Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Τον τρόπο κατανομής των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης - Ο αγώνας κλιμακώνεται δηλώνουν οι αγρότες



Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι αγρότες, ως ενίσχυση του εισοδήματός τους για το 2008 - 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών από τα μπλόκα, τα ποσά που διανέμονται. Οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι και δηλώνουν "ο αγώνας κλιμακώνεται".
Εν τω μεταξύ πυκνώνουν τα μπλόκα.
Ν' ανοίξουν οι δρόμοι ζήτησε ο Κ. Καραμανλής.
Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν............


- Βαμβάκι. Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα. Για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.

- Καλαμπόκι. Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα. Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%

- Σιτάρι. Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα. Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%. Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.

- Λάδι. Στο λάδι θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με την οριστικοποίηση των ποσών ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών και δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Προηγήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών με τους γενικούς γραμματείς κ.κ. Σκιαδά, Αυγουλά, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό, και τον Ξενοφώντα Βεργίνη.

Η κατάσταση στα μπλόκα μέχρι αργά το απόγευμα είχε ως εξής:

Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και συνοριακών σταθμών από αγρότες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κλειστά παραμένουν τα τελωνεία των Ευζώνων, της Δοϊράνης και των Κήπων Έβρου και οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα, του Ορμενίου καθώς και της Εξοχής.

Στις 7:30μ.μ. θα κλείσει για μια ώρα ο κόμβος των Μαλγάρων, ενώ σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ώρα και αγρότες της ανατολικής πλευράς της πόλης, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια». Κλειστός παραμένει ο κόμβος της Ν. Χαλκηδόνας.

Στις έξι το απόγευμα, έκλεισαν την Εγνατία Οδό στον κόμβο των Γρεβενών αγρότες της περιοχής, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος στα Κερδύλια και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Τρακτέρ συγκεντρώθηκαν και στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στα Τέμπη και στη Νίκαια, ενώ κατά διαστήματα κλείνουν και ανοίγουν δρόμοι σε παρακαμπτήριες οδούς στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων.


Αλεξανδρούπολη
Περίπου 350 φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών έχουν αποκλειστεί στο τελωνείο Υψάλων της Τουρκίας, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Το τελωνείο της γέφυρας Κήπων Έβρου παραμένει αποκλεισμένο για τέταρτη ημέρα από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι ωστόσο επέτρεψαν τη διέλευση συνολικά 150 φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, καθώς και ορισμένων λεωφορείων.

Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα από το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο τελωνείο του Ορμενίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το οποίο παραμένει κλειστό. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγρότες από τους δήμους Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου.

Εξ άλλου, παραταγμένα στην περιοχή της Κορνοφωλιάς βρίσκονται τα τρακτέρ από τους δήμους Σουφλίου και Ορφέα, όπου η εθνική οδός κλείνει κατά διαστήματα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.
Από τις 12:00 κρατούν αποκλεισμένη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου, στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, αγρότες απ' όλη την Πελοπόννησο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Λίγη ώρα αργότερα, άλλη ομάδα αγροτών έστησε μπλόκο και στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η Πελοπόννησος από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Και από τις δύο πλευρές των μπλόκων έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.
Στα διόδια, τόσο στη νέα, όσο και στην παλαιά εθνική υπάρχει δύναμη της αστυνομίας, για τη διευκόλυνση των οδηγών.
Όπως έχουν ήδη επισημάνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την διάρκεια συνάντησής τους την προηγούμενη Πέμπτη, τα κυρίαρχα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:
Πάγωμα όλων των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια άτοκα. Στη συνέχεια ρύθμισή τους για μια δεκαετία με ευνοϊκότερους όρους.
Επιστροφή ΦΠΑ 12% για όλα τα προϊόντα.
Αύξηση επιστροφής καυσίμων στο 5%.
Να δοθεί άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Το άτοκο δάνειο που δόθηκε στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του κόστους των ζωοτροφών με την εγγύηση του δημοσίου να πληρωθεί από το κράτος.
Οικονομική ενίσχυση για τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους ύψους 50 ευρώ ανά πρόβατο και αίγα και 300 ευρώ ανά αγελάδα.
Άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών λαδιού, ελιάς, ξερής σταφίδας, εσπεριδοειδών, πατάτας, οινοστάφυλων, δημητριακών, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι οι τιμές των προϊόντων και το εισόδημά τους κατέρρευσαν.
Επιπλέον, οι πατατοπαραγωγοί ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να προβλέπει κάλυψη για ακραία καιρικά φαινόμενα έως τις 28 Φεβρουαρίου και αποζημίωση για τις ανοιξιάτικες πατάτες από υπερβολική βροχόπτωση και παγετό έως 20 Μαρτίου. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις φθινοπωρινές πατάτες.
Επιτάχυνση της υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα της Ηλείας.
Προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου για το ίδιο διάστημα.
Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το Επιμελητήριο Αρκαδίας, εκφράζει υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέροντας ότι «η διοίκηση του Επιμελητηρίου γνωρίζει καλά ότι ο κλάδος των αγροτών, της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, έχει φτάσει σε οριακές καταστάσεις, αγωνιζόμενος καθημερινά όχι για το κέρδος, αλλά για την επιβίωσή του».
Αγρότες του νομού Μεσσηνίας με εβδομήντα περίπου αυτοκίνητα και τρακτέρ, απέκλεισαν και την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στον κόμβο του Ασπροχώματος.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς την Καλαμάτα, γίνεται μέσω παρακαμπτήριου επαρχιακού δρόμου.
Σάμος
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποφάσισαν από κοινού, για την Τρίτη, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος των αγροτικών συνεταιρισμών.

