.

Καταλήγοντας είπε ότι “η προσπάθεια για μια Ελλάδα ισχυρή στην περιοχή της, στην Ευρώπη και στις διεθνείς εξελίξεις είναι ένας στόχος που μας ενώνει και μας συστρατεύει όλους. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία”.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών

Με μια συνάντηση ενημέρωσης αντικαταστάθηκε η καθιερωμένη, έως σήμερα, τελετή παραλαβής-παράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, παρέδωσε το υπουργείο στον νέο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, και της υφυπουργού -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν ο απερχόμενος υφυπουργός Θ. Νάκος, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής.

Ο κ. Φλογαΐτης υποδέχθηκε με χαρά και τιμή, όπως είπε, τον κ. Ραγκούση και τους συνεργάτες του και δήλωσε πως παρακάλεσε τα απερχόμενα στελέχη να είναι παρόντα σε αυτή τη συνάντηση και να ενημερώσουν πάνω στα εκκρεμή θέματα τους νεοεισερχόμενους στο υπουργείο.

Ο κ. Ραγκούσης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φλογαΐτη για τα καλά του λόγια, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στη δουλειά και φυσικά θα χρειαστούμε την ενημέρωση των παλαιών στελεχών του υπουργείου». Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και νυν υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου ο Γ. Σουφλιάς παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου στη νέα πολιτική ηγεσία και στο νέο υπουργό Δημήτρη Ρέππα.

Οι συνεργάτες μου και εγώ, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι, είπε και πρόσθεσε ότι τυπικά είναι η τελευταία του ημέρα ως ενεργός πολιτικός μετά την απόφασή του για αποχώρηση από την πολιτική ζωή.

Αναπτύσσοντας τις κυβερνητικές θέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και τα έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα πεντέμιση χρόνια, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "σας αφήνουμε κληρονομιά και κάποιες αρχές με τις οποίες λειτουργήσαμε αυτά τα χρόνια".

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για την αρχή της διαφάνειας, την αρχή της αρμονικής ισορροπίας, ανάπτυξης και περιβάλλοντος, ανάπτυξης που, όπως είπε, δεν υπηρετεί μόνο τις ανάγκες του παρόντος, καθώς δεν μπορεί να υπονομεύει το μέλλον και να πληγώνει τις επόμενες γενιές.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αρχή της ανάπτυξης των υποδομών σε όλη την Ελλάδα και επισήμανε ότι το 80% των αναπτυξιακών έργων γίνονται στην περιφέρεια, καταλήγοντας δε τόνισε ότι σαν αρχή μας είχαμε ότι δεν μας επηρέασε η κομματική ταυτότητα των υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ετσι λειτουργήσαμε και θέλω να πιστεύω ότι και εσείς θα ακολουθήσετε τις ίδιες αρχές. Αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία, τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, απευθύνθηκε στους υπαλλήλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο διαθέτει πολύ καλούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους και καλούς επιστήμονες.

Ακόμη, επισήμανε ότι το κράτος, η διοίκηση και η πολιτική πρέπει να έχουν συνέχεια και υπογράμμισε ότι τα έργα δεν έχουν χρώμα, ανήκουν στο λαό. Οπως είπε, είναι φυσικό η κάθε κυβέρνηση να έχει το μερίδιό της στην κατασκευή των έργων. Ομως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να χτίζει σε ό,τι καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό εμείς το εφαρμόσαμε. Και θέλω να ελπίζω ότι θα το εφαρμόσετε και εσείς, είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα έχει στη διάθεσή της δυνατότητες που δεν είχε η προηγούμενη και αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που έγιναν στο σύστημα της ανάθεσης έργων για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Παράλληλα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα άνω των 20 δισ. ευρώ και έκανε λόγο για τις νέες προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική επικράτεια. Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μεγάλοι διαγωνισμοί και ότι έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 220 μελέτες.

