«Τα χέρια ψηλά» σηκώνουν Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία και αρμόδιες υπηρεσίες, στο μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών με τους λαθρομετανάστες, που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους 1.000 και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.
Χθες (σ.σ. την Τρίτη), υπό την προεδρία του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του δημάρχου Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα, του αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων Δημήτρη Καφαντάρη, του αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Θάνου Φώτη, του διοικητή του Α.Τ. Φιλιατρών Παναγιώτη Σωκκά, της διευθύντριας Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα και του διευθυντή Πρόνοιας Στέφανου Στεφανόπουλου.
Αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή της Πολιτείας, ενώ από πλευράς Δήμου ξεκινούν ενημερωτικές συναντήσεις με αγρότες της περιοχής που απασχολούν παράνομους μετανάστες.
Καμία λύση
Αμέσως μετά τη σύσκεψη...............
ο νομάρχης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, η παρουσία του οποίου αρχίζει να δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον τοπικό κοινωνικό ιστό. Πέραν αυτού, όπως είπε, εγκυμονούνται προβλήματα που σχετίζονται και με την υγεία των ιδίων και των πολιτών.
Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν οι δυνατότητες που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση αλλά και οι Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας να παρέμβουν. Επίσης, έγιναν επαφές με φορείς άλλων περιοχών, όπως της Αθήνας και της Πάτρας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ίδιας φύσεως.
Ο νομάρχης τόνισε ότι η Νομαρχία και ο Δήμος Φιλιατρών δε νομιμοποιούνται να δαπανήσουν χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αποτύπωση της κατάστασης, με τη βοήθεια ειδικών, σύνταξη πονήματος, ενώ θα ζητηθεί η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας.
Το πόνημα θα συνταχθεί από ομάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο διευθυντής Πρόνοιας κ. Στεφανόπουλος, και θα αποσταλεί στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, διότι «θέλουμε πραγματικά, χωρίς να διογκώσουμε την κατάσταση, να μη φαίνεται, από την άλλη μεριά, κουκουλωμένη ή/και υποβαθμισμένη. Μόνο έτσι μπορούμε να τη δούμε κατάματα και να έχει μια πιθανότητα βελτίωσης ή επίλυσης», δήλωσε σχετικά ο κ. Δράκος.
1.500 λαθρομετανάστες
Σύμφωνα με τον κ. Ξύγκα, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, αν και μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί να κρατηθεί μια ισορροπία. Αυτό που θα κάνει ο Δήμος άμεσα είναι να συναντηθεί με τους αγρότες που δίνουν δουλειά σε παράνομους αλλοδαπούς και να τους ενημερώσει. Παράλληλα, να τους ζητήσει να μην τους εκμεταλλεύονται και να φροντίζουν για τη διαμονή τους. «Υπάρχουν κάποιοι που τους φροντίζουν και κάποιοι που τους εκμεταλλεύονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος είπε, επίσης, ότι οι νόμιμοι αλλοδαποί στην περιοχή του έχουν καταγραφεί είναι 1017 (Ρουμάνοι – Αλβανοί – Βούλγαροι), ενώ εκτιμά ότι οι παράνομοι πρέπει να έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και να είναι περίπου 1.500.
Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Θάνος σημείωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση θα παράσχει κάθε βοήθεια, ενώ οι επισκέψεις της ΟΠΚΕ θα είναι συχνότερες. Παρατήρησε ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί την τελευταία 3ετία αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.
Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται για αλλοδαπούς από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά συνέπεια, συλλαμβάνονται, δακτυλοσκοπούνται, εκδίδεται διοικητική πράξη ότι πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να εγκαταλείψουν τη χώρα και αφήνονται ελεύθεροι. Για τους υπόλοιπους που συλλαμβάνονται, ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης.
Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
Τζααφάρι... Δίχως προδότες, κάστρα δεν πατιούνται!
Πριν από 36 δευτερόλεπτα