Στις 10 το πρωί της Τρίτης, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Αγία Ειρήνη Βαθέος και ακολούθως θα γίνει πορεία ως το λιμάνι.
Στη συνέχεια, θα συγκεντρωθούν στη θέση "Ζαχαράκη", όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κλείνουν το δρόμο.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Σάμου διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων αλλά και για το ότι στις αποφάσεις της ΕΕ δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία των νησιών.
Βόρεια Ελλάδα
Για έβδομη συνεχή μέρα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες του νομού Σερρών. Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, ενώ μετά τη χθεσινή συνάντηση των Αδέσμευτων Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, οι αγρότες αποφάσισαν να μην επιτρέπουν πλέον ούτε τη διέλευση και την έξοδο των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τα σύνορα.
Κλειστή είναι και η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Νέων Κερδυλλίων. Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, στο ύψος της διασταύρωσης Στρυμονικού, ενώ αναμένονται νέες εξελίξεις μετά την απογευματινή συνάντηση που έχει το νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών, το απόγευμα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κλειστή σε ένδειξη συμπαράστασης με τους αγρότες παρέμεινε σήμερα το πρωί για δύο ώρες η αγορά της πόλης των Σερρών με απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.
Αύριο, σύμφωνα με το Σωματείο Παραγωγών Πολιτών Λαϊκών Αγορών του Νομού, δεν θα λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά των Σερρών.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά και στα «Πράσινα Φανάρια» στα ανατολικά της πόλης, προς το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ και στη διασταύρωση της Λητής στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκομμένη από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης. Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής, χωρίς την ώρα αυτή να υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς. Οι αγρότες επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Αποκλεισμένα παραμένουν επίσης, το τελωνείο της Εξοχής στο νομό Δράμας, αλλά και τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου στο νομό Έβρου.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο του Στρυμόνα, στον κόμβο της Χρυσούπολης, αλλά και στις εξόδους της πόλης της Κομοτηνής.

Οι αγρότες παραμένουν επίσης, στο μπλόκο τους στην Κουλούρα Ημαθίας, επί της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων από το Κλειδί Ημαθίας προς τη Βέροια.

Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.
Πιο αναλυτικά χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Προμαχώνα, της Επανομής, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών, συναντήθηκαν από τις 3.30 το απόγευμα και τρεις περίπου ώρες, αρχικά με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και την τελευταία μισή ώρα και με τον υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε προσπάθεια να εξειδικευτούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν ανά καλλιέργεια και ανά προϊόν.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει 20 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι, 40 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 7 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 10 ευρώ ανά στρέμμα για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Οι αγρότες εξερχόμενοι δήλωσαν πως ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ ζήτησαν οι ενισχύσεις να δοθούν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα της άμεσης σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου για την αγροτική πολιτική.
Κρίσιμη κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό, κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει το ύψος του πακέτου στήριξης των 500 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους αλλαγές.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το πλαφόν των 500 εκατομμυρίων είναι αυτό και μόνο».
Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές, όχι όμως και «γενικές ανακατανομές» στο ποσό. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα κατά τη νέα συνάντηση.
Δήλωσε ακόμα ο υπουργός ότι έγινε δέκτης διαμαρτυριών από άλλες κοινωνικές ομάδες για τις παροχές προς τους αγρότες.
Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι μετά από αυτήν δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστές οι οδοί. Έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για συζήτηση για θεσμικά θέματα που αφορούν τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής σε 1 με 1,5 μήνα.
Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτήθηκε από εκπροσώπους 20 μπλόκων, εκτός των προαναφερθέντων και της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργάνου Β.Κιλάφα, οι αγρότες είχαν δεχθεί να συναντηθούν την Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη, ωστόσο έκριναν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχετικό αίτημά τους για μετάθεση της συνάντησης τη Δευτέρα έγινε δεκτό από το υπουργείο, μέχρι τότε όμως τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους.
Ο κ. Κιλάφας είπε ότι μπλόκα υπάρχουν από την περιοχή Κάστρου Βοιωτίας μέχρι και τα σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό, ως ένδειξη καλής θέλησης ενώ τα τρακτέρ παραμένουν δίπλα στο δρόμο.
H εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή στο 110ο χλμ, στο ύψος του Κάστρου από Βοιωτούς αγρότες, και στο 210ο χλμ κοντά στην Αλαμάνα, από αγρότες της Φθιώτιδας.
Κλειστή παραμένει από την περασμένη Τρίτη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Η κυκλοφορία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και μόνο μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους.
Κομμένη από το Σάββατο είναι και η Δυτική Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν τις γέφυρες σε Εύηνο και Αχελώο.
Απροσπέλαστη παραμένει για τα οχήματα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών από τα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια και τις Μικροθήβες.
Στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης υπάρχει μπλόκο στην Τσαριτσάνη, ενώ νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στο Δαμάσι, κοντά στον Τίρναβο. Αντίθετα, ανοιχτός είναι κατά διαστήματα ο δρόμος στο Γερακάρι Αγιάς.
Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες των Σερρών επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, καθώς επίσης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Κλειστά είναι επίσης τα τελωνεία της Εξοχής (Δράμα) και των Κήπων Έβρου.
Στο μεταξύ, κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης, τις οποίες οι αγρότες του Κιλκίς ανοίγουν κατά διαστήματα.
Παράλληλα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας (Εγνατία Οδός), στο κόμβο Κερδυλίων. Το ίδιο ισχύει για την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας (Εγνατία Οδός), την οποία οι αγρότες της Ημαθίας απέκλεισαν στο ύψος της Κουλούρας.
Αγρότες του νομού Κοζάνης έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και στη γέφυρα των Σερβίων στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.
Αποκλεισμό πραγματοποίησαν οι αγρότες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων.
Πορεία με τρακτέρ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (και επίδοση ψηφίσματος) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Τρίγλιας Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και του επέδωσε ψήφισμα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής. Ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη τη διάθεση των αγροτών να τον συναντήσουν.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Χαλκιδικής διεξάγονται χωρίς να παρακωλύονται άλλες κοινωνικές ομάδες κατά την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων.
Στα Χανιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί του νομού, παραμένοντας στο μπλόκο στο Πλατάνι και καταλαμβάνοντας τις δύο εφορίες των Χανίων.
Στο Ηράκλειο οι αγρότες έδωσαν πίστωση χρόνου ως την Τρίτη, όταν και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Ευ. Αντώναρος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως η κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις αντιμετωπίζει τις ανάγκες,κυρίως εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Αυτό, είπε,γίνεται με σύστημα, μέσα στα πλαίσια των κοινοτικών κανόνων, που ισχύουν και στις δυνατότητες που υπάρχουν, λόγω διεθνούς οικονομικής κρίσης.
"Όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση είναι μέσα σ'αυτά τα πλαίσια", τόνισε αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Σημείωσε πως κάποιοι μιλώντας για δήθεν ξαφνικές παροχές, αναφέρθηκαν και στο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα δοθεί μέσα στον Ιανουάριο.
"Όλοι πρέπει να αντιληφθούν -και οι αγρότες - ότι αυτό το κάτι παραπάνω προέρχεται από το υστέρημα των ελλήνων και να το αξιολογήσουν όπως πρέπει", επεσήμανε και ανέφερε πως καμία διεκδίκηση, όσο σεβαστή κι είναι, δεν μπορεί να στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε πως από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα πραγματικά στοιχεία άλλαξαν και όλες οι χώρες της ΕΕ προσαρμόζουν τις πολιτικές τους κι αναρωτήθηκε γιατί αυτό για τη χώρα μας το αντιλαμβάνονται κάποιοι ως κάτι ξεχωριστό.
Με αφορμή επόμενη ερώτηση τόνισε πως κανένα ευρώ από τον προϋπολογισμό δεν πάει στις τράπεζες και πρόσθεσε πως αν μερικοί αρέσκονται, για μικροκομματικούς λόγους, να επαναλαμβάνουν αυτό το αστήριχτο επιχείρημα, ας το κάνουν, γιατί πια κανείς δεν τους πιστεύει.
Σε ερώτηση αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες, είπε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η σημερινή κυβέρνηση παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου, με στοχευμένες πολιτικές, να δίνει λύσεις στα αιτήματα τμημάτων του πληθυσμού.
Ερωτηθείς πώς είναι, όμως, δυνατόν να προχωράμε σε εξοπλισμούς ύψους 5 δισ. ευρώ, απάντησε πως δεν γνωρίζει να έχουν γίνει τέτοιες εξαγγελίες.