Ο νέος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας αφού ευχαρίστησε τον κ.Σουφλιά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ευκαιρία να αναπτύξουμε αναλυτικά τις θέσεις μας γι΄αυτό το νέο υπουργείο ενώ απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους του υπουργείου είπε χαρακτηριστικά ότι ένας Οργανισμός είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί του στην προκειμένη περίπτωση οι υπάλληλοι του: Θα δουλέψουμε με δημιουργικό άγχος για να παράγουμε αποτέλεσμα σαν να επρόκειτο να αποχωρήσουμε αύριο από αυτό το υπουργείο, παράλληλα θα αγαπήσουμε το έργο μας και θα αφοσιωθούμε σε αυτό σαν να επρόκειτο να ζήσουμε εδώ μια ολόκληρη ζωή, είπε.

Επίσης παρατήρησε ότι δεν είμαστε απολογητές της εξουσίας απέναντι στον πολίτη αλλά εσείς, εμείς είμαστε η εμπροσθοφυλακή του πολίτη απέναντι στα προβλήματα.

Σε αυτό το πολύ κρίσιμο, όπως ανέφερε, σημείο για την βιώσιμη ανάπτυξη και την ελληνική οικονομία είστε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή χώρα. "Ούτε οι μελέτες, ούτε οι πόροι , ούτε οποιοσδήποτε κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να έχει την αξία που έχει καθένας από εσάς. Θέλω να αισθάνεσθε ότι έχετε την εμπιστοσύνη μας και να έχετε τη βεβαιότητα ότι η δουλειά σας θα έχει αντίκρυσμα στη χώρα".

Κλείνοντας ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για διαφάνεια, δημιουργία και δικαιοσύνη που, όπως υπογράμμισε, είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει για τη νέα διοίκηση του υπουργείου με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον. Δέσμευσή μας, είπε, είναι η ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι και εμείς από τον εαυτό μας έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις και αυτό αποτελεί την ύψιστη δέσμευση σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

"Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στους νέους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα είναι στη διάθεση των νέων υπουργών για να δοθούν συμπληρωματικά στοιχεία σε περίπτωση που τους ζητηθούν.

Επίσης, επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μειωθούν τα ελλείμματα θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν κατά πολύ από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

Μετά την παράδοση παραλαβή από τον κ. Παπαθανασίου στον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη, ο νέος υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την αίθουσα δημοσιογράφων που βρίσκεται στον έκτο όροφο του υπουργείου και είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Παπαθανασίου και ότι υπάρχουν πράγματα που επείγουν, ενώ και κάποια άλλα πρέπει να μπουν στη σειρά. Και κατέληξε πως θα ενημερωθεί και από όλες τις διευθύνσεις του υπουργείου.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Απασχόλησης

Συγκινημένη η απερχόμενη υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου, που μετονομάζεται πλέον σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η κ. Πετραλιά δήλωσε ικανοποιημένη για το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στο συγκεκριμένο υπουργείο και αναφερόμενη στα ζητήματα, που εκκρεμούν, υπογράμμισε την «ανάγκη εξορθολογισμού της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών» και τη «λύση του θέματος της διαδοχικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του, σημείωσε ότι δεν θα προβεί σε προγραμματικές δηλώσεις, που θα προκαταλαμβάνουν αυτές, που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και απευθυνόμενος στη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπογράμμισε: «Δεν θα προσφέρω, ως θέαμα, τον μεταξύ μας ανταγωνισμό».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της διαδοχικής ασφάλισης και της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, δήλωσε ότι «η αντίληψη της νέας κυβέρνησης στην προσέγγιση των θεμάτων προϋποθέτει εργατικότητα, αυταπάρνηση, απόρριψη των διχαστικών απόψεων με στόχο, όταν με τη σειρά της η νέα ηγεσία παραδώσει το υπουργείο, να το παραδώσει σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν, στην οποία σήμερα το παρέλαβε».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε και στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπου ο απερχόμενος υπουργός Γ. Σουφλιάς παρέδωσε τη σκυτάλη στην υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Αφού της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα,παρατήρησε ότι την περιμένει πολλή δουλειά σε αυτό το νεοσύστατο υπουργείο, την αναγκαιότητα ύπαρξης του οποίου είχε επισημάνει κι ο ίδιος από τον περασμένο Απρίλιο.

