Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Εγκαίνια με… γκρίνια στη Μπιρμπίτα!


Την πόλη της Καλαμάτας και χαρακτηριστικά την περιοχή της Μπιρμπίτας επισκέφθηκε την Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, για την τελετή των εγκαινίων της κατασκήνωσης των Τσιγγάνων.


Πριν παραστεί στην τελετή είχε ολιγόλεπτες στάσεις κι επαφές στο Δημαρχείο Καλαμάτας και τη Νομαρχία Μεσσηνίας. Στο Δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τους αντιδημάρχους της πόλης και τον επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλο. Χαρακτηριστικά, μετά την προσφορά στον υφυπουργό ένα καλαθιού με τοπικά προϊόντα, αλλά και τσάι από τον αποψιλωμένο Ταΰγετο, οι δύο άνδρες δήλωσαν τα παρακάτω:


Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε: «Πρώτα θέλω να καλωσορίσω τον υφυπουργό, κ. Νάκο, στην πόλη μας και να τον ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Εν συνεχεία θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, όπως βεβαίως και τον υπουργό κ. Παυλόπουλο, γιατί, όσες φορές κι αν ζητήσαμε υποστήριξη, μας την έδωσε αφειδώς σε όλα τα επίπεδα. Όπως στα θέματα της διάνοιξης της Βασιλέως Γεωργίου, για τους 2 επιπλέον Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αλλά και στη μεταστέγαση του Διοικητικού Κέντρου του Δήμου στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου. Γι’ αυτό το θέμα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, η μελέτη είναι δωρεά του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι τον Μάιο. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει περίπου 600 υπαλλήλους κι έναν προϋπολογισμό μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά θα αναλάβουμε το κόστος της κατασκήνωσης των Αθιγγάνων, γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας προς τους συνδημότες μας. Τέλος, θέλω να σημειώσετε πώς 8 επιχειρηματίες έχουν εκφράσει επιθυμία για επενδύσεις και να στεγαστούν στη ΒΙ.ΠΕ. Είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της ανεργίας, που ταλανίζει χρόνια και τώρα με την οικονομική κρίση οξύνεται».


«Πρότυπο έργο για τη χώρα μας η Μπιρμπίτα»
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην πόλη της Καλαμάτας ξανά κι αυτήν τη φορά για χαρμόσυνο λόγο. Πρέπει να πω ότι, είναι μια σύντομη συνάντηση, λόγω και της κατάθεσης του νομοσχεδίου - “σκούπα” για την Αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να βρίσκομαι στην Αθήνα μέχρι το βράδι. Η κατασκήνωση στον χώρο της Μπιρμπίτας είναι πρότυπο για τη χώρα μας, είναι ένα έργο πρωτοποριακό για τη Μεσσηνία, όπου θα δώσει ανάσα κοινωνική και οικονομική. Ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί με αυτό το έργο σε όλα τα επίπεδα, με την ώθηση του πολύ δραστήριου και διεκδικητικού δημάρχου σας κι εμείς πιστεύω ότι, ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματά του. Τέτοια προγράμματα θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα και αυτό θα είναι το πρότυπό μας».


«Η χώρα χρειάζεται διοικητική αναδιάρθρωση»
Επιπλέον ο κ. Νάκος αναφέρθηκε και στον «Καποδίστρια 2» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα χρειάζεται διοικητική αναδιάρθρωση, να προσδιορίσει το ρόλο τις Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Κυβέρνησης. Εμείς αναμορφώνουμε τον νόμο 1818 για τα οικονομικά της ευρύτερης Αυτοδιοίκησης και συνεχίζουμε τη δουλειά μέχρι το Μάρτιο, που έχει πάρει παράταση ο Καποδιστρίας 2 και με την ελπίδα τα οικονομικά να είναι καλύτερα».


Θα κατασκευαστούν 2 ΧΥΤΑ σε Μεσσηνία και Λακωνία
Σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων απάντησε ότι, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν ουραγός σε αυτήν τη διαδικασία. Τελική λύση μπορούμε να πούμε ότι, θα υπάρξουν 2 ΧΥΤΑ για Μεσσηνία και Λακωνία, αλλά μέχρι τότε θα λειτουργούν οι μπαλοποιητές, που τους έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο. Γιατί, αλλιώς, θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και η μέχρι τώρα μόλυνση».


Οριστικές λύσεις για τις χωματερές
Σε ερώτηση μας προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, γιατί έχουν σταματήσει οι διαδικασίες και οι δράσεις από το Υπουργείο, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη από τη μέχρι σήμερα κατάσταση, ο κ. Νάκος μας απάντησε τα εξής: «Βρήκαμε 3.100 παράνομες χωματερές με το που παραλάβαμε. Κανέναν περιφερειακό σχεδιασμό στην Πελοπόννησο. Μέχρι να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε δράσεις, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να υπάρξουν και οι ανάλογες πιστώσεις, απαιτήθηκε χρόνος. Σήμερα, όμως, χαρακτηριστικά μετά από 22 χρόνια, οι οριστικές λύσεις είναι προ των πυλών. Μετά τον Φεβρουάριου θα μείνουν 400 χωματερές σε όλη την Ελλάδα και 14 από τις καταδικασθείσες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».


