Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Η... επόμενη ημέρα στην Μπιρμπίτα!


Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο φαίνεται πως έχει προκαλέσει το θέμα των εγκαινίων στη Μπιρμπίτα.

Οι επικεφαλής των Μειζόνων Μειοψηφιών Νομαρχίας και Δήμου, Χρήστος Μαλαπάνης και Διονύσης Αλευράς αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν τα εγκαίνια της κατασκήνωσης ως «προκλητική φιέστα» στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε και μιλούν για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι απόψεις των δύο πολιτικών και των παρατάξεων που εκπροσωπούν φαίνεται πως συγκλίνουν και σε κάποια σημεία ταυτίζονται.

Με αιχμηρό τρόπο παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους δεν έδωσαν το παρών στα εγκαίνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον «εμπαιγμό» Τσιγγάνων και πολιτών.


«Και βέβαια δεν πήγαμε στη φιέστα»
Στον απόηχο των εγκαινίων των οικίσκων που θα στεγάσουν τους τσιγγάνους στη Μπιρμπίτα, έρχονται οι δηλώσεις της νομαρχιακής παράταξης «Ανατροπής» διά στόματος του επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστου Μαλαπάνη, ο οποίος και παραθέτει τους λόγους που κανένα μέλος της «Ανατροπής» δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Ο κ. Μαλαπάνης αναφέρθηκε στα έξοδα- πρόκληση (7.500 ευρώ), που δαπανήθηκαν για τα εγκαίνια, στην υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, που τελικά έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελλοντικών οικιστών». Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αιχμηρός αποκαλώντας υποτιμητικά τα εγκαίνια της κατασκήνωσης «φιέστα» και δηλώνοντας την «έλλειψη ουσιαστικής προοπτικής» του έργου εν αντιθέσει με την «προσωπική προβολή και αλληλοθαυμασμό». Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Δεν πήγαμε γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς σε μια εποχή τέτοιας κρίσης μπορείς να χαλάς 7.500 ευρώ για έξοδα εγκαινίων, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ για αγορά βράχου και αναμνηστικής πλάκας, που θα διαφημίζει το έργο σου. Δεν φανταζόμαστε όμως ότι στην τελετή θα απαγορευόταν η είσοδος στους μελλοντικούς κατοίκους, αν και ήταν προσκεκλημένοι.
Δεν φανταζόμαστε ότι 2,5 χρόνια που έκανε να υλοποιηθεί το έργο δεν υπήρχε επαφή και συνεννόηση με τους μελλοντικούς οικιστές, ούτως ώστε να έχει εξασφαλισμένη τη σύμφωνη γνώμη τους για όσα φτιάχτηκαν.
Δεν φανταζόμαστε ότι στις όποιες διαμαρτυρίες θα γινόταν επίκληση - σύγκριση με τις παράγκες της ΒΙ.ΠΕ. και τις εκεί υποδομές.
Δεν πήγαμε, γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί να πανηγυρίζετε ένα γεγονός, για το οποίο χρειάστηκε για να υλοποιηθεί: 12 χρόνια από τη δημιουργία της ανάγκης, 8 χρόνια από την αγορά οικοπέδου. 2,5 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.
Δεν πήγαμε στην φιέστα από σεβασμό σε όσους επενδυτές ταλαιπωρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος δεν πήγαμε γιατί η όποια κοινωνική προσφορά και παρέμβαση δεν είναι θέμα προβολής, αλληλοθαυμασμού και συγχαρητηρίων για τα αυτονόητα, αλλά σοβαρής και υπεύθυνης προσέγγισης με ουσιαστική προοπτική, κάτι όπου όπως επισημάναμε έλλειπε και δυστυχώς εξακολουθεί να λείπει».


«Εγκαίνια - εμπαιγμός για Τσιγγάνους, επιχειρηματίες και πολίτες»
Για «προκλητικές φιέστες» που δεν συνάδουν με το κλίμα της εποχής και την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται, αλλά και για εμπαιγμό Τσιγγάνων, επιχειρηματιών και πολιτών κάνει λόγο ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Διονύσης Αλευράς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Ο κ. Αλευράς είναι επιφυλακτικός όσον αφορά στη λειτουργικότητα του εγχειρήματος, κάνει λόγο για «ακατάσχετες υποσχέσεις» και αιτιολογεί τους λόγους που δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες πολλών ετών “εγκαινιάστηκε” η κατασκήνωση για τους Τσιγγάνους του Δήμου Καλαμάτας, στην Μπιρμπίτα. Επέλεξα, παρότι προσκεκλημένος, να μην παραβρεθώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση - με τους βράχους αξίας 3.000 ευρώ και τους ακριβούς μπουφέδες, που ανέβασαν το συνολικό κόστος της “σεμνής και ταπεινής” τελετής σε ύψος μεγαλύτερο από 7.000 ευρώ - θεωρώντας ότι οι ακριβές και εν τέλει προκλητικές φιέστες δεν συνάδουν με το κλίμα της εποχής, αλλά και με την ευαισθησία που οφείλουμε να προσεγγίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι εγκαινιάζεται κάτι που έχει καταστεί λειτουργικό και σε ό,τι αφορά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.
Η εγκατάσταση των Τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα και η εκκένωση των χώρων της ΒΙ.ΠΕ. και των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, παραμένουν έτσι ζητούμενα. Φοβούμαστε, όχι αβάσιμα, ότι οι “εκκρεμότητες” που απομένουν για να καταστεί η κατασκήνωση λειτουργική, θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο αναβολών και καθυστερήσεων, γι’ αυτό και η επίσπευση των εγκαινίων, προκειμένου να παρουσιασθεί “έργο”.
Η επίλυση του προβλήματος των Τσιγγάνων επιβάλλει αυξημένη ευαισθησία, ολοκληρωμένο σχέδιο και διαρκή προσπάθεια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας. Η Δημοτική Αρχή το μόνο σχέδιο που διαθέτει είναι η παροχή υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων προς όλες τις κατευθύνσεις.
Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία, που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της κοινωνικής ομάδας των Τσιγγάνων, θα υποβοηθά την επιχειρηματική δράση στη ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας και θα αναβαθμίζει τη ζωή στις γειτονιές της πόλης.
Θα ήμασταν έτσι ευτυχείς αν η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας εγκαινιαζόταν με εγκατεστημένους σε αυτήν τους Τσιγγάνους της περιοχής στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ένταξης της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Σε αυτά τα εγκαίνια θα συμμετείχαμε, θα εκφράζαμε απερίφραστα τη χαρά και την ικανοποίησή μας και βέβαια θα αποδίδαμε τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν. Δυστυχώς, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα με τους Τσιγγάνους, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της Καλαμάτας να παραμένουν σήμερα στην ίδια κατάσταση με αυτήν που βρίσκονταν και πριν την πανάκριβη φιέστα των δήθεν εγκαινίων. Όπως όλα δείχνουν ο εμπαιγμός από τους ίδιους πρωταγωνιστές, που κρατά εδώ και χρόνια, δεν μετατοπίζεται και δεν ωραιοποιείται με ακριβές φιέστες και ακατάσχετες υποσχέσεις».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"