Επισήμανε οτι ο υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει να είναι και να αισθάνεται δυνατός για να μπορεί να λειτουργεί και ανάλογα.

Γυρίζοντας, όπως είπε, το χρόνο ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρέλαβε πολλά ανοιχτά θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον, καθώς δεν υπήρχε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και τόνισε ότι δουλέψαμε με μεθοδικότητα, με έργα και όχι με λόγια έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Επίσης είπε ότι κλείσαμε πολλές πληγές και εκκρεμότητες και μεριμνήσαμε για το μέλλον ώστε τα έργα για το περιβάλλον να ξεπεράσουν τα έργα για τις υποδομές. Η Ελλάδα, είπε, απέκτησε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και πρόσθεσε ότι η υπόθεση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Μάλιστα παρότρυνε τη νέα υπουργό να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν τους πολίτες και πρόσθεσε ότι η μόδα της υπερβολής δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι αρχίσαμε να χτίζουμε πάνω σε ό,τι καλό είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ελπίζουμε και η νέα κυβέρνηση να πορευτεί στον ίδιο δρόμο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "χαίρομαι που η τελευταία μου ομιλία ως δημόσιο πρόσωπο είχε αντικείμενο το περιβάλλον".

Με τη σειρά της η νεα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη αφού ευχαρίστησε τον Γ.Σουφλιά παρατήρησε ότι η καταγραφή των λύσεων που δίνουμε στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα γίνεται από τους πολιτικούς, κρίνεται, όμως, από τους πολίτες. "Για μας το περιβάλλον δεν είναι μόδα, αλλά είναι συστατικό στοιχείο κάθε πολιτικής και είναι οριζόντια πολιτική, εάν θέλουμε κάποια στιγμή να λέμε ότι μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Είναι μέρες μελέτης, προγραμματισμού και συντονισμού των πράξεών μας,για την επίτευξη αυτής της στρατηγικής, για την πράσινη ανάπτυξη η οποία θα γίνει πρωτίστως με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής".

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

"Παραδίδω τη σκυτάλη στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέβαλε ως κανόνα διοίκησης στη Δημόσια Τάξη, την αξιοκρατία".

Αυτό τόνισε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη, ως τον πλέον κατάλληλο από τη σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει εκ νέου αυτόν τον τομέα, τον οποίο είχε και πριν το 2004.

Ο απερχόμενος Υπουργός στην εκτενή προσφώνησή του προς το νέο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη, όπου παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Εκανε λόγο, επίσης, για την προσπάθειά του να εφαρμόσει την αξιοκρατία, ενώ στο λόγο του αναφέρθηκε μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού, δηλαδή τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εγληματικότητας στο οποίο είπε ότι η οικονομική κρίση και η παρουσία πολλών μη νόμιμων μεταναστών έχουν αρνητική επίδραση.

Ιδιαίτερα ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς η δράση της πλήττει δικαιώματα πολιτών, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην περιουσία.

Ευχαρίστησε το προσωπικό για τη συνεργασία, λέγοντας ότι καθένας κατέβαλε κάθε προσπάθεια.

Ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ιδιαίτερα σύντομος στο χαιρετισμό που απηύθυνε αμέσως μετά.

Εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί βρέθηκε πάλι σε ένα χώρο στον οποίο είχε ιδιαίτερη επιτυχία κατά την προηγούμενη θητεία του και είπε ότι η Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της καλής πορείας διεθνώς το 2004, όταν με απόλυτη ασφάλεια οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είπε ότι και τώρα είναι κατάλληλες συνθήκες για να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης με την αξιοποίηση και το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέχρι και το Λιμενικό Σώμα, θα υπάγονται στο υπουργείο με τη νέα ονομασία του, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει και ο ίδιος κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Τουρισμού

Τη σκυτάλη για το χαρτοφυλάκιο στον τομέα του τουρισμού, παρέλαβε η ηγεσία του νέου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ειδικότερα ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος και η υφυπουργός κα Αγγελική Γκερέκου, από τον απερχόμενο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο.

Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής, ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αφού είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Κώστα Μαρκόπουλο τον οποίο και ευχαρίστησε, στη συνέχεια δεν θέλησε να επεκταθεί σε δηλώσεις για το αντικείμενο του τουρισμού. Ωστόσο ζήτησε τη συνεργασία όλων για το καλό του τουρισμού, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο τέως υπουργός, αφού ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης και ηγεσίας, ανέφερε ότι "δεν ανήκω στους πολιτικούς, ούτε η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα κόμματα, που επενδύουν στην καταστροφή όταν οι άλλοι κυβερνούν. Σε αυτό που πρέπει να καταλήξουμε σε αυτόν τον τόπο είναι ότι αυτό που κερδίζεται πρέπει να έχει συνέχεια και ότι χάνεται για την πατρίδα. Εύχομαι τέλος σε αυτήν σας την πορεία να μη συναντήσετε ως κυβέρνηση αυτά που συνάντησε μερικές φορές η δική μας, που δυσκόλεψαν την παράταξη, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αγκυλώσεις, βαρονίες που λειτούργησαν ορισμένες φορές σαν μυστικοσύμβουλοι και οικογένειες που έπαιξαν το ρόλο των ψιθυριστών. Γιατί η πολιτική έχει δύσκολες στροφές".

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού

Αργά το μεσημέρι έγινε η παραλαβή του υπουργείου Πολιτισμού από τον νέο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Παύλου Γερουλάνου.

Τον νέο υπουργό περίμενε στο νέο του γραφείο ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε «ημέρες παραγωγικές», τονίζοντάς του ότι τον περιμένει και πολύ δουλειά. Όπως είχε εκμυστηρευτεί νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς, συνδέεται με τον νέο υπουργό με συγγενική σχέση (ξαδέλφια, δισέγγονα της Πηνελόπης Δέλτα). Ο κ. Γερουλάνος επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο μέλλον, τόσο για τις αρμοδιότητες, όσο και για το χώρο του Πολιτισμού και ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη θερμή υποδοχή, που του επιφύλαξε.

Η τελετή, πάντως, έγινε σε άλλο κλίμα από αυτό που συνήθως παρατηρείται σε αντίστοιχες, καθώς ήταν ήδη νωρίς το απόγευμα και οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού είχαν αποχωρήσει.

Μετά τις σύντομες δηλώσεις, ο πρώην και ο νέος υπουργός παρέμειναν στο γραφείο, παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου, όπου συνομίλησαν και περίπου μιάμιση ώρα.

Αποχωρώντας ο κ. Σαμαράς από το υπουργείο, ρωτήθηκε επίμονα από τους δημοσιογράφους αλλά απέφυγε να απαντήσει σε θέματα διαδοχολογίας. Δήλωσε ότι «η παράταξη της ΝΔ διαθέτει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι ψηλά».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος και υφυπουργοί Σπύρος Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποδέχθηκαν τη νέα υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και τους νέους υφυπουργούς, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννη Πανάρετο, στην είσοδο του υπουργείου και τους οδήγησαν στην αίθουσα τελετών, όπου είχαν συγκεντρωθεί υπάλληλοι και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη την κ. Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχουν πολλές διαφορές, αλλά πιστεύουν και οι δύο στο πολιτικό ήθος και είναι περισσότερα όσα τους ενώνουν, από εκείνα που τους χωρίζουν.

Αναφέρθηκε στην «εκπαιδευτική ειρήνη», την οποία, όπως είπε, «καταφέραμε να επιτύχουμε» και πρόσθεσε τα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, που «πέτυχε παρά τις προκλήσεις, διεξήχθη σ΄ένα συναινετικό πλαίσιο και έφερε αποτελέσματα». Υπογράμμισε δε, την ανάγκη της δέσμευσης ότι «αυτά τα συμπεράσματα θα υλοποιηθούν» και κατέληξε ότι «η Παιδεία είναι πάνω απ΄όλα και η νέα ηγεσία θα εχει την παλαιά αρωγό στο έργο της».

Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην «πρόκληση της Παιδείας», υπογραμμίζοντας ότι «είναι στη πρώτη γραμμή με την έρευνα την τεχνολογία και τη δια βίου μάθηση».

«Η Παιδεία είναι η μητέρα των μαχών σε όλες τις κυβερνήσεις. Θέλουμε στο πλευρό μας τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Το υπουργείο παράγει και εφαρμόζει πολιτική, ενώ προτεραιότητα είναι οι άριστοι και οι ικανοί. Οι ικανοί, και μόνο με αυτό το κριτήριο, θα είναι στη πρώτη γραμμή», τόνισε η νέα υπουργός.

Αναφερόμενη δε, στον εθνικό διάλογο, στον οποίο έλαβε και η ίδια μέρος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «η συνέχισή του είναι το μεγάλο στοίχημα».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του τομέα ενέργειας

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υφυπουργών θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Ο κ.Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτικές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου ενώ στον τομέα των διεθνών σχέσεων αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα Ενέργειας.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης

Έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον ανταγωνισμό, την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δώσει η ηγεσία του νέου υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού κας Λούκας Κατσέλη κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ.Κ.Χατζηδάκη.

Όπως είπε, οι προτεραιότητες θα εξειδικευθούν μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση το ζήτημα της ανάπτυξης το οποίο πρέπει να ειδωθεί συνολικά. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί αλλά θα γίνουν και αλλαγές και θα υπάρξει ταχύτερος βηματισμός παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. "Είναι, κατέληξε, ώρα ευθύνης και δουλειάς".

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης παρουσίασε το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν οι νέοι υφυπουργοί κ.κ.Σ.Αρναουτάκης και Μ.Μπόλαρης, έδρα του οποίου θα είναι η Θεσσαλονίκη.

"Εσείς θα επιλέξετε αν θα μας έχετε δίπλα σας ή απέναντί σας", ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος. "Το κράτος έχει συνέχεια, όλοι είμαστε ώριμοι να αναγνωρίσουμε ότι η δημοκρατία δουλεύει με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση", απάντησε η κα Κατσέλη.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό και στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη και Απόστολο Κατσιφάρα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εκ φύσεως βρίσκεται εκτός κομματικού ανταγωνισμού.

Και προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης:

"Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Βρίσκεται σε καθεστώς οιωνεί αρνησιδικίας. Έχει γίνει προεργασία αλλά χρειάζεται τάχιστα μέτρα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει λύση. Ενα δεύτερο ζήτημα είναι το σωφρονιστικό σύστημα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει εξανθρωπισμός και εκσυγχρονισμός. Αυτό μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου δεκαετίας. Μείζον θέμα είναι και αυτό της διαφάνειας. Απαιτεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν και θα δώσουν απαντήσεις".

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης και του ευχήθηκε καλή τύχη στον κοινοβουλευτικό του βίο.

Ακόμη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

"Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποδώσουμε στην δικαιοσύνη το κύρος που της ανήκει. Η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο της δημοκρατίας μας προκειμένου να εγκατασταθεί η διαφάνεια στο κέντρο της δημόσιας ζωής και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών- πολιτικής, μεταξύ πολιτών και των θεσμών. Να ξαναχτίσουμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών".

Και κατέληξε στην προσφώνησή του ο κ. Καστανίδης:

"Ηρθαμε για να δράσουμε δημιουργικά όχι για να σκεφτούμε κομματικά. Θέλουμε και ζητάμε τη συνεργασία όλων των ανθρώπων και παραγόντων της δικαιοσύνης ανεξάρτητα κομματικών πεποιθήσεων, εντάξεων και ιδεολογιών".