Συνάντηση με τον νομάρχη
Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών στη Νομαρχία τον υποδέχθηκε ο νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, ο οποίος του προσέφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, ένα δίτομο έργο με θέμα τη Μεσσηνία κι ένα ημερολόγιο.


Κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του νομάρχη, από τους δύο άνδρες ειπωθήκαν τα εξής: Ο κ. Δράκος συγκεκριμένα ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για τη συχνή σας παρουσία εδώ γι’ αυτό το θέμα. Η σημερινή εκδήλωση, πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική, έχει και ανθρώπινη υπόσταση. Οι συμπολίτες μας, που είχαν “καταλάβει” τη ΒΙ.ΠΕ. επί 13 χρόνια, σήμερα μεταστεγάζονται στην προσωρινή κατασκήνωση. Έτσι πιστεύουμε ότι, διευκολύνουμε και την Πολιτεία στον προγραμματισμό της για τις οριστικέ λύσεις με τα προγράμματα και τα δάνεια. Στην περιοχή υπάρχουν 60 οικίσκοι των 50 και 60 τετραγωνικών. Θα δημοπρατήσουμε άλλα 31 σπίτια στην ίδια περιοχή και περίπου 100 στην περιοχή “Μακαρία” του Δήμου Μεσσήνης. Το κόστος μέχρι τώρα, πέραν από τις 750.000 ευρώ το 2001 για την αγορά των οικοπέδων, ανέρχεται στα 2.400.000 ευρώ από τα ΚΑΠ και το 1.000.000 ευρώ για τις υποδομές. Πρωτοπορούμε έναντι της υπόλοιπης Ελλάδος και ελπίζω να αναγνωρίσουν οι συντοπίτες μας την προοπτική που τους δίνουμε και για το παρόν και για το μέλλον».


«Αν δεν ήταν ο νομάρχης δεν θα υπήρχε αυτό το έργο»
Ο κ. Νάκος από την πλευρά του τόνισε: «Αν δεν ήταν ο νομάρχης, δεν θα υπήρχε αυτό το έργο σήμερα έτοιμο. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μετά από επίπονες προσπάθειες. Αγοράστηκε η έκταση της Μπιρμπίτας, εκταμιεύτηκαν και χρήματα και υλοποιήθηκε. Αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητές του, πήρε το κόστος και το προχώρησε. Και γιατί το λέω αυτό; Επειδή κανείς δήμαρχος δεν παίρνει το ρίσκο να κινηθεί, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα οι πολίτες αντιμετωπίζουν τους Αθίγγανους σαν ανθρώπινες χωματερές. Αυτό είναι λάθος. Συν τοις άλλοις και η ΒΙ.ΠΕ. απελευθερώνεται κι έτσι και οι Αθίγγανοι ενσωματώνονται στην κοινωνία».


Ένταση και αντιπαραθέσεις από τους Τσιγγάνους
Κατά τη διαδικασία των εγκαινίων μία οργισμένη ομάδα δυσαρεστημένων Τσιγγάνων από τους οικίσκους, τους οποίους τους παρέδωσαν χθες προς χρήση, διαδήλωσε την αντίθεσή της στην είσοδο της κατασκήνωσης. Ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον αντινομάρχη, Στάθη Αναστασόπουλο, για τους χώρους που τους παραδίδουν και για το πόσο κόστισαν.
Φραστικά επεισόδια υπήρξαν μεταξύ τους, αλλά κι έντονες αποδοκιμασίες προς τις Αρχές του τόπου κι έντονη απαξίωση μέσω των χαρακτηρισμών τους για τα προσωρινά καταλύματα, που τους παρέδωσαν. Ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε: «Το ό,τι παραδίδουμε σήμερα είναι εντός του νόμου. Δεν ξέρω τι καταγγέλλουν. Η Πολιτεία τους δίδει μόνιμη λύση. Αν θέλουν να το καταλάβουν καλώς. Εμείς σαν Νομαρχιακή Αρχή δεν αναιρούμε ούτε… οξεία από τα εξαγγελθέντα μας, όμως δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε αυτό το Λαϊκό Δικαστήριο, που στήθηκε σήμερα εδώ. Θα τα συζητήσουμε όλα, αλλά όχι έτσι».


Όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στα εγκαίνια
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακόμη παρέστησαν εκτός του υφυπουργού Εσωτερικών ο γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο νομάρχης Μεσσηνίας, ο ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ., ο πρόεδρος των Τσιγγάνων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Αυτοδιοίκητοι παράγοντες.


*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"