Πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η επιτυχία της κυβέρνησης στο έργο της, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και πρόσθεσε ότι, ο λαός μάς έδωσε εντολή ανατροπής μιας κατάστασης παρακμής και τέλματος, την οποία βιώνει η χώρα.
Πρέπει επίσης, τόνισε, να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές.
Ζήτησε...........
σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως τόνισε, θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.
Ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.
Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση.
Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους. Τους επέστησε την προσοχή όμως ότι αυτό δεν θα γίνει για να ασκηθεί αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για να γίνουν οι ίδιοι καταλύτες της αλλαγής.
Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του υποβάλλουν τα προβλήματα που θα παραλάβουν, αλλά και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση των προβλημάτων.
Εμείς, συνέχισε, ο κ. Παπανδρέου, εννοούμε αυτό που είπαμε προεκλογικά, πρώτα ο πολίτης, και δεν το εννοούμε πελατειακά αλλά εννοούμε μια ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως είναι η Βουλή, οι ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ και να υπάρξει καθαρή διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι αρχή μας είναι η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας προς τις ανεξάρτητες αρχές και τους άλλους πυλώνες της δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αρχικά θα ζητήσει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Επισήμανε εξάλλου στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να μην αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως μια ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.
Στη λειτουργία της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.
Επισήμανε επίσης, ότι ο κομματισμός στη διοίκηση είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε επίσης αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτό, τόνισε, θα βοηθήσει η εξεύρεση των καταλληλότερων ανθρώπων μέσω της προκήρυξης όλων των μετακλητών μέσων ευθύνης.
Επίσης, πρόσθεσε, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Επίσης ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης θα αρχίσει συχνές επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά παραμένουν και αυτές είναι, πρώτα ο πολίτης, πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο, όπου θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.
Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, το δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία.
Τόνισε, επίσης, ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.
Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής βάσης της χώρας και επίσης να υπάρξουν νοικοκύρεμα, δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης, στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να ανοιχτεί μέτωπο με τη διαφθορά κλπ.
Μοχλός, όπως είπε, επιτυχίας για όλα αυτά θα είναι οι οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και όσες απ' αυτές κριθούν απαραίτητες μπορούν να επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις των υπουργών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε, τόνισε, μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, κατέληξε, ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας
Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είχε προηγηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Αμαλιάδα: Η μαρτυρία της 8χρονης για την Ειρήνη, στο «Φως στο Τούνελ»
Πριν από 36 δευτερόλεπτα