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνεστήθη θέση υφυπουργού την οποία κατέχει ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, έγινε η παράδοση και παραλαβή του πρώην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και νυν Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο απερχόμενος υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης αφού καλωσόρισε τον αντικαταστάτη του κ. Δημήτρη Ρέππα και τους υφυπουργούς κυρίους Γιάννη Μαγκριώτη και Νίκο Σηφουνάκη, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους και αναφέρθηκε στα 4 καυτά θέματα που έχει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει το υπουργείο. Αυτά είναι η Ολυμπιακή, η οποία, όπως είπε βρήκε το δρόμο της, η αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών, η εξυγίανση του ΟΣΕ και προώθηση του έργου των οπτικών ινών. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συνδράμει σε ότι θετικό και ζήτησε από το προσωπικό του υπουργείου να εργαστεί εποικοδομητικά για το καλό της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας θέλοντας να δείξει από την πρώτη στιγμή την πολιτική που θα ακολουθήσει, σημείωσε ότι "ο χώρος των λόγων έχει καταληφθεί και είναι πλέον η ώρα των έργων". Σημείωσε επίσης ότι "δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά για μια άλλη πολιτική".

Ο κ. Ρέππας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνδρομή των εργαζομένων στο υπουργείο, προκειμένου να προωθηθεί το έργο, τονίζοντας ότι "είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου και θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη ζωή των πολιτών".

Κατά τον κ. Ρέππα η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα προβλήματα είναι πολλά και το νέο υπουργείο αποτελεί κεντρικό πυλώνα για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Αυτό, είπε, μας δημιουργεί ένα δημιουργικό άγχος σαν να πρόκειται να φύγουμε αύριο. Για το λόγο αυτό, κατέληξε, χρειάζεται δουλειά-δουλειά-δουλειά.

Ο κ. Ρέππας μαζί με τους δύο υφυπουργούς έφτασε στο Υπουργείο όχι με υπουργικές μερσεντές, αλλά με το μετρό, που το πήραν από το Σύνταγμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την είσοδό τους στο υπουργείο, τους υποδέχθηκε ο κ. Στυλιανίδης και στη συνέχεια είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του απερχόμενου υπουργού.

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της ηγετικής ομάδας του νέου υπουργείου, αυτές δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πάντως ο κ. Μαγκριώτης θα είναι υπεύθυνος για τα δημόσια έργα, ο κ. Σηφουνάκης για τις Μεταφορές, ενώ δεν είναι γνωστό, που θα "κατοικοεδρεύει" ο κ. Ρέππας. Ο ίδιος πάντως μας είπε ότι θα συζητήσει με τους υφυπουργούς και θα ανακοινωθούν οι αρμοδιότητες και το νέο οργανόγραμμα του νέου υπουργείου.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοση παραλαβής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο απερχόμενος υφυπουργός ΥΕΝΑΝΠ Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του τόνισε ότι εργάσθηκε σκληρά για να μπορεί να παραδώσει έργο, ενώ είπε ότι το ΥΕΝΑΝΠ δεν παραδίδεται ενιαίο.

Ο απερχόμενος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας είπε ότι η πράξη της παράδοσης είναι η τελευταία του πολιτική πράξη και αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου επί της δικής του θητείας, αλλά και γενικά στις γόνιμες, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχει μεγάλο σεβασμό στον κόσμο της ναυτιλίας που έχει δώσει ώθηση στη χώρα, καθώς και εκτίμηση στο Λιμενικό Σώμα για το δύσκολο έργο που επιτελεί.

Εχουμε αντιληφθεί πλήρως, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο και έχουμε πλήρες το αίσθημα ευθύνης. Θα υπηρετήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης τη χώρα μέχρι το τέλος της θητείας μας, όλοι μαζί με πίστη και αφοσίωση σε πολιτικές που θα πάνε ψηλά την Ελλάδα.

