Σε έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα σήμερα Τρίτη και ώρα 11:00 έχει καλέσει τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις – μέλη της, αλλά και τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις η ΠΑΣΕΓΕΣ, για να συζητήσουν την κρίση στον αγροτικό τομέα και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, με επιδίωξη να συναντηθούν, αμέσως μετά, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης............
Ως γνωστόν, επικοινωνιακές και άνευ ουσίας έχει χαρακτηρίσει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες, η ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού αφορούν αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες για ζημιές που έχουν δηλώσει ήδη.
Στη σύσκεψη που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, η ΕΝΣΑ, η ΠΕΝΑ και ο ΣΕΚ, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, κι ενώ απόλυτα έχει επιβεβαιωθεί η αρχική δήλωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα, ότι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι αγρότες σε σχέσεις με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει στον ΕΛΓΑ που αφορούν το έτος 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακές εξαγγελίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα.
Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανακοίνωση: «οι αποζημιώσεις που αναφέρονται στο βαμβάκι, ύψους 75 εκατομμυρίων €, είναι αυτές που αναμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί, με βάση τις δηλώσεις ζημιών του 2008 που ήδη έχουν υποβάλλει με 1.300.000 αιτήσεις τους. Στην ίδια ακριβώς περίπτωση υπάγονται και οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μια και έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσει σε ποιες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας υπάρχουν ζημιές. Συνεπώς και εδώ πρόκειται για ανακοίνωση αποζημίωσης που έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, η εξαγγελία για αποζημιώσεις στους καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων δεν είναι νέα, μια και έχει ήδη αναγγελθεί, εδώ και δύο μήνες περίπου, από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντό».
Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η εξαίρεση σημαντικών κλάδων που βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, όπως τα εσπεριδοειδή και η αμπελοκαλλιέργεια, επισημαίνει η κορυφαία οργάνωση, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να διαβάσει εκ νέου και προσεκτικά τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από όλες τις αγροτικές οργανώσεις και να σταματήσει επιτέλους να παρουσιάζει επικοινωνιακά, κάθε φορά, διάφορα μέτρα στήριξης και πολιτικές (όπως η καταβολή των ατομικών δικαιωμάτων των παραγωγών, η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ κ.α.), τα οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούνται οι αγρότες εδώ και 30 χρόνια, ως νέα μέτρα πολιτικής.
«Πρόκειται συνεπώς για επικοινωνιακές εξαγγελίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα», σχολιάζει η Οργάνωση, επισημαίνοντας ότι έχουν ελάχιστη σχέση με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά έχουν εκφραστεί στην πρόσφατη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ με όλες τις αγροτικές συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και με τα αιτήματα των ίδιων των αγροτών όπως αυτά εκδηλώνονται στα μπλόκα και στις διαμαρτυρίες τους.
«Η εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι από την αρχή ανειλικρινής, γιατί ενώ αναφέρει ότι τα μέτρα που προτείνει είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών, στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκε με κανένα θεσμικό εκπρόσωπο των αγροτών. Και βεβαίως ο Υπουργός εμπίπτει σε κορυφαία αντίφαση, όταν την μία μέρα ζητά πίστωση χρόνου για να μελετήσει τα προβλήματα των αγροτών και την άλλη δηλώνει ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης και εξαντλητικού διαλόγου, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο διάστημα των τελευταίων ετών, μετατρέποντας τον ΕΛΓΑ από φορέα γεωργικών ασφαλίσεων των αγροτών, σε εργαλείο ευκαιριακής και κομματικής πολιτικής, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το μελλοντικό δράμα για τους αγρότες της χώρας μας, γιατί είναι σχεδόν βέβαιη η οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού αυτού.
