Με μια λιτή εκδήλωση χθες στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η συμπλήρωση 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας............
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του τόνισε ότι "κάθε τέτοια επέτειος, υποχρεώνει σε απολογιστικές σκέψεις και στοχασμούς για το αύριο".
"Η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών της ζωή των πολλών" είπε ο κ.Παπούλιας και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου.
Τη χαρακτήρισε επιλογή, που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία. "Οι κοσμικότητες και οι δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου", τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στους αντιστασιακούς αγωνιστές κατά της χούντας και είπε ότι "αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι αγώνες του ελληνικού λαού είναι ο πυρήνας της αισιοδοξίας που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριου".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι "την ώρα που αμφισβητείται το κυρίαρχο μοντέλο της οικονομίας, δεν προβάλλεται με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο μια εναλλακτική πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία. Μια βεβαιότητα υπάρχει ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται και η ανασφάλεια των πολλών εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και προκαλεί φοβικά σύνδρομα".
"Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε ανέργου", επισήμανε ο κ. Παπούλιας, "η αγωνία κάθε νέου που αναζητά μάταια δουλειά, είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων. Η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη δημόσια διοίκηση παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε αναξιοκρατικά".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι " χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας". Χαρακτήρισε τους αγωνιστές ενάντια στην δικτατορία πρότυπο αναφοράς, γιατί έδωσαν πολλά, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτής που αποτελεί μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού. Το κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής από τους Τούρκους. Αντίθετα παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων".
"Απατώνται όμως αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και 20 παιδιά από το λύκειο Γαλατσίου, τα οποία είχαν αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτοντας τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις
Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω απ' όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία. Τριάντα πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει κάθε τι που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη, προχωρώντας σε βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Καραμανλής έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και επισήμανε την απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η επανεκλογή του. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για την στάση του απέναντι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο και ανέφερε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ουσιαστική και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για απόπειρα ευτελισμού των θεσμών και είπε ότι πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα, ενώ επισήμανε ότι η δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία.
«Είναι ημέρα που αναδεικνύει εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα. Υπαγορεύει αντίσταση στις πολυπλόκαμες πιέσεις, που υφίσταται η Δημοκρατία. Απαιτεί εξοβελισμό των νοοτροπιών, των πράξεων και των μεθοδεύσεων που πλήττουν την ουσία και την ποιότητά της. Αξιώνει έμπρακτη απόδειξη ότι οι αρχές και οι αξίες δεν εγκαταλείπονται, δεν παζαρεύονται δεν προδίδονται» τόνισε.
Επισήμανε ότι η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες και ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους.
»Το υπογραμμίζω διότι, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Αφορά το σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής. Αναφέρομαι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα»...
Μηνύματα για την επέτειο
«Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και έθεσαν τον πρώτο λίθο για την σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν «την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και της αντίστασης του Ελληνικού λαού, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου», η «Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διεθνή σκηνή, ενώ με τις θυσίες του λαού πρωταγωνίστησε στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «σήμερα η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη μετά τη Μεταπολίτευση κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική. Κρίση θεσμών, κρίση αξιών ... Μια κρίση που επιτείνεται από την διεθνή οικονομική κρίση και δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες» και η οποία είναι «αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών, τις οποίες ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και προοπτικές».
«Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και της νέας γενιάς του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν την Ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να εμβαθύνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας, νέους θεσμούς ρύθμισης της αγοράς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας» καταλήγει ο κ.Παπανδρέου.
ΚΚΕ
«Η συμπλήρωση 35 χρόνων από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας προσφέρεται για προβληματισμό στο λαό και τη νεολαία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από τη λεγόμενη "καλύτερη δημοκρατία που έχουμε γνωρίσει"», αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η υπάρχουσα δημοκρατία είναι ταξική και υποκριτική και μια από τις αποδείξεις για αυτό, είναι, όπως αναφέρει, οι χιλιάδες νεκροί στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις απεργών και οι διώξεις συνδικαλιστών και η περικοπή εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
«Από την άλλη, η ένταση του αντικομμουνισμού, που αναπτύσσεται ενιαία στην ΕΕ, εκφράζεται και στην Ελλάδα από τα αστικά κόμματα, με σκοπό να χτυπηθεί συνολικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα", σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δεν γιατρεύεται».
«Ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν το δικό τους δρόμο: Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, αποφασιστική ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ, για τη λαϊκή αντεπίθεση. Για να ανοίξει ο δρόμος της φιλολαϊκής προοπτικής, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΥΝ
«Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 35η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.
Ο ΣΥΝ προσθέτει ότι ειδικά αυτή την εποχή, που η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται και λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς και την ίδια στιγμή επιχειρείται η συρρίκνωσή της δημοκρατίας μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, "είναι η στιγμή που η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει νέα αξιακά προτάγματα, που θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η φετινή επέτειος μας βρίσκει στη σκιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα πρώτα θύματά της οποίας είναι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι, αναφέρει ο ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι είναι η στιγμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα.
ΛΑΟΣ
«Όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο "Κων/νος Καραμανλής" προβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης για την επέτειο των 35 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Πήγε σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίρασε στους συμμαθητές
Πριν από 4 δευτερόλεπτα