Η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη είπε ότι έχει ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης. Θάλασσα και Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ταυτόσημες έννοιες, αφού είμαστε πρωτοπόροι στη ναυτιλία. Θα εργαστούμε με όλους για να στηρίξουμε αυτή την πρωτοπορία και αυτός είναι ο σκοπός της ένταξης του ΥΕΝΑΝΠ στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Γιατί πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει διαβούλευση και διάλογος, "γι' αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τους φορείς της ναυτιλίας και θα οριστικοποιήσουμε και την κατανομή των αρμοδιοτήτων".

Τέλος, η κ. Κατσέλη είπε, ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές και ευχαρίστησε τους κ.κ. Παπαληγούρα και Καμμένο για τη συνεργασία, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, οι πρόεδροι των εφοπλιστικών οργανώσεων και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και βουλευτές του Πειραιά.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας

Έτοιμη να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις,δήλωσε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μια αποφασισμένη ομάδα δουλειάς, που, μαζί με την υφυπουργό κα Φώφη Γεννηματά, ήρθε,όπως είπε, στο υπουργείο Υγείας "για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας".

Η νέα υπουργός έκανε συγκινημένη ιδιαίτερη αναφορά στο Γιώργο Γεννηματά, εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος με την πορεία του στο υπουργείο Υγείας άφησε τη σφραγίδα του.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η υγεία είναι η καρδιά του κοινωνικού κράτους και έκανε λόγο για αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είπε ότι αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βασική του προτεραιότητα η υγεία. Σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους να συστρατευτούν, λέγοντας ότι" σηκώνουμε τα μανίκια μαζί με εσάς,καθώς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας...Σήμερα ξεκινάμε".

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι για τριάμισι χρόνια δούλεψε σε αυτό το υπουργείο, σκεφτόμενος πάντα ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική υπόθεση. Τόνισε ότι τα όσα κατάφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έγιναν πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους του υπουργείου και επεσήμανε ότι το κράτος έχει συνέχεια.

Παραδίδω τη σκυτάλη σε ένα νέο πρόσωπο, είπε αναφερόμενος στη νέα υπουργό, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να προσφέρει.

Χειροκροτήματα διέκοψαν την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου, όταν αναφέρθηκε στον Γιώργο Γεννηματά και στην κόρη του Φώφη, η οποία ανέλαβε υφυπουργός Υγείας, όταν ο απερχόμενος Υπουργός είπε ότι ο πατέρας της έθεσε τα θεμέλια του ΕΣΥ.

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η κα Φώφη Γεννηματά η οποία χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην αίθουσα στην οποία έγινε η παράδοση στη νέα υπουργό και υφυπουργό, όταν ανέφερε ότι 25 χρόνια πριν θεμελιώθηκε εδώ "το έργο του Γ. Γεννηματά, ο οποίος κατέθεσε ένα κομμάτι από την ψυχή του".

Αναφερόμενη στον πατέρα της είπε ότι οι άνθρωποι τον συναντούσαν στο δρόμο και τον φώναζαν γιατρό, παρ' ότι γνώριζαν ότι είναι πολιτικός μηχανικός, γιατί ήξερε να δίνει λύσεις σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας.

Η κ. Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και δύσκολα, και κάλεσε όλους από όπου και αν βρίσκονται να στηρίξουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας "για να ξαναζωντανέψει το ΕΣΥ. Για μας είναι ζήτημα τιμής", κατέληξε.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του υπουργείου και είπε ότι θα βοηθήσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να επιτύχει στο έργο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος παραδώσει στη νέα υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε συνάντηση μαζί της και τη διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό της για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, προκειμένου να επιτύχει στο έργο της.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μέσα σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης έγινε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οι απελθόντες, υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης και υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Γιάννης Πλακιωτάκης, παρέδωσαν τα καθήκοντά τους στο νέο υπουργό, Ευ.Βενιζέλο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παναγιώτη Μπεγλίτη.

Την επίσημη υποδοχή της νέας πολιτικής ηγεσίας ακολούθησαν οι δηλώσεις των απερχόμενων υπουργών και των νέων υπουργών.

