Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι τελικά ίσως το χημικό ταίριασμα δεν είναι απλώς φαντασίωση. Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Πενσιλβάνια, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Γουέντι Χιλ, βρήκαν ότι ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει ένα πολύπλοκο ορμονικό-χημικό "κύμα" στον εγκέφαλο, το οποίο κάνει τον/την σύντροφο να νιώθει έξαψη, ευτυχία ή χαλάρωση. Σύμφωνα με τους "Times" του Λονδίνου, η Χιλ δήλωσε: "Η μελέτη μας δείχνει ότι το φίλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι συνέβαιναν".
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίπτωση του φιλιού στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε ζευγάρια πριν και μετά το άγγιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα. Κανονικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι..........
όντως η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, ένα απρόσμενο εύρημα.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Χιουζ του κολεγίου Ολμπράιτ της Πενσιλβάνια έχει κάνει έρευνα που δείχνει τη σημασία του πρώτου φιλιού για τη συνέχεια μιας σχέσης και υποστηρίζει ότι το φιλί είναι σημαντικό από βιολογική-εξελικτική σκοπιά, επειδή το χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να ξεχωρίζουν τους δυνητικούς εραστές και συζύγους. "Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην αναπνοή και τα δόντια ενός άνδρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως φροντίζει για την υγιεινή του, πράγμα που νοιάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες".
Το αίνιγμα παραμένει πάντως πώς ακριβώς το φιλί προκαλεί τόσο σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το σάλιο περιέχει φερομόνες, χημικούς «αγγελιαφόρους» που υπάρχουν και σε άλλα θηλαστικά. Στους ανθρώπους ο ρόλος που έχουν οι φερομόνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, γιατί δεν δεν διαθέτουμε όργανα για να τις ανιχνεύσουμε, αν και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να τις νιώσει με τη μύτη του.
Η Έλεν Φίσερ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι και συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά βιβλίου "Γιατί αγαπάμε", πιστεύει ότι το φίλημα παράγει όχι απλώς μια χημική και σεξουαλική συγκίνηση, αλλά βελτιώνει το σύνολο της υγείας κάποιου/ας. ¨"Αν μοιράζεσαι τα μικρόβιά σου με κάποιον άλλο, τονώνεις το εσωτερικό ανοσοποιητικό σου σύστημα", όπως εκτιμά.