«Συμπερασματικά ένα μόνο πράγμα ζητούν οι αγρότες, να αλλάξει η Κυβέρνηση την αγροτική της πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται στοιχεία που αναφέρονται στις επιμέρους εξαγγελίες των αποζημιώσεων:
1. Βαμβάκι
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου προβλέπεται καταβολή ποσού ύψους 75 εκατ. ευρώ, η οποία με εκτίμηση της καλλιέργειας βάμβακος ανερχόμενη το 2008 σε περίπου 2.800.000 στρέμματα, προσδιορίζει ανά στρέμμα ποσό ίσο με 27 ευρώ .
2. Αραβόσιτος και σιτηρά
Η έκταση των σιτηρών το 2008, περιλαμβάνοντας και το καλαμπόκι, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 11.850.000 στρέμματα, μέγεθος που προσδιορίζει μια μέση στρεμματική αποζημίωση ύψους 8,4 ευρώ/στρέμμα.
3. Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές
Στην περίπτωση που η αποζημίωση καταβληθεί στη συνολική έκταση ελαιοκαλλιέργειας, που εκτιμάται σε 8 εκατομμύρια στρέμματα περίπου, η προβλεπόμενη αποζημίωση θα ανέλθει σε 6,25 ευρώ το στρέμμα.
4. Οπωροφόρα
Στην κατηγορία αυτή προβλέπεται καταβολή αποζημιώσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει σειρά προϊόντων όπως οι κερασιές (75.000 στρέμματα), οι βερικοκιές (51.500 στρέμματα), οι δαμασκηνιές (8.600 στρέμματα), οι αχλαδιές (24.000 στρέμματα), οι μηλιές (160.000 στρέμματα), τα σπαράγγια (37.000 στρέμματα), οι πατάτες (232.500 στρέμματα) και ο καπνός (1.500.000 στρέμματα). Συνολικά, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται, έκταση ανερχόμενη το 2008 σε 2.088.600 στρέμματα. Το μέγεθος αυτό, αντιστοιχεί σε μια μέση αποζημίωση ύψους 47,8 ευρώ/στρέμμα, η οποία όμως είναι άγνωστο πως θα κατανεμηθεί στρεμματικά στις επιμέρους κατηγορίες.
5. Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ
Η κάλυψη αυτή με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ είναι γενική και αόριστη, μια και δεν περιέχει καμία αναφορά ως προς το χρόνο, ως προς τα κριτήρια κατανομής, αλλά και ως προς τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνει.
6. Έκτακτη ενίσχυση
Η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 75 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταβληθεί σε παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς το ποσό της ενίσχυσης αναφέρεται σε δάνειο, το οποίο οφείλεται να επιστραφεί, χωρίς βέβαια να προσδιορίζονται οι όροι χορήγησης αυτού του δανείου. Πάντως, στην περίπτωση μιας αναλογικής κατανομής της ενίσχυσης σε μία έκταση 24.135.000 στρεμμάτων που αντιστοιχεί στα αναφερόμενα προϊόντα, προβλέπεται στρεμματική αποζημίωση ίση με 3,1 ευρώ το στρέμμα.
7. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο οφείλεται να πραγματοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, αναφερόμενη στο σύνολο των αγροτών και των κτηνοτρόφων που παράγουν και όχι με βάση τις δηλώσεις της ενιαίας ενίσχυσης, μια και οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται πάντα σε παραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει τη χορήγηση επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, με νόμιμο τρόπο, σε ποσοστό 4% - που θα διαφοροποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη συμβολή κάθε προϊόντος στην κατανάλωση πετρελαίου, με βάση την τιμολόγηση της αγροτικής, της κτηνοτροφικής παραγωγής και των κηπευτικών. Τονίζεται ότι με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος δεν υπερβαίνει το ύψος των 160 εκατ. ευρώ, αναφερόμενο στο σύνολο των αγροτών και των κτηνοτρόφων που παράγουν. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη αντικειμενική και δίκαιη που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, η οποία και έχει υιοθετηθεί από όλες τις αγροτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.
www.paseges.gr
ΟΙ “ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ” περιοδείες Μητσοτάκη και ο λαγός Άδωνις...
Πριν από 28 δευτερόλεπτα