Ο απελθών υπουργός, Ευ. Μεϊμαράκης, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία δήλωσε: «Θα συμπαρασταθούμε στο έργο της», τονίζοντας ότι «ο χώρος της άμυνας πρέπει να μένει έξω από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι έχει πλήρη γνώση της ευθύνης, που αναλαμβάνει όπως και πλήρη συνείδηση του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων.

«Θεμελιακό μας καθήκον είναι η εδαφική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια της Ελλάδας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αποτελεσματικότητα, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη εθνική συναίνεση», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη, που έδειξε προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και επισήμανε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο δυνατή, κυρίαρχη και εθνικά ανεξάρτητη».

Ακολούθησε συνάντηση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας με τη νέα, μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια, οι κύριοι Μεϊμαράκης και Βενιζέλος είχαν μεταξύ τους συνάντηση διάρκειας 15 λεπτών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλίτης μετέβη στο νέο του γραφείο, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά από τους απελθόντες υφυπουργούς για το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με εξαγγελίες και παραινέσεις αυστηρού χαρακτήρα παρέλαβαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νέα υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης.

Άμεσα, είπε η κ. Μπατζελή, θα παρθούν μέτρα φορολογικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Αυτά αναφέρονται στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων και σε ρυθμίσεις που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Οσο αφορά τη νέα διακυβέρνηση, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πρέπει να δείξουν εργατικότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του Έλληνα αγρότη. Οσοι, τόνισε, δεν προσαρμοστούν σ' αυτή τη λογική, θα βρεθούν εκτός υπουργείου. Οι πρώτες εξαγγελίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση για την κατάσταση του αγροτικού χώρου.



Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο: "Πρώτα ο πολίτης"


Πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η επιτυχία της κυβέρνησης στο έργο της, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και πρόσθεσε ότι, ο λαός μάς έδωσε εντολή ανατροπής μιας κατάστασης παρακμής και τέλματος, την οποία βιώνει η χώρα.

Πρέπει επίσης, τόνισε, να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές.

Ζήτησε...........

σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως τόνισε, θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.

Ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση.

Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους. Τους επέστησε την προσοχή όμως ότι αυτό δεν θα γίνει για να ασκηθεί αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για να γίνουν οι ίδιοι καταλύτες της αλλαγής.

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του υποβάλλουν τα προβλήματα που θα παραλάβουν, αλλά και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση των προβλημάτων.

Εμείς, συνέχισε, ο κ. Παπανδρέου, εννοούμε αυτό που είπαμε προεκλογικά, πρώτα ο πολίτης, και δεν το εννοούμε πελατειακά αλλά εννοούμε μια ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως είναι η Βουλή, οι ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ και να υπάρξει καθαρή διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι αρχή μας είναι η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας προς τις ανεξάρτητες αρχές και τους άλλους πυλώνες της δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αρχικά θα ζητήσει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Επισήμανε εξάλλου στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να μην αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως μια ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.

Στη λειτουργία της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

Επισήμανε επίσης, ότι ο κομματισμός στη διοίκηση είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε επίσης αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτό, τόνισε, θα βοηθήσει η εξεύρεση των καταλληλότερων ανθρώπων μέσω της προκήρυξης όλων των μετακλητών μέσων ευθύνης.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης θα αρχίσει συχνές επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά παραμένουν και αυτές είναι, πρώτα ο πολίτης, πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο, όπου θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.

Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, το δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία.

Τόνισε, επίσης, ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής βάσης της χώρας και επίσης να υπάρξουν νοικοκύρεμα, δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης, στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να ανοιχτεί μέτωπο με τη διαφθορά κλπ.

Μοχλός, όπως είπε, επιτυχίας για όλα αυτά θα είναι οι οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και όσες απ' αυτές κριθούν απαραίτητες μπορούν να επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις των υπουργών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε, τόνισε, μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, κατέληξε, ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας

Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είχε προηγηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.




Διαβάστε Περισσότερα...