Παπακωνσταντίνου για αγροτικά
Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την αγροτική της πολιτική ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος κατ' αρχήν "ποιά είναι τα πραγματικά ποσά που θα δοθούν στους αγρότες, αν αυτά είναι αυτοτελή ή συμψηφίζονται με αποζημιώσεις,καθώς και σε ποιους θα δοθούν και με ποια κριτήρια".

Επιπλέον,ο κ.Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε αν η ΝΔ πέραν της συγκυρίας διαθέτει σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση, σύγχυση, αμηχανία και πανικό, αναφερόμενος δε στα περί "υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων" είπε ότι η ΝΔ πρέπει να ψάξει στην πολιτική της, ως κυβέρνησης και στο παρελθόν της ως αντιπολίτευσης, για να δει ποιος υποκινεί και πρόσθεσε ότι η προοπτική και οι λύσεις των αγροτικών ζητημάτων βρίσκονται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς για την θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι των "μπλόκων" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή είναι "πολύ καθαρή" και συνίσταται στην στήριξη των αγροτών, με σεβασμό στις αποφάσεις τους, χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης πρακτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως πάγια θέση ότι κάθε κοινωνική ομάδα που κινειτοποιείται πρέπει να έχει στο μυαλό της το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας.

"Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε ναι ή όχι στα "μπλόκα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,καλώντας την κυβέρνηση να επιλύσει τα ζητήματα και προσθέτοντας ότι τα "μπλόκα" εμποδίζουν την οικονομία και είναι φανερό ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ' αόριστον, ενώ από την άλλη πώς να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις όταν οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που οι ίδιοι (οι αγρότες) δεν έχουν εννοήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο πηγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα "μπλόκα", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε "για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των αγροτών,ενώ δεν πήγαμε από την αρχή για να μην δόσουμε την αίσθηση ότι υποκινούμε "μπλόκα".

Στο ερώτημα αν "η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει το ξεφούσκωμα των ελαστικών των τρακτέρ στο οποίο είχε προβεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για την πολιτική του απέναντι στους αγρότες, πολιτική που αν συνεχιζόταν επί ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη" και πρόσθεσε ότι "πάντα κοιτάμε κριτικά το παρελθόν μας, όμως συνολικά η σχέση μας με τους αγρότες ήταν σχέση εμπιστοσύνης, την οποία πάντα προσπαθούμε να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε".


www.paseges.gr